Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaGeneratePress WordPress – sve što vam je potrebno za izradu web stranice

GeneratePress WordPress – sve što vam je potrebno za izradu web stranice

WordPress je platforma za izradu web lokacije. Razvojem WordPress-a pojavili su se tkz. Bilderi web stranica. Gotovi predlošci koje možete instalirati i koristiti na svojem web projektu.
Do desetak godina najviše su bile zastupljene WordPress teme. Teme određuju dizajn web stranice i funkcionalne elemente koji su potrebni ovisno o tipu web-a. Kroz ovaj članak možete se malo bolje upoznati s GeneratePress WordPress temom, koja je dostupna u besplatnoj i premium verziji.

Ova tema je zamišljena kao jedan „bilder” s kojim možete koristeći već unaprijed gotove blokove „graditi” dizajn i funkcionalnosti web lokacije bez upotrebe kodiranja, i znanja o programiranju.

Takav pristup ima svoje prednosti, ali i mane. Jedna od većih prednosti je velika ušteda vremena prilikom izrade web-a i fleksibilnost za potrebne promjene koje se vremenom pojave.

S druge strane nedostatak ovakvih modela je što vam web lokacija u pozadini koristi isti HTML kod, odnosno istu strukturu kao i mnoge druge web lokacije koje koriste isti vizualni predložak kao i vi. Sadržaj na web-u je drugačiji, ali je struktura koda ista.

To može biti manji ili veći problem zbog duplog sadržaja od strane Google tražilice.

Idemo sada redom vidjeti specifičnosti i mogućnosti GeneratePress-a

GeneratePress Instalacija i aktivacija premium verzije

Nakon instalacije WordPress-a u arhivi besplatnih tema potražite GeneratePress.

Nalazi se u sekciji najpopularnijih WordPress tema. Instalirate besplatnu varijantu i dobijete osnovni izgled web-a i osnovne funkcije koje dolaze u besplatnoj varijanti.

Opcijama za uređivanje izgleda stranice pristupate s izbornika „Izgled”, zatim „Prilagodi”. Tu su dostupne sve opcije za prilagodbu izgleda web stranice.

Ako želite kompletnu verziju ove teme. Napravite nadogradnju na premium verziju. Otvorite sljedeći link: https://generatepress.com/premium/ i napravite korisnički račun.

Možete birati između godišnje pretplate i cjeloživotne.

Nakon što kupite pretplatu, dobijete pristup GeneratePress plugin-u, kojeg preuzmete na računalo i instalirate na svoj WordPress i aktivirate ga aktivacijskim kodom kojeg preuzmete s korisničkog sučelja na GeneratePress sjedištu.

Prednosti Premium verzije u odnosu na Besplatnu

Premium verzijom dobijete ogroman broj dodanih funkcionalnosti i mogućnosti kod izrade WordPress web lokacija.

• Pristup za preuzimanje nadogradnji
• Korisničku podršku 
• Aktivacijski kod koristite na do 500 različitih web lokacija. Što znači da možete ovu premium verziju aktivirati i koristiti na 500 različitih web mjesta.
• Sve premium značajke i funkcije

Neke od premium značajki su sljedeće:

• Graditelj teme pomoću klasičnih blokova i GeneratePress blokova
• Biblioteka gotovih vizualnih predložaka za web stranicu
• Veliki broj opcija za stiliziranje stranice (boje, tipografija, razmaci između elemenata i slično)
• WooCommerce 
• Napredni Hook sistem za „kvačenje” pojedinih elemenata ili dijelova web-a na određena mjesta.
• Dodatnu navigaciju
• Tkz. Ljepljivu navigaciju
• Zaglavlje prilagođeno samo za mobilne uređaje
• Različito prikazivanje arhive blog članaka
• I još dosta drugih funkcija i mogućnosti 

Kompletan popis funkcija možete pogledati na sljedećem linku: https://generatepress.com/premium/#features

Affiliate program

GeneratePress ima svoj affiliate program kojeg možete koristiti za promociju ovo alata i zaraditi 30% cijene prilikom svake uspješne preporuke.

Minimalni prag za isplatu zarađene provizije je 75 dolara. Isplatu zarađene provizije možete zatražiti na svoj PayPal račun.

Za pristup i registraciju affiliate programu koristite sljedeći link: https://generatepress.com/affiliates/

Baza gotovih web predložaka – Instalacija i korištenje

Jedna od najvećih prednosti ovog alata u premium verziji je pristup bazi gotovih dizajnerskih predložaka koje možete koristiti na svojem web mjestu.

Gotovi predložak jednostavno instalirate, aktivirate i možete pristupiti unosu sadržaja u već gotovi dizajn.

Prilikom korištenja pojedinog predloška ovisno za koji je tip web mjesta namijenjen instalirat će se i svi potrebni WordPress dodaci.

Postoje tri kategorije gotovih predložaka, to su:

1. Business
2. E-commerce 
3. Blog 

Za svaku tu kategoriju autori su napravili gotovi predložak koji najbolje odgovara pojedinom tipu web mjesta.

Prije instalacije bilo kojeg predloška možete napraviti pregled istoga na različitim uređajima. Desktop-u, tabletu i za mobilne telefone.

Na linku: https://generatepress.com/site-library/ imate pristup svim trenutnim predlošcima (autori vremenom kreiraju nove predloške i neke izbacuju) gdje možete napraviti pregled predloška i kako izgleda na pojedinom uređaju.

Za instalaciju predloška pristupate putem svoje WordPress instalacije. Kliknete na „Izgled”, zatim na „GeneratePress” i u desnom gornjem uglu kliknete s izbornika na stavku „Site library”, ili „Medijski sadržaj” ako je WP podešen na lokalni jezik.

Prikaz gotovih predložaka koji se mogu preuzeti i koristiti

Prikazat će vam se popis dostupnih predložaka. Klikom na predložak s desne strane ekrane vidjet ćete dugme „Get started”, a odmah iznad popis potrebnih dodatka koje predložak koristi u koji će se zajedno s njime instalirati.

Uređivanje gotovog predloška

Nakon instalacije i aktivacije gotovog predloška, pristupate uređivanju istoga i unosu svojeg sadržaja na web mjesto. Unosite svoj tekst, fotografije, video zapise, uređujete linkove, dugmad i slično.

Zajedno s instalacijom predloška možete instalirati samo opcije ili kompletan sadržaj predloška. Što znači da ćete na svoju WP instalaciju dodati sve stranice koje vidite na predlošku, čak i blog objave ako ih predložak sadrži.

Sve strance i linkove koji vam neće trebati možete obrisati prije nego ih Google indeksira. A ostale možete uređivati prije konačne objave.

Ovdje morate paziti na jedan detalj, koji može napraviti problem. Ako koristite za svoju web lokaciju gotove stranice koje ste preuzeli s predloškom. Npr. koristite stranicu o nama, na kojoj samo promijenite tekst i fotografije, te urediti linkove i URL stranice.

Vremenom, kada idete raditi redizajn ili promjenu predloška. Stranice koje su originalne iz predloška bit će isto obrisane zajedno s kompletnim sadržajem predloška.

Svaki instalirani predložak možete obrisati ili zamijeniti nekim drugim.

Za promjenu predloška brišete prethodno instalirani predložak, kako bi instalirano novi. Loša stvar ovoga je što time brišete i sve stranice koje ste uredili, što je jako loše.

Da bi to izbjegli, kopirajte stanice koje želite koristiti u predlošku. Npr. stranica o-nama ili kontakt, Kopirate stranicu i tu kopiju koristite u projektu. Originalnu koju je instalirao GeneratePress obrišete da nemate kopije koje se razlikuju smo po URL.

Kada vremenom budete htjeli instalirati drugi predložak ostat će vam stranice u WordPress-u.

Ovdje je posebno važno malo više pažnje obratiti na izradu sigurnosne kopije prije bilo kakvih izmjena da vam se ne dogodi da „prebrišete” sadržaj koji niste htjeli nepažnjom.

Izrada Web stranice u blokovima sadržaja

Kada koristite WordPress temu, promjenom teme mijenja se dizajn i izgled stranice. Kao i njezine funkcije.

Ali sadržaj koji ste napravili (sve podstranice, blog objave) ostaje u bazi podataka i takav sadržaj se prilagodi novoj WP temi koju instalirate i aktivirate.

Ovdje je drugačiji slučaj. Ne koristite jednu WP temu, već skup blokova koji čine jednu pod stranicu.

Sve te blokove sadržaja tako složene i uređene „pogoni” GeneratePress kod u pozadini. I brisanjem tih blokova brišete i sadržaj koji se u njima nalazi.

Jer blok je gotovi programski kod unaprijed napravljen koji koristi sadržaj, plus kod za stiliziranje samog bloka i sadržaja u njemu.

Blog članci se spremaju u bazu podatka i njih WordPress preuzima i prikazuje neovisno koja je WP tema instalirana ili koji „bilder” koristite za ostatak stranice. Onako kako odredite izgled pod-stranice koja prikazuje arhivu blog objava, one će se tako i prikazivati.

Slučaj s pod-stranicama nije takav i tu kada obrišete blokove koji služe za dizajn i prikaz pojedinog sadržaja brišete i sav sadržaj sa stranice.

GeneratePress moduli – otključavanje premium opcija i funkcija

Kako je ovo razvojno okruženje za WordPress veoma kompleksno dolazi i s puno modula. Besplatna varijanta ima nešto manje dostupnih modula koji pružaju manje funkcionalnosti, dok premium verzija dolazi sa svim dostupnim modulima.

Pojedini moduli se mogu aktivirati ili deaktivirati, ovisno po potrebi.

Za pregled i pristup svim modulima s glavnog izbornika WP-a kliknete na „Izgled”, pa zatim „GeneratePress” i vidjet ćete popis svim modula koje možete koristiti.

Popis GeneratePress modula aktivnih u Premium verziji

Premium verzija trenutno ima 11 modula. S time da je zadnji modul WooCommerce namijenjen za Web trgovinu.

Uključivanjem modula dobivate dodatne opcije i funkcije za stiliziranje pojedinih elementa web lokacije.

Npr, element za pozadinu, pruža više opcija koje se odnose na pozadine. Dodatna navigacija pruža još jedan dodatni izbornik. Tipografija, također otključava veliki broj opcija za uređivanje fonta na cijeloj web lokaciji.

S aktivacijom modula, opcije iz pojedinog modula dostupne su vam u stavci „Prilagodi”.

Na Dashboard-u imate brze opcije za početak stiliziranja stranice, za izvoz i uvoz postavki i za resetiranje postavki na početnu varijantu.

GeneratePress blok elementi – brzi način za izradu odredišnih stranica

Ako ste upoznati s WordPress-om, znate da WordPress koristi blok elemente za izradu stranica. Pored takvih originalnih blok elemenata tim iz GeneratePress-a je razvio svoje elemente.

Elementi su najsloženiji dio ovog razvojnog okruženja. Svaki dio web lokacije se može smatrati kao jedan element.

Specifičnosti elemenata su sljedeći:

• Brzo se izrađuju
• Jednostavno se kopiraju – dupliciraju
• Jednostavno se pozicioniraju na web lokaciji
• Jednostavno se uređuju i stiliziraju

Izgleda prilično jednostavno, ali ipak okruženje ima veliki broj opcija i potrebno je iskustvo i znanje kako bi sve uskladili i izradili skladan i vizualno funkcionalan proizvod.

Dostupni blok elementi

Trenutna verzija GP-a ima šest blok elemenata. To su:

• Grid
• Query Loop
• Container
• Buttons
• Headline
• Image

Kada radite novu blog objavu ili novu stranicu kliknete na ono dugme „plus” za dodavanje novog bloka i pored popisa svih dostupnih blokova od WordPress-a, vidjet ćete na vrhu i blokove od GP-a, Kao na slici ispod.

GeneratePress standardni blokovi
Popis svih 6 GeneratePress blokova (ikonice plave boje) koji su vam dostupni pored standardnih WordPress blokova

Ako koristite ove blokove, možete podesiti stilove za svaki ovaj blok i takvi stilovi se primjenjuju na GP blokove.

GenerateBlocks – gotovi besplatni i premium blokovi za preuzimanje i korištenje u vlastitim web projektima

generateblocks
GenerateBlock – servis za preuzimanje besplatnih i premium blokva

Koliko je izrada web stranica postala lako dostupna radnja, pokazuje nam razvojni tim GP-a. Oni su za svoje okruženje napravili jedan poseban servis s kojeg možete preuzeti gotove blokove i jednostavno ih ubaciti na svoju web lokaciju.

Bez potrebe da trošite svoje vrijeme na izradu potrebnih blokova, možete otići na njihovu web lokaciju i jednostavno uzeti onaj blok koji vam udovoljava potrebe i eventualno prilagoditi boje i sadržaj prema svojoj web lokaciji.

Naravno, imate dostupne besplatne blokove (nešto jednostavnije i skromnije) i plaćene (premium blokove) koje morate platiti. Cijene su godišnje, i birate dali želite pretplatu za jednu web lokaciju, deset ili 250.

Za pristup ovim blokovima posjetite link: https://generateblocks.com/, a na glavnom izborniku kliknete na pod stranicu Pattern Library: https://generateblocks.com/library/ i imate bazu gotovih blokova koje možete preuzeti.

generatepress blokovi
Baza gotovih GenerateBalock blokova dostupnih za pretpregled i preuzimanje

Napravite prikaz samo za besplatne blokove kako bi vam sortirao samo besplatne ili ih možete sortirati da vam prikaže samo one plaćene. Pored svakog bloka imate dugme za pretpregled bloka.

Ako želite određeni blok preuzeti kliknete na dugme „Copy” i jednostavno zalijepite taj blok na mjestu u WP editoru gdje želite smjestiti taj blok. Blok možete naknadno kompletno urediti, pozicionirati ga prema gore ili dolje, duplicirati ili ukloniti.

Izrada vlastitih GeneratePress elemenata

I u zadnjem naslovu ovog vodiča napisali smo nekoliko riječi o izradi vlastitih elemenata. Za izradu vlastitih elemenata kliknete s glavnog izbornika „Izgled” i zatim „Elementi”.

GP elementi za izradu zaglavlja, podnožja, bočnih stupaca itd.
GP Elemnti za izradu stanradnih djelova web lokacije

Ako ste preuzeli gotovi predložak iz baze predložaka. Većina predložaka koristi neke elemente.

Tu ćete vidjeti popis svih elemenata koje taj predložak koristi. Možete otvoriti pojedini element i vidjeti kako je podešen. Tako najlakše naučite raditi i podešavati ovakve elemente.

Osim toga možete izraditi svoj vlastiti element i podesiti ga prema potrebi. Klikom na dugme „dodaj novi element”, ili add new element. Prvo birate tip elementa koji vam treba.

Dostupna su četiri tipa elementa:

• Block
• Hook
• Izgled
• Zaglavlje

Čemu služe elementi?

Elementi su standardni dijelovi web lokacije. Kao što je:

• zaglavlje
• podnožje
• bočna traka
• obrasci

Npr. ako želite na početnoj stranici imati pri vrhu, odmah ispod glavne navigacije pozadinsku sliku u punoj širini s ekranom, neki naslov, podnaslov i dugme. To sve može biti jedan element koji će se prikazivati samo na početnoj stranici.

Elemente, osim što ih izrađujete stilizirate ih. Morate razumjeti kakao ih podesiti da se prikazuju pravilno i samo tamo gdje želite.

Za gore navedeni primjer kod izrade novog elementa izaberete tip elementa Block. Podesite da se prikazuje samo na početnoj stranici. Zatim tip elementa mora biti postavljen na Hook i postavite hook name na „after header”. Tako će se sadržaj bloka prikazivati samo na početnoj stranici i to nakon zaglavlja.

Zaglavlje u GeneratePress-u je glavni izbornik. Tako da će vam se ovaj element prikazivati na početnoj stranici i to odmah ispod glavne navigacije.

Slično funkcionira i za druge dijelove web lokacije. Npr možete kao poseban element napraviti podnožje. Ili posebno zaglavlje samo da blog stanicu gdje vam se prikazuje arhiva blog objava.

Zaključak

Vjerujem oda vam je ovaj vodič kroz GeneratePress pomogao bolje razumjeti i vidjeti mogućnosti ovog WordPress alata.

Mogućnosti su velike i s ovim alatom imate mogućnosti po vrlo povoljnim cijenama raditi perfektne web lokacije.

Naravno, dostupna je i kompletna dokumentacija na linku: https://docs.generatepress.com/
i korisnički forum za podršku na linku: https://generatepress.com/support/
Isto kao i YouTube kanal na linku: https://www.youtube.com/@GeneratePress

S time ne treba niti zanemariti činjenicu da je GeneratePress po testovima i iskustvima korisnika jedna od najbržih WP tema, ako ne i najbrža. Naravno, ovo ovisi i o hostingu i WP dodacima koje koristite.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI