Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomePisanjeContent vs. copy writing – osnovne razlike i podjele

Content vs. copy writing – osnovne razlike i podjele

Već smo zaključili da se mnogo poslova koji su prije bili isključivo konvencionalni danas mogu odraditi na modernije i fleksibilnije načine. Nekad je novinarstvo bilo vrlo striktan i rigidan posao, a danas pisci kreativnog sadržaja mogu raditi online poslove po svojim uvjetima.

U nastavku donosimo prednosti online poslova, informacije o content writingu i copy writingu, ali i savjete kako da izaberete koji od ova dva posla bolje odgovara vama i vašim afinitetima.

Zašto se odlučiti za online posao?

S obzirom na to da ste ovdje i čitate ovaj članak, vjerujemo da ste i sami već zainteresirani za ovakvu vrsta posla. Riječ je o poslu koji je postao najbolja opcija za one koji su kreativni i ambiciozni. Ako ste dobar pisac, svakako možete biti plaćeni po učinku za razliku od primanja klasične plaće po satu. Sami određujete visinu svog honorara, a možete birati i ljude s kojima radite te tako uštedjeti mnogo živaca i vremena.

Online posao je fleksibilan vremenom, ali i prostorno. Većinu posla možete raditi od kuće, ne morate putovati svaki dan, a u većini slučajeva nećete imati niti šefa. Sami ćete odgovarati sebi i voditi osobne financije. Online posao idealna je opcija i za studente koji imaju fleksibilno vrijeme predavanja te žele zaraditi dodatne novce bez da ugrožavaju svoje fizičko zdravlje.

Koje su osobine dobrog pisca?

Ako vas zanima biste li se dobro snašli u svijetu pisanja, odnosno koje su to osobine dobrog pisca i posjedujete li ih, nastavite čitati. Za početak, dobar pisac je fleksibilan i svestran. Zanimaju ga mnoge teme, nije ograničen i o svemu želi pročitati nešto. Naravno, morate imati dobar vokabular i kreativno se izražavati, a svaki vaš tekst mora sadržavati barem malu dozu vašeg karaktera i onoga što vas izdvaja iz mase.

Dobar pisac je komunikativan i poštuje poslodavca, barem u smislu da je komunikacija uvijek transparentna i da se događa na vrijeme. Iako ćete većinu stvari raditi sami, morat ćete naučiti interpretirati rad drugih ljudi zbog toga što ćete uvijek dobiti neke dodatne upute i ponekad ćete surađivati s grafičkim dizajnerima i SEO analitičarima.

Ako ste se pronašli u ovom opisu i spremni ste dodatno brusiti svoje vještine, nastavite čitati i saznajte koji je izbor ispravan za vas – hoćete li biti content writer ili copy writer?

Što je content writing?

Content writing obuhvaća puno šire polje nego copy writing. Posao ovakvog pisca je da informira i educira čitatelje o određenoj temi. Glavna zadaća je proslijediti određene prijeko potrebne informacije koje će pomoći informirati čitatelja ili čak poboljšati kvalitetu života. Obično se radi o sadržaju duljeg oblika, a content writer mora biti upućen i u optimizaciju tekstova.

Ova vrsta kreativnog pisanja ne može se interpretirati kroz širu sliku jer je obično dio neke strategije, a ne samo jedan tekst koji može funkcionirati zasebno. Ova vrsta stvaranja sadržaja može se raditi u timu, s obzirom na to da je kod content writinga puno više posla oko analitike, statistike, ključnih riječi, analiziranja publike i slično.

Rekli bismo da je glavni cilj content writera poboljšavanje odnosa između brenda i publike te dovođenje organskog prometa visoke kvalitete. Razmišljajte o ljudima koji se bave content writingom kao edukatorima koji mogu raditi sadržaj na različitim mrežama i u različitim oblicima.

Što piše content writer?

Kao što smo već rekli, radi se o šarolikom poslu pa tako content writer može pisati članke, objave na blogu, newslettere, ali i vodiče, e-knjige i digitalne proizvode.

razlika-content-i-copy-writera-digitalna-ucionica-2

Što je copy writing?

S druge strane, copy writing je pisanje sadržaja koji je često usmjeren u neke prodajne kanale.  Glavni zadatak kreativnog pisca koji se bavi ovom vrstom pisanja jest nenametljiva i efikasna prodaja proizvoda ili usluga branda publici. Morate biti uvjerljivi, ali ne i napasni. Često su tekstovi koji se pišu za ovu svrhu nešto kraći jer ne želimo preopteretiti publiku informacijama, već ih proslijediti na neko drugo mjesto gdje mogu i kupiti proizvod.

Pisac u ovoj kategoriji mora razumjeti glavne termine optimizacije, ali najčešće će dobiti upute od drugih, a puno rjeđe će ih sam morati formirati. Efektivnost ovakvih tekstova vidljiva je odmah, za razliku od onih o kojima smo prethodno pričali. S obzirom na to da su tekstovi u kontekstu content writinga namijenjeni privlačenju publike, tek nakon dugo vremena se vidi promjena. Ovdje odmah možemo vidjeti koliko proizvoda ili usluge je prodano.

Na neki način, copy writing koristi organski promet koji je stvorio content writing i koristi ga u svrhu prodaje. Društvene mreže često su mjesto gdje možemo vidjeti dobar primjer prodajnog teksta.

Što piše copy writer?

Copy writer se uglavnom bavi pisanjem sadržaja za društvene mreže, smišljanjem slogana, pisanjem tekstova na prodajnom dijelu web stranice, pa čak i reklama. 

Koji je posao bolji za mene?

Content writing posao namijenjen je za pisce koji vole puno pisati. Kad se bavite ovakvom vrstom pisanja, često ćete pisati veću količinu sadržaja i sadržaj će biti nešto konkretniji jer ćete je pisati informativne tekstove. Ovdje ćete nešto manje koristiti maštu, što ne znači da vaši tekstovi ne smiju imati nikakve stilističke figure i biti posebni na svoj način.

Ako jako volite informacije i preferirate pisanje konkretnih tekstova, ovo je kategorija za vas. Imajte na umu da se ona često naplaćuje nešto manje jer se na nju troši manje vremena. Ako vam intuitivno nije jasno zašto bi se veća količina ovakvog teksta napisala brže, čitajte sljedeći paragraf.

Copy writing posao namijenjen je za one koji su vrlo maštoviti. Kreiranje ovakvih tekstova često traje puno duže zbog toga što je potrebno više razmišljanja i obično morate prezentirati nekoliko opcija. Ponekad ćete predati vrlo malen broj riječi za honorar koji će biti dosta visok.

Jasno je da pisci koji pišu ovakve tekstove moraju biti vrlo dobri u tome što rade, inače će kreativan proces trajati jako dugo. Dakle, ako imate zanimljive dosjetke te vam je intuitivno lako smišljati slogane i rime, možda je ovo bolja opcija za vas.

Zaključak

Iako se nekima čini da razlika između content writinga i copy writinga nije velika, u današnjem smo tekstu jasno povukli crtu između pisanja u svrhu prodaje i pisanja u svrhu edukacije. Nadamo se da smo vam pomogli izabrati opciju koja je bolja za vas te da ste spremni napraviti portfolio i pronaći posao izravnim oglašavanjem ili putem posredničkih web stranica.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI