Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOSEO oglašavanje – 2 Čimbenika Isplativosti SEO oglašavanja

SEO oglašavanje – 2 Čimbenika Isplativosti SEO oglašavanja

Tematika ovog članaka je analiza isplativosti ulaganja u SEO oglašavanje i doticanje nekoliko čimbenika koji utječu na konačan rezultata ovakvog oblika oglašavanja.

SEO oglašavanje je daleko poznato i kao SEO optimizacija, gdje je cilj popraviti trenutno rangiranje na tražilici za ključne riječi i pojmove od interesa. Slično je i prilikom podizanja novog web projekta gdje vlasnici žele rangirati na tražilici za njima važne ključne riječi, odmah od početka projekta.

Da bi SEO oglašavanje bilo isplativo, potrebno je utvrditi neke smjernice, pa i ciljeve koje treba SEO oglašavanjem i samom optimizacijom postići.

Na SEO oglašavanje nije najbolje gledati kao na „sredstvo” digitalnog marketinga pomoću kojeg će tvrtka ili pojedinac doći do konačnog cilja, to je prodaja ili konverzija.

Cilj, ili ciljevi ulaganja u SEO bi trebali biti totalno drugačiji. A postizanje tih ciljeva će naknadno dovesti do prodaje kroz neke druge oblike ili kanale marketinga. Pojasnit ćemo nastavak ovog članka.

1 SEO oglašavane s ciljem boljeg rangiranja na tražilici

Većina tvrtki i pojedinaca angažira agenciju ili neku tvrtku za digitalni marketing kako bi poboljšali rangiranje svoje web lokacije na Google tražilici.

Taj aspekt može biti dobar i isplativ ukoliko:

  • Na Google tražilici postoji solidna potražnja s komercijalnim korisničkim upitima i frazama, uz slabu konkurenciju
  • Ako je prodajna cijena proizvoda ili usluge takva da je isplativo ulagati u SEO
  • Ako postoji način da veći broj posjetitelja koje dobijete SEO optimizacijom možete dalje „usmjeriti” u svoj prodajni lijevak. Najčešće kroz neke druge oblike marketinga. Dali to bio remarketing ili Email marketing.

Ako ništa od toga nije prisutno, onda ulaganje u SEO optimizaciju u tome slučaju može biti loša investicija.

Dobiti ćete nešto više posjetitelja na svoje stranice. Možda i značajno više ako je optimizacija napravljeno prilično dobro. No što ćete dalje učiniti s tim posjetiteljima? Moguće da je kompletna ponuda, cijena, pa i sama web lokacija prepreka za posjetitelje. Te, iz nekih razloga ne kupuju i nisu dovoljno zainteresirani za kupovinu vašeg proizvoda ili usluge.

2 SEO oglašavanje s ciljem pisanja sadržaja koji će se rangirati

Ovo je još jedan od oblika ulaganja u SEO. Pisanje članaka koji su optimizirani da se rangiraju na Google-u za određeni pojam ili ključnu riječ.

Ovo može biti dobro, ako vam odgovara cijena jednog članka i dugoročno možete imati povrat novca na uloženo.

Ovaj pristup ima puno prednosti, ali se može pokazati i kao totalni promašaj.

Pogreška može biti i u samoj produkciji članaka. Da sadržaj jednostavno nije dovoljno dobar i koristan publici koju želite tako pridobiti na web lokaciju.

Pogreška isto tako može biti nakon što posjetitelji dođu na web lokaciju, prouče ili pregledaju sadržaj. Ali, ništa više od toga ne učine. Uvijek ima veći broj korisnika koji samo „prođu” kroz web lokaciju. Budu malo tu, prouče i kada saznaju što ih zanima jednostavno odu s web-a. Nemaju nikakav dodani interes za više informacija, o proizvodu, usluzi i slično. Problem onda može biti u tome sadržaju koji je loš, nekvalitetan i jednostavno ljudi s njime nisu zadovoljni.

Da bi izbjegli da vam posjetitelji samo prolaze kroz web lokaciju, potrebno je imati način kako one najvrjednije (malobrojne, ali najvrjednije) posjetitelje zadržati i dodatno zainteresirati.

U marketingu je važno imati kontakt s potencijalnim mušterijama ili kupcima. Iz tog razloga ciljajte na to da dobijete pristup kontaktima posjetitelja i nastavite dalje komunikaciju kroz marketing.

Najlakši način da to postignete je opet kroz remarketing ili email marketing. Najbolje oboje.

SEO ovdje služi da bi „došli” do publike i ljudi, a marketing nakon toga kojeg ćete raditi napravit će profit.

Dali se isplati ulaganje u SEO oglašavanje?

Iznad smo opisali dva najčešća slučaja ulaganja u SEO optimizaciju gdje možete koristiti SEO za optimizaciju kompletne web stranice. Tu mogu biti uključeni svi elementi SEO optimizacije. Ili produkciju sadržaja s ciljem njegovog rangiranja na tražilici.

Glavni faktor o kojemu ovisi isplativost ulaganja u SEO je konačna cijena proizvoda.

Problem je i u tome što je ovo oblik marketinga koji ne daje odmah rezultate na uloženo, već kroz jedan veći period. Tek nakon toga možete vidjeti rezultate SEO optimizacije, prvo u boljem rangiranju što postojećih stranica, što novih objava i članaka. A, zatim i u većem broju posjetitelja.

SEO je u tome smislu najviše isplati tamo gdje je cijena proizvoda veća. Gdje je proizvod specificiran. Npr neki software, specifična usluga i slično.

Tamo gdje je proizvod ili usluga opće namjene za široke mase. To su biznisi s manjom cijenom robe, ali se prodaje u većoj količini. Konkurencija je ovdje također veća i veći tržište je zastupljenije s marketing porukama od konkurencije. Cijene oglašavanja su time isto veće. Isto tako i SEO može biti skuplji što zbog prirode djelatnosti, što zbog jačih konkurenata koji su već zauzeli određene pozicije na tržištu (Google tražilici).

Bolja isplativost u SEO optimizaciju može se postići na više načina.

Prvi je vlastita edukacija iz ovog područja, ako radite samostalno svoje web projekte. Isto tako ako radite kao obrtnik ili samozaposleni možete investirati manji iznos novca u tečajeve i kvalitetnu edukaciju kako bi se sami osposobili da možete odraditi neke osnovne i naprednije zahvate na svojoj web lokaciji.

Edukacija se još može postići samo tako da sami uložite u dio edukacije oko produkcije sadržaja i sami pišete sadržaj za web. To će najviše biti blog članci. A ostalu SEO optimizaciju, On site SEO i tehnički SEO prepustite agenciji ili određenom stručnjaku iz tog područja.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI