Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeWeb straniceKako ubrzati WordPress web stranicu? 6 faktora za smanjivanje upotrebe resursa

Kako ubrzati WordPress web stranicu? 6 faktora za smanjivanje upotrebe resursa

Poznato je da je WordPress veoma popularan alata za izradu web stranica. Jednostavan je za korištenje i lako ga je savladati. Ipak, jedna od većih mana mu je potreba za većom količinom resursa. Koliko će resursa pojedina stranica koristiti ovisi od same stranice, sadržaja na njoj i važan faktor je hosting i sam server na kojemu je stranica smještena. Kroz ovaj članak osvrnuti ćemo se na neke od važnih faktora koji utječu na performanse WordPress-a i kako ubrzati WordPress web stranicu.

Za početak evo popisa faktora za koje smatramo da su najvažniji

  • nabaviti što kvalitetniji web hosting
  • svesti upotrebu pluginova na minimum,
  • optimizirati fotografije
  • optimizirati baze podataka
  • koristiti jedan cache plugin
  • minimiziranje HTML-a i CSS-a

1 Nabaviti što kvalitetniji web hosting

Od web hostinga sve kreće i dobrim web hostingom rješavate u startu veliki broj naknadnih problema i nedostataka.

Kakav vam hosting točno treba, ovisi od web lokacije i njezine namjene.

Općenito web hosting bi trebao biti lokalni (iz iste države odakle su i budući da korisnici web stranice, odnosno posjetitelji), s dovoljno prostora za pohranu.

U određenom trenutku možete doći u situaciju da blog pravi na dedicated serveru veliki load i dosta ga opterećuje. U tom slučaju prvi korak je povećati server.
Korištenje jednog većeg servera samo za MySQL dozvolit će bazi podataka da koristi koliko god resursa joj je potrebno, dok će PHP i front end datoteke biti na manjem serveru.

2 Svesti upotrebu pluginova na minimum

Svaki plugin u svojem radu koristi dio resursa hostinga. I što ih više imate instalirano i aktivno troše više resursa i loše utječu na performanse brzine rada web lokacije. Nerijetko se može naići na stranice koje koriste nepotrebno veliki broj pluginova, samo za jednu specifičnu zadaću. Naravno, upotreba pluginova olakšava i ubrzava posao i nije potrebno poznavanje WordPress-a malo duplje kroz upotrebu programiranja.

Sve to povlači za sobom i financijske troškove jer je za neke pluginove potrebno platiti. Posebno izbjegavajte pluginove koji su na lošem glasu što se tiče usporavanja rada stranica.

3 Optimizirajte fotografije

Fotografije su svakako elementi stranice koji mogu trošiti dosta resursa. Prvo, prostora za pohranu ako ih ima u velikom broju. A drugo, znaju biti teške za učitavanje ako su datoteke tih fotografija prevelike, odnosno nisu najbolje optimirane za upotrebu na web-u.

Prije ubacivanja ikakvih fotografija na web lokacije i na sami server optimizirajte format fotografije i datoteke, kako ne bi preteške za učitavanje, posebno na mobilnim uređajima. Općenito dobro je da veliki broj fotografija, odnosno njihove datoteke budu težine do 100 kilobajta.

Koristan web servis koji možete koristiti za smanjivanje datoteka fotografija, a bez gubitka kvalitete fotografije je compressor.io Doduše u besplatnoj verziji imate ograničen broj fotografija koje možete smanjiti kroz period od 24 sata.

4 Optimizirajte baze podatka

WordPress za svoj rad koristi bazu podataka. Sav sadržaj koji je na stranici pohranjen je u bazi podatka i sustav koristi takvu bazu podatka za organizirani prikaz informacija na stranici.

Baza se može optimizirati i popraviti performanse stranice, posebno ako često dodajete sadržaj na stanicu ili ga vremenom mijenjate.

Optimizirati bazu podatka možete naravno, putem plugin-a ili kroz PHPmyadmin u Cpanel-u. Jedan od plugina s kojim možete odraditi optimizaciju baze podatka je WP-DBManager. Putem ovog plugina optimizaciju možete podesiti kao automatiziranu radnju.

5 Koristite Cache plugin

Kako ubrzati WordPress web stranicu? Najjednostavniji način je Cache plugin. Ovaj plugin je jedan od vrlo korisnih dodataka koje možete koristiti. U većini slučajeva rješava veliki broj problema koji se odnose na bolje performanse stranice i na brzine učitavanja i prikazivanja sadržaja.

Cache pluginovi olakšavaju učitavanje stranica tako što posjetitelji dobivaju statične verzije stranice, a ne dinamične i tako smanjuje broj upita korisničkog računala prema serveru. A manji broj upita znači i brzo rad stranice. Neki od popularnih cache pluginova su WP super cache i W3 total cache.

Oba dva plugina su korisna i za preporuku.

6 Minimiziranje HTML i CSS datoteka

Kako WordPress koristi dizajnerske predloške ili teme, koje su skup raznih PHP, HTML i CSS datoteka.

Kor izrade tema i prilikom kodiranja programeri se drže određenih pravila i preporuka za pravilno pisanje i stiliziranje koda, kako bi kod bio pregledniji i lakši za naknadne promjene.

Sve to za sobom ostavlja nešto veće datoteke. Pa se minimiziranjem takve datoteke smanjuju i time se ujedno smanjuje vrijeme potrebno za njihovo učitavanje kada su potrebne kao resurs na stranici.

Tako npr, obično se time iz takvih datoteka brišu praznine i komentari. Tako se dobiva puno ružniji sadržaj, ali lakša datoteka za učitavanje i serversko korištenje.

Kvalitetne WordPress teme kao što je GeneratePress već ovo imaju odrađeno, tako da ste time mirni.

Zaključak – kako ubrzati WordPress web stranicu?

Kroz članak naveli smo neke od čestih stavki koje stvaraju probleme oko brzine učitavanja web stranica izrađenih u WordPress-u.

Najčešći razlozi spore web lokacije leži u serveru i korištenju velikog broja pluginova, zajedno u kombinaciji s velikim brojem fotografija čije su datoteke prevelike.

Ljudi najviše iz neznanja ili pristupa za brzim rješenjima koriste veliki broj pluginova koji onda u kombinaciji sa slabijim serverima i povoljnijim hosting paketima čine takvu web lokaciju lošom za korisnika i korisničko iskustvo.

Bolji pristup je svakako od početka razmisliti o nabavci kvalitetnijeg hostinga, smanjiti upotrebu pluginova na minimum i optimizirati datoteke od fotografija za upotrebu na webu.

Mnoge funkcije na WordPress stranicama mogu se riješiti bez upotrebe pluginova. Ne morate koristiti plugin za galerije fotografija, kada već to dolazi s WordPress-om. Čak u nekim slučajevima ne morate koristi niti plugin za postavljanje kontakt forme, već je dovoljno navesti email adresu ili preuzeti s interneta gotove kontakt obrasce koje implementirate u predložak. Naravno ova rješenja su kvalitetnija, ali zahtijevaju više znanja i vremena. Tko se bavi profesionalno izradom web lokacija mora u tome slučaju voditi brigu o financijskoj isplativosti projekta.

Nerijetko ima situacija kada klijent preplati izradu web lokacije, gdje dobije loše rješenje uz koje još mora plaćati nekoliko pluginova godišnje za premium verziju jer je s njima riješen neki banalan problem ili zadataka, kao npr. prikaz grafičkih ikonica ili tako nešto slično.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI