Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingGoogle Ads i SEO marketing – razlike, prednosti i nedostaci

Google Ads i SEO marketing – razlike, prednosti i nedostaci

Gotovo sve marketing agencije kao svoje usluge nude Google Ads oglašavanje i SEO marketing. To su dvije najviše korištene metode koje možete koristiti kako bi povećali web promet na web lokaciju i doveli potencijalne korisnike.

Ako se pitate što je bolje Google Ads ili SEO marketing web stranice, odgovor se uvijek nalazi u kompromisu ili kombinaciji korištenja obje metode.

Kroz ovaj članak opisali smo neke karakteristike, razlike te prednosti i nedostatke Google Ads oglašavanja i SEO optimizacije.

Google Ads nekoliko glavnih karakteristika

Google Ads (nekadašnji Google AdWords) je platforma od Google-a koja funkcionira po principu licitacija za cijenu klika na oglas. Oglašavaš plaća svaki klik korisnika na oglas. Oglasi se mogu prikazivati na Google tražilici (trenutno 4 pozicije na vrhu stranice s rezultatima pretrage i tri pozicije na dnu stranice). Ili na web lokacijama partnera. U tome slučaju radi se o specifičnim vizualnim oglasima koje možete viđati na raznim web lokacijama.

Svaki taj plasman oglasa ima svoj smisao i namjenu. Oglasi koji se prikazuju na tražilici smatraju se profitabilnijima. Google ima cijelu svoju tzv. „opsežnu oglašavačku mrežu”. YouTube kao video servis je također dio te mreže.

Važno je reći da ovisno o branši i specifičnim korisničkim pretragama, Google oglasi mogu „uzeti” veliki broj pretraga na tražilici. Pa iz tog razloga organski rezultati uzimaju znatno manji broj pretraga. Ali činjenica je da Google redovito svake godine dobro zarađuje od svoje glavne platforme, Google Ads-a.

U 2021. godini Google je imao prihod od 209,5 milijardi američkih dolara samo od Google Ads platforme. Dok je 2020. taj iznos bio oko 147 milijardi američkih dolara. Izvor: https://www.statista.com/statistics/266249/advertising-revenue-of-google/

U 2021. godini bio je velik skok u korištenju digitalnih servisa (tu ulaze i Google pretrage) vjerojatno zbog provođenja raznih karantena i izolacija, pa je kao nuspojava toga više vremena provedbeno ispred ekrana.

SEO marketing nekoliko glavnih karakteristika

S druge strane nalazi se Optimizacija sadržaja i linkova web lokacije za što bolje pozicioniranje među rezultatima pretrage.

Ova metoda marketinga je vremenski sporija od oglašavanja s plaćenim Google oglasima. Rezultati nisu instant i ne mogu se garantirati. Kao što se ne mogu garantirati rezultati iz plaćenih oglasa. Kampanje mogu biti više ili manje uspješne. U oba slučaja potrebno je vrijeme i novac za optimizaciju i mnoga sitna „podešavanja”.

SEO optimizacija nije besplatna kako se smatra. Svaka web lokacija i njezine pod-stranice nakon objave na mreži mogu biti prepuštene algoritmu da ih rangira i postavi ne neka mjesta među rezultatima pretrage. U tome slučaju za vlasnika takve web lokacije nema nikakvog dodatnog troška.

Ali, ako želite dodatno poboljšati rangiranje i postići bolje pozicije u rezultatima pretrage potrebno je opet dodatno uložiti novac i vrijeme.

SEO marketing se najviše isplati za kada imate veliki potencijal takvom metodom dobiti značajan broj posjetitelja na stranice. Najviše za informativne i edukativne pojmove. Kada je korisnik već na vašim stranicama, dalje ga možete zadržati na nekoliko načina. Dodatni sadržajem, besplatnim promotivnim ponudama i sličnim radnjama ovisno o djelatnosti i ciljevima.

Glavna karakteristika SEO optimizacije i marketinga sadržajem je njegova povratna investicija kroz duži vremenski period. Kod Google Ads-a je potpuno drugačije. Kada je oglas aktivan dobivate publiku, kada budžet za oglase potrošite oglasi se prestaju prikazivati.

Ako je SEO dobro odrađen, odredišne stranice vaše web lokacije mogu se dobro rangirati godinama i cijelo to vrijeme donositi vam posjete.

Što je bolje, Google Ads ili SEO marketing?

Na kraju se postavlja pitanje što je bolje? Kada i u kojim situacijama koristiti Ads, a kada SEO? Najbolje je koristiti i jedno i drugo. Jer tako imate onda najbolje od jednog i drugog. Nekada je to teško sve financijski ispratiti, ali i vremenski.

Još je jedan detalj jako važan, a to je za Google oglase trebate imati dobro pripremljenu web stranicu. To podrazumijeva osnovu optimizaciju i kvalitetan sadržaj, zajedno s relevantnom ponudom koju želite oglasiti.

Bez dobro optimizirane stranice teško da ćete vidjeti uspješan učinak svojih PPC kampanja (Google Ads kampanja) jer će vas plaćanje oglasa cjenovno previše stajati.

Rezime Prednosti i nedostaci Google Ads-a i SEO marketinga

Prednosti SEO marketinga:

 • Imate veći povrat investicije dugoročno nego li je to slučaj s plaćenim Google oglasima. Deset kvalitetnih SEO optimiziranih članaka ili prodajnih stranica nastavlja donositi povrat uloženog bez vremenskih ograničenja.
 • Organskim rezultatima radite „content marketing” i time postižete reputaciju u odnosu na konkurenciju koja oko toga ne vodi toliko brige ili uopće ne obraćaju pažnju. Takvim marketingom zauzimate dio Google tržišta jer veliki dio pretraga dobivate upravo vi preko sadržaja na svojim web stranicama.
 • Trošak SEO marketinga je jednokratan ili uslugu plaćate u periodu od nekoliko mjeseci. Ne plaćate cijenu po kliku. Npr. ovakvim načinom možete dobiti veći broj klikova i veći broj posjetitelja na stranice nego što biste za isti iznos novca dobili od plaćenih oglasa na tražilici.

Nedostatci SEO marketinga:

 • Potreban je duži vremenski period da bi vidjeli prve rezultate. Zato nije najbolje koristiti SEO ako želite odmah povrat investicije.
 • Algoritam od glavne tražilice Google-a je podložan stalnim promjenama. To često može negativno utjecati na pozicioniranje rezultata. Ako se držite pravilnog rada ne trebate očekivati značajan gubitak ili veće probleme.
 • Potrebno je osnovno, ali i napredno znanje za optimizaciju web stranica. Dodatna komponenta je i copy sadržaja s ciljem postizanja konverzija i prodaja.

Prednosti Google Ads oglasnih kampanja

 • Oglašavanje kroz Google Ads daje trenutne rezultate u vidu web posjeta. Da li će do konverzija doći ovisi o još mnogo faktora. I broj posjeta ovisi i o konkurenciji i o samom oglasu. Ali i ponudi koju posjetitelj dobiju kada kliknu na oglas kada posjete stranicu koju oglašavate.
 • Kroz Google Ads, plasiraju se većinom ponude gdje je cilj prodaja. Pa koristite prodajne ključne riječi. Kod SEO marketinga fokus je više na informiranje, edukaciju, brendiranje i stvaranje povjerenja, prema konačnoj odluči za kupovinu.
 • Plaćeni oglasi nisu ovisni o promjeni algoritma. Već njihovo pozicioniranje i da li će se uopće prikazati ovisi o drugom nisu parametara odvojenih od algoritma za organske rezultate.

Glavni nedostatci Google Ads-a

 • Iako Google od Ads platforme ima veliku zaradu, neki korisnici svjesno izbjegavaju otvarati oglase. Google, to nastoji ublažiti time da vizualno što manje odvoji oglas od organskih rezultata. Jer oglasi izgledaju gotovo identično kao i organski rezultati.
 • Kao i u SEO optimizaciji, loše znanje vas može dovesti u situaciju da izgubite uloženi novac.
 • Oglasi vam mogu donijete posjete. Ali ne mogu garantirati prodaje. Prodaje ovise o mnogo drugih faktora, prije svega koliko dobro uspijete optimizirati prikazivanje oglasa najrelevantnijoj publici.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI