Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeFreelanceriPotrošač ili kreator? Tko kreira, a tko konzumira vaš sadržaj?

Potrošač ili kreator? Tko kreira, a tko konzumira vaš sadržaj?

Kada pričamo o poslu ili biznisu uvijek postoje dvije strane. U svijetu digitalnog marketinga i kreiranju online sadržaja to je netko tko kreira sadržaj – kreator i s druge strane netko tko isti taj sadržaj koristi i kupuje, potrošač ili konzument.

Svaki put kada otvorite Facebook, ili Instagram, ili neki news portal ili TikTok, svejedno.
Svaku sekundu koju provedete gledajući neki YouTube video. Čak i kada čitate ovaj sadržaja na ovome portalu. U toj sekundi ste konzument.

Možda malo čudno zvuči, ali je tako.

Svaki klik, svaki skrol, svaka milisekunda pažnje je negdje zabilježena. Na ovaj ili onaj način.

Što misliš zašto je Gmail besplatan? Zašto je Facebook besplatan?

Svaki put kada se prijaviš na svoj Facebook profil Zuckerberg trlja dlanove. I ne samo on. Trljaju i drugi čiji sadržaj upravo čitaš, lajkaš, komentiraš i sve ostalo.

Plaćaš svojom pažnjom. Memorijom u svojoj glavi. Zuckerberg tu tvoju pažnju preprodaje drugima. Klasičan preprodavač. Kupuje jeftino, prodaje skuplje.

Ako ta pažnja nije suho zlato, što misliš zašto ti onda YouTube nudi da im plaćaš Premium verziju 12 eura mjesečno da ti ne prikazuju reklame preko svake pjesme ili da te muče da moraš gledati i slušati oglas?

Toliko im vrijediš, minimum.

Konzumiranje je lakše nego kreiranje. Jer toliko tzv. ‘shiny objecta’ (SOS) ima na sve strane. Sve sija. Sve hvata pažnju. Pravljeno je tako da postanemo navučeni i da je teško da odolimo.

Najgore je ući u zombi stanje gdje više nismo ni svjesni da smo upali u tu rupu bez dna i samo padamo, i padamo, i padamo. A usput nas i očerupaju na neki način platimo tu i tamo nešto.

Najgore je kada spavaš otvorenih očiju i ne znaš da si statistika. Prvi korak je dakle da se probudimo. I da budemo svjesni što radimo.

I dok god drastično više konzumirate, nego što kreirate znači da netko drugi zarađuje novac, na vama, i od tebe, a ne ti. Kada god otvoriš neke vijesti i pola sata čitaš i ne znaš ni zašto si tu ni otkud ti tu – probudi se. Trgni se.

Bez tkz.‘Deep Worka’, odnosno dubokog rada bez teško je kreirati nešto smisleno i kvalitetno. Kvalitetno tako da drugi to mogu cijeniti i onda platiti.

Jedini način da se oduprete je da konstantno, kontinuirano, i svjesno pređete u ovu drugu grupu. Grupu kreatora.

Dakle, stanite u prvi red. Pravi nešto. Piši. Snimaj. Pričaj. Pomaži. Služi.

Na koji način promijeniti stranu?

Na portalu ima mnogo edukativnog sadržaja. Koji se može iskoristiti za popunjavanje rupa u znanju ili dobivanje ideja. Napravi i ti nešto, što će drugi čitati. Drugi će to gledati. Drugi će lajkati, komentirati, konzumirati i kupovati.

Držite vi pažnju umjesto (samo) da je dajete drugima i oni će imati koristi od vaše pažnje.

Budimo svjesni tog balansa.

Potrošača ima uvije daleko više nego kreatora. Možemo reći i 100X više nego kreatora.

I vama možda djeluje kao „ma sve već postoji” … ali, to nije istina.

Uvijek možeš nešto novo i bolje osmisliti i da nađete svoj prostor na tržištu. Jer koliko god kreatora primjećujete (kao potrošač), ako malo bolje pogledate, vidjet ćete tisuće i tisuće puta više njih koji isto kao i ti konzumiraju taj isti sadržaj određenog kreatora.

Vaše je samo da pređete na drugu stranu (sile)

Prirodno je da ćemo uvijek naginjati prema konzumiranju. To je tehnološka sila, koja vuče i uvlači kao gravitacija. Milijarde uložene u algoritme da nas razbucaju, usisaju i istresu iz gaća. Znači borba mora biti aktivna i proaktivna.

Svim silama se moramo, svjesno, boriti. Da pređemo u kreatore. I da tu redovno ostajemo, što je više moguće. Da izgradimo aktivnu naviku, kontinuiranog kreiranja.

Nešto konzumiranja je neophodno. Jer kako da kreiraš nešto kvalitetno ako se puniš samo smećem? Kao i hrana. Tako i informacije.
Tvoj mozak može biti dobar kreator samo ako ga hraniš nečim kvalitetnim. To rijetko može biti uz bezumno skrolanje.

Knjige su uvijek dobar izbor. Ipak neće baš ‘svaka budala’ i knjigu napisati. Možda to neko i pregleda da bi objavili. Treba ti i doza samopouzdanja (da napišeš knjigu). Samim tim je i kvaliteta prirodno bolji (u prosjeku) i postoji određen filter/barijera.

Biraj što ćeš gledati, što ćeš čitati. „optimiziraj” svoju virtualnu sredinu. Ne moraš baš svaki frižider otvoriti.

Kako ćeš smršavjeti ako je ispred tebe non-stop kao neka tvornica slatkiša, pice, burgeri, pivo. Ako moraš, obriši sve što ti smeta i ne doprinosi. Ne čini sebi zazubice.

Sada imaš malo više prostora

Nemaš više izgovora. Uđi u ritam. Kreni kreirati nešto korisno i vrijedno što će drugi htjeti platiti. Pravi nešto za druge.

Skoro pa nije važno. Nađi nešto. Bilo što. Samo kreni. Ideja ne mora biti savršena (takva skoro pa ne postoji). Dovoljno je da bude solidna, da ispunjava neke osnovne kriterije koje već vjerojatno poznajete ako malo više proučavate prodaju, marketing, tržišnu ekonomiju i slične tematike i područja.

Nemoguće je da ne postaneš super kreator vrijednosti. A samim time da i tebe drugi plaćaju svojom pažnjom.

Ali ako već konzumiraš svašta nešto, konzumiraj barem nešto dobro, što će te naučiti (i ohrabriti) da pređeš u kreatore.

Možete koristiti određene tečajeve i edukacije. To je ta strana potrošnje kada morate nešto kupiti i naučiti od drugih.

S druge strane, postoji profil ljudi koji su u stanju i bez ikakvih posebnih edukacija nešto naučiti savladati i postići.

Koliko god neki tečaj bio dobar ili ne, on je realno samo podrška. Da vam pomogne, da vas usmjeri, da zasadi neke nove ideje, da otvori oči za neke nove pristupe i time ubrza i olakša put. Možda i da potakne i pokrene. To je isto dobra vrijednost kvalitetnih tečajeva i edukacija.

Malo dodatnog goriva i samopouzdanja. Da vidite što je sve (i kako) moguće. Da ti da alate, ideje, smjernice.

Ali oni koji ulože u sebe, oni su već inače profil osobe koja je otvorena, koja traži rješenja, koji nešto pokušava. Koji želi nešto više.

Zaključak – Potrebno je prijeći u grupu gdje su kreatori!

Dakle, važno je prvo osvijestiti sebe i usmjeriti više pažnje na što trošimo svoje vrijeme i kakav sve digitalni sadržaj konzumiramo. Zatim ako već nešto želite napraviti i postići morate prijeći u grupu kreatora. Kreirati neke vrijednosti za potrošače i to im ponuditi.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI