Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaKako uštedjeti na izradi web stranice – mini vodič

Kako uštedjeti na izradi web stranice – mini vodič

Izrada web stranice je uvijek kompleksan posao. Izuzetak mogu biti male promotivne web stranice za čiju izradu nije potrebno odvojiti puno vremena niti novca. Ako uspijete pronaći jeftiniji i vremenski brži način izrade web lokacije, u startu ste uštedjeli novac. To je dobra stvar ako uspijete zadržati traženi nivo kvalitete i realizirate sve planirane elemente stranice.

Kako možete postići neke uštede vremena i novca, kroz ovaj članak koji je ujedno i jedan mali web vodič za izradu web stranica, naveli smo moguće alate, servise i resurse koje možete koristiti i tako uštedjeti nešto novca i vremena prilikom izrade web lokacije.

Ako u projekt izrade web stranice ne ulazite sami, već za to angažirate agenciju, tvrtku ili pojedinca. Ovaj vodič vam može poslužiti kao smjernice na što sve trebate obratiti pažnju i gdje i kako možete uštedjeti novac.

Tako primjerice možete uštedjeti na kupovini web hostinga, ili možete sami urediti fotografije koje će ići na web lokaciju, bez potrebe da za taj posao nekoga platite.

Izrada web lokacije je projekt od većeg broja faza, pa smo za svaku fazu naveli alate i servise koje možete primijeniti. Obično to budu sljedeće faze:

planiranje, strategiju sadržaja, dizajn, kodiranje, testiranje, povratnu informaciju, isporuku i održavanje.

Pa idemo redom, počevši od planiranje.

1 Planiranje izrade jeftinije web stanice

Za planiranje možete koristiti i običan papir, ali i razne web alate i servise. Ako želite možete koristiti neki alat u verziji koju je potrebno platiti ili koristiti neki besplatan planer ili servis za organiziranje. Važno je ako radite timski, ili želite nekome planove i ideje naknadno pokazati, dobro je sve to imati online.

Evo nekoliko alata koje možete besplatno koristiti:

Za organizaciju zadataka kao listu prioriteta možete koristiti besplatan alat: https://www.rememberthemilk.com/

Zatim za razvoj i organizaciju koristite besplatan Pivotal Tracker https://www.pivotaltracker.com/

2 Project management alati

Ovakve alate je jako korisno koristiti u radu kao tim ljudi ili suradnika. Svaka ozbiljnija agencija koristi ovakve alate za upravljanje projekata. Ako radite osobno i samostalno, onda ovakvi alati mogu biti samo teret, jer se na osobnom nivou možete organizirati jednostavno i bez njih.

Ipak, ako je riječ o timskom poslu, onda su ovakvi alati svakako preporuke. Evo nekoliko alata koje vam mi možemo preporučiti.

Basecamp je vodeći alat za ovaj posao. Ali imate i još nekoliko alternativa, to su Huddle i Milestone planner koji može biti alternativa popularnom Basecamp-u.

Kada je riječ o Google-u i njegovim besplatnim servisima. Na raspolaganju su: Google Docs koji možete koristiti za dokumente i Spreadsheets-e.

3 Izrada i upravljanje web sadržajem

Kada pristupate projektu izrade web lokacije, uvijek morate raspolagati s materijalima koje ćete postaviti na web lokaciju. Obično će tu trebati biti uključen naručitelj stranice koji vam može, a i trebao bi dostaviti određeni dio materijala koje ćete prebacivati na stranice. To su najčešće tekstovi i fotografije.

Da sve te sadržaje napravite dovoljan vam je običan word za izradu tekstualnih dokumenata određenih stranica, Isto tako možete koristiti već spomenuti Google Docs i pospremiti sve dokumente online.

Za fotografiju možete koristi od osnovnih alata Paint na Windows-u ili neki od besplatnih programa za uređivanje fotografija. Za profesionalnu upotrebu u radu s fotografijama koristite Photoshop. On online servisa možete koristiti najbolje popularnu Canvu.

4 Korisni i besplatni SEO alati

U svijetu SEO optimizacije ima ogroman broj web alata i servisa koji su vam na raspolaganju. Neki od njih su odlični, ali ako niste stručnjak u razumijevanju podataka i korištenju tih alat mogu vam biti samo trošak i bacanje novca.

Imate na raspolaganju i dobar broj alata koji vam mogu puno pomoći u SEO optimizaciji i prije svega u korištenju optimizacije još tijekom izrade web lokacije, kako bi barem one osnovne SEO elemente na web stranici ispravno odradili.

To su svakako Google Search Console i Google Analytics. To su dva osnovna alata. Još jedan alata je sama Google tražilica, koja vam može na jednostavan i besplatan način pokazati određeni broj korisnih SEO informacija, kao što su najviše tražene ključne riječi, sinonimi ili povezana pretraživanja.

Ako radite s WordPress-om onda možete koristiti dodatak za dodatnu optimizaciju naslova i meta opisa, jer te mogućnosti nisu ugrađene u sam WordPress preko korisničkog sučelja.

Najpopularniji je svakako Yoast SEO.

Još jedan koristan alata je i SEOmofo, besplatan web servis za izradu snipeta, odnosno SEO naslova i meta opisa. Tu možete jako jednostavno urediti rezultat koji će vidjeti korisnici kada pretražuju određeni pojam na tražilici, a za koji želite da vam se stranica rangira.

Št ose tiče alata za istraživanje ključnih riječi nemate neki veliki izbor od besplatnih varijanti. Najbolje je uzeti od svakog alata probnu verziju i to najbolje moguće iskoristiti za potrebe osobnog projekta.

Za profesionalnu upotrebu morate koristiti takve alate i naravno, to kasnije utječu na cijenu usluge.

Neki od korisnih alata su i dodaci za popularne web preglednike kao što je SEO for Firefox ili Chrome SEO tools za Google Chrome.

5 Povoljna Web hosting rješenja

Za smještaj web lokacije imate na raspolaganju veliki broj hosting rješenja. Idealan hosting za vaš projekt će biti onaj koji nudi optimalan omjer cijene, kvalitete i ponuđenih rješenja.

Koji će to točno biti hosting najviše ovisi o namjeni i veličini web lokacije, kao i odakle će dolaziti web posjetitelji.

Uvijek je za lokalne web lokacije najbolje koristiti lokalni web hosting koji ima lokalne servere, jer time dobijete brži odaziv web hostinga.

To je važan parametar, koji ako je loš sve naknadne radnje koje ćete poduzeti neće dati tako puno uspjeha jer vam je hosting u startu loš, preslab ili se nalazi na drugom kraju planete i potrebno je puno više vremena za komunikaciju između serverskog računala i računala vaših prosvjetitelja koji su iz regije ili iste države.

Generalno za preporuku web hostinga za lokalne web lokacije, koristite hosting od tvrtke koja ima servere u državi odakle će vam dolaziti i web posjetitelji. A zatim izaberite onaj paket koji će zadovoljiti potrebe web lokacije i cjenovno će biti prihvatljiv.

Nešto više o web hostingu kao i domenama možete pronaći u našem općem članku o web hosting-u.

6 Povoljno održanje web stranice

Kada je riječ o održavanju web stranice, to može biti veliki godišnji trošak, ali i ne treba. Naravno, opet ovisi o kakvoj je web lokaciji riječ, dali je složeniji sustav ili obična prezentacijska web lokacije tvrtke ili obrta.

Kada koristite CMS kao što je WordPress. Održavanje samog WP je u osnovi jednostavno i brzo. Potrebno je redovno raditi sigurnosnu kopiju baze podatka i redovno raditi instalacije novih ažuriranja.

Ako želite savladati daj zadatak, cijelo održavanje možete raditi sami.

Složenije web lokacije kao što su web trgovine traže naprednije i stručno održavanje, kako bi osigurali da web trgovina radi ispravno od 0 do 24 sata na dan. Bez ikakvih prekida u radu.

Za takve sustave najbolje je da stvar prepustite stručnim ljudima i angažirate tvrtku koja će voditi brigu o radu vaše web lokacije.

Najbolje rješenje u takvim slučajevima je imati osobu in-house koja će voditi brigu o radu web lokacije.

Također, možete koristiti neke od alata za praćenje grešaka, jedan od najboljih je Bugzilla.

7 Povoljni web alati za kodiranje

Postoji puno alata koje služe samo za rad s kodom, od besplatnih do onih koje ćete platiti Coda for Mac je takav alat, cijena mu je 99$, ali s druge strane nudi dosta dobre opcije – pravi FTP klijenta, Subversion podrška, WebKit preview, JavaScript konzola i još dosta toga.

Što se tiče Windows-a na raspolaganju imate isto veliki broj alta za kodiranje. Tu je prije svega jednostavan Notepad++

Što se tiče platformi, Eclipse okruženje za razvoj koje je odlično za bilo koje ručno pisanje koda. Taj alat ima auto-complete, error-checking i ekstenzije za version control. Tu je još i Firefox Web Developer ekstenzija, koja ima skup alata za developere u okviru web preglednika, uključujući i mogućnost za editiranje CSS i HTML.

Na raspolaganja od poznatih alata imate i Firebug, koji vam omogućava da koristeći inspect opciju provjerite kod stranice kod i modificirate ga u stvarnom vremenu.

Svoje vrijeme i novac možete uštedjeti tako što ne počinjete projekt uvijek “od nule”. Već za start koristite gotove predloške za kodiranje kao što su: html5boilerplate.com i html5reset.org. Ta web mjesta nude osnovne predloške za kodiranje web stranica.

Nekoliko savjeta za uštedu prilikom projekta izrade web lokacije

U ovome djelu naveli smo nekoliko pristupa i smjernica za dodatnu uštedu vremena i novca prilikom izrade web lokacije.

Svakako se u projekt izrade web lokacije možete upustiti sami. Osobni blog ili jednostavnu web stranicu možete napraviti samostalno kroz nekoliko slobodnih popodneva.

Prije početka izrade pripremite sav potreban materijal koji ćete koristiti na stranici. Tekstove i fotografije.

Vjerojatno ćete za izradu koristiti WordPress. WordPress je besplatan i možete ga preuzeti s adrese WordPress.org. Postoji i verzija WordPress.com koji je plaćeni servis, gdje imate na raspolaganju i besplatnu verziju, ali s vrlo ograničenim mogućnostima.

Koristiti YouTube s video tutorijalima

YouTube je prvo mjesto gdje ćete pronaći veliki broj video zapisa na jednom mjestu koji će vam poslužiti kao vodiči u samostalnoj izradi web lokacije. Problem s takvim sadržajem je što ćete vrlo teško pronaći video zapis u kojemu će biti objašnjeno sve od početka do kraja upravo ono što vama treba.

Kada pronađete video koji vam odgovara, provjerite na istome YouTube kanalu dali ima još dodatnih video zapisa koji prezentiraju preostale korake ili faze koje vama trebaju.

Koristite Canvu i preuzmite besplatne premium fotografije

Canvu smo već spomenuli iznad kao vrlo koristan servis za izradu svih tipova grafike kako za web mjesta i društvene mreže tako i za upotrebu u npr. brošurama ili letcima.

Možete koristiti besplatnu varijantu i preuzeti dostupne fotografije. Premium fotografije su plaćene i imaju svoju cijenu. Ipak ovaj servis možete isprobati 30 dana u profesionalnoj verziji i taj period je sasvim dovoljan da preuzmete profesionalne fotografije potpuno besplatno. Važno je da na vrijeme isključite pretplatu kakao vam ne bi naplatili cijenu za sljedećih 30 dana, ako vam više pro verzija neće trebati.

Tako možete uštedjeti na fotografu i na izradi profesionalnih fotografija za web, jer na Canvi ćete pronaći fotografije koje će vam odgovarati za vašu djelatnost ili vaš posao.

Koristite gotove web predloške i web builder-e

Ako se odlučite za korištenje WordPress-a prilikom samostalne izrade web lokacije prvo razmislite o izgledu i dizajnu web lokacije i na temelju toga odaberite predložak ili WordPress temu.

Jedna od boljih WordPress tema je GeneratePress, koja je dostupna u besplatnoj i premijom verziji. Premium verzija ima pristupačnu cijenu, s kojom dobijete sve mogućnosti i veliki broj predložaka koji su vam na raspolaganju.

Konkretno o ovoj WordPpress temi smo već nešto napisali na našem portalu, a detaljan članak možete pronaći klikom na link. GeneratePress WP tema.

Velika prednost ove teme u odnosu na druge je što raspolaže s velikim brojem gotovih predložaka koje možete koristiti. Cijela tema je napravljena kao jedan mikro sustav koji dolazi i s gotovim blokovima koje koristite u builder-u za stranice.

Tako možete napraviti prilagođene odredišne stranice kao što je početna stranica ili konkretno prodajna stranica za pojedini proizvod ili uslugu.

Zaključak – kako uštedjeti na izradi web stranice

Izrada web lokacija može biti iznimno kompleksan i skup projekt. U većini slučajeva morate angažirati specijaliziranu tvrtku ili agenciju koja će vam ponuditi traženu uslugu.

Općenito tvrtke ili agencije ne mare previše o visini cijene i gdje mogu dodatno uštedjeti. Kroz ovaj članak naveli smo priličan broj alata i servisa koje možete koristiti potpuno besplatno ili uz povoljnu cijenu prilikom samostalne izrade web lokacije, ili ako želite angažirati nekog drugog da imate bolji uvid koje sve stvari možete napraviti sami i tako dodatno uštedjeti novac.

Velika ušteda se nalazi u samostalnoj izradi sadržaja za stranicu, prvenstveno tekstove, pa zatim fotografije gdje možete uštedjeti veće iznose novce, koristeći neke od navedenih servisa za preuzimanje odgovarajućih fotografija.

Značajne uštede su na izboru optimalnog web hostinga kao i na odluci dali ćete web stranicu održavati sami, periodično uz nečiji angažman. Ili ćete za održavanje koristiti mjesečnu usluge agencije ili pojedinca.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI