Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako jednostavno dobiti feedback od korisnika ili kupaca vaših proizvoda i usluga?

Kako jednostavno dobiti feedback od korisnika ili kupaca vaših proizvoda i usluga?

Ovaj članak se bavi jednom tematikom koju ste možda zaboravili ili se je zavukla negdje u ćošak od gomile drugih informacija, ideja, metoda i slično. Ako se bavite digitalnim marketingom kao webmaster za svoje vlastite web projekte ili kao tvrtka koja pruža usluge digitalnog marketinga na tržištu, vjerojatno ste upoznati s time da možete dobiti povratne informacije u obliku izvještaja i statistika raznih marketing kampanja. Drugim riječima možete vidjeti i za svoje klijente prezentirati ostvareni rezultat za novac koji su uložili.

Osim toga imamo još jednu korisnu informaciju koju možete dobiti, odnosno brdo informacija. A ne spominjemo to toliko često. To je direktan feedback od korisnika usluge ili kupaca. Evo kako to jednostavno postići.

Kroz ovaj članak naveli smo i opisali ukratko neke jednostavne metode.

No zašto biste tražili feedback?

Razlog je taj što tako dobijete veliki broj informacija na temelju kojih možete poboljšati postojeće usluge. Ali, isto tako na temelju tih informacija (skrivena potražnja) stvoriti nove usluge ili servise. A sve to dobijete direktno od kupaca ili korisnika, dakle nisu pretpostavke već činjenice.

Povratnu informaciju u obliku komentara, recenzije ili korisničkog iskustva možete dobiti u pisanom obliku (email) direktno od kupaca ako ih zamolite. Ili putem raznih web servisa od komentara na web trgovinama do Google My Business-a.

To je jedan od načina. Imamo još nekoliko načina koje možete sami kreirati i postaviti da rade automatski, više o tome u nastavku.

Metoda br. 1

Prvi od načina koji nam pada na pamet, a koji se u praksi lako implementira je putem email marketinga.

Ako radite email marketing i imate email sekvencu, onda u drugoj poruci email sekvence možete napraviti jedan „pritisak” na pretplatnike.

Jednostavan način je da ih zatražite odgovor na taj email, i ubacite vremensko ograničenje. Tako da ako ne napišu ništa kao odgovor morat ćete ih maknuti s email liste.

Naravno da bi stvar još bolje funkcionirala pretplatnici moraju biti unaprijed upoznati što sve dobiju kroz neke od narednih email poruka.

Zašto u drugoj poruci email sekvence? U prvoj poruci vjerojatno isporučujete neke Lead magnet, nešto, neki poklon koji dijelite s njima, i koji vam služi kao „mamac” za prijavu na email listu. Dakle, tu nije dobra ideja odmah tražiti još neke informacije.

Ako su svjesni da mogu izgubiti korisnu vrijednost (koju još dobiju potpuno besplatno) onda su pod pritiskom i rado će nešto napisati kao povratnu informaciju.

Što ih tu možete pitati i što možete od njih tražiti?

Razloga može biti puno. Ako je to neki tečaj, onda ih možete tražiti razloge zašto su se prijavili ili što očekuju, koje su im motivacije i slično.

Tu možete dobiti jako puno korisnih informacija, i bit ćete sigurni dali je usluga ili servis koji nudite dovoljno potrebna ili možda uopće ne.

Ovaj pristup se može primijeniti u gotovo svim slučajevima ako već imate implementirani email marketing. Potrebno je doraditi email sekvencu u toj drugoj poruci.

Dobar dio korisnika će vrlo rado povratno odgovoriti i imat ćete vremenom lijepu bazu povratnih informacija, direktno od korisnika.

Sve ove korisne informacije možete spremati u jedan dokument i tako ih sakupiti sve na jedno mjesto.

Metoda br. 2

Drugi način ili metoda je primjenom Google upitnika. Ovo je uvijek dobro napraviti kada su platiti neki servis uslugu ili nešto slično.

Štoviše, na ovaj način povratnu informaciju možete zatražiti i u pojedinim fazama prodajnog procesa kroz web marketing.

Npr. ako imate email listu za pretplatnike kojima šaljete sadržaja putem tog kanala, ovisno od svrhe i cilja te sekvence.

Na kraju možete slati upravo jedan takav upitnik i dobiti od korisnika informacije kroz jednostavna pitanja s ponuđenim odgovorima od iznimne važnosti za kreiranje budućih usluga, servisa ili nekih konkretnih proizvoda.

Ovom besplatnom servisu za izradu upitnika možete pristupiti putem linka Google obrasci.

Ovo možete poslati putem email poruke (link prema upitniku na Google servisu). Ili, isto kao i u prethodnoj metodi to može biti zadnja poruka u email sekvenci. Gdje u zadnjoj poruci postaviti neki sadržaj s opisom i preusmjeravate ih na link s upitnikom.

Možete poslati i nakon što isporučite neku uslugu. Kao standardni dio procesa vašeg rada s klijentima ili kupcima.

Jedna dio korisnika će otvoriti upitnik i ostaviti vam korisne informacije koje su vam važne da znate i bolje razumijete koliko je servis ili usluga dobra za kupce ili korisnike.

Nije potrebno stavljati veliki broj pitanja, već nekoliko s vrlo važnim povratnim informacijama koje želite dobiti.

Koristan savjet koji ćemo ovdje sada s vama podijeliti je da napraviti upitnik s nekoliko pitanja gdje su ponuđeni odgovori i jedan mogući odgovor za odabir. A pored toga, na kraju upitnika postaviti jedno pitanje gdje korisnik sam može opisati neko svoje iskustvo.

Upravo taj odgovor je najvrjedniji.

Ljudi koji su stvarno oduševljeni s onim što dobiju na njih to ostavlja određeni dojam i imaju iskustvo koje će rado podijeliti s vama i zahvaliti vam na teme.

Samo na temelju toga možete dobiti savršen feedback s tržišta, vidjeti i biti sigurni koliko imate dobar proizvod ili uslugu.

Isto kao i na ostalim servisima ili web mjestima gdje kupac može ostaviti neki svoj odgovor ili recenziju na proizvod ili uslugu. Gotovo pa uvijek to piši ili jako zadovoljni korisnici na koje je ostavljen utisak i stekli su dobar dojam. Jako su zadovoljni. Isto kao i oni koji su se totalno razočarali.

Upravo oni iz emotivnih razloga (sreće ili ljutnje, pa i razočarenja) imaju razlog i motivaciju napisati nešto što će biti vidljivo javno, drugim ljudima i budućim eventualnim kupcima. Ostalima kojima je svejedno, i nemaju neki dojam oni vjerojatno neće niša napisati ili će napisati nešto „sitno” tek toliko da vas ispoštuju.

Zaključak – Kako jednostavno dobiti feedback od kupaca i kako to iskoristiti?

Primjenom ove dvije vrlo jednostavne metode možete dobiti korisne povratne informacije od svojih korisnika, email pretplatnika, potencijalnih kupaca ili postojećih kupaca oko kvaliteti vaših proizvoda usluga, servisa i slično.

Te povratne informacije poslije koristite za poboljšanje postojećih usluga ili servisa.

A, možete ih iskoristiti i za izradu nekih specifičnih usluga ili proizvoda. Upravo na temelju dobivenim povratnih informacija.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI