Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeLinkedinLinkedIn SEO optimizacija naslova i meta opisa članaka

LinkedIn SEO optimizacija naslova i meta opisa članaka

Gotovo cijela SEO optimizacija se odnosi na optimizaciju web stranica s ciljem što boljeg rangiranja na Google tražilici. Osim tražilice moguće je još raditi optimizaciju video zapisa koje objavite na YouTube-u. Novost je da je LinkedIn početkom 2023. godine uveo jednu veliku novinu, a to je optimizacija članaka koje napišete na LinkedIn-u. Konkretno optimizacija naslova i meta opisa svake pojedine objave. Pa ćemo se kroz ovaj članak ukratko osvrnuti na ovu novinu i nešto napisati o LinkedIn SEO optimizaciji.

LinkedIn SEO – optimizacija naslova i meta opisa

Evo ukratko neke specifičnosti u vezi članaka koje napišete na LinkedIn-u:

  • Google već duže vrijeme indeksira članke koje objavite na ovoj društvenoj mreži
  • Od početka 2023. godine članci su dobili dodatna polja za unos SEO naslova i meta opisa članka
  • Kako možete bolje optimizirati LinkedIn stranice?

Tako vam ova društvena mreža sada može dodatna poslužiti kao još jedna lokacija gdje možete postavljati svoj sadržaj s ciljem da dobijete još jedan dodatan izvor web prometa od za vas važnog interesa.

Konkretno, u ovome slučaju ovo web mjesto vam može biti zamjena za blog, ako vam je tako lakše i praktičnije i više vam se sviđa LinkedIn kao društvena mreža nego zasebna lokacija za objavu sadržaja i članaka.

Ako i imate vlastitu web stranicu ili blog, objavljivanje SEO optimiziranih članaka direktno na LinkedIn-u može još dodatno pozitivno utjecati na vaš digitalni marketing.

Osim što ćete zbog snage domene prije vjerojatno iskočiti na rezultatima Google pretrage i tako se (dodatno) brendirati kroz Articles možete postaviti link prema svom webu, što je dobra taktika za povećanje rankinga. A, time dobivate backliknove prema svojoj web lokaciji koji vjerojatno imaju određenu težinu i to može biti još jedan dodatan faktor za bolje rangiranje rezultata s vašeg bloga ili web stranice.

Kako podesiti naslov i opis članka na Linkedln-u?

kako napisati dobar naslov za blog objavu ili prodajnu stranicu
izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/typewriter-imagination-bird-2794560/

U svakom novom članku dostupna su nova polja za unos naslova i meta opisa. Nešto slično kao i kada koristimo za WordPress neki od SEO dodataka koji nam nude slične opcije.


Da bi pristupili tim dodatnim poljima prvo trebate kliknuti na „Publishing menu” i s padajućeg izbornika birate „Settings”.

SEO naslov:

Naslov može biti duljine ukupno 60 znakova, koristeći ključne riječi za koje se želite rangirati. Sve isto vrijedi kao i za naslove za Google.

Meta opis:

U opisu možete koristiti tekst do 160 znakova. I za meta opis vrijedi sve isto kao i za opise na web stranicama.

Nešto više o optimizaciji naslova i meta opisa možete pronaći na sljedećim linkovima:

Linkedln osobni profil i stranice

Na Linkedln-u možete imati:

  • osobni profil
  • poslovnu stranicu
  • pisati i objavljivati članke

Osobni profil na ovoj društvenoj mreži je nešto slično kao CV, odnosno životopis. Stranice već imaju drugu ulogu. Ono što je loše je da većina korisnika takve stranice uglavnom koristi pogrešno ili u krive svrhe. Isto vrijedi i za Facebook stranice.

Stranice se koriste većinom za dijeljenje već objavljenih sadržaja ili članaka s web lokacija ili s bloga. To je u redu, ali time ne koristite potpuni potencijal ovakvih web lokacija i mjesta.

Zašto pisati objave za Linkedln?

Za pisanje i objavu članak na ovoj društvenoj mreži ima mnogo razloga. Mi ćemo ovdje navesti i opisati samo nekoliko, i to onih važnijih.

Na internetu možete imati svoju web lokaciju i dovoditi posjetitelje na tu web lokaciju. A možete koristiti i druge lokacije (koji nisu pod vašom kontrolom), i njih isto tako koristiti za doseg jednog djela publike i korisnika.

Linkedln je vrlo jaka domena i to je iz SEO aspekta velika prednost za vas. Web lokacijom koja je u većini slučajeva puno slabija u smislu SEO-a ne možete napraviti takav utjecaj i prisustvo na Google-u, kao s nekom drugom lokacijom. Slično je i s YouTube-om.

YouTube je odvojeno mjesto koje ima veliki web promet i video zapisima može čak napraviti nekada veći rezultat nego s web lokacijom i objavom tekstualnih članaka.

Takvi video zapisi će se bolje rangirati nego li primjerice tekstualni sadržaj na tek novoj web lokaciji koja još nema takav autoritet od strane Google indeksa.

Isto je i s LinkedIn-om. Objave koje tamo objavite mogu biti prije rangirane nego objave na vašoj web lokaciji ili blogu. Posebno ako želite da vam se takvi sadržaji rangiraju na stranom tržištu izvan vaše matične države, zbog veće i jače konkurencije.

Savjeti za lakšu SEO optimizaciju je svakako pronaći specifičnu ključnu fraza od nekoliko riječi, a opet ujedno i da ima veći broj pretraga.

Još jedna novost koja je došla početkom godine je i mogućnost zakazivanja vremena objave članka. Isto kao i na drugim platformama za objavu sadržaja možete odrediti datum i vrijeme kada će vam se pojedini članak automatski u zakazanom terminu objaviti.

SEO optimizacija stranica na Linkedln-u

U ovome članku opisali smo i neke osnove oko optimizacije stranica.

Optimizacija URL od stranice

Svaki poslovni subjekt, odnosno tvrtka dobije neki generički URL koji možete naknadno urediti, odnosno imenovati tako da u URL-u stoji ime vaše tvrtke.
Primjer:

https://www.linkedin.com/company/54845126
https://www.linkedin.com/company/ime-tvrtke

Upotrijebite ciljane ključne riječi

I na stranicama možete koristiti ključne riječi. Ključne riječi možete navesti na određene elemente stranica, kao što je:

• Tagline
• About
• Experience
• Skills

Iskoristite „About” sekciju

Sekcija o meni, ili o nama je vrlo korisna. Ima istu ulogu kao i podstranica o-nama, ili info. I ovdje možete staviti relevantne ključne riječi i odgovoriti na neka pitanja koja muče vaše korisnike.

Koristite Alt tekst za opise fotografija

Baš kao i za optimizaciju fotografija na web-u i ovdje možete koristiti alt-tag. Svaku fotografiju koju objavite uz prateći članak imenujte te uredite alt-text. Isto to napravite i s banner /cover fotografijom.

Koristite linkove u objavama

Na Linkedln-u isto tako možete koristiti linkove u sadržajima koje objavljujete. To je svakako dobro raditi jer tako obogaćujete sadržaj i njegovu vrijednost za korisnika. A, ujedno pomaže vam i za SEO, te za jači utjecaj na rangiranje takvih objava na Google-u.

Zaključak – Linkedln SEO optimizacija napisanih članaka

Linkedln je početkom 2023. godine uveo velike promjene i brdo novih funkcionalnosti. Jedna od većih i dobrih promjena je uvođenje dodatnih opcija za unos SEO naslova i meta opisa svake pojedine objave.

To je dobra opcija jer sada imate kontrolu nad time kako će vam se rezultat s Linkedln-a prikazati na tražilici. Samim time na to sve utječe i CTR, pa zatim i posjećenost vaše Linkedln stranice. Kada se članci mogu indeksirati i rangirati na tražilici, ovo je bio logičan i hvale vrijedan potez od strane Linkedln-a i svakako ako imate potencijala od objave članak na ovoj društvenoj mreži sada imate još više razloga za to.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI