Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomePisanjeKako postati bloger – kako i zašto početi pisati blog?

Kako postati bloger – kako i zašto početi pisati blog?

Ovo će biti jedan više motivacijski članak. Kako postati bloger? A zatim kako i zašto početi pisati blog. Na pitanje kako započeti pisanje bloga je prilično jednostavan odgovor. Treba početi pisati. Naravno, puno lakše za reći nego stvarno to učiniti.

Generalno, jedan dobar savjet kod pisanja je da samo krenete nešto pisati. Nije bitno dali je odmah od početka sve u redu i dali napisano ima smisla. Vješti blogeri i kreatori sadržaja, potroše mnogo vremena na prepravljanje i brisanje onoga što su već napisali.

Idemo vidjeti kako možete lakše započeti svoj blogerski put.

Kako otvoriti ili kako napraviti blog?

Kako otvoriti ili kako napraviti blog, barem danas nije više toliki problem. Ako ste na samom početku, trebate dodatno više vremena da savladate platformu ili servis kojeg ćete koristiti za blog.

Mnogo korisnih materijala se već nalazi online. Što u obliku video snimaka, vodiča i tutorijala. Svakako najbolja opcija je kupiti povoljno gotovi tečaj za postavljanje ili izradu bloga.

Pripazite da uz to dobijete dodatne edukacije za korištenje odabranog servisa ili blog platforme. Kada je riječ o bog platformi koju izabrati, naša preporuka je WordPress. Na portalu imate već nekoliko korisnih članak vezanih za WordPress i njegovu upotrebu.

Dali je teško pisati blog?

Sada na nešto konkretnije stvari. Dali je teško pisati blog? Kao autor ovog teksta, mogu vam iz osobnog iskustva reći da i je i nije. Dvosmisleni je odgovor, da.

Možda pomaže talent, ali pisanje je posao kao i svaki drugi. Ovdje se ne radi o fizičkom radu. Već je ovo intelektualni rad. Dakle, vi ako pišete svejedno morate raditi. I to je rad.

Mnogim ljudima intelektualni rad je mnogo teži od fizičkog rada. Naravno, treba cijeniti svaki pošteni rad. Čovjek se od fizičkog rada umori i osjeća se iscrpljeno. No, svatko to je radio nešto intelektualno zna da i takav oblik rada iscrpi i umori. Mnogi studenti ovo mogu potvrditi nakon sati i sati provedenih za knjigom, rješavajući neki problem. Veliko količine razmišljanja i koncentracije troše isto energije kao i fizički rad.

Tako da možemo reći da je pisanje teško. Štoviše upravo zbog toga što nema fizičkog rada u tome i je težina pisanja i vođenja bloga. Disciplinirati sebe i dovesti svoje misli u red zna biti iznimno teško. Početnicima zna biti teško napisati nekoliko smislenih rečenica koje će činiti jedan odlomak sadržaja. A gdje je onda cijeli jedan tekst, kao ovaj od više stotina riječi. Točnije ovaj kao i većina članaka na ovome portalu ima oko tisuću riječi.

Ali, ako je pisanje i rad na vlastitom blogu ono što vas privlači i interesira. Onda vam neće biti problem učiti i svoju vještinu pisanja usavršavati i činiti da taj posao radite sve bolje i bolje.

3 korisna motivacijska savjeta za pisanje bloga

digitalni-marketing-za-male-poduzetnike-digitalna-ucionica

1 Kada dođu teški trenuci – Odradite jednu analizu

Imati blog, pisati blog i voditi brigu o tome je odgovornost. Potrebna je doza odgovornosti. Ako ju na početku nemate, disciplinom ju treba steći. Pokušajte se staviti u poziciju zaposlenika s većim odgovornostima na radnom mjestu. Npr. neki šef ili direktor. Upravo takva doza odgovornosti je potrebna i vama za vaš blog.

Jer, na žalost ovdje vas nitko ne tjera na ništa i sve ovisi o vama. Ako nešto ne radite kako treba ili vam ne ide onako kako ste zamislili, problem je u vama. Počeci znaju biti teški, depresivni i frustrirajući. Ali, i to je jedan od faza tog puta. U takvim trenucima, najbolje što možete napraviti je uzeti malo vremena, razmisliti i analizirati sebe, svoje postupke i osjećaje. Nakon toga trebalo bi vam biti jasno o čemu se radi i gdje je problem, te kako ga morate riješiti.

Ako nakon prve prepreke odmah odustanete, opet je to vaš postupak i nitko vas nije natjerao ili potaknuo na takvu odluku i postupak. Ako nakon takve odluke osjećate olakšanje i rasterećenje sebe. Možda je to bila dobra odluka. Jer ne može svako biti bloger, a još manje uspješan bloger.

2 Dali vas interesira zarađivati novac od bloga?

Vjerojatno da. Odnosno sigurni smo da vas interesira. U tome slučaju cijelom ovome poslu valja pristupiti kao biznisu. U konačnici ovo je biznis kao i svaki drugi.

Što je ovdje važno?

Prije svega o čemu i za koga čete pisati i dali tema i branša ima komercijalnog potencijala da iz nje izvučete novac.

Internet je pun primjera uspjeha, trebate malo istražiti i pogledati što sve ljudi rade i na koje načine dolaze do novca putem svojeg bloga ili više blogova.

3 Kako znate dali neke stvari funkcioniraju, i kako raditi ispravno?

Ako se pitate dali postoje neke fore? I koje su to? Odnosno kako znati što najbolje funkcionira. Opet su rješenja na internetu. Potražite velike blogove, iskusne blogere, pogledajte što oni rade i kako.

Kako im izgleda blog, dizajn, što nude na blogu. Kakvi su im naslovi, stil pisanja i slično.

Mnoge stvari su pred vama samo ih treba jednostavno znati ispravno primijeniti na svome primjeru. Ali ipak, ne treba biti naivan pa ići direktno kopirati. Ako nešto radi nekome i taj netko s time dobro zarađuje. Ne znači da će tako biti i kod vas. To treba imati na umu.

Kako postati bloger – još par riječi za kraj ove motivacijske objave

Vjerujem da vam je ovo bilo korisno za pročitati. To su neki sitni detalji koji puno znače nekome tko je na početku ili razmišlja o početku pisanja bloga.

Koliko bi vremena bilo potrebno da odete dovoljno daleko da možete očekivati rezultat? Barem dvije godine. Ne manje od toga. Ako radite većinu stvari na ispravan način onda će taj rezultat i doći. Ne može vas u tome slučaju zaobići i otići nekome drugome. Sreća nije baš toliko slijepa.

Samim time što nešto radite, pa iako to bilo pisanje i vođenje vlastitog bloga. A rekli smo da je to posao kao i svaki drugi, te je potreban rad da nešto postignete. Na putu ste da za svoj rad budete primjereno nagrađeni. Ali te nagrade neće doći od nekog drugog (tako da vam netko da plaću) već će to biti razmjena vaši h vrijednosti koje ste pružili drugima u zamjenu za novac ili neko dobro.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI