Google search engine
HomeFreelanceriKako pokrenuti online posao bez velikih troškova i komplikacija

Kako pokrenuti online posao bez velikih troškova i komplikacija

Vjerojatno vas zanima kako pokrenuti online posao? Kroz ovaj članak opisali smo odakle krenuti i što sve možete raditi online kako bi zaradili novac. Nećemo se dotaći nekih loših savjeta i metoda online zarade, jer to nije tematika ovog portala.

Kako pokrenuti online posao – odakle krenuti?

Krenuti u bilo kakav posao nije nikako lako, pa tako i online posao. Prvi savjet je da uvijek imate osnovni prihod dok vam posao kojeg razvijate i gradite ne počne donositi dovoljno prihoda kako bi bili u mogućnosti dovoljno zarađivati od vlastitog rada.

Razvijajte svoj online biznis dok imate posao kao zaposlenik i to vam osigurava redovne mjesečne prihode. Slobodno vrijeme trošite za razvoj vlastitog biznisa.

Koje su vaše vještine koje možete unovčiti ili imate poslovnu ideju koju možete jeftino realizirati online

Osnovni korak kako pokrenuti online posao je da posjedujete neku vještinu ili znanje, pa i ideju koju možete realizirati putem interneta. Ostale tzv. Internet poslove koje vam netko drugi može ponuditi ne želimo ovdje spominjati jer radi se o velikom broju raznih prevara ili na vama samo netko želi na brzinu zaraditi novac.

Dakle, ako ne posjedujete znanje ili vještinu potrebno je doći do znanja i vještina koje su tražene i koje možete unovčiti. Tu prvo morate uložiti najviše svojeg slobodnog vremena za učenje. Nekada nije lako odgonetnuti što bi mogli raditi i čime se baviti da pokrenete svoj online posao.

Npr. recimo da znate engleski jezik dovoljno dobro da možete pisati jednostavne i lako razumljive tekstove. Onda je najjednostavnija ideja da krenete raditi Google Adsense ili ostale slične programe kako bi zaradili od svojeg sadržaja kojeg pište o objavljujete na svojoj web stranici ili blogu.

Ako ne znate kakao napraviti web stranicu ili blog. Naša preporuka je da koristite WordPress platformu. Na ovome portalu imate već dosta članaka o samome WordPress-u, izradi sadržaja, nekoj osnovnoj SEO optimizaciji sadržaja.

Internet, posebno YouTube je prepun korisnog sadržaja, objava, tutorijala i video snimaka, prezentacija i webinara preko kojih možete saznati i naučiti hrpetinu stvari koje vam trebaju.

Ako ne želite trošiti svoje vrijeme i ubrzati taj proces učenja i mučenja. Jednostavno možete platiti nekome tko to već sve zna i radi da vas nauči. WordPress je prilično jednostavan i ako ste voljni uložiti u edukaciju da bi uštedjeli vrijeme možete angažirati drugu osobu da vam sve to od početka do kraja objasni i pokaže. To je u svakom slučaju najbolje rješenje.

Nakon toga vaš zadatak je da radite na svojem web-u ili blogu. Jednom kada naučite i savladate cijelu tehniku na jednom projektu, svaki drugi projekt je isti, odnosno primjenjujete više manje iste korake i principe rada.

Kako poslovati online – Legalno ili ilegalno?

Ovo je isto važno. Naravno, vi možete krenuti bez ikakvog pravnog okvira. Tvrtke ili obrta. Kada vidite da možete krenuti naplaćivati ili ste u mogućnosti zatražiti prve isplate zarađenog novca. Dobro je da otvorite paušalni obrt. Paušalni obrt je trenutno najbolji start za ulazak u svijet malog poduzetništva. Možete otvoriti i j.d.o.o Ali, po nama paušalnim obrtom imate više komfora. Također, otvaranje paušalnog obrta u Hrvatskoj je potpuno besplatno bez ikakvih troškova oko samog otvaranja i registracije.

Jedini troškovi koji su vam ostali i dalje su trošak otvaranja žiro računa u banci i trošak izrade pečata i eventualno one ploče što stavite na kući ili na neko vidljivo mjesto na adresi na kojoj ste registrirali obrt.

Porez plaćate paušalno četiri puta godišnje i iznos ovisi o ukupnoj zaradi, odnosno poreznom razredu za paušalno oporezivanje. Pored poreza plaćate mirovinsko i zdravstveno osiguranje za prethodnu godinu. Ako ste zaposlenik mirovinsko i zdravstveno osiguranje vas izađe veoma malo. Detaljnije oko poreza i davanja kao paušalni obrtnik možete pročitati na stranicama plavog ureda. Tamo su uvijek ažurne informacije.

U svim drugim slučajevima, ako primate redovito novac mimo zaposlenja u tvrtki radite ilegalno i riskirate mogući problem s poreznom upravom.

Kako do prvih klijenata?

Da bi dobili prve klijente možete odabrati jedan ili oba pristupa. Prvi je putem preporuke, a drugi je oglašavanje na internetu. Klikom na link – kako se oglašavati na internetu napisali smo nešto o tome kako se mali poduzetnik ili bloger može povoljno oglašavati putem interneta.

Možete koristiti za oglašavanje bilo koje web mjesto na kojemu se nalazi vaša publika, odnosno vaši potencijalni klijenti ili kupci. To može biti Facebook, Google Ads.

No, ipak najbolje bi bilo da za svoj online posao imate svoju vlastitu poslovnu web stranicu. Tako vas ljudi mogu pronaći preko Google-a, kada su u potrazi za baš time što vi nudite, ali i da možete svoje fanove i pratitelje uvijek uputiti na vlastito web mjesto koje kontrolirate i koje možete i automatizirati po potrebi.

Naravno, da bi vam web stranica postala vidljiva na tražilici i samim time počela dobivati posjetitelje morate dobro odraditi osnovni SEO i pisati o traženim temama.
Više o tome možete pročitati klikom na sljedeće linkove:

Kada imate web stranicu raste vam autoritet u očima kupaca. Izgledate ozbiljniji. Olakšavate potencijalnim kupcima da istražuju vašu ponudu, ali i da vam se jave.
Odradite istraživanje tržišta i provjerite potražnju za vašim budućim uslugama ili proizvodima

Kao što smo ovdje napisali, ne morate se odmah upustiti u velike troškove i investicije. Dovoljno je napraviti web stranicu i blog i pustiti da vrijeme odradi svoje. Vidjet ćete kakav je odaziv i kakve su povratne reakcije i dali ima interesa od strane tržišta i ciljne skupine.
Ako ideja ne uspije, potrošit ćete samo svoje slobodno vrijeme, usput nešto korisno naučiti.

Evo dva prijedloga što bi trebali provjeriti:

pročešljajte tržište i provjerite postoji li stvarna potreba za onim što nudite. Ili što mislite nuditi. Pogledajte i rezultate za Google pretrage na stranim jezicima najviše engleskom jeziku i kakva je tamo potražnja i ponuda

eventualno razmislite o brendiranju i dali bi to imalo smisla, stvaranje brenda

Vjerujemo da vam je ovaj sadržaj bi od koristi. Najveća prepreka je nedostatak znanja i manjak dobrih i profitabilnih ideja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE