Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeLinkedinLinkedIn – kompletan vodič kroz ovu društvenu mrežu

LinkedIn – kompletan vodič kroz ovu društvenu mrežu

LinkedIn je društvena mreža čija je primarna svrha poslovno umrežavanje i stjecanje konekcija radi novih suradnji, partnerstva ili zapošljavanja. To je društvena mreža orijentirana prvenstveno na poslovni svijet. Može vam biti jako korisna ako se potrudite i napravite jedan interesantan LinkedIn profil. Kroz ovaj članak nastojali smo detaljnije opisati LinkedIn, sve njegove prednosti, važne pojedinosti i što sve možete učiniti koristeći ovu mrežu a što vam može biti korisno za vašu poslovnu karijeru.

Kako su mnoge mreže i općenito digitalni servisi doživjeli priličan uspon i veći broj korisnika za vrijeme pandemije tako je i LinkedIn u tome periodu dobio veliki broj novih korisnika. Više nego što bi dobio inače.

Ova mreža je pokrenuta davne 2003. godine i u trenutku pisanja ovog teksta ima nešto više od 800 milijuna korisnika. Godišnji rast korisnika je na oko 2%.

U hrvatskoj je LinkedIn korisnika u 2022. godini bilo oko 775 000, što je isto bio rast u usporedbi s prethodnim godinama.

Da bi imali što bolji efekt od korištenja ove društvene mreže, potrebno je razumjeti kako funkcionira. Znati što je najbolje raditi, odnosno objavljivati, a što ne.

Ono što je činjenica da je ovo društvena mreža bez velikog broja aktivnih korisnika. Većina korisnika ima otvoren profil, i popunjene osnovne podatke i informacije. Ali ništa više od toga.

Otvaranje osobnog profila

Ako nemate LinkedIn profil, prvo ga otvorite i popunite osnove podatke. Ovdje nećemo navoditi detaljne upute kako to učiniti. Dovoljno je jednostavno da to možete svakako sami.

Osnovne informacije koje popunite su:

 • Vaše ime i prezime
 • osobna fotografija
 • titula
 • ključne riječi
 • cover fotografiju
 • sekcija „o meni

Za svaki profil na društvenoj mreži za koji želite da lijepo izgleda i da ostavlja dobar dojam, morate se potruditi.

Na početku možda nećete imati sve potrebne materijale za unos i neka bitna polja bi mogla ostati prazna. S obzirom na to da vam ovdje profil izgleda slično kao CV. Ali svakako se potrudite da to bude što bolje moguće popunjeno u datom trenutku.

Možete iskoristiti prednosti cover fotografije, da vam služi kao jedan reklamni pano. Kada bolje pogledate svaki profil na društvenoj mreži je na neki način vaša reklama. Reklama i prezentacija vas samih na digitalnim medijima i društvenim mrežama.

Na LinkedIn-u obratite pažnju na osobnu fotografiju. Ne kakva je već da bude javno vidljiva svima. S obzirom na to da možete podesiti da se osobna fotografija prikazuje svima javno, ili samo vašim kontaktima. Bolje je da bude javno vidljiva.

Unos naziva titule. Ili ono što radite i čime se bavite.

Ovdje morate biti jasni i jednostavni. Možete staviti da ste direktor, ili vlasnik tvrtke ili nešto tako. Ali to nije najbolje. Bolje je staviti neki izraz koji jasno opisuje ono čime se bavite i koji posao radite. Tako će vas drugi lakše i pronaći kada će pretraživati pojmove na LinkedIn-u.

Što sve možete raditi na LinkedIn-u?

Iako ova društvena mreža izgleda pomalo dosadna i pasivna. Ipak, možete raditi puno toga. Pa taklo imamo na raspolaganju sljedeće:

 • Napisati tekstualnu objavu
 • Napisati o objaviti članak
 • Postaviti link na druge stranice
 • Postaviti novu fotografiju, ili galeriju fotografija
 • Postaviti PDF
 • Postaviti video
 • Održavati Live chat
 • Napraviti neki događaj ili Event
 • Slati interne poruke drugim korisnicima
 • Lajkati objave drugih korisnika
 • Pratiti druge korisnike
 • Aktivirati se u raznim grupama
 • Otvoriti stranicu za tvrtku

LinkedIn – korisni savjeti i postupci

LinkedIn je društvena, poslovna mreža koja se prvenstveno fokusirana tekstualni sadržaj ina fotografiju. Vlada određena doza ozbiljnosti i poslovnog bontona. U sadržaju se mogu koristiti vizualni detalji, prvenstveno smajliji.

Smajliji se najviše koriste u opuštenoj i zabavnoj komunikaciji, pa mogu dostaviti dojam neozbiljnosti i opuštenosti. Smajliji prenose emocije, pa ih treba koristiti, ali pravilno. Osim toga one povećavaju i vidljivost objave. Sa smajlićima treba biti pažljiv i ne pretjerati s njihovom upotrebnom jer ćete u suprotnome stvoriti potpuno drugi dojam.

Ako pretjerate s korištenjem smajlića, tekst će prije svega izgledati kičasto sa svim tima šarenim simbolima i djelovat će prilično neozbiljno i djetinjasto. Što nikako ne priliči ovoj društvenoj mreži.

Pa, dakle kako koristiti smajliće u objavama na LinkedIn-u.

Zlatno pravilo je da posebne znakova, kao što su ovi smajlići birate veoma pažljivo i ne koristite ih previše. Kao što previše nakita i šminke može odvući pažnju s neke osobe tj. privući lošu pažnju, (tako da skrivate neke svoje mane i nedostatke) tako je i s objavama na LinkedIn-u. Manje je više.

4 Korisna savjeta za korištenje LinkedIn-a

Evo četiri veoma korisna savjeta za korištenje ove društvene mreže:

 1. Kako smanjiti konkurenciju
 2. Kako prebaciti post s LinkedIn-a na vašu blog ili web stranicu
 3. Kako napraviti cover fotografiju
 4. Kako objaviti komentar na LinkedIn-u kao stranica

Kako smanjiti konkurenciju

Kada ljudi gledaju vaš profil na LinkedIn-u, s desne strane u stupcu „People also viewed“ mogu vidjeti profile slične vama, prema algoritmu kojeg je Linkedln složio.

To je dobro kada vi želite stvoriti novu konekciju, ali nije dobro jer to ujedno vidi i vaša konkurencija ili eventualni konkurent.

Kako ovo riješiti da drugi ne vide. Koristite postavke i podesite na sljedeći način. Kliknite Account Preferences u izborniku na lijevoj stranici te potražite“Viewers of this profile also viewed,” i označite taj dio kao „no.“

Kako prebaciti post s LinkedIn-a na blog ilI stranicu

ako se neka objava na ovoj društvenoj mreži pokaže jako dobra, šteta bi bila da ostane samo tamo. Već ju možete postaviti na blog ili eventualno na web lokaciju.

Kako to učiniti, veoma je jednostavno.

Sve što treba napraviti jest kliknuti na tri točkice u desnom kutu vaše objave i odabrati opciju Embed this post.

Pojavit će vam se pop-up prozor s kodom kojeg trebate zalijepiti u svoj blog post. I to je to. Imat ćete objavu s mreže na svojem blogu ili web lokaciju.

Kako napraviti kvalitetnu cover fotografiju

Fotografija kao i svaka ima veću moć neko riječ. Zato je važno na društvenim mrežama ima ti kvalitetnu cover fotografiju. Svaka društvena mreža stavlja veliki fokus i naglasak na fotografije.

Koristan alat za izradu cover fotografija je servis CANVA. Canva je besplatna za korištenje do neke mjere. Za potpune funkcije morate koristiti plaćenu verziju servisa.

Za izradu cover fotografije dovoljno vam je besplatan račun na Canvi.

Pojedinosti za Cover fotografiju možete pratiti na službenim stranicama LinkedIn-u, a pojedinosti su sljedeće:

 • 1128×191 piksela za stranicu tj 1584×396 piksela za profil
 • Cover fotografija može biti manja ili veća, no odnos mora biti 4.1
 • Maksimalna veličina tj. težina fotografije mora biti do 4 MB
 • LinkedIn prihvaća PNG, JPG i GIF formate za cover fotografiju

Canva ujedno ima i gotove predloške koje odaberete i možete ih slobodno koristiti za svoje potrebe.

Kako komentirati kao stranica na LinkedInu?

Na LinkedInu je ovo nešto kompliciranije nego recimo na Facebook-u. Na ovoj društvenoj mreži možete isto kao i na Facebook-u imati osobni profil i stranicu, poslovnu stranicu za svoje potrebe ili za tvrtku.

No ako želite komentirati na neku objavu kao stranica, a ne kao osoba preko osobnog profila. Onda možete pratiti sljedeće upute:

Idite na stranicu tvrtke i kopirajte url. Od stranice.

Kopirajte brojku iz url-a, npr: 145896321 to je nešto kao ID stranice.

Zatim idite do objave koju želite kopirati, odaberite 3 točkice i „Copy link to this post“ te ga otvorite u zasebnom tabu.

I zatim na kraj linka dodajte sljedeći nastavak: /?actorCompanyId=ID_vaše_tvrtke

Ponovo učitajte stranicu i vidjet ćete da sada možete komentirati kao stranica, a ne kao osoba.

Novosti na LinkedIn-u, u 2023. godini – Nove mogućnosti i značajke

Još prošle godine je ova poslovno društvena mreža uvela veliki broj novina, a tijekom 2023. godine možemo očekivati i neke nove funkcionalnosti.

Evo što je sve novo:

 • Ikonica zvonca za profilu
 • profilni video
 • Poruke iz threada
 • Video poruke
 • Away poruke
 • LinkedIn audio
 • Linkedln podcast network
 • linkovi u sekciji „o meni, o nama”
 • Pauza u karijeri
 • repost opcija
 • Linkedln predlošci
 • Linkovi na fotografijama
 • Plaćene objave zaposlenika tvrtke

Popis s inovacijama i dodatnim mogućnostima je prilično velik za tako jedan kraći period.

Pa idemo sada vidjeti nekoliko zanimljivih noviteta.

Zvonce na profilu

Zvonce postoji već neko vrijeme, a u Hrvatskoj je ova opcija ugledala svjetlo dana nešto kasnije nego recimo u Americi. Zvonce ima istu funkciju kao i zvonce na YouTube-u. Služi za pretplatu ili praćenje na nečije objave.

Linkedln je ovdje isto ponudio svojim korisnicima slične opcije kao na popularnijim društvenim mrežama koje na neki način stvaraju trendove u digitalnom svijetu.

Ova opcija nije odmah vidljiva na profilu, već ju trebate prvo omogućiti. Odnosno tzv. „creator mode”. Osim zvonca u tome slučaju dobiti ćete i dugme „Follow”.

Profilni video

Profilni video je već prije bio dostupan, jedino je sada s nekoliko novih opcija i mogućnosti, a to su:

Drugi se korisnici mogu pretplatiti na vaš profil, ili kontaktirati putem poruke
Dobijete analitiku s informacijama o preglednosti vašeg profilnog videa
Nekoliko prijedloga tema da potaknu aktivnost

Privatne poruke iz thread-a

Ovo je jedan od novih funkcija su poruke koje možete poslati osobi koja je ostavila komentar na vašu objavu, ali samo ako je pretplaćena na vaš profil.

Novi smajlić

Na Linkedln-u su donedavno bili samo smajlići za reakcije. Doduše, to i nisu smajlići. Ali sredinom 2022. godine stigao je i pravi smajlić kojeg sada možete koristiti.

Linkedln podcast network

Ovo je interesantna značajka. Video format je zadnjih nekoliko godina doživio veliki rast, a posebno u zadnje dvije godine. Kako je video sve više popularan format nije neko čudo da i Linkedln uvodi na svoju mrežu neki oblik takve značajke.

Linkovi koji su klikabilni

Linkedln je imao mogućnost da ubacite link u sadržaj, ali ti linkovi nisu bili klikabilni. Ipak, sada je ta opcija proširena pa možete u sekciji o meni, imati klikabilne linkove. Isto tako i ova opcija je još uvijek djelomično dostupna. Naime, u potpunosti je dostupna samo Apple korisnicima, dok korisnici android i Windows uređaja i dalje čeka na tu opciju.

Pauza u karijeri

Jedna od zanimljivih opcija je pauza u karijeri. Gdje možete u svojem CV-u ubaciti pauzu i neki razlog za pauzu. Čak imate i desetak opcija na raspolaganju koje možete odabrati kao razlozi za pauzu. Npr. trudnoća odgoj djeteta, stresa, edukacije i slično.

Linkedln predlošci

Sada imate mogućnost koristi gotove predloške za objave. Iz baze predloška odaberete ono što vama odgovara i to koristite za svoje objave. Naravno, i ovdje je ograničenje ove opcije. Ova opcija je dostupna samo na mobilnim uređajima. Ono što je isto nedostatak ove objave je prebacivanje objave u format fotografije, tako da će vam cijela objave i tekst kada ga napišete i objavite biti prikazan kao fotografija.

9 Ubacivanje linka na fotografiju i video
Možete pretpostaviti da je naravno i ova opcija ili ograničena na neke platforme ili opet ima neko ograničenje.

Ako stavite link na fotografiju objava će vam biti daleko slabije vidljiva nego li objava bez linka. Isti princip kao i na Facebook-u gdje nastoje korisnike zadržati na platformi bez preusmjeravanja na druga web mjesta.

Zaključak

Linkedln je društvena mreža prvenstveno orijentirana na poslovno umrežavanje. Tijekom prošle i pretprošle godine Linkedln je uveo jako puno noviteta i novih mogućnosti. Neke od tih opcija su vrlo korisne, neke su više tu da prate nove trendove u korištenju društvenih mreža.

Svakako bi ovu društvenu mrežu i dalje trebali koristiti za poslovno umrežavanje i isto tako koristiti možemo reći primjereni sadržaj za ovu društvenu mrežu. Mnoge dodatne opcije koriste za dijeljenje i komentiranje sadržaja. Isto tako taj sadržaj sad postaje sve više primjeren za obaju na internetu. Prije je to bilo strogo tekst i fotografija.

Sada su tu već linkovi, smajlići, video zapisi. Tako da ova društvena mreža koja je imala onaj prvenstveno strogi poslovni bonton poprima elemente drugih društvenih mreža kao što je YouTube, TikTok ili Facebook.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI