Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomePisanjeKako odrediti ključne riječi – mini vodič koji objašnjava ono najvažnije

Kako odrediti ključne riječi – mini vodič koji objašnjava ono najvažnije

Ovdje smo opisali kako odrediti ključne riječi koje možete koristiti za potrebe nekog web projekta u kojem odlučite samostalno raditi marketing sadržajem za svoju web lokaciju.

Opisali smo neke pojmove i česta pitanja kao što je definicija ključnih riječi, što su to ključne riječi, čemu služe, kako odrediti ključne riječi, kako odlučiti koja ključna riječ vam može biti korisna. Kako prepoznati dali pojedina ključna riječ je preteška za rangiranje na tražilici ili ipak ne. Naveli smo dva servisa, odnosno web alata koji služe za pronalazak ključnih riječi i pojmova.

Što su ključne riječi?

Ključne riječi su pojmovi ili fraze koje korisnik unosi u Google tražilicu i vrši pretragu interneta. Npr. jedna takva ključna riječ je: kako kupiti polovni auto na leasing.

Na Google se vrši dnevno ogroman broj pretraga, ali nije svaki pojam ključna riječ. Nema točne definicije koji pojam iz pretrage se može smatrati ključnom riječju a koji ne.

No, neki pojmovi se ponavljaju vrlo često. Obično, koliko koji pojam ima upita prikazuje se na mjesečnom nivou. Pa tako može imati svega nekoliko desetaka pretraga mjesečno ili nekoliko tisuća, pa i više od toga.

Upravo ti pojmovi koji se ponavljaju češće u pretrazi od ostalih se mogu smatrati ključnim riječima. Jer nam ti pojmovi mogu donijeti puno veći broj korisnika na web stranice od onih pojmova koji imaju manji broj pretraga.

Čemu služe ključne riječi?

Sada kada malo bolje razumijete sam pojam ključnih riječi. Dobro je razjasniti njihovu svrhu. Čemu uopće služe ključne riječi?.

Iz zadnje rečenice prethodnog odlomka možete doći do zaključka. Ključne riječi nam služe da s Google tražilice dovedemo što više posjetitelja na web stranice.

Ali, ne bilo kakvih posjetitelja, već samo onih od kojih možemo imati neke koristi.

Da bi imali što više takvih posjetitelja na to možemo utjecati pravilnim izborom ključnih riječi, pisanjem ili kreiranjem odgovarajućeg sadržaja i razumijevanju onoga što korisnika traži i upravo mu to ponuditi na stranicama.

Pogledajmo primjer s ključnom riječju: kako kupiti polovni auto na leasing.

Kasnije ćemo detaljnije analizirati malo ovu ključnu riječ. Uzeli smo sasvim slučajno baš ovaj pojam.

Na svu sreću u trenutku pisanja ovog članka na Google.hr dočekao nas je na 1. mjestu koristan rezultat.

kako kupiti auto na leasing
Primjer rezultata za pojam: kako kupiti auto na leasing

Ovo je jedan školski primjer On Page SEO optimizacije na hrvatskome jeziku.

Rezultat za prikazivanje na SERP stranici je odrađen sasvim kako treba. Dobar naslov (odgovarajuće dužine), vrlo dobar meta opis. Ima čak i značajku s brojem zvjezdica i ocjena zajedno s brojem glasova.


Kada biste vi bili u potrazi za informacijama na internetu i zanima vas kako kupiti polovni auto na leasing, vrlo vjerojatno biste kliknuli na ovaj 1. rezultat u pretrazi.

Iznad njega postoji samo jedan Google Ads plaćeni rezultat. Dakle, vrlo malo klikova bi otišlo na oglase. Ovaj rezultat vjerojatno ima više od 30% CTR, ako ne i više od 50% u trenutku pisanja ovog članka.

Dakle, to je na neki način svrha ključnih riječi, dati do znanja korisniku da mi imamo upravo ono što on i traži. To je potrebno prezentirati ja ispravan, jasan način.

Kada otvorimo rezultat, dočeka nas jedan sveobuhvatan informativni tekst.

Tipovi ključnih riječi

Ključne riječi se mogu svrstati u nekoliko kategorija ili tipova.

Ovo je jako važno dobro razumjeti kada radite istraživanje ključnih riječi. Iza svakog tog tipa ključne riječi krije se jedna namjera korisnika.

Nekada je jako teško dokučiti namjeru korisnika iza pojedine ključne riječi. To je najčešće slučaj kod općih ključnih riječi. Takve ključne riječi imaju jako mnogo mjesečnih pretraga na tražilici, i prilično veliku konkurenciju u smislu postojećeg sadržaja kojeg su kreirali vlasnici stranica, ili angažirali nekoga da to uradi umjesto njih.

Takve opće, ključne riječi je najbolje izbjegavati. Jer nam teško mogu donijeti opipljivu korist. Puno je teže rangirati neki novi sadržaj koji je povezan s takvim pojmovima. A i pojmovi su općeniti i jednosatno teško je doći do zaključka koja je namjera korisnika – što on želi kada tako nešto pretražuje.

S druge strane ključna riječ kako kupiti rabljeni auto na leasing je potpuno jasna. Odmah možemo doći do namjere korisnika. On traži i želi saznati sve moguće informacije koje se tiču kupovine polovnjaka na leasing.

Da ne dužimo previše, zasigurno je sada jasnija veza između ključne riječi i namjere korisnika koja stoji iza nje.

Evo nekoliko kategorija ključnih riječi:

 • opće ključne riječi
 • Informativne ključne riječi
 • transakcijske ključne riječi
 • lokalne ključne riječi
 • ključne riječi vezane za brend
 • direktne ključne riječi (ovo nije najbolji izraz ali može proći)

Opće ključne riječi su npr. novac, posao, i slični pojmovima

Informativne riječi su sve ono koje mogu ponuditi neku informaciju. Kao ovaj naš primjer s polovnjakom na leasing.

Transakcijske ključne riječi. E, te su najviše interesantne i najvrjednije. One mogu donijeti prodaje i novac.

To su svi pojmovi iza kojih se krije namjera korisnika da nešto kupe, naruče, plate. Ili su već u fazi kupovine ili često žele saznati cijene i traže kakve su ponude.

Lokalne ključne riječi su sve one koje su povezane uz lokal. Lokalno mjesto, grad, regiju pa i državu. Npr. liposukcija Split cijena. To je ujedno i transakcijska riječ, a i lokalna.

Ovakve ključne riječi su za lokalne poslove i djelatnosti izrazito vrijedne i cijela SEO optimizacija bi trebala biti usmjerena prema takvim pojmovima, jer preko takvih pojmova dobivate veoma relevantne korisnike.

Vremenom kada brend postane prepoznatljiv vlasnik brenda moći će putem pojedinih servisa i alata za istraživanje ključnih riječi vidjeti ključne riječi koje korisnici upisuju za njegov brend.

Tako npr. to može biti sljedeće:

 • naziv brenda iskustva
 • naziv brenda cijene
 • naziv brenda vlasnik

i slično.

Takvi pojmovi su na neki način direktni.

Direktne ključne riječi, su sve fraze i pojmovi koje korisnici koriste kada direktno žele doći na vašu web lokaciju. Nešto slično kao brend ključne riječi. To može biti i naziv-vase-stranice.com. Odnosno unose domenu stranice.

U ovome slučaju ima neke razlike u odnosu na brend riječi, iako je jako slično. Direktne ključne riječi većinom koriste ljudi koji žele opet otvoriti vašu stranicu, pa su (zbog dobrog dojma i koristi) zapamtili ili pospremili u bilješke URL stranice i idući put direktno Googla ju upravo to.

Na koji način birati ključne riječi

Sada, kada smo malo pojasnili neke detalje vezane za ključne riječi. Kako birati ključne riječi, po kojim kriterijima?

Kod izbora ključnih riječi može se uzeti u obzir nekoliko faktora. Ovu su neki koje mi smatramo da treba uzeti u obzir.

 1. namjera korisnika
 2. broj mjesečnih pretraga
 3. trenutna konkurencija na Google tražilici koja radi optimizaciju oke te ključne riječi i dobro rangira
 4. tip ključne riječi

To su četiri bitna faktora koje bi trebali uzeti u obzir kada gledate koju ključnu riječ uzeti u obzir, a koju ne.

Ako radite malo kvalitetnije. Možete napraviti neki plan ključnih riječi.

Dobro je raditi određeni mix svih tipova ključnih riječi i tako raditi isto tako mix različitih tipova sadržaja.

Pa ćete onda imati određen broj sadržaja informativnog karaktera, lokalnog karaktera, općeg karaktera i transakcijskog karaktera.

Neki omjeri se kreću uvijek u korist informativnih i lokalnih ključnih riječi. Pa će paralelno s time i veći broj sadržaja biti informativne tematike i lokalne tematike povezane s vašim mjestom, gradom ili regijom zajedno s djelatnošću, uslugama ili proizvodima.

Time ćete postići sljedeće:

 1. veću relevantnost
 2. autoritet
 3. stručnost
 4. lakše rangiranje na tražilici

Iz SEO aspekta za ostvarenje početnih rezultata u smislu prvih posjeta s Google-a, treba težiti da kreirate sadržaj koji se lako rangira na tražilici, a ujedno može biti transakcijski.

Najbolji način za to je koristiti te pojmove i ključne riječi povezane s lokalitetom.

Konkurencija je vjerojatno mnogo manja, a i ako postoji pitanje je kakva je kvaliteta njihovih web stranica i sadržaja koji tražilica rangiran na visokim pozicijama.

Kako odrediti ključne riječi koje metode i alate koristiti u istraživanju ključnih riječi?

Na kraju ovog vodiča dolazimo do djela kako odrediti ključne riječi, odnosno pronaći ključne riječi?

Nije ispravno određivati ključne riječi napamet, po pretpostavci. Neke pojmove možete pretpostaviti da ih vaši potencijalni klijenti traže, ali ne može biti sigurni dali ih stvarno traže i koliko često.

Ali, možete zapisati sve ideje i zatim provjeriti za svaki pojam kakva je situacija putem servisa i alata koje ćemo spomenuti u nastavku ovoga vodiča.

Kako krenuti sa zapisivanjem ideja za ključne riječi?

Dobar smjer je krenuti od krovne branše, pa suziti pojmove prema vašoj djelatnosti ili specijalizaciji.

Npr. mršavljenje – gubitak kilograma – vježbanje – trening – oblikovanje tjelesne figure.

Svi ovi pojmovi imaju veze s rješenjima s kojima osoba može postići da je zadovoljna svojim izgledom tijela.

I ako je jedno rješenje liposukcija trbuha (u slučaju estetskih klinika), onda zainteresirani korisnici mogu biti sve osobe s viškom kilograma ili koje su nezadovoljne svojom tjelesnom figurom.

Zatim, suzite pojmove koji se odnose samo na liposukciju, pa onda liposukciju trbuha, zatim liposukciju u pojedinom gradu (lokalni pojmovi) i na kraju pojmovi koji se odnose na tipove zahvata, iskustva, cijene i slično.

Nakon toga možemo se poslužiti web servisima i alatima da vidimo koji pojam se traži više u odnosu na drugi.

Također, takvi vam alati daju veliki broj povezanih preporuka i novih ideja za ključne riječi i pojmove koje možete iskoristiti za produkciju sadržaja.

Alati i metode za istraživanje ključnih riječi

Prijašnjih godina (prije otprilike desetak godina i više) Google je svima nudio na besplatno korištenje svoj alat za istraživanje ključnih riječi – Google Keyword Planner Tool. Sada je taj alat dostupan samo korisnicima Google Ads-a. Što znači da se njime služite samo ako se oglašavate na Google tražilici. Drugim riječima, ako prvo platite Google-u neki novac.

Na internetu možete pronaći mnoge alternative. Većina tih servisa preuzima podatke direktno od Google-a, i prezentira ih kroz svoje sučelje krajnjim korisnicima.

Naša preporuka je:

I jedan i drugi alat su veoma korisni i doći ćete do ključnih riječi koje vaša publika koristi. Vidjeti u kojem obimu koristi pojedinu riječ i doći do velikog broja povezanih riječi.

Tako ćete dobiti riječi koje se koriste u pretragama i pisat ćete sadržaje na te teme i optimizirane oko tih ključnih riječi što će vam omogućiti bolje rangiranje tih sadržaja i time priljev posjetitelja na web lokaciju.

Google povezana pretraživanja ili prijedlozi

Google tražilica vam isto može dati neke ideje i sugestije koje još ključne riječi ljudi koriste prilikom pretrage, a imaju veze s frazom koju su unijeli u tražilicu.

Može biti jako koristan izvor za dodatne ideje prilikom kreiranja sadržaja i možete provjeriti te pojmove u nekom od spomenutih alata za istraživanje ključnih riječi.

Primjer povezanih pretraživanja za pojama: Kako kupiti polovan auto na leasing

Kako odrediti ključne riječi – zaključak

Pisanje sadržaj može biti prilično naporan posao i zahtjeva puno mentalne energije. Loše je ako potrošite vlastitog vremena na pisanje sadržaja koji neće dati odgovarajući rezultat jer se vjerojatno neće dobro ili nikako rangirati na web tražilici.

Kroz ovaj vodič opisali smo i pojasnili sve one najvažnije detalje na koje je potrebno jako dobro obratiti pažnju kada radite istraživanje ključnih riječi, odnosno pronalazite one koje su vrijedne pažnje, kako novca tako i vremena.

Opisali smo čemu služe ključne riječi, koje sve tipovi postoje i najvažnije od svega je prepoznati namjeru korisnika koja se krije iza ključne riječi koju koristi u svojoj pretrazi na tražilici.

Time se postiže relevantnost u sadržaju kojeg ćete kreirati i optimizirati oko jedne odabrane glavne ključne riječi.

Osim, shvaćanja namjere korisnika potrebno je svrstati svaku ključnu riječ u svoju kategoriju prema tipu ključne riječi. Tako ćete imati jedan mix tema za sadržaje koji se odnose od riječi informativne naravi, pa sve do transakcijske ili prodajne naravi.

U većini slučajeva ako je potrebno odraditi plana za produkciju sadržaja veći broj objava i tekstova na web lokaciji će biti informativne naravi, a nešto manji broj prodajne naravi gdje je cilj tekstom pomoći u prodaji proizvoda ili usluge.

Kroz vodič se nismo dotakli tehničkih uputa za korištenje navedenih alata i servisa, zato što se korisničko sučelje redovito mijenja i takve upute ne bi vremenski bile dugo relevantne.

Ovako smo kroz ovaj članak opisali najvažnije smjernice koje možete uzeti u obzir.

Ako se držite iznesenih smjernica i savjeta možete veoma kvalitetno odraditi istraživanje ključnih riječi za svoj vlastiti web projekt. Najbolje od svega će biti trenutak kada ćete vidjeti prve rezultate koje ste postigli vlastitim trudom i angažmanom.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI