Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeWeb straniceKako migrirati WordPress web stranicu - kompletan vodič

Kako migrirati WordPress web stranicu – kompletan vodič

Web strance se mogu migrirati (prebacivati s jednog servera na drugi) najčešće zbog promjene vlasnika stranice. Drugi razlog je zbog potrebe za boljim hostingom. Ovdje smo opisali detaljno kako migrirati WordPress web stranicu s jednog servera na drugi server i to tako da koristite dodatak ili plugin. Ili da prijenos, odnosno migraciju odradite ručno, bez korištenja ikakvih alata, osim eventualno FTP programa.

Prvo ćemo opisati proces koristeći plugin, a zatim na drugi način, potpuno ručno.

Evo kratak sadržaj članka:

 1. Zašto migrirati web stranicu
 2. Kako izgleda proces prijenos WordPress stranice
 3. Migracija WordPress web stranice s jednog servera na drugi – primjenom dodatka – plugina
 4. Migracija WordPress web stranice s jednog servera na drugi – ručnim postupkom

1. Zašto migrirati web stranicu?

Ako želite kupiti neku web lokaciju, u tome slučaju potrebno je da ju prebacite na svoj server odnosno web hosting. Mada ima i mogućnost da zakupite osim stranice i hosting račun, ali to je rijetko kada tako. U takvom slučaju nema potrebe za prijenos stranice na novi hosting.

Osim kupovine web stranice, migrirati stranicu možete u slučaju potrebe za većim, boljim ili jačim web hostingom. Pa će kompletnu stranicu biti potrebno prebaciti na novi web hosting.

Ako radite migraciju stranice na novi hosting, bez da kupujete nečiju web stranicu tada ne morate transferirati domenu, već ona može ostati na registru gdje se trenutno nalazi.

Ako kupujete stranicu potrebno je odraditi transfer domene, odnosno možemo reći kupovinu domene od trenutnog vlasnika.

To je potrebno iz razloga da dobijete potpuno kontrolu nad domenom i imate sve mogućnosti s istom, bez straha da ćete ostati bez nje ili biti na neki način prevareni.

Tu kao novi vlasni imate trošak prilikom prijenosa domena na vaš registar jer je potrebno odmah uplatiti produženje domene na period od godine dana. Cijena produžetka domene je gotovo uvijek ista kao i cijena njezine registracije, ovisno od ekstenzije.

Ako je riječ o nacionalno domeni npr. .hr tu postoje neka ograničenja i pravila. Više o tome možete pročitati na stranicama domene.hr koje su zadužene za rad s nacionalnim .hr domenama u Hrvatskoj.

2. Kako izgleda proces prijenosa WordPress stranice

U slučaju da kupujete stranicu tada kupujete web domenu, zajedno sa datotekama stranice. Da bi prijenos bio uspješan potrebno je odraditi promjenu vlasnika domene i prebaciti sve datoteke stranice na novi hosting na kojemu je instaliran WordPress. To je ukratko ono što je potrebno odraditi.

2.1 Idemo za početak vidjeti kako odraditi promjenu vlasnika domene

Evo, popis u koracima za promjenu domene:

 1. trenutni vlasnik domene mora otključati domenu za prijenos
 2. trenutni vlasnik vam mora dostaviti Auth-code/EPP kod od domene kojeg zatraži od registra gdje se nalazi domena
 3. kupac u svojem registru domena pokreće transfer domena, unosi naziv domene i koristi EPP kod za potvrdu kojeg dobije od trenutnog vlasnika domene
 4. kupac odmah prilikom unosa EPP koda može unijeti DNS adrese web hostinga kako bi se domena u istom koraku povezala s hostingom
 5. zatim, trenutni vlasnik potvrdi zahtjev kupca za prijenos domene klikom na link za potvrdu u email-u kojeg mu dostavi njegov registra iz kojeg se šalje domena prema vama na vaš registar.

To je u suštini kako proces izgleda. Negdje u tome procesu, ili odmah na početku može se postići dogovor oko uplate cijene.

Važna napomena je da kupac domene odmah prilikom prijenosa na novi registar plaća produžetak trajanja domene na godinu dana. Cijena ovisi od registra, ali u većini slučajeva su one iste ili slične i iznose obično onoliko koliko je cijena registracije domene.

Onog trenutka kada je domena povezana s novih web hostingom preko DNS adresa, stranica će biti nedostupna. Jer su datoteke ostale na starom hostingu a domena usmjerena na vaš novi hosting na kojemu još nema ništa.

Sada je potrebno prebaciti datoteke na vaš server, odnosno hosting.

Tu smo opisali dva načina. Detaljnije se nalazi sve uz nastavku ovoga vodiča – migracija WordPress web stranice s jednog servera na drugi.

3. Migracija WordPress web stranice s jednog servera na drugi – primjenom dodatka – plugina

Prije ikakvih radnji važni korak je da trenutni vlasnik stranice napravi kompletnu kopiju svih datoteka, odnosno najbolje kompletnu WordPress sigurnosnu kopiju.

3.1 Migracija WordPress web stranice primjenom AIO WP Migration plugin

Možete koristiti AIO WP Migration plugin.

Na svojem web hostingu gdje želite prebaciti stranicu morate prvo instalirati WordPress i AIO WP Migration plugin.

Da bi mogli instalirati WordPress, prijenos domene mora biti kompletno završen, u suprotnome nećete moći instalirati WordPress.

Prijenos domene smo opisali u prethodnom koraku. Za podršku prilikom prijenosa domene, uvijek se može koristiti tehnička podrška korisničke službe od registra domena.

Kada instalirate WordPress i potreban dodatak, prodavatelj stranice vam mora poslati datoteke koje ubacite na postojeću WordPress instalaciju putem AIO WP Migration plugin.

Isto tako vlasnik stanice mora imati instaliran AIO WP Migration plugin i putem njega odraditi „izvoz” datoteka koje vama pošalje, a vi zatim te datoteke primjenom istog plugina uvezete na svoju WordPress instalaciju.

Kada „izvoz” – „uvoz” završi imat ćete sve datoteke na svojem web hostingu. I time kompletna web lokaciju zajedno sa domenom će biti u vašem vlasništvu.

Na slici ispod prikazani su koraci za izvoz datoteka stranice koju treba odraditi prodavatelj. Vi kao kupac uradite sličan postupak, samo koristite opciju “Uvezi“.

Plugin za izvoz datoteka web stranice
Popis koraka koje je potrebno poklikati za izvoz datoteka web stranice

Evo i procesa prijenosa kroz nekoliko koraka:

 1. prvo odradite uspješan prijenos domene na svoje registar i povežete domenu s vašim web hostingom – tek kada taj korak bude uspješno priveden kraju možete nastaviti dalje
 2. trenutni vlasnik stranice odradi „izvoz” datoteka sa svojeg web hostinga i pošalje vam izvezene datoteke. Za „izvoz” datoteka koristimo AIO WP Migration plugin
 3. Na svojem web hostingu instalirate WordPress i AIO WP Migration plugin
 4. Pomoću AIO WP Migration plugin odradite „uvoz” datoteka od stranice koje vam trenutni vlasnik pošalje.
 5. Kada je prijenos uspješno završen imate kompletno stranicu za svim WordPress datotekama na svojem hostingu.

4. Migracija WordPress web stranice s jednog servera na drugi – ručnim postupkom

Ako ne želite koristiti plugin, prijenos ili migracija WordPress stranice možete odraditi potpuno ručno. Proces je dosta složeniji od onoga pomoću WP dodatka.

Isto kao i u slučaju s pluginom, prvo morate odraditi do kraja prijenos domene. Domena je uspješno prenesena i povezana s vašim web hostingom kada su DNS adrese ažurirane.

Preporuka je da promjenu DNS adresa odradite odmah prilikom transfera domene, u istom koraku kada trebate unijeti APP kod za potvrdu prijenosa domene. U suprotnome, ako naknadno unesete DNS adrese može biti potrebno 24 sata za ažuriranje promjena na domeni, a to je onda bezvezni gubitak vremena.

U prethodnom koraku nismo se uopće dotakli baze podataka, jer je to sve umjesto nas odradio Plugin. Ovdje imamo više posla i s datotekama i s bazom podataka.

Evo kako izgleda proces u ovome slučaju:

 1. prvo trenutni vlasnik neka odraditi kompletnu sigurnosnu kopiju datoteka web stranice
 2. vlasnik odradi izvoz baze podatka stranice
 3. vi kao kupac instalirate WordPress na svojem hostingu i kreirate novu bazu podataka sa svojim podacima (ime baze podataka, ime korisnika baze i lozinku baze podataka) te podatke sačuvate i pospremite, jer će vam trebati
 4. na svojoj WordPress instalaciji izmijenite podatke u wp-config.php datoteci
 5. uvezete bazu podataka koju vam prodavatelj stranice mora dostaviti
 6. uvezete WordPress datoteke od stranice (dovoljno je samo prenijeti datoteke sadržaja)

4.1 Izrada sigurnosne kopije web stranice

Prije svega, potrebno je odraditi sigurnosnu kopiju datoteka stranice u slučaju da nešto ne bi pošlo po zlu. Sigurnosnu kopiju odrađuje vlasnik stranice. Ujedno će vam te datoteke poslati.

Važna napomena. Sigurnosnu kopiju datoteka i izvoz baze podataka trenutni vlasnik je dužan prvo napraviti i najbolje vam odmah sve to dostaviti. Kada domenu povežete s vašim hostingom trenutni vlasnik više nema pristup stranici.

Za sigurnosnu kopiju isto tako postoji mnogo dodataka s kojima se to može elegantno odraditi. Ako ne želite koristiti dodatke. Sigurnosna kopija se lako odradi putem cPanel-a.

Jedan od dodataka za izvoz datoteka je Wpvivid.

Putem cPanel-a koristite ikonu „backup” u sekciji „Files”. Najbolje je odraditi potpuni backup. Time na svoje računalo trenutni vlasnik preuzme datoteke stranice i dostavi ih vama najčešće putem email-a.

izrada sigurnosne kopije.

Sljedeći korak je izvoz baze podataka.

4.2 Izvoz baze podataka web stranice

WordPress koristi baze podatka i kao novome vlasniku stranice potrebna vam je baza podataka. Trenutni vlasnik isto tako mora odraditi izvoz baze podataka i dostaviti vam datoteke od baze podataka.

Izvoz baze podataka može se odraditi isto tako u cPanel-u. Klikom na ikonu „phpMyAdmin” u sekciji „Databases”.

izvoz baze podataka
opcije za izvoz baze podataka

Vlasnik izabere naziv baze podataka i odradi izvoz datoteka, te vam te datoteke isto tako šalje.

4.3 Instalacija WordPress-a i stvaranje nove baze podataka

Kada imate datoteke od web stranice i datoteke od baze podataka. Sada možete pokrenuti prijenos domene.

Prijenos domene smo već opisali u metodi pomoću plugin-a. Kada imate pristup domeni. Možete krenuti instalirati WordPress na svoj hosting. Instalirate WordPress, i kreirate novu bazu podataka.

Nakon uspješne instalacije WordPress-a potrebno je izmijeniti podatke u wp-config.php datoteci.

U wp-config.php datoteci nalazi se ime baze podataka, ime korisnika i lozinka. Kako bi stranica funkcionirala potrebno je da WordPress bude povezan s bazom podataka.

U wp-config.php datoteci trebate promijeniti ime baze, ime korisnika i lozinku baze. Ti podaci trebaju biti isti kao podaci od vaše novo kreirane baze podataka koju ste prethodno kreirali.

4.4 Izmjena podataka u wp-config.php datoteci

Među datotekama web stranice koju pokreće WordPress nalazi se datoteka wp-config.php. Tu datoteku možete dodatno kopirati radi sigurnosti, ako nešto izmijenite krivo, pa imate originalan primjerak.

Otvorite datoteku i izmijenite sljedeće:

 1. Izmijenite naziv baze podatka

Tu morate promijeniti naziv baze podataka i unijeti naziv baze koji ste zadali prilikom instalacije WordPress-a

 1. Izmijenite korisničko ime baze podataka

Isto kao i kod naziva bez podataka, ovdje morate promijeniti korisničko ime baze podataka.

 1. Izmijenite lozinku

Na kraju izmijeniti lozinku i unijeti onu koju ste zadali prilikom instalacije WordPress-a i kreiranje baze podataka.

Kada to uradite spremite promjene u datoteci i možete ju prebaciti zajedano s ostalima na web hosting.

5. Uvoz baze podataka

Nakon izmjene wp-config.php datoteke. Potrebno je uvesti bazu podataka od originalne WordPress instalacije koju vam je prodavatelj dostavio.

Uvoz baze podataka radite isto putem cPanel-a koristeći opciju „phpMyadmin” u sekciji „Databases”. Ovdje za uvoz koristite karticu „Import” i s računala izaberete datoteku baze.

6. Uvoz datoteka od web stranice

Na posljetku, kao zadnji korak je prijenos datoteka od web stranice. Kada na svojem web hostingu instalirate WordPress, već ćete tom instalacijom dobiti sve datoteke koje su potrebne za funkcioniranje web stranice.

Ne morate prenijeti sve datoteke već samo one mape u kojima se nalazi sadržaj stranice.

Sadržaj stranice se nalazi u mapi „wp-content”. Unutra su sve instalirane teme, dodaci, multimedijalne datoteke i jezici koje stranica koristi.

Za prijenos datoteka koristite ili neki FTF računalni program, ili najbolje putem cpanel-a.

To je ono što trebate prebaciti na svoj novi web hosting.

Kada to uspješno uradite. Time ste završili migraciju web stranice s jednog hostinga na drugi i postali ujedno i potpuni vlasnik web stranice.

Dodatno možete promijeniti lozinku za pristup administraciji stranice, radi sigurnosti.

Još nekoliko važnih smjernica i napomena

Vjerujemo da je ovaj vodič bio od koristi.

Preporuka je svakako ako ovo radite prvi put da koristite spomenuti plugin s kojim ćete ovo uraditi puno jednostavnije i brže nego da migraciju radite ručno u kojoj morate odraditi puno više koraka i vjerojatnost za greškom ili da nešto krene po krivu je puno veća.

Imajte na umu da prije nego što budete mogli koristiti svoju stranicu i imali potpuni administrativni pristup njoj, može proći jedan do dva dana vremena radi ažuriranja DNS zapisa domene.

Radi dodatne sigurnosti čuvajte kopije datoteka web stranice, kopije baze podataka i originalnu wp-config.php datoteku.

Isto tako prodavatelj bi trebao imati svoje verzije duplikata. Tek kada je stranica potpuno prebačena je i sve funkcionira ispravno, prodavatelj može izbrisati datoteke stranice na svojem web hostingu.

Način plaćanja kod kupoprodaje web stranica je sve stvar dogovora. Obično kupac prvi uplaćuje u cijelosti iznos ili pola iznosa. A prodavatelj onda pokreće transfer domene na novi registar. Zatim možete odraditi drugi dio uplate i prodavatelj vam nakon toga šalje preostale datoteke koje su vam potrebne.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI