Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeInternet zaradaAdsense zarada – 3 najvažnija uvjeta za dobru zaradu

Adsense zarada – 3 najvažnija uvjeta za dobru zaradu

Adsense zarada je veoma zanimljiva i privlačna kako nekome tko ima veće iskustvo u online marketingu, izradi ili vođenju vlastitih web projekata.

Vjerojatno već znate što je to Adsense i kako funkcionira i na koji način možete zaraditi novac pomoću Adsense sustava. Ovdje ćemo samo ukratko opisati što je to Adsense i kako funkcionira. Zatim ćemo opisati po nama 3 najvažnija uvjeta za ostvarivanje dobre Adsense zarade.

Što je Adsense i kako sustav funkcionira – odakle novac?

Adsense je Google-ova platforma za partnere putem koje se vrši raspodjela profita od oglašivača koji koriste Google Ads za oglašavanje. Ovo je najjednostavnije objašnjenje.

Netko odluči platiti reklamu koristeći Google Ads. Te reklame se mogu plasirati na tražilici, i mogu se plasirati na različitim web stranicama u obliku web banera. Vi, kao vlasnik web stranice (ili budući vlasnik web stranice) možete odlučiti da se vaša stranica koristi kao mjesto za prikazivanje tih reklama. Trebate se prijaviti u Google Adsense, pričekati odobrenje vaše prijave. Zatim za svaki klik na oglas koji se nalazi na vašoj stranici dobijete određeni iznos novca.

Oglašivači plaćaju direktno Google-u cijenu za oglašavanje, a vi kao njihovi partneri (kroz Adsense) dobijete jedan dio tog novca jer vašu stranicu, možemo reći „rentate” za plasman njihovih oglasa. Tako možete zaraditi od svoje web stranice ili bloga. Adsense je jedan od popularnih metoda monetizacije web-a.

E, sada koliko je isplativ i profitabilan ovisi od mnogo čimbenika. Idemo u nastavku ovoga teksta razmotriti tri najvažnija.

1 Uvjet br. 1 za isplativ pasivan prihod – osigurajte kontinuiran web promet

Da, kroz Google Adsense možete imati pasivan prihod.

Naravno, prije toga potrebno je uložiti vrijeme i novac, ili obadvoje za razvoj web mjesta i za produkciju sadržaja.

To svakako zahtjeva vaš rad i angažman. Tek, nakon toga možete očekivati rezultat. I ako odradite većinu stvari kako treba, imate jedan oblik pasivnog prihoda. Jer nakon toga ne trebate ništa posebno raditi (mada uvijek ima posla). Ako, ništa drugo morate paziti na ono najvažnije, a to je da web mjesto ima kontinuiran i stabilan web promet.

Bez web prometa zarada jako brzo opada. Uz to Google vam može zakomplicirati posao stalnim promjenama u algoritmu tražilice.

Stoga je uvjet br. 1 za dobru Adsense zaradu osigurati na web mjestu kontinuiran web promet.

Koristite skupe ključne riječi s visokim CPC-jem

Jedan od boljih savjeta koji funkcionira za Adsense zaradu je izabrati ključne riječi koje imaju visok CPC, odnosno skupo plaćene ključne riječi.

To znači da mate web mjesto ili blog koji je optimiziran oko tema s ključnim riječima za koje se Google-u plaća visoka cijena po kliku na oglas ili cijena po prikazu.

Dakle, to je najvažnija stavka da imate web mjesto koje je optimizirano oko ključne riječi ili više njih koje su srodne a koje ujedno imaju visok CPC.

To znači da se odradi kompletan onsite SEO baziran isključivo na toj jednoj skupoj ključnoj riječi. Ili nekoliko njih skupljih koje će tematski biti jako slične. A, dodatno možete uzeti u obzir kao sekundarne ključne riječi oš neke srodne, ali također skupe. Naravno, glavni fokus će biti na najskuplji, a sekundarne će biti samo malo jeftinije, ali i dalje skupe (po tom kriteriju ih treba birati).

Najveći dio web stranice bi trebao biti fokusiran isključivo na tu najskuplju ključnu riječ, a sporedne ključne riječi možete odraditi na zasebnim pod stranicama ili pojedinim blog člancima.

Da bi to odraditi osim što morate pronaći tematiku u kojoj se plasiraju skupe ključne riječi, morate odraditi i dobru on site optimizaciju. Baš iz razloga da bi vam se mogli prikazivati baš ti oglasi koje iniciraju skupe ključne riječi. Naravno, ako je visok CPC za pojedinu ključnu riječ, naravno da će i klik na oglas biti skuplji za oglašivača. Vama će to doći kao veća zarada po kliku na oglas.

Ovakav pristup je jako dobar ako ne možete ili nećete uspjeti ostvariti veliki broj mjesečnih posjeta na stranicama. Tako treba vam manji broj posjeta, jer vam klik na oglas donosi zaradu koju bi inače zaradili na deset ili dvadeset (a možda i više) klikova na oglase s puno, puno manjim CPC-jem.

2 Kako doći do skupih ključnih riječi i koje su to teme i branše u kojima se plaća visok CPC.?

Koristite internet za pronalazak skupih ključnih riječi. Na službenim stranicama Adsense-a imate informativan kalkulator koja branša donosi više, a koja manje prihoda na temelju regije i kategorije sadržaja.

Dobijete informativnu zaradu na temelju 50 000 mjesečnih prikaza vaše web stranice.

Još jedan način je da jednostavno potražite na internetu npr. „the best AdSense niche”, ili „High Paying & Best Google AdSense niches”.

Dobiti ćete popise od nekoliko desetaka branši u kojoj se naplaćuju najveći iznosi za oglašavanje.

Jednostavno je pristup takav da radite s onim temama oko kojih se vrti veliki novac. Napravite web lokaciju na jednu od tih skupih tematika i optimizirate ju u potpunosti za prikaz skupljih oglasa.

Obratite pažnju na regiju za koju mislite raditi web projekt. Ako je to hrvatski jezik i web mjesto će biti na hrvatskome uzmite u obzir informacije o CPC-ju na hrvatskom jeziku. Ali općenito one branše u kojima se okreće veliki novac na američkom ili nekom drugom većem tržištu, ista situacija je i na manjim regionalnim tržištima. Samo su iznosi nekoliko puta manji. U nekim slučajevima 5 do 10 puta manji, a rjeđe preko 100 puta manji iznosi.

Svejedno, ćete na takav način biti u prilici da zaradite više, nego da imate prosječnu cijenu po kliku od možda 0,1 ili 0,2 dolara. Pa razmišljate kako da povećate prosječnu cijenu klika za možda 20 ili 30%.

3 Ne koristite remarketing u Google Adsense-u

Remarketing se može u Google Adsense-u isključiti.

To je iz razloga da vam se na web mjestu ne bi prikazivali oglasi neke druge tematike (jeftiniji oglasi) od onih za koju je to web mjesto rađeno i optimizirano (za prikazivanje skupljih oglasa) uz skupljih web branši.

Tako da na AdSense-u podesimo da se prikazuju oglasi isključivo vezani za temu web mjesta, a tema weba će naravno biti fokusirana na najskuplju ključnu riječ koju ste odabrali. Drugim riječima, zabranit ćemo remarketing, odnosno da Google koristi prikupljene informacije o afinitetima korisnika i prema tome mu prilagođava oglase.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI