Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako se besplatno oglašavati na internetu – mini vodič za blogere

Kako se besplatno oglašavati na internetu – mini vodič za blogere

Ako vas zanima besplatno oglašavanje na internetu i kako se besplatno oglašavati na internetu, onda će vam ovaj tekst biti od koristi.

Prvenstveno mislimo ako imate blog ili želite pokrenuti svoj vlastiti blog, pa vas zanima kako oglašavati blog s ciljem da dobijete posjetitelje i čitatelje bloga. A, da pri tome naravno, ne potrošite nikakav novac na marketing. Ovo je jedan od naprednijih mini vodiča za sve blogere i one koji planiraju blog i content marketing uvrstiti u jednu od svojih baznih tehnika online marketinga.

Opisali smo jednu metodu koju možete koristiti potpuno besplatno, a da vam nije čisti gubitak vremena.

Za online marketing poduzeća ili biznisa, možete pogledati članak na temu što je najbitnije u online marketingu. Taj članak je namijenjen za male poduzetnike, i tvrtke koje ulažu novac u digitalno oglašavanje.

Dali se isplati trošiti vrijeme na besplatno oglašavanje?

Kao tvrtki ili poduzetniku, naravno da ne. Ali ako si ti pojedinac koji želi postići svoj prvi uspjeh u svijetu digitalno marketinga i promocije onda svakako možeš isprobati, jer nemaš što izgubiti. Osim što trošiš svoje vrijeme koje je potrebno da odradiš sve što trebaš.

Fokus će biti na marketing vlastitog bloga. Kako? Pomoću SEO marketinga i pisanja kvalitetnog sadržaja.

Ako sam ulažeš svoje vrijeme u produkciju sadržaja za svoj blog i optimiziraš taj sadržaj tako da primijeniš u svojem radu SEO tehnike za optimizaciju sadržaja, kako bi se takav sadržaj što bolje i što lakše rangirao na Google tražilici. Onda možeš puno toga postići.

U marketingu jedan od najvažnijih elemenata je web promet ili eng. web traffic. Web promet su posjetitelji raznih web lokacija, pa i tvojeg bloga.

Svaka web lokacija donosi neku financijsku dobrobit, samo ako ima svoje web posjetitelje. Kako doći do njih je skup tehnika i metoda koje jednom riječju nazivamo online marketing.

Izuzetno je bitno razumjeti važnost web posjetitelja i postizanja njihovog konstantnog priljeva na web lokaciju.

Što sve ovime kao bloger ili mladi poduzetnik možeš postići?

Jednom riječju vlastiti napredak.

Možeš steći iskustvo i znanje s kojim ćeš sam sebi potvrditi da stvari funkcioniraju i to na vlastitom primjeru.

Iskustvo i znanje će ti dati sigurnost i motivaciju da nastaviš dalje napredovati. Jednog dana možda ćeš doći u poziciju da imaš dovoljno samopouzdanja i motivacije da pokreneš svoj vlastiti posao ili tvrtku.

Kako se besplatno oglašavati na internetu uz pomoć SEO optimizacije i marketinga sadržajem?

3-tajne-digitalnog-marketinga-digitalna-ucionica

Naravno ovaj članak neće toliko ići u detalje s opisom koraka ili metodom rada. Kao autor ovog članak mogu vam iz vlastitog iskustva napisati da ako odradite sve korake kako treba rezultata neće izostati.
Evo kako besplatno oglašavati svoj blog ili web stranicu

Ovo se može primijeniti i ako imate samo blog. A, isto tako i ako imate poslovnu web stranicu, pa vam je blog samo jedna sekcija na stranici.

Prije početka pisanja i objavljivanja sadržaja morate odraditi jednu pripremu istraživanje „terena”. Kako bi vidjeli što korisnici traže i što ih interesira. Tek nakon toga znat ćete što trebate pisati i objavljivati kako bi takav sadržaj bio vidljiv na tražilici i korisnici počeli otvarati vaš blog ili web stranicu.

Npr. Ako planirate početi pisati blog o tenisicama. Prvo morate napraviti istraživanje i analizu ključnih riječi ili pojmova koji se koriste u pretragama na Google tražilici kako bi točno znači što ljude zanima i što traže kada pretražuju internet u vezi tenisica.

Tek kada imate takve informacije i podatke možete početi planirati objave sadržaja. I nakon toga slijedi početak pisanja.

Što je ovdje važno. Ima nekoliko detalja koji su najvažniji. Izaberite samo one ključne riječi ili pojmove koji nemaju preveliku konkurenciju, a opet dovoljna broj pretraživanja kako bi vam vremenski i dugoročno bilo isplativo pisati jedan ili više objava na temu te ključne riječi ili fraze, odnosno pojma.

Dobro razmislite o značenju pojedini ključne riječi ili fraze. Ovdje je dobra vijest da sve one kratke ključne riječi koje imaju veliki broj pretraživanja su ustvari dvosmislene. Nemaju jasnu namjeru korisnika, odnosno osobe. Npr. to bi bila ključna riječ „kako zaraditi”. Ne možete nikako znati što osoba traži kada tako nešto pretražuje na internetu. Naravno traži neke načine zarade novca, ali koje točno?

Za takve kratke i dvosmislene pojmove internet je pun sadržaja i teško bi time postigli rezultat. Konkretno puno bi bolje bilo uzeti u obzir frazu „kako zaraditi novac kao fotograf na vjenčanjima”. To je vrlo konkretan pojam i ako napišete kvalitetan članak na tu temu, i pri tome znate podatak o broju pretraga na tražilici, onda na temelju toga možete očekivati i rezultate vašeg besplatnog oglašavanja. Jer imate s jedne strane kvalitetan sadržaj, a s druge strane korisnike za koje znate da traže upravo takav sadržaj i takve informacije.

Osnove SEO optimizacije

on page seo elementi svake odredišne web stranice
izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/seo-sem-marketing-optimization-web-758264/

Ako samo napišete kvalitetan sadržaj, a ne uzmete u obzir optimizaciju tog sadržaja za algoritam tražilice, odradili ste pola posla.

Osnovna on site SEO optimizacija je prilično laka za odraditi. Na našem portalu imate već nekoliko prethodno objavljenih članka upravo o SEO optimizaciji, pa možete pogledati sljedeće:

SEO optimizacija koju bi vi trebali odraditi na svojem blogu ili web-u je tzv. On page SEO.

To su sve one radnje koje se odnose na sam sadržaj web stranice ili bloga. U suštini trebate obratiti više pažnje gdje u tekstu postavljate ključnu riječ. Kako bi tekst dobio na značaju za algoritam tražilice.

Pri tome ne bi trebali pretjerati ili forsirati bilo kakvo nepotrebno ubacivanje ključne riječi u tekst.

Najnoviji „trend” od Google-a je da za rangiranje vašeg sadržaja uzima vaš sadržaj i uspoređuje ga sa svim ostalim već objavljenim sadržajem, te vrši analizu i ocjenjuje kvalitetu vašeg sadržaja u odnosu na ostali koji je već rangiran. Tako određuje poziciju vaše objave u rezultatima pretrage za ključnu riječ za koju želite da rangira.

Naravno, SEO je prilično kompleksan i za konačno rangiranje vaših objava utječe još mnogo, mnogo drugih parametara. Za više informacija pogledajte neke od gore spomenutih linkova.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj mini vodič bi od koristi. Nismo se dotakli koliko tehničkih koraka i uputa, već smo vam nastojali objasniti suštinu cijelog pristupa. Jer pristup i način razmišljanja su mnogo korisniji nego samo posjedovanja nekog tehničkog znanja koje je često podložno stalnim promjenama.

Kao npr. ako koristite neki tečaj za Facebook marketing, nakon godine dana od kako završite tečaj, sučelje od Facebook-a se može promijeniti i više nije to, to. Dakle, morate stalno biti u tome i stalno usvajati izmjene i promjene.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI