Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako privući kupce na internetu putem web stranica?

Kako privući kupce na internetu putem web stranica?

Ponekad je teško privući web posjetitelj, a onda još i kupce. Evo nekoliko načina kako privući kupce na internetu putem web stranica.

Na portalu smo opisali već nešto o tome kako dobiti posjetitelje na web stranice i koje pristupe koristiti planiranju i implementiranju. Naravno, bez posjetitelja nema niti većeg broja kupaca. Broj kupaca se može povećati većim brojem posjetitelja. Pa će jedan dio njih postati i kupac. Ili ako ne radimo na povećanju broja posjetitelja. Onda možete raditi na kvaliteti sadržaja i prodajnih poruka, kako bi povećali konverzije.

U digitalnom marketingu glavni cilj je konverzija. Pretvaranje web posjetitelja u pravog kupca. Ima više pristupa koji se mogu implementirati. Nekad je jeftinije i bolje popraviti sadržaj, oglasne kampanje i same ponude, nego li ići povećavati broj posjetitelja. To će vjerojatno dati manje rezultate jer su nam prodajne ponude, oglasi i copy slabi. Pa veći broj posjetitelja neće značajno povećati i same konverzije, odnosno prodaje.

Problem su loše web lokacije koje su u nekim slučajevima pretplaćene tijekom izrade, a da pri tome nisu uzeti u obzir niti osnovni elementi za dobro rangiranje tih stranica na web tražilicama.

Web lokacije se danas mogu veoma lako izraditi, no pitanje je koliko kvalitetno i s koliko mnogo grešaka. Jer sve naknadno što radite na web lokaciji neće imati veliki efekt dok ne popravite učinjene greške odmah na početku izrada web stranica. WordPress je puno pojednostavnio stvar što možemo smatrati prednošću, ali isto tako svatko može raditi web stranice i pri tome zbog nedovoljnog znanja i iskustva napraviti velike greške.

Ovdje smo opisali nekoliko pristupa koje možete koristiti na svojim web stranicama, a koji vam mogu povećati broj kupaca putem interneta.

Svaka odredišna stranica ili blog objava mora imati svoj poziv na akciju

Svaka odredišna stranica ili blog objava je jedno mjesto za vrijednu radnju koju posjetitelj može učiniti. Iako to ne mora odmah biti prodaja, važno je da imate ciljnu radnju kojoj težite da ju posjetitelji učine.

Neki od primjera bi bili:

  • Komentiranje blog objave
  • otvaranje dodatnih internih linkova ili blog objava
  • pregledavanje referenci
  • čitanje iskustva postojećih korisnika
  • prijava na email listu
  • slanje upita putem email
  • upućivanje telefonskog poziva
  • naručivanje usluga ili proizvoda

Navedene radnje su nabrajanje od manje pa do veće važnosti. Ako dobijete telefonski poziv od osobe koja je u potrazi za rješenjem svojeg problema i ako joj je prvi dojam koji je stekla na web lokaciji… „točno ovo meni treba” i dobijete telefonski poziv od nje upravo u tome trenutku. Znajte da su jako velike šanse da je osoba već podsvjesno odlučila kupiti ili platiti vam za određene usluge.

Iskoristite bočne stupce za postavljanje istaknutog sadržaja

Web lokacija može, ali i ne mora sadržavati bočne stupce za prikaz dodatnog sadržaja u obliku widget-a . Obično početna ili naslovna stranica, nema bočne stupce dok ostale mogu imati. Zgodno mjesto gdje možete postaviti bočni stupac i u njega istaknuti sadržaj je upravo blog sekcija na vašoj web lokaciji.

Pažnju koju dobijete od posjetitelja na stranici važno je maksimalno iskoristiti. Ako vam je sadržaj u bočnim stupcima dovoljno interesantan, zanimljiv i koristan možete očekivati određeni angažman posjetitelja. Ipak bočni stupac odlazi u drugi plana kada korisnik koristi web lokaciju na mobilnom uređaju. Tad se taj bočni stupac prikazuje tek na dnu, nakon glavnog sadržaja.

Ono što je ovdje važno je sam početak svake pojedine stranice. Sadržaj koji se tu nalazi treba uvijek davati odgovore na korisnički upit, dodatno zainteresirati i pokrenuti neku od iznad navedenih radnji.

Koristiti Email marketing

Ovo je jedan od boljih načina kako privući nove kupce. Email je najbolji način „hvatanja” posjetitelja, te danji razvoj stvaranja odnosa s njima. Ako tako nešto imate u planu provesti, Možete kroz sadržaj odvesti na URL koji je odredišna stranica za ulazak u email listu. Tako mogu dobiti nešto korisno u zamjenu za svoju email adresu.

Još jedan način je putem Facebook-a, odnosno postavljanja Pixel-a, s kojim web promet s web stranice usmjeravate na Facebook.

Kada imate njihov email šaljete im sadržaj koji može biti informativne i prodajne prilike. Ali najzanimljivije je to da im možete prodavati gdje god se nalaze. Svaka poslana poruka je jedna prilika za prodaju.

Ako imate sekvencu email poruka od 20 mailova u nizu to je po svakom pretplatniku možemo reći 20 prodajnih prilika. Na 100 pretplatnika imate 2 000 prodajnih prilika.

Jer svaka osoba može se odlučiti na kupovinu iz nekog razloga, a taj razlog može biti u bilo kojem od 20 mailova.

Postavite se u cipele vaših kupaca

Jedna od boljih metoda rada i pristupa u svijetu prodaje, pa i oglašavanja je razumijevanje problema kupaca. Najbolji način za to je da i sami imate isti problem, ali i rješenje za taj problem.

Iz tog razloga treneri i razni mentori mogu imati uvijek svoje kupce. Jer problem koji imaju oni ima još veliki broj drugih ljudi.

Takav pristup dati će veliku relevantnost. Govorit ćete jezikom vaših kupaca. Odmah možete osjetiti veliku razliku u sadržaju koji je pisan tako i sadržaju koji je pisan „na pamet”.

Osim sadržaja u tekstualnom obliku to može biti i video.

Marketing koji radite ako se odlučite na takav pristup treba se bazirati na velikoj količini kvalitetnog sadržaja koji će služiti kao materijal za prodaju vaših proizvoda, usluga ili servisa.

Pored svega toga, ako na taka sadržaj dodate i email marketing. Te primijenite iste principe u i tome slučaju možete imati lijepe prodajne rezultate.

Zaključak – kako privući kupce na internetu?

Da bi imali veći broj kupaca koji od vas kupuju putem interneta potrebno je imati razrađenu dobru strategiju za digitalni marketing. Nekada je to jednostavnije. nekada je teže.

Činjenica je da mnoge tvrtke ulože u izradu svojih web lokacija značajan novac, a zatim te web stranice zjape prazne bez web posjetitelja ili veoma malog broja koji je zanemariva za ikakvo povećanje prodaje.

Na stranica je potrebno još naknadno dodavati veće količine sadržaja. U većini slučajeva potrebno je odraditi i osnovnu on page SEO optimizaciju.

Tako da su u startu web stranice pretplaćene usluge koje vam kao takve ne mogu osigurati rezultate i veći broj posjetitelja.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI