Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeFacebookFacebook oglašavanje – što vam je potrebno i kako krenuti?

Facebook oglašavanje – što vam je potrebno i kako krenuti?

Facebook je jedna od najpopularnijih društvenih mreža. I pored konstantnog probijanja novih društvenih mreža kao što je Instagram i Tik Tok, Facebook je i dalje društvena mreža s velikim brojem svojih korisnika. Facebook pored tako velike baze svojih korisnika je ujedno i velika marketing mreža za oglašavanje. Svrha Facebook je kroz marketinške poruke svojim korisnicima ponuditi dodatni sadržaj komercijalne naravi.

U ovome članku opisali smo Facebook oglašavanje i što vam je sve potrebno za oglašavanje na ovoj društvenoj mreži.

Facebook profil – osobni profil korisnika

Za početak oglašavanja na Facebook, potreban vam je Facebook profil. Vi ste u ovome slučaju oglašavač. Obratite pažnju na korištenje lažnih Facebook profila. Ako imate iz bilo kojeg razloga lažni Facebook profil, najbolje bi bilo da ga uklonite. Važno je da vaš Facebook profil kojeg planirate koristiti ujedno i za potrebe oglašavanja sadrži samo vaše točne osobne podatke. Facebook nastoji brisati što više lažnih profila. I može se dogoditi problem da vam takav profil bude blokiran i poslije možete imati problema u vezi pokretanja oglašavanja na Facebook-u.

Isto tako ne trebate dodavati takve lažne profile u Facebook Business Manager. U Business Manager-u najbolje da imate samo svoj točan profil, jer vam se podaci s profila moraju poklapati s podacima na vašem osobnom dokumentu.

Facebook Business Manager – mjesto odakle upravljate Facebook marketing kampanjama

Facebook Business Manager je račun koji sadrži sve što vam je potrebno za oglašavanje na ovoj društvenoj mreži. Tu se nalaze vaše Facebook stranice, Facebook profil, Instagram profil (ako ga imate), račun oglašivača, Facebook Pixel, katalog i ostalo.

Facebook Manager vam dođe kao upravljačka ploča odakle pristupate i upravljate svojim marketing kampanjama.

Njegova svrha je da vam olakša cijeli proces oglašavanja, praćenja i analize rezultata oglašavanja koje postignete.

U Manager je potrebno dodati korisnika s admin pravima kako korisnik s takvim privilegijama mogao koristiti sve mogućnosti i funkcije potrebne za rad s marketing kampanjama.

Upute kako možete dodati korisnika u Manager imate na službenim Facebook stranicama na sljedećem linku: https://www.facebook.com/business/help/2169003770027706?id=2190812977867143

Facebook stranica – mjesto na Facebook-u za predstavljanje biznisa

Facebook stranica je namijenjena za predstavljanje biznisa na Facebook mreži. Profili su namijenjeni za osobnu upotrebnu (privatne svrhe), dok su stranice prvenstveno tu radi predstavljanja biznisa na ovoj društvenoj mreži.

Pored stranica imamo i Facebook grupe. One su isto tako namijenjene za privatne svrhe i služe za okupljanje Facebook korisnika na jednome mjestu oko određenih tematika i interesa. Tako možete imati Facebook grupe na sve moguće teme i područja interesa. U ovome slučaja kada je riječ o Facebook oglašavanju nas grupe toliko ne zanimaju.

Ako nemate Facebook stranicu potrebno ju je kreirati. Jer ona je mjesto pomoću kojeg promovirate i oglašavate svoj biznis na Facebook mreži.

A, svaki oglas kojeg pokrenete mora biti povezan s Facebook stranicom. Tako da morate opet u Business Manager-u dodati svoju Facebook stranicu.

Konkretne upute kakao to napraviti imate na službenim Facebook stranicama na sljedećem linku: https://www.facebook.com/business/help/720478807965744?id=420299598837059

Instagram profil i dodavanje Instagram profila u Facebook Manager

Instagram je još jedna popularna društvena mreža fokusirana na fotografiju. Instagram je u vlasništvu Facebook-a.

Ako želite u oglašavanju koristiti i Instagram mrežu, potrebno je da svoj Instagram profil dodate u Facebook Manager. Tako putem Manager-a možete kreirati publiku koja je ostvarila interakciju s vašim objavama na Instagram profilu.

Korake za spajanje Instagram profila imate na sljedećem linku: https://www.facebook.com/business/help/1125825714110549?id=420299598837059

Ako se želite oglašavati samo na Instagram-u, ipak vam je potrebna Facebook stranica. Jer u tome slučaju vama Facebook stranica služi samo kao mjesto odakle korisnike preusmjeravate na Instagram profil.

Ad account – kreiranje i dodavanje računa za oglašavanje u Business Manager

Sve aktivnosti u vezi vašeg oglašavanja možete pratiti u računu za oglašavanje – Ad account. Kod kreiranja računa za oglašavanje trebate navesti vremensku zonu i valutu za plaćanje troška oglašavanja. Račun za oglašavanje upravo tome i služi, za plaćanje marketing kampanja. Kako vremenska zona ima veze s vremenom plasmana oglasa na Facebook-u, najbolje je da ta vremenska zona bude ista kao u vaš brend, odnosno vaše poslovanje i valuta onu koju svakodnevno koristite. Za građane Hrvatske od 2023. godine to će službeno biti Euro.

Upute za dodavanje računa za oglašavanje imate na službenim stranicama Facebook-a: https://www.facebook.com/business/help/910137316041095?id=420299598837059

Unos i verifikacija domene koju koristite za oglašavanje

Facebook je prvenstveno lokacija i mreža na kojoj vršite plasman svojih oglasa prema definiranoj publici. Kada korisnik klikne na vaš oglas imate mogućnost da ga s Facebook-a preusmjerite na svoje web stranice. Obično to bude jedan odredišna web stranica.

Ta web domena mora biti verificirana, odnosno potvrđena. Postoje tri mogućnosti za verifikaciju domene.

Uputstva za verifikaciju domene imate na sljedećem linku: https://www.facebook.com/business/help/321167023127050

Važno je za napomenuti da možete koristiti samo domene ne i poddomene. Isto tako samo jedan Business Manager može koristiti Facebook Pixel i to onaj koji ste postavili na jednu domenu.
Ako više domena koriste jedan te isti Pixel, Samo jedan Business Manager može koristiti taj Pixel i podatke koje on prikuplja s mreže.

Facebook katalog proizvoda

Katalog možete koristiti ako imate web trgovinu. To je jedan poseban dio koji sadrži podatke o svim proizvodima s vaše web trgovine. Ovisi o kakvoj se platformi radi kada je riječ o vašoj web trgovini katalog možete dodati direktno iz platforme koju koristite, npr. WordPress.

Audience – biranje publike

Facebook je prilično razvio svoj algoritam putem kojeg prikuplja podatke o navikama i interesima svojih korisnika. Sve te podatke koristi kako bi vama ponudio za vaš biznis i marketing kampanje što bolje i što kvalitetnije korisnike koje će dobro reagirati na vaše oglase i promotivne poruke.

Tu se može koristiti i Facebook Pixel. Pixel je odvojeni algoritam razvijen d Facebook-a. Pomoću Pixel- povežete vašu web stranicu s Facebook-om. Tako što ubacite Pixel kod u web stranicu. Takav Pixel prikuplja informacije od posjetitelja vaše web stranice i na temelju toga vam kreira posebnu publiku kojoj se naknadno možete oglašavati na Facebook-u.

Vaš je zadatak da što bolje definirate vašu ciljnu publiku. Da razumijete tko su vam potencijalni kupci kako bi segmentacijom korisnika putem takvih informacija i spoznaja što bolje odrediti idealnu publiku za oglašavanje na Facebook-u.

Facebook oglašavanje je namijenjeno prvenstveno za jačanje brenda i stvaranja interesa korisnicima te društvene mreže prema vašim proizvodima i uslugama.

Facebook, kao i ostale mreže nije toliko namijenjen za direktnu prodaju odmah prilikom prvog kontakta.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI