Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeWeb straniceKako nabaviti web hosting i domenu za web stranicu

Kako nabaviti web hosting i domenu za web stranicu

Za izradu web stranice potreban vam je web hosting i web domena ili internet domena. U najgorem slučaju možete koristiti i besplatna web hosting, ali ipak nije za preporuku, s obzirom na to da osnovne pakete web hostinga možete zakupiti godišnje za oko 30 eura.
Ovo je jedan kratki vodič koji će vam objasniti kako nabaviti web hosting i internetsku domenu za svoj budući projekt web lokacije.

Web hosting i domena

Na portalu smo pisali već nešto o hostingu i domenama. Ako vas zanima nešto više o tome, pogledajte sljedeće linkove:

Što je web domena i web hosting – kompletan vodič

U suštini, web hosting je nešto kao memorijski prostor na kojemu je pohranjen kompletan sadržaj i kod vaše web stranice.

A domena je jedinstvena adresa koja vodi na vašu web stranicu. Isto kao što imamo ulice i svaka kuća pored naziva ulice ima i svoj kućni broj.

Web domene su jedinstvene i ne mogu postojati dvije iste web domene na internetu. Kod domena, razlikuje se naziv domene od nastavka domene. Dvije domene istog naziva, a različitog nastavak, odnosno ekstenzije su opet različite domene.

Kako nabaviti web hosting i domenu?

Kada tražite web hosting, možete potražiti na internetu preporuke i birati prema nekim svojim kriterijima. Recimo, obično se gleda cijena hostinga da bude što jeftiniji.

Jeftina cijena može biti u redu, ali obično to ima neke svoje skrivene mane. Ili je tvrtki cilj zaraditi jednokratno na prodaji lošeg hostinga. Kao što je jako ograničen prostor, lošija korisnička podrška i takvi hosting paketi imaju veoma ograničene i slabe hardverske resurse. Pa vam se može dogoditi da vam web lokacija funkcionira prilično loše, sporo i time si radite veliku štetu prema svojim posjetiteljima. Naravno nitko ne voli biti na sporoj web lokaciji jer je to veoma iritantno.

Osim cijene, ono što je bitno su iskustva prijašnjih korisnika, koliko hosting kompanija postoji i ono što je jako važno gdje tvrtka ima stacionirane web servere koje koristi u svojem poslovanju.

Ovo je važno zbog boljeg SEO efekta i bržeg funkcioniranja i otvaranja vaše web stranice. Pa, ako radite web lokaciju za korisnike iz Hrvatske, nije baš najbolje da vam ta stranica bude hostana na nekom hostingu koji je u Americi ili negdje drugdje u svijetu.

Sam hosting zna biti jako problematična ako želite ubrzati rad web stranice. Nikakva naknadna SEO optimizacija neće tu puno pomoći jer vam je web stranica jednostavno, na lošem web serveru. Potrebno je

Korisnik u tome slučaju mora preko svojeg uređaja preuzimati podatke putem interneta s udaljene lokacije, kako bi mu onda takav sadržaj bio prikazan na njegovom uređaju, računalu ili mobitelu.

Bolje je u svakom slučaju da se taj hosting nalazi negdje ili u Europi, ili najbolje u istoj državi odakle očekujete najveći broj ciljanih posjetitelja.

Dakle, web hosting nabavite putem preporuke i odaberite onaj koji ima svoje servere u istoj državi odakle će vam dolaziti i posjetitelji.
Registracija web domene zasebno od web hostinga

Web hosting i domenu možete nabaviti zajedno kod jedne te iste tvrtke koja pruža usluge web hostinga i registracije domene. Ali, to možete obaviti i odvojeno.

Nekako je preporuka da to učinite odvojeno, jer tvrtke koje nude web hosting, registracija domena im nije primarna djelatnost i oni su tu kao posrednici. To prvenstveno radite više kao jedna dodatna sigurnost.
Ako ste domenu i web hosting zakupili na istome mjestu, onda ćete dobiti već sve unaprijed podešeno i neće biti potrebno naknadno povezivati domenu s web hostingom.

U suprotnome, morate povezati domenu s web hostingom pomoću posebnih DNS adresa koje dobijete od pružatelja web hostinga.

Što je DNS adresa?

DNS (eng. Domain Name System) je distribuirani hijerarhijski sustav internet poslužitelja u kojem se nalaze informacije povezane s domenskim nazivima, odnosno o povezanosti IP adresa i njihovih logičkih (simboličkih) imena.

Stoga da bi domena radila s vašim hosting računom, koji je instaliran na nekom web serveru, morate unijeti DNS adrese u postavkama same domene i tako povezati domenu za web hostingom.

Registracija nacionalnih domena .hr

Prilikom registracije nacionalne domene postoji nekoliko iznimaka.

Nacionalna domena je besplatna za pravna osobe i obrtnike. Konkretne informacije oko naplate nacionalne domene možete pronaći na stranicama Carneta, link je sljedeći: https://domene.hr/portal/register

Nacionalan domena je za tvrtke, udruge i obrtnike potpuno besplatna za registraciju i korištenje. Ostali ju mogu koristiti, ali uz plaćanje. Cijena nije baš mala i kreće se oko 600 kuna godišnje.

Da bi kao tvrtka ili obrt imali pravo na registraciju besplatne .hr domene postoji nekoliko uvjeta. Osnovni i najveći je da vam naziv domene mora biti isti kao naziv registrirane tvrtke ili obrta. Više o tome i drugim pitanjima možete pronaći na linku: https://domene.hr/portal/faq

Povezivanje nacionalne hr domene s web hostingom

Nacionalnu domenu kao tvrtka ili obrt možete registrirati na portalu domene.hr. Zatim ju isto također putem DNS adresa povežete putem administracije hr domene preko portala domene.hr.

Ako registrirate .hr domenu a niste tvrtka ili obrt, takvu domenu registrirate na isti način kao i bilo koje druge domene, odnosno ekstenzije. Jedino plaćate punu cijenu nacionalne domene.

Dali je komplicirano nabaviti web hosting?

Nabavka web hostinga nije komplicirana radnja. Gotovo svaka hosting tvrtka ima jednostavan i pregledan web putem kojeg kupujete i plaćate hosting usluge. Koraci za narudžbu i plaćanje su jasno definirani, trebate znati što točno želite ili vam treba. Jedino na što trebate pripaziti je da tijekom procesa narudžbe nepotrebno ne naručite neke dodatne i popratne usluge koje vam u većini slučajeva neće trebati.

Obratite više pažnje na cijenu hostinga prije narudžbe i na cijenu koju plaćate u zadnjem koraku prilikom narudžbe.

Hosting možete platiti u za period od pola godine, godinu, dvije ili pet godina. Obično se domena registriran a period od jedne godine. Možete registrirati i na duži vremenski period od npr. dvije godine.

Nema nekog velikog i značajnog SEO efekta dali ste domenu registrirali na period od jedne godine ili nekoliko godina.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI