Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomePisanjePisanje tekstova za web stranice – kako pisati sadržaj za web?

Pisanje tekstova za web stranice – kako pisati sadržaj za web?

Pisanje tekstova za web stranice, blogove i portale ima neka svoja specifična „pravila” i smjernice. Pisanje za web se prilično razlikuje od pisanja recimo knjige, romana ili nekog stručnog rada. Vrlo je važno obratiti pažnju na oblikovanje konačnog teksta kojeg ćete objaviti.

Objavili smo nekoliko članaka o optimizaciji sadržaja. On page optimizacija teksta može se isto uvrstiti u neka pravila pisanja koja je potrebno uzeti u obzir.

Ovdje smo napisali nekoliko smjernica koje vam mogu dobro doći ako trebate samostalno napisati neki komad sadržaja za vašu web lokaciju ili krećete s pisanjem prvih blog objava, članaka i slično. Vrlo stručne tekstove ili prodajne tekstove je najbolje prepustiti iskusnijim osobama koje će to odraditi za vas.

Da bi tekst bio interesantan posjetitelju trebate dobro pogoditi srž teksta (ono što želite tim tekstom opisati i komunicirati prema posjetitelju) i druga stvar trebate ga učiniti vizualno zanimljivim i vrijednim.

Vizualna vrijednost teksta postiže se kvalitetnim fotografijama, video zapisima i interesantnim grafičkim elementima koje mnogo povećavaju vrijednost sadržaja.

Obično posjetitelji znaju prvo na brzinu skrolati sadržaj da steknu dojam – dali se vrijedi ovdje zadržati ili ne.

Generalno ovako možemo sažeti važne elemente jednog dobro teksta za web:

• Odabrana glavna ključna riječ oko koje ćete raditi On page SEO optimizaciju tok teksta za tražilicu
• Pisanje dobrog glavnog naslova i meta opisa
• Pisanje interesantnog uvoda – možete koristiti princip obrnute piramide kojeg smo opisali u nastavku
• Učiniti tekst vizualno atraktivnim i brzim za pregledavanje na mobilnim uređajima

1. Odakle krenuti? Kako započeti s pisanjem?

Često kod pisanja se pojavi problem odakle krenuti i s kojim rečenicama započeti pisanje.
Možete se držati onog klasične strukture teksta koji ima svoj uvodni dio, pa razradu i na kraju neki zaključak ili kraj teksta.

Za web objave ne morate se držati striktno takve forme, već to može biti puno opuštenije. Internet je prvenstveno jedan „šareni” medij. Tekst može biti prožet običnim fotografijama, video zapisima, infografikom, poveznicama, različitim pozivima na akciju i slično. Koji se vizualno ističu od ostatka, i stvaraju jedan specifičan format i oblik kompletnog sadržaja.

Iz tog razloga ako se odmah na početnu nađete pred zidom, jednostavan a učinkovit savjet je da bez puno razmišljanja krenete pisati. Početak možda neće biti savršen, ali je bitno da krenete pisati jer će misli jedna za drugom dolaziti i moći ćete sročiti sve više i više kvalitetnije rečenice.

S praksom će taj posao ići lakše. Također pisanje zahtjeva malo više mentalnog napora.

2. Upoznajte publiku i pišite njihovim jezikom

Drugi koristan savjet je prilagoditi stil i jezik pisanja ciljanoj publici. Nekada će trebati više stručnosti nekada manje. Prema tome koristite i specifične pojmove, fraze, nazive i slično.

Poznavanje publike je važno i iz razloga da možete konkretno pisati o problemu koji imaju i koji se može riješiti.

Ako su to npr. neke edukacije za posao ili prekvalifikaciju, već se radi o nekom stručnom području i tu se mogu koristiti stručni nazivi. Kroz takve tekstove cilj je za početak potvrditi čitatelju da nudite ono što on traži. Dodatno ga zainteresirati i na kraju opisati edukaciju kako bi vidio dali to njemu odgovara ili ne.

3. Oblikovanje sadržaja – neka sadržaj bude pregledan i vrlo čitljiv

Pisanje zahtjeva vrijeme i mentalni napor. Kada je tekst kvalitetno napisan, ne bi ga trebalo pokvariti lošom objavom i lošim uređivanjem.

Prva stvar je glavni naslov. Oko glavnog naslova se uvijek vrijedi dodatno potruditi. Glavni naslov neka bude većeg formata kako bi se istaknuo. Od HTML tagova glavni naslov uvijek ima oznaku H1.


Zatim slijede podnaslovi koji imaju oznaku H2 i H3, tim redoslijedom.

Svaki podnaslov ima svoj dio sadržaja koji je u blokovima, odnosno manjim odlomcima. Između odlomaka možete ubaciti multimediju (fotografije, infografike ili video zapise).

Između svakog pojedinog elementa sadržaja treba ostaviti praznine.

Jasno trebaju biti vidljivi pojedini podnaslovi teksta sa svojim odlomcima. Svaki podnaslov je odvojen od prethodnih odlomaka teksta većom prazninom.

Kod oblikovanja sadržaja, možete na početak teksta ubaciti popis podnaslova na koje se može kliknuti. Klik odmah odvede do određenog podnaslova. Tako tekst možete bolje prilagoditi korisniku da pregledom tog popisa podnaslova može brže pronaći u tekstu što ga interesira.

4. Princip obrnute piramide

Kod pisanja možete koristiti princip „obrnute piramide”. Korištenjem kog principa obrnute piramide želite na početku teksta i svakog odlomka sadržati maksimalno pažnju čitatelja. Na početku sadržaja imate puno interesantnih činjenica, podataka i korisnih informacija.

Dakle, početak odlomka počinje za zanimljivim detaljima. Zatim, kako odlomak ide svojem kraju završavate s manje interesantnim rečenicama. Jer želite na neki način što više zadržati pažnju posjetitelja cijelo vrijeme. A to je jedan od načina kako to možete postići.

Ovo se može primijeniti i na cjelokupan tekst. Tako da je početak teksta najinteresantniji, pa kako ide kraj pišete o manje zanimljivim činjenicama podnaslovima.

Početak teksta se može napisati kao jedan duži uvod u kojem ćete na interesantan način opisati što sve posjetitelj može saznati kroz vaš tekst. Ovdje se najviše koristite riječima koje zadržavaju pozornost i povećavaju želju za nastavkom čitanja teksta.

5. Širina i format teksta

Obratite pažnju i na širinu odlomaka s tekstom. Kako na stolnim računalima širina ekrana je sve veća, nema smisla da tekst bude razvučen od jednog kraja do drugog.

Već je neka preporuka da širina teksta iznosi oko 80 do 90 karaktera. Na mobilnim uređajima je to još više izraženo. Ako koristite Google Search Console, taj vas alat može obavijestiti da je tekst presitan za čitanje ili je previše blizu ruba ekrana mobilnog uređaja.

6. Poziv na akciju – CTA

Kako je internet multimedijalan alat. Na kraju teksta možete ubaciti neki poziv na akciju. Neka radnja koju posjetitelji mogu napraviti.

Ovisi o tipu teksta. Obično se, pa na svakom tipu teksta može postaviti neki poziv na radnju. Ako pišete blog to može biti ili samo komentiranje, možete postaviti nekoliko povezanim članaka koje posjetitelj isto može otvoriti. Prijava na neku email listu – što je već radnja veće vrijednosti. Dugme na stranicu s proizvodom kojeg ste se dotakli kroz pisanje u prethodnom tekstu. Link prema stranici s popisom usluga ili specifičnom uslugom.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI