Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaKako uštedjeti na izradi web stranice? - korisni alati i web servisi

Kako uštedjeti na izradi web stranice? – korisni alati i web servisi

Projekt izrade web lokacije košta dosta novca i vremena. Ako razmišljate o uštedi, što je vjerojatno moguće i sigurni smo da vas zanima kako uštedjeti na izradi web stranice. Iz tog razloga sakupili smo nekoliko besplatnih i plaćenih web alata, servisa i resursa koji mogu uštedjeti novac i vrijeme potrebno za izradu jednog web mjesta.

Uštede novca tako da tražite najjeftiniju cijenu izrade web lokacije nije nikad dobar izbor. Već smo pisali o tome na što obratiti pažnju prilikom izrade web stranice.

Isto tako osim alata i servisa koji mogu napraviti uštedu. Jako važno je planiranje. Planiranje štedi puno vremena. Kada ste u strci narušava se kvaliteta posla, a i riskirate loš završetak suradnje ili gubitak klijenta.

Ovdje smo opisali u 11 točaka korisne alate i web servise.

1 Osnovni alata za izradu Web lokacija – WordPress

wordpress cms prednosti za male poduzetnike i obrtnike
Izvor fotografije: https://pixabay.com/photos/wordpress-badges-buttons-blog-552924/

Krenuti ćemo od osnovnog alata. To je program ili servis, platforma za izradu web lokacija. Imate na raspolaganju mnogo servisa i programa. Možete koristiti običan HTML, PHP i CSS, za prilagođena rješenja. Ako želite koristiti platformu, onda je WordPress među favoritima.

WordPress.org je besplatan, potreban vam je server koji ima pristup putem cPanel-a. Radi lakše administracije i tehničkih poslova oko domena, email adresa i slično.

2 SEO alati direktno od Google-a

Odmah ćemo navesti osnovne alate za SEO. To su prije svega svakako Google analytics, osim za analitiku jako je koristan i za SEO, i naravno Google Search Console. To su dva osnovna SEO alata.

Sljedeći hvale vrijedan i za preporuku je Google SERP snippet optimization tool. Odličan alat za optimizaciju svake odredišne stranice za prikazivanje na SERP-u. Jako koristan alat za optimizaciju CTR-a.

3 Besplatni alati za izradu i produkciju sadržaja

Kod kreiranja sadržaja obično se koriste neki office alati za tekst i tablice. Alternativa ima mnogo. Od offline alata možete koristiti besplatan LibreOffice. Ili Google Docs je online verzija.

Običan blok za pisanje kao što je Notepad može poslužiti za kreiranje brzih zabilješki važnih informacija ili usputnih ideja i prijedloga.

Za izradu dijagrama toga i procesa, što je jako korisno za prezentaciju klijentima i za praćenje cijelog toga izrade procesa možete koristiti diagrams.net. Alat je veoma koristan i lagan za korištenje.

4 Servisi za besplatne fotografije

Fotografija može biti ključan element sadržaja vaše web lokacije.

Za vlastite projekte na što višem nivou kvalitete i brenda potrebno je kreirati kvalitetne fotografije kod stručnog fotografa. To naravno ima svoju cijenu, ali time dobivate kvalitetu i dosljednost brenda. Ako to nije slučaj ili nema potrebe možete koristiti servise i resurse gdje možete preuzeti besplatne fotografije. Ima mnogo servisa, naša preporuka je Canva.com i Pixabay.com.

Canva se može koristiti za kreiranje raznih grafičkih elemenata. Od skica, infografika, prezentacija itd. Neki sadržaj je dostupan za preuzimanje i korištenje besplatno, za neke je potrebno platiti.

5 Alati za upravljanje projektom

Projekt nikad nije samo s jednom osobom, osim ako radite sve potpuno sami, za svoje potrebe. Radi boljeg upravljanja cijelim projektom i njegovim fazama možete koristiti alate i servise za upravljanje projektom. Možete napraviti i vlastite alate za planiranje, plan rada na dnevnim, tjednom i mjesečnom nivou. Ili na nivoima kvartala.

Od web alata broj jedan je Basecamp. Jedna dobra alternativa Basecamp-u je Milestone Planner. Google Docs kojeg smo već prethodno spomenuli može biti dobra alternativa za sve.

Evernote je besplatan i dozvoljava prikupite, pohranite i pristupate podacima s bilo koje lokacije.

6 Besplatni dizajn alati

Ako želite uštedu na alatima za obradu fotografija i dizajna, možete koristiti već spomenutu Canvu. Od ostalih najpoznatiji je GIMP, besplatno Photoshop alternativa za sve PC platforme. Ima neka ograničenja u usporedbi s konvencionalnim alatima.

Za vektorsku obradu možete koristiti Inkscape.

7 Besplatni resursi za web ikonice

Ikonice su jako važne, jer su dio grafičkih elemenata i mnogo utječu na vizualni dojam kod posjetitelja i na njihovo korisničko iskustvo. Osim ikonica ovdje se nalaze još clip artovi i razni gridovi.

Neki od korisnih mjesta su: Open icon Library, IconSweets.

Jedan od korisnih resursa za tipografiju je What The Font. Za fontove preporuka je koristiti Google fontove, Google Font Directory.

8 Mjesta za outsourcing

Ako se bavite webom i kreiranjem weba, ne možete biti stručnjak za sve i za sva područja. Nekada je pametnije i jeftinije pronaći i platiti drugu stručniju osobu da odradi određeni posao umjesto vas.

Neki generalni savjet je pronaći suradnike od povjerenja na koje možete računati i angažirati ih ili po potrebi ili od početka projekta.

Generalno mjesto gdje možete pronaći suradnike je Freelance.co.uk koji ima ogroman broj korisnika. Domaće mjesto je Freelance.hr. Još jedno mjesto je i 99designs.com. Fiverr.com je isto popularno mjesto gdje možete naći povoljno osobe koje će odraditi kvalitetan posao umjesto vas.

Važno je ovdje pripaziti da kvalitetnu komunikaciju i jasnu prezentaciju ponude. Te, što je sve poslom obuhvaćeno.

9 Web sobe, predavanja i učionice

Za rad na daljinu često je u upotrebi video poziv ili online video učionice. Prije desetak godina jedan od glavnih, (ako ne i jedini tada) alat za ta poslove bio je Skype.

Vremenom se je scena razvila i sada imamo na raspolaganju mnoge slične, ako ne i naprednije servise. Najpopularniji je svakako Zoom. Od računalnih programa možete koristiti TeamViewer.

10 Servisi za pohranjivanje, pristup i pohranjivanje dokumenata.

CD je prije 15 godina bio glavni nosač datoteka. Zatim je došao USB stick i na kraju koristimo samo web servisi za pohranu, pristup i dijeljenje sadržaja. Google Docs je tu očigledan izbor za dijeljenje office datoteke.

Ako više koristite u radu kod (HTML, PHP, itd…) nego tekst onda je najbolji servis GitHub. Dalje, za dijeljenje datoteka svih formata i tekstualnih možete koristiti Dropbox i SugarSync. Još jedan dobar servis je i CloudApp.

10 Google tražilica

Google tražilica je jedinstveni alat. Kako se može koristiti kao alat za uštedu vremena i novca prilikom izrade weba? Može se koristiti tako da ju koristite za ono što je namijenjena, a to je pretraga informacija. Pretragu možete koristiti da bi odradili analizu trenutne konkurencije na Google tražilici. Pokupili neke dobre ideje, vidjeli slabe točke i nedostatke. A isto tako došli do vrijednih ključnih riječi i pojmova koje korisnici koriste u svojim pretragama.

Sve te informacije se mogu koristiti u optimizaciji sadržaja još u fazi njegovog kreiranja, osmišljavanju naslova, meta opisa i slično.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI