Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako početi graditi Email listu i ujedno bazu budućih potencijalnih kupaca

Kako početi graditi Email listu i ujedno bazu budućih potencijalnih kupaca

Zanima vas Email marketing i zanima vas kako početi graditi Email listu pretplatnika i time stvarati bazu potencijalnih budućih kupaca? Ovdje smo opisali na koji način krenuti graditi email listu i to je po našem mišljenju najjednostavniji i najjeftiniji način, a ujedno možemo slobodno reći i jedan među najboljima.

Članak je prvenstveno namijenjen za buduće webmastere i mlade koji se žele početi baviti digitalnim marketingom i zanima ih kako mogu prodavati svoje ili, kao partneri tuđe proizvode ili usluge.

Tvrtke i poduzeća isto mogu imati koristi od ovog sadržaja jer principi koji se koriste i tehnike vrijedi u oba slučaja.

Ima prilično mnogo načina s kojima možete graditi listu email pretplatnika. Zajedničko je uvijek isto. Želite dobiti kvalitetnog email pretplatnika. Što znači kvalitetnog? Kvalitetnog u smislu da je ta osoba već zainteresirana (barem malo) prema onome što nudite kroz email marketing.

Naravno, nije preporuka odmah prodavati proizvode ili usluge. Već osoba mora tražiti ono što nudite u email marketingu i kroz email listu. Tu već morate poznavati potrebe i potražnju. Konkurenciju, kvalitetu postojećih ponuda i sve one klasične marketinške radnje prije same realizacije projekta ili oglasnih kampanja.

Ako ste se sada trenutno sjetili newsletter-a. Newsletter je nešto drugo. Kroz newsletter obično idu neke novosti, pogodnosti, akcije, popusti i slično. I to je jedan email kojeg kreirate i pošaljete svim email adresama koje imate na listi.

Email marketing o kojemu ovdje pišemo je nešto sasvim drugo. Cilj je kroz email listu dovoljno dobro zainteresirati pretplatnika da sam donese odluku o kupovini proizvoda ili usluge od vas. A to možete postići kroz email sekvencu, koja je jedan niz email poruka.

No, kako krenuti graditi email listu? jer bez liste ne možete ništa započeti

Nije toliko pitanje kako već koji način je bolji i isplativiji. Graditi email listu možete započeti klasičnim oblicima oglašavanja na internetu. Oglasnim kampanjama na društvenim mrežama i Google Ads-u npr.

Jedan od dobrih načina je da pronađete nekoliko interesantnih ključnim riječi i za njih napraviti odredišne stranice s ponudama za ulazak ili prijavu na email listu.

Takve odredišne stranice trebaju biti napravljene po nekim već poznatim pravilima i smjernicama. Cilj je takve stranice oglašavati na Google Ads-u. Još jedna svrha takvih stranica je da možete težiti tome da se dobro rangiraju na tražilici, pa time imate praktički besplatan web promet na takve stranice. Što bi bila odlična stvar.

Imajte uvijek na umu kvalitetu web prometa kojeg dobivate na takve odredišne stranice. Jer što vam vrijedi plaćati koje kakve servise koji vam generiraju web promet upitne kvalitete?

Time dobijete vjerojatno nekvalitetne pretplatnike, a i njihov broj će biti veoma mali jer im ponude nisu dovoljno relevantne. To je isto kao da oglašavate edukacije za programiranje nekome koga zanima samo sportsko klađenje.

Kako početi graditi listu email pretplatnika – jedan od najboljih i najjeftinijih metoda

Ako ste vlasnik web-a ili imate obrt, ili tvrtku ovakav oblik digitalnog marketinga možete krenuti raditi sami. Posebno, ako želite krenuti stvarati svoj vlastiti posao u slobodno vrijeme. Onda je ovo jedan od boljih načina kako to iskoristite svoje slobodno vrijeme.

Prvo je potrebno raditi na produkciji sadržaja za korisnike. Sadržaj možete objavljivati u obliku blog članaka, ili čak video zapisa.

Uglavnom morate krenuti raditi resurs (koristan i vrijedan) pomoću kojeg ćete dobivati web promet. Jer bez web prometa, odnosno posjetitelja ne možete ništa napraviti.

Drugi, alternativni pristup bi bio da koristite tuđe resurse. Tu već ne morate raditi na produkciji sadržaja i trošiti svoje vrijeme, već jednostavno platite oglase ili druge ljude koji će vam osigurati web promet na vaše ponude ili sadržaje.
Izaberite pristup koji vam više odgovara.

Zašto je potrebno raditi na produkciji i objavi sadržaja (tekstualni sadržaj, video sadržaj, foto sadržaj)? Iz razloga da stvorite web lokaciju koja je na internetu vidljiva korisnicima (vidljiva u smislu da možete dobivati korisnike – posjetitelje, a da pri tome ne morate plaćati nikakve oglase da bi dobili iste te posjetitelje).

Zato je ulaganje vremena i novca u stvaranje kvalitetnog sadržaja uvijek isplativo, ako većinu procesa odradite kako treba.

Iz tog razloga su SEO marketing i Content marketing isplative investicije, jer vam dugoročno osiguravaju kvalitetan i prilično stabilan izvor web posjetitelja.


To je slično kao kada ste npr. veoma poznata trgovina i imate status brenda. Onda praktički kupce dobivate bez ikakvih ulaganja u oglašavanje, jer ste već prošli fazu pozicioniranja na tržištu.

Kako početi graditi Email listu u praksi

Ako odlučite objavljivati sadržaj na web stranici. Prvi korak je napraviti malo istraživanje i vidjeti koje se ključne riječi i teme traže, a vama bi bile interesantne. Zatim napraviti plan produkcije i objave sadržaja.

Svaki napisati tekst može biti kao zasebna objava, ili možete napraviti nekoliko zanimljivi odredišnih stranica (eng. landing page) koje imaju glavni cilj da se visoko rangiraju na Google tražilici. Landing page se može fokusirati na jednu ključnu riječ i na toj stranici u detalje opišete problem i njegovo rješenje koje vi nudite. To je jako korisno ako pronađete riječi i imate temu koja pokriva specifično rješenje za određen problem. Npr. Kako prestati pušiti.

Samo na tu tematiku možete napraviti ubitačan landing page (sadržajno i vizualno) gdje ćete opisati na najbolji mogući način kako prestati pušiti (veliki broj ljudi bi zaista prestao pušiti, samo da znaju najbolji i najlakši način za to) i spomenuti vaše rješenje (neki proizvod metodu ili tehniku, nešto što kasnije nudite kao ponudu).

Na takvim stranicama i sadržajnim člancima postavite formu ili obrazac za prijavu na email listu. Za prijavu kroz taj obrazac možete tražiti samo Email adresu. Ili Email i ime osobe. Nešto bolje je kada dobijete i ime od osobe koja se pretplatila na vašu email listu, jer email poruke možete učiniti više osobnima, a to ima veliki utjecaj. Mada osoba može u polje za ime unijeti bilo kakav naziv, ne treba to biti točno ime.

Tako, vi ste izgradili vrijednu web lokaciju koja dobiva kvalitetne i relevantne web posjetitelje – korisnike. Sada jednostavno trebate što bolje pogoditi kako ih zainteresirati da se prijave na vašu email listu. Općenito uvijek možete ponuditi nešto besplatno u zamjenu za email adresu posjetitelja.

Kada se posjetitelj prijavi na listu i potvrdi svoju prijavu, postaje pretplatnik.
Sva buduća marketinška komunikacija se odvija putem email-a. Ne morate ulagati dalje nikakav novac za oglašavanje, jer ostvarujete komunikaciju 1 na 1 preko maila
. To je slično kao kada trgovac nastoji prodati neki artikl posjetitelju u trgovini. On je već tu, zašto mu ne bi prodao. Tko zna kada i hoće li uopće više doći u trgovinu.

E, sada po pravilima i dobroj praksi pretplatniku morate osigurati uvijek jednostavnu opciju za odjavu s email liste.

To se obično radi tako da navedete jednostavnu rečenicu na kraju svake email poruke koju pošaljete prema listi. U toj rečenici mora biti link za odjavu.
Nekad vam se korisnik sam može povratno javiti da ne želi primati više maše mailove i da ga maknete s popisa. Jednostavno, to i učinite.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI