Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOWordPress SEO optimizacija - kako trebate podesiti WordPress stranicu

WordPress SEO optimizacija – kako trebate podesiti WordPress stranicu

Kroz ovaj članak dotaknuti ćemo se popularne teme u svijetu digitalnog marketinga, a to je SEO optimizacija. Konkretno ovdje će biti riječi o WordPress SEO optimizacije i kako podesiti osnovne postavke svake WordPress stranice kada nakon instalacije.

1 Izbor Web domene

Prvi korak ili jedan među prvima važnijima bi bio svakako izbor naziva domene i same ekstenzije. Na portalu već imate nekoliko članaka povezanih oko domena i web hostinga, te registracije domena.

Naziv domene, zajedno sa ekstenzijom je i dalje prilično važan element za SEO optimizaciju. Ne možemo naziv domene potpuno ignorirati u smislu važnosti za korisnike i rangiranje na tražilici.

2 Izbor web hostinga

Druga važnija stavka s dobar SEO je izbor web hostinga.

Hosting direktno utječe na korisničko iskustvo prilikom otvaranja stranice i korištenja iste. Hosting najviše utječe na brzinu web stranice u smislu koliko je vremena potrebno za prikaz prvog sadržaja kada korisnik klikne na rezultat u pretrazi. To vrijeme i koliko će dugo ili kratko biti najviše ovisi od web hostinga.

Kako je riječ o WordPress-u na brzinu prikaza i otvaranja stranice i njezinog ugodnog korištenja na svim uređajima ovisi i o WordPress temi i WordPress dodacima koje ste izabrali za korištenje i instalirali. Zatim na kraju je sadržaj. Prvenstveno fotografije koje mogu dosta usporiti Web lokaciju.

Iz tih navedenih razloga obratite pažnju na resurse, prvenstveno web hosting, zatim na veličinu i količinu fotografija i ostalog multimedijalnog sadržaja. I na kraju na broj instaliranih dodatak. Na webu možete pronaći korisne informacije koje vam daju do znanja koliko koji popularan WordPress dodatak loše utječe na performanse web lokacije i kvalitetu korisničkog iskustva. Jedan takav članak je na linku: https://onlinemediamasters.com/slow-wordpress-plugins/

3 Osnovna podešavanja WordPress-a

Nakon instalacije, potrebno je napraviti osnovna podešavanja nekoliko opcija kako treba. Ako koristite neke predloške, pripazite da maknete sav sadržaj koji instalirate zajedno s predloškom ili WordPress temom.

Nakon instalacije WordPress-a, prva stvar koju bi trebali napraviti je postaviti cijelu lokaciju nedostupno za pristup robotima tražilice. Iz razloga kako vam ne bi nedovršena stranica završila u pretragama kao rangirana. (iako je za tako nešto veoma mala vjerojatnost), najbolje je još tijekom instalacije WordPress-a uključiti opciju da cijelu web lokaciju privremeno držite offline, a kada sve bude spremno tu opciju isključite.

Dalje, imate nekoliko manjih postavki koje imaju veze s optimizacijom za tražilice.

Kada kliknete na tab „Postavke” s glavnog izbornika s lijeve strane ekrana, prva stavka su općenite postavke.

Tu možete unijete naziv stranice i slogan. Dodatno u postavkama oko izgleda stranice možete isti taj naziv i slogan ostaviti da bude vidljiv ili umjesto njih postaviti logo.

Na stavci „čitanje” nalazi je opcija s kojom možete zabraniti tražilicama da indeksiraju vašu stranicu. Ova opcija obavezno mora biti odštiklirana, kada je web stranica potpuno spremna za indeksiranje.

I na kraju u stavci „stalne veze” nalazi se važna postavka, a to je struktura stalnih veza. Imate nekoliko varijacija.

Najbolja postavka je da vam stalne veze budu postavljene na „naziv objave. Tako ćete iza URL web lokacije imati naziv svake pojedine objave i to će biti jedinstveni URL od pojedine objave. Odabir varijacije stalnih veza bi trebali odmah po instalaciji WordPress-a podesiti, jer naknadna izmjena ima loš efekt na SEO.

URL kao i druge važne postavke možete podešavati i optimizirati onako kako želite pomoću WordPress dodataka. Ima mnogo dodataka koji se koriste za SEO i podešavanje važnih on page SEO faktora. Od naslova stranice H1, pojedinih naslova svake odredišne stranice ili podstranice, Izgled rezultata u pretragama, meta opisi, rangiranje kategorija i multimedije.

U bazi dodataka kojoj možete pristupiti putem svake WordPress instalacije imate ogroman broj dodataka za SEO. Naravno, broj jedan je Yoast SEO. Imate ga u besplatnoj varijanti (sasvim dovoljno) i varijanti uz nadoplatu s dodatnim opcijama.

WordPress SEO optimizacija – osnovne postavke Yoast Plugina

vodic-sto-je-wordpress-digitalna-ucionica-1

1 Opće postavke

Na izborniku, prva stavka su „opće” postavke. Tu možete podesiti značajke kao što su:

  • SEO analiza
  • analiza čitljivosti sadržaja
  • XML mapa stranice

2 Izgled pretrage na tražilici – SEO naslov i meta opis

U stavki izgled postavke možete podesiti izgled rezultata pretrage na tražilici. To uključuje izgled naslova i meta opisa za svaki pojedini tip objave. Odnosno za članke i za stranice.

Taksonomije uključuju: kategorije, oznake i formate. Najviše pažnje trebate obratiti na kategorije. Kategorije možete optimizirati (SEO naslove i meta opise) isto kao i objave i stranice.

Ako vam kategorije nisu bitne za rangiranje, njih možete slobodno isključiti iz pretrage. Tako da će vam se rangirati samo stranice i objave s bloga.

Dalje imamo arhive, po autorima i datumima. Njih iz SEO aspekta isto možete isključiti iz rangiranja. Jer, općenito sadržaj koji je arhiva nema nekog velikog značaja za korisnika.

Određivanje izgleda objava i stranica u rezultatima pretrage

U sekciji „izgled pretrage” možete podesiti kako će izgledati SEO naslov i meta opis vaših stranica i blog objava u rezultatima s pretragama SERP stranici.

Kod određivanja SEO naslova i meta opisa možete koristiti varijable i tako unaprijed zadati kako će vam izgledati naslov i meta opis svake stranice i objave.

Ili, drugi način je da ta polja ostavite prazna i za svaku objavu i stranicu posebno odredite SEO naslov i meta opis, zajedno s URL tagom koji će se prikazivati na tražilici.

U editoru za tekst imat ćete na dnu dodana polja od SEO Yoast plugina za određivanje naslova, meta opisa i izgleda URL-a objave ili stranice.

To je bolja varijanta jer imate tako potpunu kontrolu na izgledom SEO naslova i meta opisa, zajedno s linkom u rezultatima pretrage.

Kako je naslov i meta opis određene dužine (određen broj pixela koji se mogu prikazati) možete koristiti alat, ili web servis (nekadašnji SEOmofo), koji vam javlja dužinu naslova i meta opisa u pixelima nakon što unesete naslov i meta opis koji ste odredili.

Ako je prikaz u redu možete koristiti naslov i opis. Jednostavno ga kopirate u polja od Plugina ispod editora prilikom unosa sadržaja od blog objave ili kada kreirate neku stranicu, odnosno podstranicu.

Zaključak

Prateći ovaj kratak, mini SEO vodič za WordPress možete podesiti svoju instalaciju WordPress-a s ispravnim osnovnim postavkama. Stranice će vam se lakše i bolje rangirati. Imate potpunu kontrolu kako će izgledati SEO naslov, meta opis i URL koristeći Yoast SEO plugin.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI