Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingAlternativna web mjesta za marketing i promociju poslovanja

Alternativna web mjesta za marketing i promociju poslovanja

Kada osoba razmišlja o oglašavanju putem interneta, gotovo uvijek je fokus i pažnja na neke od poznatih i „popularnih” kanala digitalnog marketinga. Prvenstveno je tu riječ o oglašavanju na društvenim mrežama. Gdje se u periodu od nekoliko godina pojavi nekoliko novih društvenih mreža koje brzo dobiju na masovnoj popularnosti kao npr. TikTok.

I ostale kanale marketinga koji se prvenstveno odnose na Google tražilicu i sve servise koje pruža sam Google. Pa tako imamo onda oglašavanje direktno na tražilici. Sadržajem koji se nalazi na web lokaciji. Ili drugi način je kroz Google Ads oglase. Sve to da bi privukli korisnike s Google-a na naše web lokacije.

I to je to što se tiče nekih marketing metoda i usluga koje se nude na tržištu web oglašavanja. Također SEO optimizacija se može svrstati u oglašavanje na Google-u.

Netko to smatra „besplatnim” načinom oglašavanja na Google-u, ali ipak i to ima svoju cijenu. Ulaganje u sadržaj i njegova prilagodba i podešavanje za tražilicu na kraju košta novca ili vremena. Nekada jedno i drugo.

Pored društvenih mreža i Google-a, s njegovim web servisima mi smo na portalu dosta pisali i o email marketingu, kao jednom od zapostavljenih i slabo korištenih marketing metoda ili alata, odnosno pristupa.

Nakon toga svega, možda se netko zapita… dali ima još nekoliko načina ili pristupa.

Naravno. Možemo iskoristiti postojeće web servise ili web mjesta koje imaju određenu reputaciju i značajan broj svojih korisnika, odnosno posjetitelja.

Alternativni pristupi web oglašavanju i promociji ako nemate mnogo novca

Ovo netko može smatrati kao loš marketing ili gubljenje vremena, pa i novca. Ali ne mora biti tako.

Jedna od vrlo bitnih stvari za uspjeh bilo koje marketing kampanje su kvalitetni posjetitelji. Ili web korisnici koji kliknu na neki vaš oglas ili rezultat u pretrazi na tražilici kako bi posjetili vašu web lokaciju, web trgovinu ili nešto slično.

Tako i u ovome slučaju možete se pojaviti na onim web lokacijama koje imaju redovan broj svojih korisnika. A na tim mjestima možete objaviti svoju ponudu ili uslugu.

Osim toga neka takva web mjesta nude i više od toga da samo objavite neki svoj oglas ili nešto slično.

Pa idemo vidjeti o kakvim se web mjestima radi i kako to možete što bolje iskoristiti.

1. Popularni web oglasnici

Naravno, prvi na popisu su popularni web oglasnici. Ne morate koristiti sve moguće web oglasnike koji postoje, dovoljno je koristiti jedan do dva kvalitetna i popularna. Radi nepotrebne reklame ovdje nećemo navoditi takva web mjesta, vrlo lako ih možete posjetiti.

Popularni web oglasnici imaju veliki mjesečni web promet i isplativo je objaviti oglas ili ponudu na takvim web lokacijama. I iskoristiti sve blagodati takvog web mjesta. Jer naravno vaša web stranica nema tako veliku reputaciju ili ikakvu vidljivost na tražilicama da bi dostigla takvu količinu web prometa. Ovako se jednostavno pojaviti na mjestu gdje su vaši potencijalni kupci ili korisnici.

Ovisno o tržištu možete koristiti nacionalne oglasnike, regionalne ili globalne gdje su korisnici iz cijelog svijeta.

Razmislite o popularnim oglasnicima kao prilikama da uz vrlo mala ulaganja dobijete nove kupce, ili vam to postaje jedan od isplativih kanala web marketinga. Oglasnici mogu biti dobra mjesta za sve djelatnosti od online, pa do offline.

2. Tematski web forumi

Drugi tip web mjesta koje možete koristiti kao alternativan način marketinga i promocije su tematski web forumi. To su forumi koji se odnose na određenu branšu ili područja. Naravno na našim prostorima ih ima prilično malo. Ali svakako i ono što postoji treba iskoristiti maksimalno moguće.

Korištenje takvih foruma je potpuno besplatno i treba imati samo korisnički profil, kao i na društvenim mrežama.

Benefiti od tematskih foruma mogu biti sljedeći:

  • možete doći do novih kupaca ili klijenata
  • možete ponuditi svoje usluge kroz sudjelovanje u raspravama s ostalim korisnicima foruma
  • možete ponuditi oglas za svoje usluge ili proizvode koje prodajete
  • možete doći do novih ideja za nove usluge ili proizvode
  • možete sakupiti priličnu količinu znanja i saznati iskustva drugih ljudi

Jednostavno, ne košta ništa a na ovaj način možete dobiti klijente u koje prethodno niste morali uložiti ništa u neki oblik oglašavanja, već samo jedan dio svojeg vremena.

Kao i s oglasnicima postoje lokalni forumi i strani. Čak i popularni „generalni” forumi o svemu i svačemu mogu imati neke kategorije u koje ima smisla objaviti svoju ponudi ili se priključiti nekoj raspravi.

3. Pokroviteljske platforme za kreatore sadržaja

emajstor.hr

Treći tip ovakvih „alternativnih” web lokacija za marketing i promociju su različiti tipovi platformi koje funkcioniraju kao mjesta koja spajaju kreatore raznih tipova sadržaja s korisnicima ili konzumentima tog sadržaja.

Takve platforme su namijenjena svima koji se bave produkcijom i prodajom digitalnih kreacija. Glazbenicima, video kreatorima, vizualnim umjetnicima, piscima i novinarima, stvarateljima računalnih igara, kreatorima edukativnog sadržaja i brojnim drugima.

A sve s ciljem kako bi kreatori sadržaja dobili gotovi „sustav” ili nešto kao web trgovina gdje mogu prodavati ili naplaćivati svoj sadržaj.

Bez potrebe da rade drugačije oblike marketinga i ulažu dodatno svoje vrijeme i novac u promociju. Ovako, sve što treba je da iskoriste sve prednosti koje takve platforme nude i više se posvete kreiranju novog sadržaja.

Jedna od takvih popularnih platformi je i Patreon.

Patreon funkcionira na jednostavan način putem modela pretplate.

Kreator određuje iznose pretplata i mogućnosti svakog pretplatničkog paketa. Naravno sama platforma naplaćuje određenu naknadu za korištenje, koju plaćaju kreatori sadržaja, a za krajnje korisnike korištenje Patreona je besplatno.

Osim takvih platformi ako radite digitalni sadržaj i cilj vam je prodaja na nekoliko različitih mjesta, onda možete isto tako koristiti i poznata web mjesta gdje požete prodavati npr. svoje tečajeve, video ili audio materijale.

Potražite i lokalne platforme slične ili iste namjene!

Kako se web iz godine u godinu sve više razvija, tako vremenom ljudi pokreću lokalne platforme slične ili iste namjene.

Jedna od takvih lokalnih web platformi je i emajstor.hr koja spaja investitore u građevinarstvu i izvođače radova ili majstore.

Zaključak – Alternativna web mjesta za marketing i promociju poslovanja

Svakako vrijedi iskoristiti mogućnosti i benefit koje nude sva ta web mjesta na koja možete objaviti oglas ili svoju poslovnu ponudu.

Kada ste pokrenuli tvrtku ili obrt, a nemate puno kontakta ili raznih opcija za dolazak do klijenata. Možete iskoristiti ova web mjesta kako bi odradili prilično dobar, a opet jeftin marketing i time ostvarili prve suradnje i prve klijente.

Naravno, pored svega toga neka osnova bi bila da imate kvalitetnu web lokaciju, kako bi korisnici mogli potražiti i pogledati više informacija, pa i ako postoje određene reference ili iskustva kupaca.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI