Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeInternet zaradaKako zaraditi novac koristeći YouTube – mini vodič za lakši uspjeh

Kako zaraditi novac koristeći YouTube – mini vodič za lakši uspjeh

Sada već svi znaju da se putem YouTube-a može zaraditi neki novac. YouTube je jedna od najstarijih društvenih mreža ili platformi za dijeljenje sadržaja. YouTube je više kao servis, nego li društvena mreža. Primarna svrha je objava video zapisa, svih mogućih tipova i komentiranje istih.

Korisnici mogu lajkati video, dijeliti i pretplatiti se na pojedini YouTube kanal. Google s druge strane koristi takve video objave za plasman oglasa od svojih oglašivača. Google prodaje svoj oglasni prostor i tako monetizira platformu. Ali nećemo sada više toliko o YouTube-u, vjerujemo da ste svi dobro upoznati s ovome mrežom. Idemo vidjeti kako zaraditi novac koristeći YouTube.

Kako Zaraditi Novac koristeći YouTube?

Zaraditi novac možete od YouTube-a na sličan ili čak isti način kao i od AdSense-a. Ta dva servisa Google kao svoje primarne proizvode koristi za plasman oglasa od oglašivača koji dolaze s ciljem da profitiraju od oglasa.

Ako ste vlasnik neke web lokacije ili YouTube-a kanala, onda u zamjenu za klikove na oglase ili broj pregleda video zapisa dobijete određeni novac.

Mnogi YouTuberi koriste primarno YouTube upravo s ciljem da zarade novac i da dosegnu određen nivo svojeg kanala kako bi se kvalificirali iza veće zarade i slično.

No, ipak ovdje nećemo govoriti o tome kako koristiti YouTube da bi zaradili novac direktno od Google-a. Iako imate o za to mogućnost, ali u ovome slučaju do će biti samo dodatna zarada od reklama s kanala.

YouTube će vam biti samo mjesto gdje se reklamirate i promovirate ono što radite i čime se bavite.

Zarada od YouTube-a u ovome slučaju vam nije primarni cilj ili vam ne bi trebala biti.

Naravno, trudit ćete se da video objave koje postavite na kanal budu dobivale što više interakcije od strane korisnika u vidu broja pregleda, komentara, dijeljenja video zapisa, pretplata na kanal i slično.

Za što ćemo koristiti YouTube, ako zarada od oglasa nije glavni cilj?

YouTube će biti prvenstveno mjesto za promociju vašeg proizvoda, servisa ili usluge. Ovo je idealno za prodaju tečajeva i raznih edukacija za razne softvere.

Jedan dio edukativnog materijala objavite na YouTube-u. To može biti oko 20%. A ostatak postavite na servisima kao što su:

  • Udemy
  • Wingfox
  • Patreon
  • Skillshare

I ostale slične platforme koje su u stvari marketi i mjesta gdje možete postaviti svoj proizvod, uslugu i tako je prodavati, a da ne morate razmišljati puno o promociji i reklamiraju istoga kako bi pridobili kupce.

Patreon je servis koji funkcionira po principu pretplata. Pa korisnik plaća manje, ali redovito svaki mjesec dok ne otkaže pretplatu. Tako vam cilj može biti i da imate što više Patreon pretplatnika.

Naravno, svaka ta platforma i servis živi od provizija koje uzimaju prilikom svake kupovine. Pa morate računati na to da će vam od ukupne cijene koju odredite jedan veći ili manji dio uzeti sama platforma.

Svejedno, Ako imate kvalitetu i to je vidljivo kroz videa koji vam se nalaze na kanalu onda ćete imati i kupaca. U suprotnome ako radite samo da bi nešto pokušali, a nemate kvalitetu i koristi za kupca imat ćete slabe rezultate.

Uglavnom, poanta ovakvih projekata i ideja je učiti i baviti se s nečim što vas interesira i u čemu uživate. Ovo nije laka zarada, ali može biti brza. Dobro ste pročitali brza. Jer već kroz nekoliko nada nakon što objavite edukaciju na prodaju, možete imati kupce. Koliko će vam vremena trebati da napravite jedan ili nekoliko kvalitetnih tečajeva za koje će ljudi spremni biti platiti, ovisi samo o vama i vašoj volji.

Dakle, prodali ste proizvod i realno zaradili.

Osim kvalitetnog proizvoda kojeg stvarate i kvalitetnih materijala koje objavljujete na YouTube kanalu kao besplatne promotivne primjere, morate uspijete odabrati profitabilno tržište, ili branšu.

Općenito za svaki posao, pa tako i ovaj ili bilo koji web projekt kojeg želite pokrenuti morate imati tržište koje će to kupiti.

Kada je riječ o prodaji tutorijala i raznih edukacija na svjetskom nivou. Pogledajte popularne servise kao što je Udemy i pronađite što se najviše prodaje i što ljude najviše interesira. Pronađite ono što vama najbolje odgovara i u čemu imate najveće prednosti i dobre predispozicije.

Kada krenete, vidjet ćete kakve rezultate postižete. To će vam biti ujedno i smjernica dali radite posao kako treba ili ste negdje pogriješili.

Koliko je potrebno uložiti u ovakav model zarađivanja novca?

Potrebnu su vam društvene mreže. Tu za izradu i postavljanje profila nemate nikakav trošak. Što se tiče opreme za snimanje video materijala trebat će vam minimalno jedan dobar ili po kvaliteti malo iznad prosječan mikrofon da kvalitetno snimite zvuk. Program za editiranje snimaka i to je u suštini to.

Ako ste u mogućnosti da si samostalno napravite web lokaciju, to je još jedna velika prednost. Računamo oko €40 troška godišnje za zakup hostinga i web domene.

Dodatan bonus vam može biti da radite na stvaranju web sadržaja za stranicu ili čak i bog. Pronađite ključne riječi i teme za pisanje blog članaka s kojima možete dobro rangirati na Google tražilici.

Nakon toga možete postaviti email marketing i tako krenuti stvarati svoju email listu pretplatnika i putem email liste možete dalje prodavati svoje tutorijale direktno sa svoje web lokacije. Tako da dobijete punu cijenu web za dijelite profit sa servisom kao što je Udemy ili slično.

Koliko vam je još novaca potrebno za dodatnu promociju, procijenite sami i prema svojim mogućnostima. Uglavnom ovdje vam je YouTube primarno mjesto za promoviranje vaših tečajeva i tutorijala.

Zaključak – Kako zaraditi novac koristeći YouTube

YouTube možete koristiti kao klasičan YouTuber i zarađivati od pregleda videa i sličnim ciljeva koje vam Google može monetizirati, odnosno podijeliti s vama dio svoje zarade od oglašivača. Ali, to nam ovdje nije glavni cilj.

Cilj vam je kreirati kvalitetne video ili audio tečajeva, tutorijale i prodavati ih na popularnim web marketima i mjestima gdje dolazi veliki broj kupaca u potrazi za kvalitetnim tečajevima.

YouTube vam služi kao mjesto gdje promovirate to što radite i cilj vam je s YouTube-a preusmjeriti korisnike na mjesta kao što je Patreon ili Udemy na kojim mogu kupiti kompletan tečaj, tutorijale ili se pretplatiti za kompletan sadržaj koji producirate.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI