Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingPotencijalni kupci ili dugoročni odnosi - Što je mudrije?

Potencijalni kupci ili dugoročni odnosi – Što je mudrije?

Potencijalni kupci ili dugoročni odnosi? kako stvoriti dugoročne odnose s kupcima? Ili jednostavno samo gledati kako dobiti potencijalnog kupca koji će jednom nešto kupiti ili platiti.

Velika prednost digitalnog marketinga, osim što možete pratiti i mjeriti rezultate. Možete još graditi dugoročne odnose sa svojom web prezentacijom. Ta prezentacija može biti u raznim oblicima sadržaja. Video sadržaju, tekstualnom sadržaju, ili audio sadržaju.

Koji će to oblik sadržaja biti, ovisi najviše o kreatorima što im najbolje odgovara i kako određenim tipom sadržaja najbolje privući publiku.

Poanta je takvim pristupom kreirati sadržaj koji će stvoriti dugoročne odnose s korisnicima tog sadržaja. A korisnici takvog sadržaja mogu upravo biti i kupci i klijenti.

Recimo, ako pišete blog. Vremenom ćete sakupiti značajnu količinu objavljenog sadržaja. Cijelo to vrijeme imat ćete vjerojatno redovite čitatelje i pratitelj. Jedan dio njih može vas u nekom trenutku angažirati za vaše usluge. Ili obaviti kupovinu onda kada im odgovara ili kada će imati prilike.

Dugoročne odnose možete stvarati i na nekoliko drugih način. Jedan od tih je i kreiranje nekoliko različitih ponuda i prodajnih paketa. Koji počinju od besplatnih, pa zatim paketa s manjim i zatim na kraju s većim cijenama.

Od kupaca možete dobiti veliku količinu povratnih informacija, a oke poslije koristite za stvaranje još boljih ponuda, proizvoda ili usluga. I u tome slučaju nije vam cilj dobiti jednokratnog kupca koji će vam jednom nešto platiti. Već je cilj dobiti dugoročnog kupca koji će nekoliko puta obaviti kupovinu kod vas.

Koliko se to može provesti ovisi o biznisu i djelatnosti. Sve djelatnosti i usluge u digitalnom marketingu mogu se realizirati na ovaj način.

Problem kod ovakvog pristupa mogu biti i troškovi. Ovisno o tome dali za produkciju sadržaja morate angažirati nekog drugog ili ćete sve raditi sami. U oba slučaja imate trošak novca ili vlastitog vremena.

Nedostatak toga je što za stvaranje ovakvih dugoročnih odnosa treba dosta vremena, ali to djeluje.

Na kojim mjestima stvarati dugoročne odnose?

Ovakav pristup za stvaranje dugoročnih odnose možete primijeniti na bilo kojoj web platformi ili društvenoj mreži.

Prvenstveno to može biti blog, kao glavno i centralno mjesto, isto kao i bilo koja društvena mreža. Problem društvenih mreža u vidu digitalnog marketinga je taj, i ako tu to mjesta okupljanja velikog broja ljudi online, ipak nisu mjesta za direktnu i laku prodaju. Veće mjesta gdje možete doći i pridobiti jedan dio pažnje korisnika. Ali, za prodaju odmah nikako.

Zato kroz ovakav način rada gdje stvarate dugoročne odnose, nije cilj doći do potencijalnih kupaca koji će jednom nešto od vas kupiti. Već sadržajem (tekst, video, audio) u nekom od tih formata stvoriti dugoročne odnose.

A rezultat dugoročnih odnosa je angažiranje vas kao budućih suradnika od strane osoba s kojima ste stvorili dugoročan odnos.

Ono što se ovdje dogodi je ta osoba s kojom gradite odnos kroz ovakav način rada dobiva povjerenje.

Odluka da vas kontaktira ili odluči kupiti je rezultat stvorenog povjerenje.

Zato je ovo i dobra strategija korištenja društvenih mreža, kao dio digitalnog marketinga. U većini slučajeva se društvene mreže za marketing koriste kao mjesta na kojima se dijeli sadržaj s centralne web stranice ili bloga. C konačnim ciljem da korisnike s društvenih mjesta preusmjerimo na web lokaciju ili web trgovinu. Bilo koje mjesto gdje mogu pogledati našu prodajnu ponudu, proizvode ili usluge. Kada ih preusmjerimo s društvene mreže na web lokaciju, opet je cilj konverzija u kupca.

Time dobijemo kupca koji će kupiti jednom i više nikada. Eventualno će jedan dio njih i dalje kupovati. Ili još nekoliko puta. Ali oni će u takvoj situaciji manje kupovati i manje trošiti.

Razlog je što su to kupovine koje nisu posljedica dugoročno izgrađenih odnosa.

Stvaranje dugoročnih lojalnih odnosa s kupcima

Zašto je važno stvaranje dugoročnih odnosa? Razloga ima puno. Ali činjenica je da su današnja tržišta zasićena proizvodima i uslugama i koje god područje pogledate naići čete na neki oblik konkurencije i prepreke.

Stvaranjem dugoročnih odnosa se na neki način izdvajate od konkurencije. Mada i to može biti pristup koji vam neće dati očekivane rezultate. Jedan od način stvaranja tržišta bez konkurencije je primjena „strategije plavog oceana”. Gdje poduzeća stvaraju nove branše bez postojeće konkurencije.

Stvaranje dugoročnih odnosa s kupcima zahtjeva puno vremena i financijskih sredstava. Ako radite kao freelancer, onda ovaj pristup u vašem marketingu može generirati velike rezultate.

Vaša prednost će biti u vašem znanju i vještinama. A uštedjet ćete na novcu, jer vjerojatno nećete morati plaćati duge suradnike da stvaraju sadržaje za vas.

Imat ćete potpuno kontrolu nad cijelim procesom stvaranja dugoročnih odnosa s vašim budućim kupcima. Produkcija sadržaja će vam stvoriti autoritet i povjerenje. Povjerenje je opet temelj za izgradnju dugoročnih odnosa.

Dugoročne odnose možete graditi na nekoliko jednostavnih načina:

  • Blog objava na web stranici
  • Video sadržajem
  • Email marketingom

Svi ovi alati odličan su način sa stvaranje dugoročnih odnosa.

To se posebno odnosi na Email marketing. Takvim oblikom marketinga možete graditi dugoročno odnose prilično lako ako znate primijeniti email marketing u svoju korist. Kroz komunikaciju s ljudima putem email-a stvarate jedan dublji odnos. To je jedan viši nivo od običnog web posjetitelja koji se nalazi na web lokaciji.
Da bi stvarali dugoročne odnose cijeli posao mora od početka biti usmjeren i organiziran u tome smjeru.

Prije svega morate dobro poznavati svoje kupce. To je isto proces koji traje. Nitko ne može dobiti gotove informacije ili spisak razloga zašto osobe kupuju to što kupuju. Potrebno je vrijeme da dođete do takvih informacija.

Nakon što imate sve te informacije njih koristite u svojem marketingu. A zatim onda i u stvaranju novih usluga ili kreiranju novih ponuda koje će davati više za istu cijenu, ili nešto veću cijenu. Ali ćete za tu veće cijenu imati dobra opravdanja i razloge.

Ne treba zaboraviti da besplatnim dijeljenjem vrijednosti, na neki način sebi otvarate vrata za izgradnju dugoročnih odnosa, jer na jedan komotan način dopuštate drugima da kod vas iskoriste ono što bi inače kod nekog drugog platili, i pri tome vas upoznaju, barem onoliko koliko mogu na takav način.

Digitalni marketing je općenito vrlo kompleksan, ali ako od početka shvatite odakle morate krenuti i na koji način postaviti cijeli sustav da radi za vas, onda su vam rezultati zagarantirani.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI