Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomePisanjeKako napisati kvalitetan blog članak u 2024. godini – 4 savjeta

Kako napisati kvalitetan blog članak u 2024. godini – 4 savjeta

Upoznati smo s pojmom da je u digitalnom marketingu sadržaj kralj. To se općenito misli na sadržaj u smislu SEO optimizacije za tražilice, no ipak to je krivo uvjerenje. Sadržaj može biti „kralj” u svim elementima digitalnog marketinga. Pa je to sadržaj u obliku video zapisa, fotografija, grafikona i slično.

Sadržaj može biti kralj i u smislu copy-ja. Kada imate prodajnu stranicu s prodajnim sadržajem. Uloga takvog sadržaja je od ključne važnosti za uspjeh marketinga s takvom prodajnom stranicom.

Kroz ovaj članak bavimo se samo sadržajem u obliku teksta kroz content marketing. Content marketing je pojam koji se povlači zadnjih desetak godina. I dalje je content marketing relevantan oblik digitalnog marketinga, jedino je novina što je Google kao glavni „sudac” konstantno mijenja pravila igre i na neki način vam otežava ili olakšava posao.

Strategija digitalnog marketinga kroz content marketing u obliku blog objava

Dva popularna pristupa u digitalnom marketingu su:

  • kreiranje sadržaja i zatim njegova plaćena promocija
  • kreiranje sadržaja i njegovo prirodno rangiranje na tražilicama

Prvi pristup je bolji i ozbiljniji. Dakle ulažete neka sredstva i vrijeme u produkciju kvalitetnog sadržaja i nakon toga na njegovu promociju. A sve s ciljem da što prije dođete do ciljane publike i potakne ih na radnje koje želite od njih.

Drugi pristup je da isto producirate sadržaj, ali ovaj put ne trošite nikakva sredstva ili veoma malena u promociju tog sadržaja. Već se promocija sadržaja oslanja na njegovo optimiziranje i prirodno rangiranje putem algoritma na raznim web tražilicama. Na prvome mjestu je Google tražilica.

Kroz drugi pristup ako radite dobro posao, vremenom imate rezultat. Jer producirate veliku količinu kvalitetnog sadržaja koji se rangira na web tražilicama.

Sada ćemo proći kroz 5 važnih savjeta za kreiranje web sadržaja u narednoj 2024. godini.

1 Odaberite dobru temu i dobro se pripremite za pisanje

Koliko ćemo uspjeha imati u content marketingu ovisi najviše o odabranoj temi i koliko se dobro pripremite za pisanje.

Ako dobro odaberete temu za blog članak, temu koja je tražena i dobro napravite pripremu, možete očekivati i dobar rezultat u smislu rangiranja tog članka na tražilici.

Dakle prvi korak je svakako odabrati traženu temu. Zatim biti relevantan u pisanju. Pored relevantnosti važno je obratiti pažnju na specifičnost i korisnost. Specifično se odnosi na jedan uži problem, jednu užu tematiku. Npr specifičan članak može biti na temu: Trening za biceps kod kuće bez opreme. Treninga za biceps može biti jako puno. Ali, ovdje s radi i specifičnom treningu.

Članak mora biti jednostavan i koristan. Koristan sadržaj će opisati vrlo jasno kako trenirati biceps kod kuće bez opreme.

2 Dodajte tu i tamo u sadržaj multimedijalne elemente

Pored teksta važno je uključiti grafičke elemente tamo gdje je to potrebno i gdje ima smisla.

Fotografija može pojačati sadržaj, tekst. Ako je fotografija prigodna na odlomak iz teksta, onda ta fotografija može dodatno utjecati na čitatelja tog teksta. Fotografija dakle ima ulogu da stvori i pojača emociju koju nastojimo prenijeti kroz tekst.

Osoba koja ima talenta za pisanje sadržaja vrlo lako može zadržati pažnju čitatelju kroz sam stil pisanja i jasnoću pisanja.

Time se može postići sličan efekt kao i s fotografijama. Problem s fotografijama je što ih ne možete uvijek smisleno ubaciti u tekst, jer mogu djelovati glupo ili potpuno bez veze.

Tu dolazimo do trećeg korisnog savjeta.

3 Nastojte zadržati pažnju čitateljima

put do uspjeha
izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/children-win-success-video-game-593313/

Pažnju je vrlo teško zadržati, ako ne znate kako ili nemate smisla, pa čak i talenta za prosječnu ili iznad prosječnu komunikaciju u pisanom obliku.

Pažnja čitatelja da čita vaš tekst (ili barem da ga prati) najlakše se postiže određenim stilom pisanja.

Stil pisanja bi trebao biti otprilike sljedeći:

  • Izražavanje kroz jednostavne i jasne rečenice.
  • Koristiti kratke odlomke s razmacima radi lakšeg praćenja, čitanja i preglednosti teksta
  • Koristiti podnaslove koji su istaknuti u tekstu
  • Glavnu i najvažniju stvar (tematiku) iznijeti u početku teksta i tako dodatno zadržati pažnju i interes
  • Kroz sredinu teksta iznijeti rješenje ili najvažniji dio teksta (što je to zbog čeka je korisnik kliknuo i otvorio članak na čitanje). Ovdje opišete onaj dio „kako nešto uraditi” ako je riješ o „How to” tipu teksta.
  • Pri dnu teksta iznijeti neki zaključak i dodatno iznijeti stav i mišljenje

4 Vremenom ažurirajte sadržaj

Ako se odlučite za content marketing s ciljem da privučete web posjetitelje, onda ćete morati paziti na mnoge tehničke elemente koje morate ispravno odraditi.

Pojedini tipovi sadržaja koji su praktični, više sliče na neke vodiče. Takav tip teksta je klasičan vodič gdje opisujete kako nešto uraditi. Pa ako pišete blog o tehnologiji, webu, marketingu i pokrivate praktične teme onda često imate promjene koje morate unijeti u sadržaj kako bi članak i dalje ostao relevantan i vremenski ažuriran točan.

Content možete promatrati i kao resurs. Kvalitetna web lokacija prepuna korisnog sadržaja koji je rangiran može biti jako koristan i važan resurs za marketing.

Takav sadržaj se može vrlo lako preoblikovati i iskoristiti dodatno u marketingu. Npr. vrlo lako jedan koristan i ažuriran članak koji je relevantan jedno dugo vrijeme možete jednostavno uzeti i iskoristiti ga za izradu nekog besplatnog vodiča kojeg ćete koristiti u email marketingu.

Tako da se jedan te isti sadržaj može lako iskoristiti u više svrha.

Zaključak – Kako napisati kvalitetan blog članak u 2024. godini?

I dalje vrijede ista pravila, bez nekih velikih iznimaka. Potrebno je biti relevantan, specifičan i koristan u stvaranju sadržaja koji će biti od pomoći i koristi čitatelju.

Ono na što bi trebali sada više obratiti pažnju je upravo na zadržavanje pažnje čitatelju.

Dakle, to postižete i kroz stiliziranje teksta. Tekst mora biti jednostavan, kratke rečenice i maleni odlomci. Ubacivati podnaslove. Interesantan dio tematike iznijeti na samom početku teksta, kako bi dodatno uvukli čitatelja da ostane u članku.

Pažnju prvenstveno najviše i najlakše postižete naslovom. Dobar naslov će uvijek privući pažnju i potaknuti korisnika na klik i otvaranje članka.

Spomenuli smo u tekstu i sami stil i način pisanja. To je isto ono što puno utječe na zadržavanje pažnje.

Dosadne rečenice, dijelovi teksta koji su dosadni, koji ne zrače nikakvom vibrom su suhoparni i korisnici (posebno mlađe generacije koje imaju vrlo slapu pažnju, fokus i koncentraciju) ne zadržavaju se dugo. Ljudi danas žele brza rješenja i žele sve saznati trošeći što manje svojeg vremena. Kraći video zapisi prolaze puno bolje od dužih.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI