Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingGoogle Dynamic Search oglasi – Dali je i ovdje umjetna inteligencija?

Google Dynamic Search oglasi – Dali je i ovdje umjetna inteligencija?

Google dynamic search oglasi su dinamičan pristup kreiranju samih oglasa za Google tražilicu. Kroz ovaj članak opisali smo o čemu je točno riječ i kakvi su benefiti ovakvog pristupa u izradi oglasa. Te neke prednosti i nedostaci cijele priče.

Ako malo skrenemo s teme na Facebook i oglašavanje na Facebook mreži, vrijedno je spomenuti Facebook Pixel. Zašto Pixel? Zato što su ovi „dinamični” oglasi na Google-u, nešto slično kao i cijela stvar oko Pixel-a.

Kada kreirate Facebook Pixel i putem goda kojeg ubacite u HTML od web stranice (ako imate WordPress stranicu, možete lakše odraditi putem plugina) i povežete svoju web stranicu s Facebook Pixel-om, tada Pixel u suštini kreira publiku (koja koristi Facebook) sličnu onoj koja je bila na vašoj web lokaciji. To je u suštini to, naravno da je stvar puno složenija, ali ovdje nije tema Pixel već GDSA (Google Dynamic Search Ads). Usporedba je zato što GDSA funkcionira na sličnom principu kao i Facebook Pixel, samo je platforma drugačija.

Što je GDSA? – Google Dynamic Search Ads

Naravno, znamo da smo naslove i same oglase morali sami pisati. Ali sada to može biti malo drugačije.

Google Dynamic Search Ads (GDSA) je specifičan oblik oglašavanja na Google mreži koji koristi sadržaj vaše web stranice, da bi na temelju tog sadržaja automatski generirao relevantni oglas za ciljaju pretragu korisnika, a sve to bez potrebe za korištenjem ključnih riječi.

Dakle, možemo reći da je to automatsko pisanje samih oglasa, od strane nekog programa koji radi u pozadini. Vjerojatno ima veze s umjetnom inteligencijom.

Štoviše, sve više ćemo u narednih nekoliko godina moći vidjeti takve inovacije gdje softver sve više počinje odrađivati dio posla koji je morao odraditi čovjek upotrebom razmišljanja.

E, sada po čemu se taj pristup razlikuje od standardnog oblika oglasa te koje su prednosti i nedostaci. To su neka pitanja na koja odgovaramo u nastavku.

Razlika GDSA i klasičnog principa kreiranja Google oglasa za tražilicu

Glavne razlike između GDSA i klasičnih kampanja je u naslovima oglasa i biddingu.

Naslovi su dinamički, dakle smišlja ih softver. Dok klasične kampanje zahtijevaju ručno kreiranje naslova i opisa za svaki oglas. (drugim riječima, morate malo razmisliti i sami napisati iste).

GDSA koristi sadržaj vaše web stranice kako bi automatski generirao naslove i opise i pri tome ne koristi ključne riječi, već se koriste auto targeti.

Kao automatizirati „okidači” koji odlučuju kada će se oglasa prikazati.

Dakle ova inovacija ubija dvije muhe jednim udarcem.

Prvo sama kreira naslove i opise oglasa. A drugo, odlučuje kada će se ti oglasi i prikazivati na tražilici.

Ono što je ostalo po starome je da GDSA funkcioniraju na cost-per-click principu, ali ne koriste ključne riječi, već bidove za auto-targete. Odnosno listu stranica koje želite uključiti u oglašavanje.

Nedostatak ovog principa i inovacije

Što mislite koji je glavni nedostatak ovog principa oglašavanja? Ako vam je web lokacija jako loša bez ikakvog kvalitetnog sadržaja na njoj. Onda ovo nema nikakvog smisla koristiti, jer će ti oglasi vjerojatno biti loši. U najmanju ruku neće biti dovoljno relevantni ciljanoj publici.

Korištenje dinamičkih oglasa odlična je opcija za brend s dobro razvijenim web stranicama ili velikim asortimanom proizvoda na web trgovinama.

U slučaju male tvrtke, obrta ili pojedinca, samozaposlenog. Ovaj pristup nema nekog smisla u komercijalnoj upotrebi za digitalni marketing.

Naravno, ova „tehnologija” zahtjeva s tehničke strane pristup vašoj web lokaciji. Pa tako moraju biti zadovoljeni neki od tehničkih uvjeta kako bi stvar funkcionirala.

Vaša web stranica bi trebala biti dobro SEO optimizirana, ali i općenito dobro optimizirana kako bi algoritam mogao doći do informacija potrebnih za kreiranje oglasa. Primjerice, stranice koje sadrže pretežito flash sadržaj, slike ili zahtijevaju neki oblik login-a za pristup sadržaju neće biti dobar match za korištenje dinamičkih oglasa.

Pored svega toga glavni nedostatak ovakvog pristupa u Google oglašavanju je puno manja kontrola, budući da Google, odnosno softver koji je u pozadini sam kreira naslove i sadržaj oglasa. Postoji mogućnost da se oglasi prikazuju na ključne riječi s kojima možda ne biste voljeli biti povezani.

Prednosti Google Dynamic Search Ads

Da nije sve tako crno ovaj pristup oglašavanju ima i svoje prednosti.

Prednost je u uštedi vremena kojeg biste inače potrošili na kreiranje samog oglasa, sada to umjesto vas radi algoritam. Doduše mogući problem je taj da je pitanje koliko uspijeva napraviti kvalitetan oglas.

Prikazivanje samo najrelevantnijih oglasa za određenu stranicu. Dynamic će kreirati oglas za najrelevantniju stranicu s weba u trenutku kada korisnik pretražuje pojam relevantan za vaše poslovanje. Tu možete očekivati veći CTR i bolje konverzije.

Kontrola nad oglasima je dvojaka. Ima svojih prednosti, ali i već spomenutih nedostataka.

GDSA vam omogućuje kontrolu nad segmentima web stranice koje želite oglašavati. Tako da možete birati hoćete li oglašavati cijelu web stranicu, određene kategorije ili samo neke specifične podstranice.

Uz to, pojedine stranice mogu se isključiti iz oglašavanja, što je dobra značajka jer bude trenutaka kada neki proizvod iz web trgovine neće biti dostupan, ili neće biti raspoloživ. Dakle, postoji određena razina fleksibilnosti koja omogućuje kontrolu nad oglasima.

Nekoliko osnovnih savjeta i preporuka za korištenje Google Dynamic Search oglasa

Na kraju nekoliko osnovnih smjernica kojih se je dobro pridržavati za ovakav oblik oglašavanja.

Kako se kreiranje oglasa odrađuje automatski (što je najveća prednost), sadržaj oglasa ovisi od sadržaja web stranica. Tak da će glavni savjet biti izabrati samo relevantne sadržaja ne temelju kojih će algoritam sastaviti naslov i opis oglasa, odnosno tijelo oglasa.

Isto tako imate opciju da jednostavno isključite određene dijelove web lokacije za koje ne želite da ih algoritam uzima u obzir, primjerice zbog lošeg sadržaja nedovoljno relevantnog i slično.

Ostala je opcija korištenja negativnih ključnih riječi, koje ovdje sada imaju još važniju ulogu jer pomažu algoritmu odvojiti bitno od nebitnog.

I naravno na kraju kao i s klasičnim oblicima oglasa, redovno pratiti rezultate kampanja, posebice na njihovim počecima. Ako primijetite da određeni oglasi ili segmenti vaše web stranice koje ste uzeli u obzir za kreiranje oglasa. Ne donose željene rezultate, prilagodite strategiju ili isključite te segmente iz oglašavanja.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI