Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranica Što je WordPress i zašto je tako popularan?

[VODIČ] Što je WordPress i zašto je tako popularan?

U današnjem opširnom vodiču razgovarat ćemo o platformi WordPress te riješiti u potpunosti sve vaše nedoumice. Vjerujemo da ste sigurno čuli za WordPress, platformu koja omogućava osobama bez puno znanja o programiranju, ali i onima koji imaju znanje a koji jednostavno žele uštedjeti vrijeme i energiju, stvaranje kvalitetnih i vizualno atraktivnih web stranica i blogova.

Ova je platforma izuzetno popularna među početnicima, ali i mnogim etabliranim brendovima koji vole jednostavnost i sigurnost. Razgovarat ćemo o tome kako koristiti WordPress, koje su prednosti ove platforme, na što valja pripaziti pri kreiranju svoje web stranice, ali i dodatnim savjetima koji će vam biti od pomoći prilikom korištenja.

Treba li svakom brendu web stranica?

Za početak, prije nego što vam predstavimo WordPress platformu i objasnimo vam sve prednosti ove platforme, vrijeme je da raspravimo trebate li svoju web stranicu. Ponekad kreatori sadržaja imaju nekoliko profila na društvenim mrežama i razmišljaju o tome je li sljedeći korak koji bi trebali napraviti kreiranje web stranice ili pak nešto drugo. Radi se o investiciji, čak i ako ne plaćate velike iznose za hosting, domenu i slične usluge, jer ćete svakako morati utrošiti dio svog vremena na otvaranje vaše nove online trgovine, bloga ili portala.

U principu, svaki brend bi trebao imati svoju web stranicu. Čak i ako nemate online trgovinu, a to je uglavnom najčešći razlog zašto brendovi otvaraju web stranice, dobro je imati ovu vrstu komunikacijske platforme. Danas kupci sve češće proizvode i usluge traže putem internetskih tražilica, a vi im se nećete prikazati kao jedna od opcija ako nemate web stranicu. Moguće je da će se izbaciti neke od vaših društvenih mreža,ali posjedovanje web stranice svakako je puno ozbiljniji manevar.

Ako već neko vrijeme imate vlastiti posao i brend, ali nemate web stranicu i razmišljate je li ovo dobar potez, mi svakako vjerujemo da jest. Osim što se stranica može izraditi prilično jeftino, a kasnije nadograđivati po potrebi, uvijek je bolje stvari ne odgađati.

Profesionalnost vašeg brenda bit će podignuta na potpuno novu razinu ako ćete imati web stranicu, a da ne spominjemo koliko ćete više prometa dobivati ako uz kreiranje web stranice uložite i malo vremena u SEO.

Kako izraditi WordPress web stranicu?

Dakle, kad smislite ime svoje web stranice i pronašli vrstu publike kojoj ćete se na njoj obraćati, vrijeme je da nabavite domenu i hosting. Domena je često vrlo slična imenu vašeg brenda, odnosno imenu web stranice, a hosting preporučujemo da nabavite kod davatelja usluga kojem vjerujete.

Većina nadzornih ploča dobrih davatelja usluga po pitanju hostinga već ima razne gumbe za aktivaciju i izradu stranice na platformi WordPress. Ipak, neki od vas možda neće kupovati hosting,  već će uzimati besplatan hosting i besplatnu domenu koje između ostalog, nudi i platforma WordPress. Ako nemate davatelja usluga, odnosno niste kupili hosting ili domenu, naš najbolji savjet je da se odmah uputite na službene stranice WordPress platforme.

U narednih nekoliko dana ili tjedana, ovisno o tempu koji vama osobno odgovara, morat ćete izraditi web stranicu i na nju staviti neki početni sadržaj. Možda se ovo čini kao puno posla, ali sve ovisi o tome što očekujete i što želite napraviti. Možda ćete dio posla morati delegirati nekome, a ako već imate početni kapital, možda ćete htjeti zaposliti vlastitog web dizajnera. Ipak, za početak to nije potrebno, s obzirom na to da WordPress platforma ima i gotove teme koje možete koristiti.

Krenimo sada više razgovarati o konkretnim alatima i savjetima, odnosno prednostima vezanim za platformu WordPress. U sljedećih nekoliko paragrafa saznat ćete čemu služi WordPress, koje su prednosti ove platforme i što sve obavezno morate iskoristiti kako biste dobili maksimalnu količinu resursa za minimalnu količinu novca.

Mnogi kreatori sadržaja rade tu grešku da dovoljno dobro ne prouče platformu, a onda delegiraju posao nekom drugom i plaćaju nekog za posao koji se mogao obaviti jednostavnim plugin dodatkom na platformi WordPress. Da ne duljimo, otkrit ćemo vam sve u nastavku.

Što je WordPress?

Čemu služi WordPress? Trebam li zaista raditi na ovoj platformi? Naravno, ovo su potpuno legitimna pitanja. Danas postoji puno pružatelja usluga vezanih za besplatnu izradu web stranica, ali mi smatramo kako zaista nema nikoga tko bi se mogao usporediti s WordPress-om.

WordPress je platforma na kojoj možete besplatno izraditi svoju web stranicu, pritom koristeći brojne alate i besplatne resurse te kontaktirajući podršku za korisnike kad god trebate neku pomoć. Preporučujemo da se prvo upoznate s terminima kao što su domene i hosting kako biste znali zašto je potrebna web platforma. Platforma djeluje kao okruženje za izradu web stranice, jednako kao što recimo crtate u programu Paint, tako web stranicu možete kreirati u ovom okruženju.

Alternativa korištenju WordPressa je izrada web stranice od nule. Za to je potrebno poznavanje označnog jezika HTML, stilističkog jezika CSS, programskog jezika JS i nekog razvojnog okruženja kao što je recimo Node.js. Ovime se bave programeri i ljudi koji su diplomirali web dizajn, odnosno računarstvo.

vodic-sto-je-wordpress-digitalna-ucionica-2

Kako biste sami izradili web stranicu morali biste mjesecima učiti sve te programske jezike, nakon čega ćete mjesecima izrađivati web stranicu. Ne preporučujemo da vam za vaš prvi vlastiti projekt u svijetu programiranja bude izrada kompletne web stranice, s obzirom na to da se tu radi i o bazama podataka i o raznim drugim konceptima za koje su inače zaduženi cijeli timovi u IT tvrtkama.

Dakle, WordPress na neki način pomaže svima koji nisu pretjerano informirani što se tiče programiranja i projektiranja aplikacijskih sustava. Bitno je da svi na internetu imaju jednaku priliku izgraditi vlastiti posao i brend te svoju ideju učiniti svojom karijerom.

Koje su prednosti WordPressa?

Zašto izabrati WordPress platformu, a ne neku drugu koja je jednako jeftina. Odgovor leži u silnim pogodnostima koje dobivate u trenutku kad počnete koristiti WordPress, a mi ćemo vam u nastavku objasniti samo neke. Na neki način, najveća moć ove platforme je činjenica da platforma sama po sebi jako olakšava izradu, ali i održavanje web stranice onima koji se njom bave.

Jednostavno korištenje

Prvi razlog zašto biste trebali koristiti WordPress, a ne nekog drugog pružatelja slične usluge, jest činjenica da je korištenje ove platforme vrlo jednostavno. Za gotovo sve postoji gumb, korisnička podrška konstantno je prisutna, a količina programiranja koju ćete raditi je minimalna ili nikakva. Zbog toga je ova platforma idealna za ljude svih interesa, svih dobi, ali i svih karijernih područja. ZA pitanja o WordPressu na internetu već postoje gotovo svi odgovori, zbog čega bilo koji problem možete pretražiti i naći rješenje unutar desetak minuta.

Nema potrebe za puno delegiranja

S obzirom na to da WordPress nudi velik broj gotovih resursa, nećete morati poslove delegirati nekom drugom. Ne samo da ćete uštedjeti vrijeme energiju, već ćete ovime uštedjeti i veliku količinu novca. Nećete morati platiti nikoga za SEO analizu, nikoga za web dizajn i nikoga za tehničku podršku. Početnicima je ovo izuzetno bitno, zbog čega je ova platforma jako popularna među manje iskusnim i mladim poduzetnicima. Ipak, na kraju ćemo spomenuti i neke izuzetno poznate platforme koje još uvijek koriste WordPress, tako da nemojte vjerovati da je ovo platforma isključivo za početnike.

Puno resursa i vodiča za korištenje

Danas na YouTube platformi postoji ogroman broj videozapisa koji daju potpune upute za korištenje za instalaciju, ali i prilagodbu platforme WordPress. Kao što je već spomenuto, preko internetske tražilice možete dobiti odgovor na gotovo svako pitanje, i korisnička podrška je uvijek prisutna jer u njoj radi jako puno ljudi. Ovo je ogromna kompanija koja pruža isključivo ovu uslugu, zbog čega će se uvijek vama posvetiti prije no što problem eskalira.

Puno gotovih platformi

Čak i na platformi WordPress možete instalirati i druge aplikacije unutar nje. Tako možete instalirati Elementor za dodatne pogodnosti vezane za dizajn, ali i druge platforme koje će vam pomoći da lakše oblikujete svoje objave u obliku blokova. Postoji blok za tekst, blog sliku zareza videozapis, YouTube video, natuknice, podnaslove… zaista ne morate razmišljati o gotovo ničemu sami.

WordPress plugini

Osim što postoje gotovi resursi iz kojih možete učiti, postoje i takozvani plugins. Baš kao što na svoj mobitel možete instalirati razne aplikacije, tako i na WordPress možete instalirati ove dodatke. Svaki dodatak bavi se nekom specifičnom problematikom i često se programski problemi mogu riješiti pomoću ovih dodataka. Postoje dodaci za gotovo sve, uključujući one male probleme koji je inače morate rješavati zasebno – kompresija slika, optimizacija brzine učitavanja, prilagodba kontaktnih obrazaca… svakako vam preporučujemo da pogledate ponudu ovih dodataka te instalirate svaki plugin koji vam se čini kao koristan dodatak.

Besplatan početak

Znate li da WordPress blog možete kreirati besplatno? U nastavku ćemo malo više razgovarati o razlici između WordPress.com i WordPress.org usluge, a zasad je dovoljno da znate da je moguće vašu web stranicu izraditi potpuno besplatno. Naravno da ćete dobiti domenu u kojoj se nalazi ime usluge i da ćete imati određena ograničenja, ali zaista je velika komocija kreirati svoj vlastiti prostor na webu bez ikakvih ulaganja. Lako ćete kasnije nadograditi svoj paket i učiniti stranicu profesionalnom, a zasad možete krenuti i na ovaj jednostavniji način.

Olakšana SEO optimizacija

Ako ste vjerni čitatelj našeg portala, znate koliko pričamo o SEO-u. SEO optimizacija je skup pravila koji će vam pomoći da vaša web stranica ili blog rangira visoko na internetskim tražilicama. Tako ćete dobiti organski promet i vaša stranica će izgledati sigurnom te će ulijevati povjerenje vašoj publici.

Ovo može biti dosta komplicirana tema, zbog čega se o njoj jako mnogo piše, a platforma WordPress nudi mnoge dodatke koji za vas optimiziraju vaše objave i dijelove vaše web stranice. Najbolje od svega je što je većina usluge besplatna, a samo neke značajke moraju se platiti. Ponovno, besplatno možete dobiti jako mnogo vrijednosti. To će vam sigurno uštedjeti i vrijeme koje biste proveli učeći termine vezane za SEO, ali i novac. SEO analitičari svoj rad mogu naplatiti prilično skupo.

vodic-sto-je-wordpress-digitalna-ucionica-4

Responzivnost i dostupnost

Posebno je korisno znati da WordPress platforma ima i mobilnu aplikaciju te je dostupna na gotovo svakom uređaju. U svakom trenutku možete provjeriti promet na svojoj stranici, kvalitetu tog prometa, ali i posjetite web stranicu s raznih uređaja da provjerite odaziv korisnika. Platforma se sama brine za jako puno stvari koje programeri inače moraju sami, zbog čega će vaša stranica biti optimizirana na načine koje niti ne poznajete. Provjera vaše statistike i komentara u hodu jako je korisna stvar.

Konstantna ažuriranja

Zamislite da sami plaćate web dizajnera ili tehničku podršku, a možda čak i da ste vi sami uložili veliku količinu vremena u učenje o programiranju i izradu svoje web stranice. Što ako internetske tražilice promijene svoje algoritam? Što ako ćete imati potrebu za redizajnom? WordPress platforma konstantno ažurira svoj sadržaj, dodaje nove plugine, omogućuje nove teme, ali i konstantno obavještava svoje korisnike o promjenama koje na njih mogu utjecati. Ovakva vrsta podrške zaista je neprocjenjiva.

WordPress teme

Posljednja, ali nikako najmanje bitna stvar o kojoj moramo razgovarati, su teme koje se koriste u svijetu web dizajna. Kao što smo već rekli, zapošljavanje web dizajnera izuzetno je skupo. Ako niste upoznati s procesom, zapravo najčešće to ne može obaviti jedna osoba sama, već na tome mora raditi skupina ljudi. Tako imate programera za frontend, programe za backend, osobu koja administrira bazu podataka, dizajnera korisničkog iskustva, ali i grafičkog dizajnera. Jasno vam je da je cijena ovakvog projekta strmoglavo visoka, ali i da izrada takvih stvari dugo traje.

Mnogima je puno praktičnije i puno jeftinije koristiti gotove WordPress teme, a mi smo osobno veliki fanovi većine besplatnih tema. Postoje i plaćene teme koje će ponovno biti jeftinije nego što su veliki projekti koje biste plaćali nekome. Isto tako se možete uputiti na razne web stranice gdje se prodaju teme, oni će možda biti nešto skuplji, ali opet se radi o iznosu kojeg zaista možete izdvojiti jednokratno.

Mogu li vjerovati WordPress platformi?

Forbes, The New York Times, CNN, MTV… sve navedene web stranice koriste WordPress platformu. Ovo su zaista velika imena i globalno su poznata po svom radu, pa ako sada ne vjerujete ovoj platformi, sumnjamo da ćete joj ikada pružiti svoje povjerenje. WordPress platforma prilično je prilagodljiva, brine za sigurnost i iskustvo svojih korisnika, a činjenica da ovako veliki portali i profitabilni biznisi još uvijek koriste WordPress platformu mnogo govori o njenoj kvaliteti.

Ovo je najpoznatija platforma za izradu web stranica na svijetu, što ne znači da je savršena. Ponekad joj se može dogoditi neki sigurnosni propust, ali to se desi svakoj stranici. Svejedno je puno pouzdanija od većine drugih stranica, pogotovo onih koje su stvorene u zadnjih par godina pa u takvim kompanijama ne radi velik broj developera.

Dvije vrste WordPressa – koja je za tebe?

Ako ste još uvijek zainteresirani za WordPress platformu, sada je pravo vrijeme da odmah krenete s izradom svoje web stranice. Bitno je znati da postoje dvije različite ponude koje će vam se prikazati odmah na početku, a mi ćemo nešto više o svakoj. Na kraju članka biste trebali izabrati opciju koja vam više odgovara i odmah krenuti u nove avanture – nemojte odgađati.

vodic-sto-je-wordpress-digitalna-ucionica-3

WordPress.com

Ovo je takozvana „besplatna“ verzija WordPress-a. Ona se zapravo dijeli na različite planove i može koštati i do 300$, ali većina ljudi koji uzmu ovu verziju koriste besplatan plan. U ovoj verziji korištenja WordPress platforme, ne trebate hosting, a domenu dobivate od njih. Ideja je da se vaši podaci nalaze na njihovim serverima te dobivate domenu koja je poddomena njihovog prostora – stranica.wordpress.com ili nešto slično.

Ovakvu stranicu je lakše održavati, ali imate ograničene mogućnosti personalizacije. Isto tako, ako planirate koristiti WordPress za online trgovinu, imajte na umu da se Ecommerce dodaci i podrška dobivaju samo kod plaćenih planova. Nećete imati pristup forumima tj. ne možete ih kreirati, ali još uvijek možete dosta dobro urediti svoju web stranicu i koristiti gotove dodatke.

Ova je opcija idealna za nove blogere, ljude koji su tek početnici i ne znaju hoće li projekt zaživjeti, ali i one koji grade online rezime. Naravno, ova opcija također izgleda dosta manje profesionalno od alternative o kojoj ćemo pričati niže, ali sve dolazi s određenom cijenom, zar ne?

WordPress.org

Alternativa je hosting.org koji ćete plaćati ili WordPress-u ili ćete dobiti pristup ovoj vrsti instalacije kupnjom vlastitog hostinga. Dakle, hosting mora biti vaš pa je posljedično i domena vaša. Podaci su na oblaku kojeg ste sami izabrali, što znači da je odgovornost ponešto veća.

Sve održavanje, mijenjanje i dizajniranje morate raditi sami, ali je web stranica u potpunosti okrenuta k personalizaciji i sve postavke su vam otključane. Ljudi koji planiraju raditi online dućane ili pak usluge s forumima oduševit će se ovom verzijom jer je sve dostupno putem suradničkih dodataka.

Ovo je ozbiljnija opcija, naravno, ali dolazi s više posla i više odgovornosti. Domena će biti u potpunosti vaša, a ako netko ne gleda izvorni kod stranice, teško će uopće saznati da koristite WordPress kao platformu. Ako ste ozbiljni u vezi toga što radite i spremni ste na ulaganja, ovo je opcija za vas.

Niti ova opcija nije puno skuplja od prve. Ako nabavite hosting jeftino, a uz njega dolazi dugme za instalaciju WordPress platforme, možete proći i povoljnije nego kod prve opcije (kod onih planova koji podržavaju online trgovanje).

Zaključak

WordPress je jedna od najpoznatijih svjetskih platformi za izradu web stranica. Izuzetno je kompatibilna s raznim dodacima i temama koje se mogu nabaviti po pristupačnim cijenama (ili besplatno), a korištenje portala intuitivno je i lako. Ova je platforma idealna za početnike koji žele podršku, ali i mogućnost da svoju web stranicu mijenjaju i razvijaju po potrebi.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI