Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingYouTube oglašavanje i promocija biznisa kroz video sadržaje

YouTube oglašavanje i promocija biznisa kroz video sadržaje

Možemo imati dileme oko digitalne platforme koju ćemo koristiti za oglašavanje i promociju svojeg biznisa, pa i sebe samih.

Do prije 10 godina Video sadržaji nisu imali toliki značaj, kao što imaju danas. U tome periodu u fokusu su bile društvene mreže, točnije najviše Facebook.

Kako je vrijeme prolazilo, postojala je dilema koji tip sadržaja najviše koristiti. Hoće li to biti tekstualni sadržaj plasiran na blogu ili web stranici. Ili ćemo sav fokus usmjeriti na video sadržaj kojeg ćemo postavljati na YouTube.

Osim YouTube-a imamo i druge video servise, odnosno mreže kao što je TikTok ili Vimeo. Vimeo nije toliko popularan i više je usmjeren na neke stručne teme. Možemo reći da je YouTube mjesto za „mase”, dok je Vimeo više specifičan i cilja na manje korisničke skupine.

Kako iskoristiti YouTube oglašavanje za promociju biznisa

YouTube kao digitalna platforma veoma je postala popularna i sad nudi velike mogućnosti i puno potencijala za promociju praktički bilo kojeg oblika ili tipa poslovanja.

Prednosti ima poprilično mnogo, s obzirom na to da ne morate ulagati budžet, naravno ako sve odradite sami. Što je velika prednost u usporedbi, pa gotovo sa svim drugim platformama i web servisima.

Za bilo koji tip oglašavanja morate angažirati agenciju, plus morate imati budžet kojeg ćete uložiti u oglasne kampanje. U startu imate trošak. Rezultat oglašavanja ovisi od velikog broja faktora.

U slučaju YouTube-a, nemate takve troškove ako sve radite sami. Trošak u vidu usluge možete imati ako angažirate agenciju ili freelancer-a koji će raditi na montaži video snimaka i upravljati kanalom.

U drugim slučajevima kada radite sve sami (što i nije neki problem i ne zahtijeva neko specifično znanje), nemate nikakvih troškova.

YouTube se može najbolje iskoristiti kroz video zapise koji pokazuju i demonstriraju vrijednosti za publiku. To mora biti nešto korisno gdje će korisnik gledanjem tog video zapisa i praćenjem savjeta moći samostalno riješiti problem koji ima.

Svakako ne bi trebao biti fokus na direktan marketing u vidi snimanja i objave nekih video zapisa koji prikazuju vašu tvrtku proizvode ili usluge koje radite. To bi onda bilo čisti marketing i od takvih video zapisa vlasnik ne bi imao neke koristi, jer bi sve zajedno izgledalo kao suhoparni video oglasi.

Svrha YouTube marketinga je stvaranje korisnih video zapisa za ciljanju skupinu korisnika. Gdje će oni dobiti nešto korisno i besplatno. I time će moći sami riješiti neki problem koji ih muči.

Dodatno ako će imati potrebe da vas angažiraju, vrlo rado ćete biti na njihovom popisu ili listi tvrtki ili agencija koje će zatražiti ponudu za uslugu ili proizvod.

Primjer korištenja YouTube kanala na promociji offline poslovanja

Dalje kroz članak koristi ćemo jedan domaći YouTube kanal koji jako dobro koristi sav potencijal YouTube-a, kako za promociju i marketing, tako i za dodatnu zaradu.

Riječ je o YouTube kanalu pod nazivom, keramičar zašto ne!.

Pa idemo dalje kroz članak malo pogledati o čemu se radi u smislu promocije poslovanja. Sama tematika kanala i ciljana publika u ovome slučaju nisu uopće bitni za ovu malu analizu.

Kanal se bavi tematikom završnih radova u građevinarstvu, točnije adaptacijama kupaonica i postavljanjem keramičkih pločica.

Kanal obiluje korisnim video sadržajima koji prezentiraju sljedeće:

  • Demonstracija i prikaz radova
  • Fokus na detalje prilikom adaptacijama
  • Veliki broj korisnih savjeta za princip „uradi sam

Što se time dobije?

Kako kanal obiluje kvalitetnim video zapisima koji su dodatno popraćeni savjetima na što pripaziti, kako nešto kvalitetno odraditi itd…

Tvrtka se na ovaj način u očima korisnika pozicionira kao stručnjak i osoba od povjerenja.
Po završetku projekta, snimljen je konačan projekt i ispričano je što je sve odrađeno kako i zašto, te je opet fokus na prikazivanje bitnih detalja.

Time se dodatno u očima korisnika ova tvrtka promovira kao jedna stručna i pouzdana tvrtka u toj branši kojom se i bavi.

Tako samo kroz video zapise na YouTube-u (koji su ujedno i najbolje reference) tvrtka dobiva veliki broj upita i ponuda za buduće projekte.

Što bi drugim riječima značilo, posla preko glave.

„Premium” opcije za vlasnika kanala

Dodatno pored toga, vlasnik kanala ima opciju plaćene pretplate. I to u tri paketa s cijenama od 5€ pa do 35€ mjesečno.

Gdje se svaki korisnik može pretplatiti na neki od tri paketa pretplate i time ostvaruje pristup posebnim video zapisima koji nisu javno vidljivi, već ih mogu gledati samo pretplatnici.

Naravno, takvi video zapisi imaju svoju vrijednost jer su više edukativne prirode, ne toliko promotivne.

Tako vlasnik kanala ostvaruje lijepi mjesečni prihod samo do YouTube pretplatnika koji su se pretplatili na možemo reći „premium” sadržaj. I to su korisnici koji ostvaruju dodatne vrijednosti.

Kao jedan oblik usluge koju možete prodavati na ovaj način.

YouTube oglašavanje i promocija – potencijal koji možete iskoristiti za svoj biznis

U jednom od prethodnih članaka pisali smo o YouTube-u i kako ga iskoristiti za marketing i zaradu novca.

Ovaj članak je opisao jedan odličan primjer korištenja ove društvene mreže u svrhu promocije vlastitog poslovanja i ostvarivanja dodatne zarade.

Ovdje fokus nije na ostvarivanju što većeg broja pregleda svakog videa i dobivanja što veće zarade direktno od YouTube-a.

Ovdje je platforma iskorištena veoma dobra, baš onako kako se i treba koristiti u takvim slučajevima. A to je stvaranje korisnih video zapisa i demonstracija rada kroz kvalitetu i zadovoljstvo investitora.

Ako imate sličan oblik poslovanja, posebno koji je vezan lokalno u određenoj regiji. Možete na ovaj način ostvariti jako dobre rezultate. Posebno kada uzmete u obzir da vam je investicija veoma malena.

Potrebna vam je kvalitetna kamera za snimanje i jedno računalo sa softverom za editiranje video zapisa i ubacivanja dodatnog zvuka u snimak gdje nešto dodatno objašnjavate. Od opreme dobro je imati jedan kvalitetan mikrofon i jedne prosječne slušalice, te eventualno osvjetljenje kod snimanja.

Pored toga ovakav način promoviranja može vam oduzeti dosta vremena kojeg ćete potrošiti na snimanje, editiranje i objavu video zapisa na kanal. Ali, imate ogroman potencijal koji vam se može vraćati godinama.

Vjerujemo da vam je bilo korisno.

Na ovaj način možemo vidjeti koliko marketing može biti jednostavan, moćan i efikasan kada se pravilno odraditi na odgovarajućoj platformi s odgovarajućim pristupom prema ciljanoj skupini korisnika.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI