Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako povećati stopu otvaranja email poruka - 6 učinkovitih principa

Kako povećati stopu otvaranja email poruka – 6 učinkovitih principa

Vjerojatno vas zanima, ili vam može biti interesantno kako povećati stopu otvaranja email poruka, kroz kampanje email marketinga. Ako vas zanima nešto više o email marketingu možete pročitati članak o istome na linku: email marketing. No, vratimo se na temu – kako povećati stopu otvaranja email poruka koje šaljete dali kroz newsletter ili putem email sekvence, ako radite email marketing ili razmišljate da pokrenete prvu email marketing kampanju.

Jedna od glavnih “fora” kod email marketinga je ta što, prilikom prijave pretplatnicima (subscriberima) možete dobiti njihovo ime.

Ime svakog pretplatnika. To je velika stvar. Zašto? Onda kada im šaljete mail-ove, možete im se osobno obraćati koristeći njihovo ime. Tako se stvara utisak komunikacije jedan na jedan. Osobno, iako na takav način komunikacije skalabilan, tako da softver šalje istu poruku svakom pretplatniku, ali posebno u svaku poruku ubacuje na mjesta gdje odredite ime pretplatnika. Pa se može steći dojam da je poruka kreirana samo za njega, tog jednog pretplatnik ili tu osobu.

To je ujedno i jedan od razloga zbog kojih je email marketing toliko moćan.

Kada vidite reklamu na Facebook-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži, vi u stvari već znate da je to masovna poruka. Poruka koja se prikazuje vama i još mnogim drugim korisnicima. i ne osjećate se osobno prozvanim. Bar ne 100%. Eventualno ako je u pitanju remarketing. Remarketing je tehnika „ponovljenog marketinga”. Vjerojatno se već primijetili ako posjetite neku web trgovini, odmah nakon toga vam se prikazuju reklame od te iste web trgovine, čak i za artikle koje ste pregledavali, na bilo kojoj web lokaciji koja podržava plasman i prikaz takvih reklama. Npr. to ste mogli primijetiti na forumima ili raznim portalima i blogovima.

Ili, još jedan primjer. Isto to ćete vidjeti kada odete na Booking.com pa pogledate neki hotel, nakon toga vas doslovno “jure” reklame s hotelima u baš tom gradu, ili čak baš taj hotel koji ste gledali.

Ali je email i od toga daleko moćniji, a jedan od razloga je zbog imena.

Vaše osobno ime kao najjače oružje trgovaca

Vaše ime je možda najjače oružje trgovaca. Ako imate iskustva s TV prodajom ili nešto tako slično. Probajte kupiti nešto u Top Shopu, ako se učlanite, poslije kraćeg vremena zvat će vas ljubazni prodavači da vam”prodaju” neki nevjerojatan artikl i tijekom čitavog razgovora ponavljat će vaše ime. Doslovno kao da vas imenom hipnotiziraju, jer imate utisak da vas stvarno poznaju. Svatko voli na neki način čuti svoje ime. Tako je to u svijetu prodaje. Što više osobnije, to bolje konverzije.

Kako poboljšati stopu otvaranja email poruka?

Ali da ne odlazim s teme previše… Idemo vidjeti kako poboljšati stopu otvaranja email poruka koje šaljete dali kao newsletter (neke novosti i slično). Newsletter-i se najviše koriste za slanje promocija, popusta, kupova ili običnih poruka s artiklima da nešto od toga prije ili poslije kupite. Ili ih šaljete kroz email listu. Pa u svakoj poruci možete ubaciti ime pretplatnika i tako poruku učiniti osobnijom i cijelu komunikaciju putem email-a.

1 Stvaranje utiska

stvaranje prvog dojma
izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/gesture-thumbs-up-good-fingers-772977/

Najvažnija stvar ili efekt koji želi postići je dobar utisak o vama ili vašem brendu, tvrtki i slično. To čete postići u prvom mailu, ili još prije prvog maila kojeg pošaljete.

Zašto je ovo korisno?

Ljudi općenito vole nešto novo, drugačije ili još bolje. Iz tog razloga je važno stvoriti odmah na početku dobar utisak, ostaviti dobar dojam.

Nakon toga neće više toliko biti važno kakav je naslov email poruke ili što piše u polju za predmet, već tko je poslao tu email poruku.

I kada vide naziv pošiljatelja, odmah dolazi namjera za otvaranje te poruke.

Tako da naslov tu može biti sporedan čimbenik. Naravno, ne bi trebali naslov poruke potpuno zanemariti. Ali, naslov email poruke tada može biti prosječan, dovoljno jasan.

Dalje svi savjeti koje smo ovdje podijelili s vama se odnose na naslov. Kako učiniti naslov što boljim i što više primamljivim za klik.

2 Koristite brojke u naslovu email-a

Kao i u naslovu članka ili bilo gdje. Brojevi u naslovu odmah odskaču, i daju specifičnost sadržaju u poruci. Na primjer, naslov “7 načina za povećanje prometa” zvuči privlačnije od naslova “Najbolje metode povećanja prometa”.

3 Kroz naslov obećajte nešto primamljivo u poruci koju ste poslali

Uz brojke, neko korisno ili vrijedno obećanje je pun pogodak za otvaranje poruke.

4 Koristite u naslovima riječi koje dodatno potiču na otvaranje poruke

Snažne “aktivirajuće” riječi pomažu vam da se vaša poruka izdvoji iz mnoštva. Riječi kao što su “šokantno”, “ludo”, “fantastično” pobudit će zanimanje pretplatnika. Ove riječi imaju sličan efekt kao i naziv pošiljatelja. Kada stvorite onaj prvi dobar utisak i pozitivan efekt, ovakve riječi još dodatno učine naslov atraktivnijim. Dobra kombinacija je korištenje takvih riječi zajedno s korištenjem brojke u naslovu email-a.

5 Nema potrebe previše pametovati

Koristiti jednostavne, iskrene i korisne poruke za nazive naslova. Ne trebate se previše truditi impresionirati pretplatnika duhovnošću ili izgledati inteligentno.

6 Kopirajte najbolje

Kopirajte one koji to rade najbolje. Možete pronaći na internetu neke primjere uspješnih email kampanja i pogledati kako su oni odradili neke stvari. Kopiranje ne treba biti doslovno. Već proučite dobre primjere i pokušajte pronaći način kakao da takve principe iskoristite u svojem primjeru.

Zaključak – kako povećati stopu otvaranja email poruka

Ako radite email marketing ili koristiti newsletter, ovdje ste mogli pročitati nekoliko korisnih savjeta koje možete primijeniti u svojim marketing kampanja putem email-a. Kada radite email marketing možete tražiti za prijavu korisnika ime i email adresu, ili samo email adresu. Općenito se smatra ako tražite manje podataka, bolje su prijave. No ime pretplatnika vam daje veliku vrijednost i prednost u danjoj komunikaciji. Koristeći ime možete komunikaciju putem e-maila učiniti više osobnom.

Zato je najvažnije za dobar „open rate” što većeg broja poruka postići kod pretplatnika utisak da ste vi vrijedan pošiljatelj. I da uvijek šaljete nešto korisno i vrijedno.

To se jako dobro može postići primjerice ako radite email marketing i prodajete tim putem neku od svojih usluga. Možete napraviti malu seriju – sekvencu email poruka u obliku besplatnog tečaja. Tako već ste takvim pristupom svaku svoju poruku učinili visoko vrijednom. I vi kao pošiljatelj takvog email-a već imate kod pretplatnika status „ovo je važno”.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI