Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranica Kako napraviti blog besplatno u 2022

[VODIČ] Kako napraviti blog besplatno u 2022

Ako vas zanima kako napraviti blog stranicu besplatno u 2022. godini na pravom ste mjestu. U ovom jednostavnom i jasnom vodiču otkrit ćemo sve informacije koje su vam potrebne za stvaranje svog besplatnog bloga i usmjeriti vas k vašem cilju.

U ovu metodu izrade bloga ne trebate uložiti novce, već malo svog vremena, kreativnosti i energije. Svakako vam preporučujemo da se i dalje educirate o ovoj temi te da kroz vrijeme naučite nešto više o relevantnim terminima.

Zašto je blog odlična metoda online zarade?

Prije nego što krenemo razgovarati o konkretnim koracima pri izradi bloga, moramo spomenuti da se radi o fantastičnoj metodi online zarade. Ovo je jedna od najmanje rizičnih metoda na koje možete naići, s obzirom na to da su početne investicije gotovo nikakve. Potrebno je uložiti trud, učiti, i biti otvorenog uma.

Izrada bloga posebno je praktična metoda zarade ljudima koji već imaju dnevni posao ili pak studentima. Ne postoji nikakva vrsta dugoročne obveze niti morate strepiti od gubitka novaca. Također možete uz ono što već radite ili studirate iskušati novu metodu stvaralaštva, što je stvarno odlično.

Za izradu bloga ne trebate ekstenzivno znanje programiranja, već možete koristiti besplatne alate koji imaju razvijeno korisničko sučelje i tako izgraditi web stranicu zavidnog izgleda. Nemojte misliti da morate mjesecima učiti HTML, CSS, JS i slične vještine.

Dakle, blog je jedna praktična, brza, fleksibilna i zabavna metoda zarade, a u nastavku ćemo s vama proći 8 koraka koji će vam pomoći da kreirate i razvijete svoj blog. Bitno je da nakon inicijalnog pokretanja bloga nastavite raditi na njemu te da objavljujete sadržaj i budete aktivni koliko god je to moguće. Krenimo!

kako-napraviti-blog-stranicu-besplatno-digitalna-ucionica-3

Kako napraviti blog besplatno?

Za sve one koje zanima kako napraviti blog stranicu besplatno potrebno je savladati narednih 8 koraka koji će vam pomoći da izgradite blog stranicu koja će biti zavidno kreativna, uspješna, profesionalna i korisna. Bit će vam fantastičan alat za dijeljenje znanja i otvaranje novih mogućnosti zarade.

Korak 1 – biranje tematike

U prvom koraku moramo izabrati tematiku kojom ćemo se baviti. Ako već imate neke društvene mreže i već radite s nekim temama, vjerojatno ćete slične teme obrađivati i na blogu pa je lakše izabrati koje su centralne vrijednosti pri izradi web stranice.

Ako pak pokrećete potpuno novi brend, bitno je da svoju tematiku birate pažljivo. Osim što biste trebali birati nešto što je praktično i korisno, uvijek je dobro da izaberete i nešto u čemu i sami uživate. U tom slučaju ćete puno više uživati u samom procesu, a i vidjet ćete koliko je ljepše imati hobi koji vas veseli.

Tematika se treba raspisati u obliku umne mape ili neke vrste hijerarhije, s obzirom na to da osim glavne teme trebate znati i potkategorije iz teme o kojima ćete pričati. Tako nikad nećete imati premalo ideja. Birajte nešto što je relativno popularno, ali ne i nešto u što se ne razumijete.

Korak 2 – definiranje ciljne publike

Kad izaberete temu i utvrdite nešto osnovno o svom brendu i blogu, vrijeme je za definiranje ciljne publike. Ciljna publika opisuje fiktivni skup ljudi kojima se obraćate. Kada biste zamislili svoj brend kao veoma uspješan brend i trebali biste održati neko veliko predavanje u ogromnoj dvorani na temu svog bloga, tko bi došao i potrošio svoje vrijeme na slušanje vaših lekcija?

Dobro definirajte tko je vaša publika, čime se bavi, koliko ima godina,  kojeg je spola i od kuda dolazi. Morate imati ideju o tome kojim problemima se ta publika bavi te koje im odgovore možete dati.

kako-napraviti-blog-stranicu-besplatno-digitalna-ucionica-2

Korak 3 – besplatni hosting

Sada krećemo na praktični dio izrade bloga. Za početak trebate izabrati hosting, što je prostor za vaše podatke na internetu. Kada ćete izrađivati blog, morat ćete na njega umetati razne podatke i prenositi medije, zbog čega morate imati hosting. Besplatan hosting nude mnoge stranice na kojima možete izraditi u blog, a jedna od takvih stranica je WordPress.com. Iako postoje alternative, mi vam svakako preporučujemo da razmotrite ovu opciju jer je ona najvjerodostojnija.

Korak 4 – besplatna domena

Prijavom na WordPress.com u svrhu dobivanja besplatnog hostinga, dobit ćete besplatnu domenu. Naravno da vi nemate potpuno autorsko pravo nad tom domenom i da će ona sadržavati ime platforme koja vas ugošćuje (primjerice ime.wordpress.com), ali dobro je znati da u svakom trenutku možete unaprijediti svoj blog i kupiti domenu odnosno hosting te tako zadržati vlastita autorska prava u potpunosti. Besplatne domene možete dobiti na sličnim servisima, ali ponovno preporučujemo ovu.

Korak 5 – biranje platforme

Alati za izradu bloga su brojni, a dobro je znati da postoje oni koji nude sve. Možda vam se ovaj post čini kao reklama za WordPress.com, ali ovo je zaista jedan od rijetkih davatelja usluga koji nudi sve što vam treba za izradu bloga besplatno.

Biranjem ove platforme možete dobiti besplatan hosting, besplatnu domenu i mnoge mogućnosti za personalizaciju. Korisničko sučelje stalno se ažurira i možete dobiti odgovore na svoja pitanja putem korisničke podrške. Ako izaberete neku drugu platformu kao što je Squarespace, možete isto dobiti slične pogodnosti.

Odabir platforme svakako je uključen do neke razine zbog toga što dobra platforma može uštedjeti puno vremena i truda u kasnijem radu bloga. U ovom koraku također trebate promijeniti dizajn svoje web stranice putem gotovih tema i dodatnih postavki.

kako-napraviti-blog-stranicu-besplatno-digitalna-ucionica-4

Korak 6 – pisanje sadržaja

Napokon smo došli do kreativnog dijela. Pisanje sadržaja za blog može biti izuzetno interesantno ukoliko ste i sami zainteresirani za tematiku o kojoj pišete. Pisanje sadržaja treba se raditi u skladu sa SEO pravilima, a slike možete koristiti s besplatnih servisa kao što su unsplash.com, pexels.com ili pixabay.com.

Ako vaša platforma nudi neki dodatak koji će vam olakšati SEO optimizaciju, instalirajte ga i olakšajte si posao. Pišete o temama koje su interesantne i uvijek pokušajte odgovoriti na neko pitanje. Kroz vrijeme ćete možda morati delegirati ovaj zadatak nekom drugom i zaposliti pisca, ali za početak ćete većinu posla raditi sami.

Korak 7 – ostvarivanje zarade

Kako ostvariti zaradu na blogu? Kada vaš blog ima dovoljno sadržaja i dovoljno prometa, otvara se mogućnost zarade. Zaradu možete ostvariti putem reklama kao što su Google Ads, ali i putem prodaje vlastitih usluga ili proizvoda, suradnji te gost postova, affiliate marketinga i plaćenih reklama. Bitno je da budete strpljivi jer ništa ne dolazi preko noći i, a vaš trud postat će potpuno vidljiv tek nakon nekog vremena.

Korak 8 – unaprjeđivanje bloga

Kako unaprijediti blog? Jednom kad ste napravili sve ono što je u osnovi potrebno, imate priliku svoj blog unaprijediti na novu razinu. Kako povećati zaradu? Kako si olakšati vođenje bloga? Možda je sada pravo vrijeme da delegirate dio poslova na osobu od povjerenja. Možda je vrijeme da nađete pisca, eno analitičara ili nekoga tko će se baviti financijama.

Blog se također može unaprijediti tako što s besplatnog hostinga odnosno domene pređete na plaćene verzije. Za neke će unapređivanje bloga uključivati i redizajn, dok će za druge pretežito značiti da je vrijeme za nove suradnje od kojih su se prije skrivali.

Zaključak

Ako vas je zanimalo kako napraviti blog stranicu besplatno, nadamo se da ste dobili odgovor na svoje pitanje. Jasno je da se radi o procesu koji ima nekoliko koraka, a za pravu zaradu i profit potrebno je strpljenje. Ipak, ovo je jedna od najjednostavnijih i najmanje riskantnih metoda online zarade, stoga ju preporučujemo svima koji su potpuni početnici i entuzijasti.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI