Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOKako povećati broj posjetitelja web stranice putem tražilice

Kako povećati broj posjetitelja web stranice putem tražilice

Svakome poduzetniku ili obrtniku potrebna je web stranica u svrhe marketinga poslovanja putem interneta. Web stranica je jedan od glavnih alata u internet marketingu. Kao i svaki drugi alat na neki način ne vrijedi ništa ukoliko ga ne koristimo uopće ili kako treba. Ovdje smo opisali jasan, kratak mini vodič kako da vam web stranica postane koristan alat. I kako povećati broj posjetitelja web stranice putem Google tražilice.

Web stranica bez posjetitelja ne vrijedi ništa i od nje kao glavnog marketing alata nemate gotovo pa nikakve koristi. Ipak, izrada web stranica ima neku cijenu i morate uložiti novac u njezinu izradu. Jednostavnija rješenja su obično jeftinija, dok se veoma specifične stranice rade o potpune nule i znaju biti prilično skupe.

Svejedno, potrebni su vam posjetitelji. Posjetitelji se mogu dobiti na web stranicu sa više različitih internetskih izvora. Sigurno ste već čuli i znate da je dobro imati više različitih izvora posjeta na stranicu.

To su u većini slučajeva društvene mreže i Google tražilica, kao dva najveća i najviše korištena izvora odakle dovlačimo posjetitelje na stranicu.

Društvenim mrežama u ovome članku se ne bavimo već samo Google tražilicom.

Dobra vijest za vas je to da ukoliko imate lokalno poslovanje ili regionalno, u dobrom djelu slučajeva na Google tražilici nema prevelike konkurencije.

Iako konkurencije ima, to ne znači da je prejaka i da vi tu ništa ne možete učiniti. Mnogi mali poduzetnici, ali i veće kompanije ne obraćaju pažnju i ne ulažu novac i prave stvari koje im kasnije mogu napraviti povrat takvih ulaganja u marketing i nove prihode.

Kako povećati broj posjetitelja web stranice pomoću Google tražilice – proces od 6 koraka

Ovdje vam donosimo proces od 6 koraka kojeg možete primijeniti u vašem slučaju i povećati broj posjetitelja na svojoj poslovnoj stranici.

Ovo možete odraditi sami ili možete angažirati nekog drugog. Ako niste sigurni, savjetujemo da potražite suradnike s kojima ćete provesti ovaj proces. Kako god ulažete ili svoje vrijeme ili svoj novac.

Proces se sastoji od sljedećih koraka

  1. odrediti cilj – jedan glavni, što želite postići s posjetiteljima na web stranici
  2. istražiti konkurenciju i vidjeti koliko imate prostora, dali će biti lakše ili teže
  3. napraviti istraživanje ključnih riječi i odabrati one najbolje sukladno koraku 1 i 2
  4. napraviti plan marketinga sadržajem
  5. kreirati i objaviti dodatne sadržaje za web stranicu
  6. analizirati povratne rezultirate i prilagoditi se njima

Koji tip web stranice posjedujete?

Ako ste mali poduzetnik ili obrtnik, onda imate klasičnu poslovnu web stranicu. Želite da vas posjetitelji kontaktiraju i naruče vaše usluge ili proizvode. U takvim slučajevima neki glavni cilj je možemo reći uvijek upit posjetitelja.

S druge strane ukoliko imate web trgovinu. Tu je stvar dosta drugačija. Tu je neki glavni cilj obaviti uspješnu narudžbu od što većeg broja posjetitelja.

Zašto je ovo bitan detalj. Zbog vrste upita koji želite dobiti od korisnika.

U ova dva primjera to su informativni upiti. I drugi tip upita je, upiti s namjerom kupovine od strane korisnika.

Ovaj proces od 6 koraka je lakše provesti ukoliko imate klasičnu poslovnu web stranicu gdje nudite svoje usluge ili proizvode i želite povećati broj posjetitelja web stranice putem Google tražilice. Zašto?

Zato što imate više mogućnosti i veće količine producirati dodatni sadržaj s informativnim korisničkim upitima. U slučaju web trgovine možete imati i informativni sadržaj, ali i sadržaj koji prodaje, s time da je tu naglasak na malo više prodaje zato je nešto i teže potreban je bolji copy. Jer su i posjete na web trgovinama takve da će prosvjetitelj prije nešto kupiti i naručiti do kraja nego na informativnim stranicama poduzeća ili obrta gdje čita i proučava vaše usluge, ponude, reference i slično.

Sve ovo je potrebno uzeti u obzir, prilikom izrade sadržaja. Morate znati kakve osobe želite i zatim im ponuditi ono što traže.

SEO optimizacija – koliko je važna i dali je sadržaj važniji od SEO optimizacije?

Optimizacija sadržaja za tražilicu eng. SEO je i dalje važan element. To je isto tako neki oblik internet marketinga.

SEO optimizacija može biti optimizacija samo sadržaja ili linkova prema stranici.

Ovdje govorimo kako povećati broj posjetitelja web stranice putem Google tražilice produkcijom i objavom dodatnih sadržaja na web stranicu.

Ono što je ključno i što želimo prenijeti ovim člankom da taj sadržaj mora biti i optimiziran za tražilicu.

Inače nema neke šanse rangirati se za ciljane pojmove i pojaviti se visoko u rezultatima pretrage. Samo ako je visoko u rezultatima pretrage na Google, sadržaj je vidljiv korisnicima, i mogu kliknuti na vaš rezultat i posjetiti stranicu.

Kao što sam gore naveo na domaćem internet prostoru još uvijek i dalje ima dosta prostora i može se postići vrlo dobar rezultat ovim pristupom.

Tako da je SEO optimizacija i dalje važna i potrebno je odraditi osnovne SEO elemente za sadržaj kako treba.

Iz toga može proizaći neki zaključak, da ukoliko pronađemo prave ključne riječi, napišemo kvalitetan i unikatan (originalan) sadržaj s pravilno odrađenom SEO optimizacijom svakog pojedinog članka ili teksta kojeg objavljujemo možemo na veći broj takvih komada sadržaja očekivati rezultat.

Naravno, nije obećavajuće dodati na web stranicu dva ili tri dodatna teksta i očekivati da će se rangirati. Možda i hoće, to nije uvjet. Rangiranje ne ovisi o količini objavljenog sadržaja. Već samo većim brojem dobivate i više potencijalnih posjeta i što je isto važno zauzimate na neki način prostor konkurenciji. Više sadržaja radi za vas.

Dva vrlo važna SEO elementa svake odredišne stranice

Na kraju članka spomenuti ćemo dva i dalje važna on site SEO elementa pojedine odredište stranice ili nekog članka.

To su:

  1. Naslov
  2. Meta opis

To dvoje zajedno direktno utjeće na CTR. A CTR je jedan od najjačih signala algoritmu Google tražilice koji mu govori – dali se na vašoj stranici nalazi ono što posjetitelji traže.

Mada to ne mora biti tako, jer nakon klika na stranici ih može dočekati razočaranje, a ne ono što očekuju. Naravno time si radite veliku štetu, jer nije vam cilj sakupljati posjete na stranici i napuhavati statistiku u analitici nego dobivati buduće kupce ili korisnike vašim proizvoda, usluga itd.

Da bi naslov i meta opis bio dobar, morate pripaziti na relevantnost istih. Relevantnost na način da se odnose na korisnički upit, a ne na nešto s čime taj upit nema veze.

Zato slobodno koristite u naslovu glavnu ključnu riječ i isto tako u meta opisu. Napravite specifičan naslov određene dužine kao i meta opis sa ključnom riječju. Naslov je bitan SEO element za tražilicu. Meta opis Google više ne uzima u obzir, ali pomaže korisnicima dodatno da kliknu na vaš rezultat i posjete vašu web stranicu.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI