Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOOn Page SEO elementi svake odredišne web stranice - na što obratiti...

On Page SEO elementi svake odredišne web stranice – na što obratiti najviše pažnju?

SEO optimizacija dijeli se na On Page i Off Page. On Page SEO može u nekim slučajevima biti dovoljan da se određena podstranica rangira na tražilici. Ovdje smo opisali koji su to On Page SEO elementi nad kojima imate utjecaja i kako podesiti ili optimizirati svaki od tih On Page SEO elemenata svake odredišne stranice.

Prvo, jedan popis 7 važni On Page SEO elemenata. Za optimizaciju za tražilicu ima jako mnogo elementa i faktora. Njihov broj raste i ono što je zanimljivo Google im zna mijenjati prioritet po važnosti.

Ovih sedam elemenata je uvijek prisutno i prilikom izrade sadržaja za stranice imate potpunu kontrolu nad njima.

 1. ključna riječ
 2. kvalitetan sadržaj
 3. SEO naslov i H1 naslov
 4. podnaslovi
 5. Url prefiks domene
 6. alt tagovi
 7. Interni i eksterni linkovi

Dodatno, možete pogledati kako jednostavno poboljšati CTR stranice.

1. Glavna ključna riječ

Prije svega da bi se sadržaj mogao optimizirati, pa zatim onda i rangirao. Neki prvi korak je odrediti glavnu ključnu riječ za koju želimo da određena podstranica ili članak rangira.

Ključna riječ ili pojam se obično određuje prema podacima o pretragama korisnika na tražilici. Zatim dali vam je ta ključna riječ ili pojam relevantan, odnosno zanimljiv za izradu sadržaja. I na kraju dali tom riječju možete „dovesti” one osobe na tu stranicu kakve želite.

Ključne riječi možete odabrati po nekom osjećaju i pretpostavki što korisnici tipkaju prilikom pretraga. Ili, bolji način je koristiti neke od web alata i servisa koji će vam prikazati ključne riječi koje osobe koriste prilikom pretraživanja i neku prosječnu brojku koliko puta mjesečno. Obično se takvi alati moraju platiti, da imate potpuni pristup svim funkcijama.

Neki od naših preporuka su:

SemrushSeranking Ahrefs

2. Kvalitetan sadržaj – koji nudi korisnu informaciju

Sadržaj je isto jedan od on page SEO elemenata svake odredišne stranice. O sadržaju ovisi koliko će korisnik ostati na stranici, da li će otvoriti još neke povezane podstranice na vašoj web lokaciji. Poduzeti neku željenu akciju (slanje upita, telefonski poziv, prijava na email listu, newsletter i slično)

Drugim riječima utječe na vrijeme provedeno na web lokaciji i na broj klikova prema drugim pod stranicama.

Kvalitetan i unikatan sadržaj je prilično teško napisati, posebno ako je tema stručna pa je potrebno i znanje o tematici pisanja. Neki generalni savjet je da se postavite u cipele korisnike i zapitate što bi vama odgovaralo i bilo korisno kada biste bili u potrazi za traženim informacija i podacima. To su upravo najbolje teme i ideje za pisanje takvih sadržaja.

Sada je potrebno uzeti u obzir da je takav sadržaj kroz pisanje i njegovu izradu potrebno povezati s glavnom ključnom riječju. A isto tako zadržati tematiku i napraviti jedan interesantan komad sadržaja.

3. SEO naslov i H1 naslov

Sljedeće na redu su naslovi. Ako radite s WordPress-om onda imate utjecaj na onaj naslov koji se prikaže na stranici s rezultatima pretrage. Ito možete lako podesiti koristeći WordPress dodatak. Sljedeći naslov je H1, to je po redu u strukturi naslova najvažniji naslov.

Što je najvažnije kod H1 naslova? Potreban je samo jedan H1 naslov po jednoj podstranici. I u tome naslovu dobro je da se nalazi glavna ključna riječ.

H1 naslov nema ograničenu dužinu za prikaza, Jer se prikazuje na samoj stranici kao i sav ostali sadržaj. Dok SEO naslov ima određenu dužinu, i ona je obično u pikselima. Ako je SEO naslov duži, Google obično prikaže samo onaj dio naslova za kojim ima dovoljno mjesta. Onaj drugi dio će ostati nevidljiv. Zato je važno da SEO naslov ima pravilnu dužinu za potpuni prikaz.

4. Podnaslovi – određuju tematske cjeline u cijelom tekstu, odnosno sadržaju

Podnaslovi su po važnosti naslova, odmah iza glavnog naslova. To su elementi tagirani kao H2 i H3 zatim H4, H5 i H6 koji se manje koriste. Služe za brzi pregled sadržaja i zadržavanje korisničke pažnje. Obično se tekst za web piše u manjim cjelinama i svaka cijelima ima svoj podnaslov koji je povezan s tom cjelinom.

U podnaslove možete dodati glavnu ili sporedne ključne riječi. Kao On Page SEO elementi imaju daleko manju važnost kao H1 naslov.

5 URL prefiks – nastavak linka iza naziva domene

Domena isto ima velik značaj na cjelokupnu SEO optimizaciju stranice. Kao vlasnik stranice imate kontrolu nad time kako će vam izgledati linkovi svake odredišne stranice.

To se koristi pojam SEO friendly linkovi. Da bi link bio SEO friendly poželjno je da:

 1. ne bude predugačak
 2. u sebi sadrži ključnu riječ ili što jednostavnije govori korisniku što ga čeka kada klikne na stranicu
 3. ako se pamti
 4. bez nepotrebnih riječi, brojeva i simbola

Mali savjet: da bi vam najbolje dočarali na što mislimo dovoljno je pogledati kako je to odradila neka pouzdana i provjerena web lokacija kao što je moz.com. Kliknite na nekoliko stranica i pogledajte kako je sastavljena struktura linka.

6. Alt tagovi od fotografija

Alt tagovi su još jedan lagan element kojeg možete lako odraditi, a ima utjecaja na prikazivanje i rangiranje fotografija među pretragom fotografija na Google-u.

Alt tag nema neka stroga pravila. Najveća greška je ako fotografija ostane bez tog elementa. Ako koristite WordPress, na svaku prenijetu fotografiju alt tag dodajete kroz polje za alt tag.

Važno je da nepotrebno ne ubacujete isti ALT tag u sve fotografije u jednom tekstu. Dovoljno je da jedan ALT tag sadrži ključnu riječ (obično za naslovnu fotografiju), ostale fotografije mogu imati samo opisne alt tagove ili tagove u kojima se nalazi jedna do dvije sporedne ključne riječi.

7. Interni i eksterni linkovi

Interni linkovi povezuju važu web domenu sa svim njezinim pod-stranicama. Eksterni (vanjski) linkovi su svi linkovi koji vode s vaše web lokacije na neku drugu web lokaciju.

Općenito poželjno je imati više internih linkova nego eksternih. Iako nije strogo pravilo i ne mora uvijek biti tako. Neki dobar omjer je da sadržaj u sebi ima oko 75% internih linkova od ukupnog broja svih linkova.

Interno linkanje ili povezivanje ima više uloga. Korisnik može duže ostati na stranici jer mu dodatnim linkom dajete mogućnost da pogleda povezani sadržaj.

Ona podstranica koja vam je važnija za rangiranje ako ima više internih linkova prema ostalom sadržaju na web lokaciji je jača za rangiranje od onih s manjim brojem internih linkova.

Obično treba težiti da npr. blog članci s važnim ključnim riječima budu ujedno i baza sadržaja (temeljni blog sadržaj), a onda u tim člancima su linkovi prema ostalim manjim i tematski užim člancima koji služe da dopune to jedno manje tematsko područje.

Ili, npr. stranice s uslugama. One također mogu biti interno povezane s mnogim brojem ostalih podstranica i tako dobiti na težini za rangiranje.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI