Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeFreelanceriTri korisna resursa za vlastiti posao u digitalnom marketingu

Tri korisna resursa za vlastiti posao u digitalnom marketingu

Tri korisna resursa za vlastiti posao u digitalnom marketingu su:

  • vaše vrijeme
  • vaše znanje
  • vaš novac

1. Vlastito vrijeme

Vrijeme je prvi najkorisniji resurs. Vremena imamo svi u istoj količini. Razlika je kako ga trošite i na što. Internet je mjesto gdje možete svoje vrijeme trošiti na korisne stvari. Ali, isto tako i na sve one neproduktivne stvari, prvenstveno zabavu koja je na internetu praktički neograničena.

Od sva tri resursa vrijeme je prvo koje je dostupno svima. Netko tko tek kreće u nešto novo nema znanja, vjerojatno niti novaca. Ali zato svatko ima svoje vrijeme. I, sada je potrebno to vrijeme iskoristiti na pravi način kako bi stekli sljedeće resurse.

Vjerojatno imate nešto i znanja, i novaca. Ali ta dva resursa su više u deficitu, nego li suficitu. Upravo zato sve kreće od vašeg vremena.

Potrebno je organizirati svoje vrijeme. Obratite pažnju na što trošite svoje vrijeme i u kojoj količini. To je isto kao i kod gubitka kilograma. Prvi korak je da analizirate što jedete i u kojoj količini. Lošu hranu morate izbaciti iz prehrane ili ju jesti u jako malim količinama.

Upravo je tako i s vašim vremenom. Svaka osoba ima nešto slobodnog vremena tijekom dana, vikenda, mjeseca.

Pronađite kada imate najviše slobodnog vremena i kada vam je najbolje to vrijeme iskoristi za uraditi nešto korisno i produktivno. Vjerojatno ste mogli primijetiti da se nekada osjećate bolje ujutro nakon ustajanja nego li poslijepodne ili navečer kada ste već umorni od dana i obaveza.

Dakle, vrijeme je svakako potrebno. I to je prvi resurs koji je dostupan svima. Ne treba ga dodatno stjecati, već samo organizirati i preusmjeriti potrošnju vlastitog vremena s nečeg lošeg i neproduktivnog na nešto dobro i produktivno.

Vrijeme trošite da bi stekli sljedeća dva resursa. To su znanje i novac.

2. Znanje

Sljedeći resurs koji možete steći je znanje. Znanje je potrebno i nekada ga je teško steći, ma koliko god to izgledalo jednostavno i banalno.

Tajna od znanja kojeg posjedujete krije se u njegovoj sposobnosti primjene u praksi. Primjena znanja u praksi je ništa drugo nego vještina.

Zato znanje može biti nekorisno, ako ga ne primjenjujete kroz vještine kako bi stekli teći resurs, a to je novac.

Na našem portalu pisali smo o mogućnostima dolaženja do certifikata iz područja digitalnog marketinga. Konkretno, to je sljedeći članaka: digitalni marketing certifikati i ispiti.

Svoje vrijeme prije svega trebate trošiti na stjecanje znanja. Osim stjecanja teoretskog znanja kroz čitanje knjiga, gledanjem video zapisa, slušanjem podcasta i slično. Važno je to isto znanje primijeniti u praksi.

Na početku to može biti jako teško i izgleda „traljavo”, ali je potrebno da steknete iskustvo i ojačate svoje samopouzdanje.

Kako ovdje pišemo o digitalnom marketingu, online poslovima, zarađivanju novca korištenjem interneta i svih servisa koji se tu nalaze. Primjena stečenog znanja ne bi trebao biti problem.

Od kuće započnete raditi na nekome svojem projektu. To može biti i YouTube kanal ili nastup na nekoj društvenoj mreži.

Važno je da nešto konkretno radite, kako ne bi svoje vrijeme trošili samo na stjecanje teorije. A pri tome ništa ne pokušate učiniti u praksi.

U jedno mod prethodnih članaka, opisali smo kako pokrenuti vlastiti web projekt kroz nekoliko jednostavnih koraka. To je odličan mini vodič koji će vam fokus usmjeriti na one najvažnije korake.

3. Novac

Treći resurs koji je ujedno i konačan cilj je novac. Novac, odnosno zarađivanje novca je na neki način posljedica korištenja prva dva resursa, vlastitog vremena i znanja.

Novac je isto tako nusprodukt sposobnosti zarađivanja istoga. Sposobnost zarađivanja je opet rezultat koliko pojedinac uspije dovoljno iskoristi svoje vrijeme i znanje. Te sve to zajedno upakirati u proizvode koje prodaje ili usluge koje pruža na tržištu.

Još jedan važan element u cijeloj priči je volja za rizikom i samopouzdanje da učinite sve potrebne korake i radnje, te savladate prepreke na tome putu.

Novac kao resurs možete dalje ulagati. Novac vam može donijeti još više slobodnog vremena, znanja i naravno još dodatnog novca.

Više slobodnog vremena tako da naučite kako iz iskustva, tako iz redovnog učenja raditi poslove na jednostavniji, brži bolji i produktivniji način. Time posjedujete sve više i više znanja.

Više novca donosi vam veći financijsku moć, odnosno više kupovne moći i prvenstveno financijsku sigurnost. Financijsku neovisnost je jako teško postići jer za to je potrebno imati velike količine novca koji se umnaža kamatama i stil života koji pruža čovjeku ugodu, ali da nije opet nepotrebno rastrošan.

Svaka od ova tri resursa možete ulagati i dodatno stjecati.

Postoji izreka da novac pravi novac. I to je na neki način točno. Novac se može stjecati i zamjenom vremena za novac. Ali, tu je čovjek ograničen količinom novca kojeg zaradi, jer dan ima 24 sata.

Bolja situacija je ako uspijevate u zamjenu za vrijeme zarađivati više. To su npr, svi bolje plaćeni poslovi. Koji su teže dostupi i ima ih manje od onih slabije plaćenih.

Ali u situaciji kada novcem zarađujete dodatni novac. Nije potreban vaš angažman. Jer možete platiti druge da odrade potreban posao umjesto vas i time vam tuđi rad stegne dodatni novac.

Time ste dobili i više slobodnog vremena.

Ova tri resursa mogu se kombinirati na nekoliko načina. Ovisno o vašoj trenutnoj situaciji i mogućnostima.

Ako nemate znanje i novac. Prvo svojim slobodnim vremenom stječete znanje i time dalje stječete novac.

Kako će to biti? dali kroz rad za drugoga, kao zaposlenik. Ili rad za sebe, kao poduzetnik ili obrtnik vidjet ćete sami što vam bolje odgovara i što prvenstveno želite postići ili ostvariti.

Zaključak

Ovo je bio pregled tri najvažnija resursa za vaš privatni biznis. Ako ste na početku karijere vjerojatno imate najviše slobodnog vremena i nešto manje znanja. To vrijeme koristite za stjecanje još više znanja. Zatim radite što više praktičnu primjenu tog znanja, kako kroz vlastite projekte za sebe tako i vremenom za druge.

Kako koristite svoje vrijeme i znanje za stjecanje novca doći ćete u situaciju da imate i više novca. Na kraju kada raspolažete s više novca, osim veće kupovne i platežne moći. Imate opciju da ulažete svoj novac da bi zaradili još više novca. To može biti i da platite zaposlenika ili partnera da odraditi jedan dio posla za vas. To će vam donijeti novac i dodatno vrijeme koje opet možete iskoristiti da odradite ili se bavite nečime što će donijeti isto tako novac.

Kao što vidite ovo je uvijek interesantna tematika i kombinacija je mnogo.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI