Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingIzrada web stranice – 5 važnih smjernica kod izrade web-a

Izrada web stranice – 5 važnih smjernica kod izrade web-a

Web stranica je osnovni alat u digitalnom marketingu. A izrada web stranice je projekt koji može biti samo trošak a ne investicija u najvažniji alat za nastup na internetu, kako u poslovnom smislu za potrebe biznisa tako i u osobne svrhe.

Izrada web stranice je unapređenjem tehnologije razvojem i pojavom novih alata i tehnika koje su sve pojednostavnile i ubrzale postala lako dostupna usluga na tržištu. Ovim člankom želimo vam krenuti pažnju na 5 važnih pitanja i smjernica koje bi trebali uzeti u obzir na početku izrada vaše buduće web stranice kako bi ona bila isplativa investicija a ne trošak.

1. Što želite postići web stranicom?

Prvo i glavno pitanje je što želite postići web stranicom? Idealan cilj bi bio dobiti nove klijente. Ili ako to nije cilj onda može biti cilj web stranicom ojačati prisustvo, pa i brend na digitalnom prostru i općenito internetu.

Iz toga proizlazi prva smjernica, a to je da znate cilj, što želite postići web stranicom i prije izrade s naručiteljem to date na znanje.

2. Upoznajte se s cijenama, i metodama izrade

Cijene na tržištu izrade web stranica su raznolike. Proučite ponude i uzmite u obzir one koje vam jasno prezentiraju što vam nude i što dobivate za svoj novac. Možete pogledati ili zatražiti reference i primjera prijašnjih radova.

Kako ćete znati što vam treba? Pa, za malo poduzeće ili obrt trebati će vam kompletna web stranica sa svim potrebnim pod stranicama, minimalno jedan email adresa i eventualno neko mjesečno ili periodično održavanje, da vam netko ima na brizi dali je sve u redu.

Što se tiče metoda izrade ili alata koji se tu koriste u zadnjih desetak godina WordPress zauzima vodeće mjesto po tome pitanju i mnogi ponuditelji će vam postaviti ponude za izradu web stranice u WordPress-u, što je u redu. WordPress-om imate mogućnost samostalno naknadno dodavati sadržaj u web stranicu i to nije neki problem savladati. A ta mogućnost vam može puno toga donijeti.

Druga važna smjernica je da proučite metode izrade web stranice (to će u većini slučajeva biti WordPress ili neki drugi CMS) i odaberete ponudu s realnom i vama prihvatljivom cijenom s kojom dobijete ono što vam treba.

3. Kako će web stranica dobivati posjetitelje?

Ovo je veliki problem velikog broja web stranica – izostanak relevantnih i kvalitetnih posjetitelja. Nemojte dozvoliti da potrošite određeni iznos novca na izradu web stranice i teme ne dobijete praktički ništa osim web lokacije koju možete postavljati na razne vizite, brošure i slično.

Da bi vam web stranica bila posjećena morate imati ili jak brend, pa vam posjetitelji na temelju brend naziva dolaze na web. Ili morate dobro rangirati za vam bitne ključne riječi i pojmove na Google tražilice.

Do sada ste mogli pročitati, ako ste se informirali da postoje besplatne posjete i plaćen posjete na web stranicu. U suštini i ove besplatne su na neki način plaćene i koštaju, jer je za njih potrebno da se napravi kvalitetna SEO optimizacija web stranica.

Potrebno je ili vrijeme vaše, za izradu sadržaja. Ili novac s kojim ćete nekog angažirati da radi taj posao umjesto vas. Vremenom će jedan dio tog sadržaja rangirati visoko na tražilici i time vam donijeti kvalitetne posjetitelje na stranicu. Google posjete su jedan od načina, i to dobrih načina kako dobiti posjetitelje.

Postoje još društvene mreže, najviše Facebook. I još jedan od načina kako dobiti posjetitelje je Google Ads. Ili, tkz. plaćene posjete s Google tražilice. Google ads je odličan izvor posjetitelja za sve web stranice koje prodaju određeni proizvod ili uslugu i želite dobiti samo posjetitelje koji su već u fazi kupnje, jer koriste takve upite i ključne riječi.

Na koji način će vaša web stranica dobivati posjetitelj je još jedno važno pitanje.

Treća važna smjernica je unaprijed odrediti barem dva izvora web prometa za vašu web stranicu. Naša preporuka je uvijek organski ili prirodan web promet s Google tražilice i drugi način je Google Ads ili Facebook društvena mreža.

Pored ova tri postoje još nekoliko izvora web prometa, ali o njima neki drugi put.

4. Struktura web stranice i korisničko iskustvo

Četvrto pitanje je struktura web stranice. Struktura je izgled glavnog izbornika, ali ne samo i to. Po strukturi stranice određuje se koja stranica ima veću važnost u očima Google tražilice, a koja manje.

Struktura stranice bi trebala biti po nekom prioritetu. Početna stranica može rangirati za jednu glavnu ključnu riječ. Ostale pod-stranice mogu rangirati za druge ključne riječi po važnosti. Npr klasično je imati pod-stranicu usluge. Takva stranica može rangirati za riječ usluge renoviranja stana, ako vam je to djelatnost. A ostale usluge imaju svoju pod-stranicu i povezane su s određenom ključnom riječju.

To je klasična i vrlo često ispravna struktura klasične web stranice za tvrtku ili obrt.

Četvrta smjernica je obratiti pažnju i napomenuti naručitelji izrade web stranice, na strukturu stranice i važnost pojedinih odredišnih stranica ili pod stranica u cijeloj strukturi web lokacije.

5. Održavanje web stranice i naknadne radnje

Nakon izrade web stranice, pitanje je što ćete još zatrebati? U svakom slučaju razmislite o naknadnom dodavanju sadržaja na web u obliku blog članaka, novosti ili odrađenih projekata, iskustva korisnika, klijenata i slično.

Web stranica treba biti redovno osvježavana novinama, novim sadržajem i novim ponudama. Tako da izrada web stranice nije projekt sa svojim krajem kada dobijete gotovu web stranicu, već tu možete konstantno raditi.

Od dodatnih usluga možete zatražiti tehničko održavanje web stranice. To može biti mjesečno ili periodično svakih nekoliko mjeseci.

Neka velika redovita mjesečna održavanja, posebno kod WordPress web stanica za mala poduzeća obrtnike i samozaposlene vam nije potrebna.

Ažuriranja WordPress-a, dodataka i teme možete odraditi i sami. Za neke teže i kompliciranije zahvate svakako bi bilo dobro da imate tehničku osobu koja je zadužena za taj dio posla oko vaše web stranice.

Peta i zadnja smjernica je zatražiti tehničko održavanje web stranice. Ta vam usluga u velikom broju slučajevima nije potrebna redovito svaki mjesec. Ali, dobro je da angažirate osobu zaduženu za vašu web strnaicu periodično svakih nekoliko mjeseci ili prema potrebi kada je potrebno napraviti neki složeniji tehnički zahvat na web stranici.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI