Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOMitovi SEO optimizacije - 5 velikih grešaka kod SEO optimizacije

Mitovi SEO optimizacije – 5 velikih grešaka kod SEO optimizacije

Kroz ovaj članak odlučili smo navesti nekoliko najčešćih ili već ustaljenih mitova, odnosno grešaka kada je riječ o SEO optimizaciji. Mitovi SEO optimizacije su uvijek pristutni u internet svijetu i mog ustvoriti priličnu zbrku. Pa idemo redom vidjeti koji su to veliki mitovi SEO optimizacije, konkretno imamo ih u ovome članku ukupno pet.

1 Linkovi su važniji od sadržaja, a sadržaj je manje važan!

Ovo je jedna od češćih tematika o SEO optimizaciji. Dali je bitniji sadržaj ili linkovi s drugih web lokacija prema vašoj, tzv backlinkovi?

Prava realnost je ta da su važni i linkovi i sadržaj. Povlači se ona froskula je “sadržaj kralj“.

Prije je fokus bio više na linkove, a manje na sadržaj. Stvari su tako funkcionirale. S vremenom se je to promijenilo.

Velika količina backlink-ova (koji su uz to još i nekvalitetni) mogu napraviti samo štetu. Mala količina lošeg, prosječnog sadržaja isto tako nema veliku ulogu u rangiranju.

Pa se kod SEO optimizacije teži nekom balansu između kvalitetnog sadržaja i kvalitetnih linkova.

Na prvom mjestu je kvaliteta istih, a zatim količina. S time dobro se je držati smjernice da prvo radite na kvalitetnom sadržaju i na njegovoj količini. Zatim, možete krenuti raditi backlinkove i težiti imati one kvalitetne, relevantne i koji vam mogu ojačati autoritet domene na kojoj se nalazi web lokacija.

Tako da možemo zaključiti da su i linkovi i sadržaj važni.

Bit će situacija kada kvalitetan sadržaj neće biti dovoljan da web lokacija prestigne konkurenta na tražilici. Tada je pravo rješenje u izgradnji backlinkova.

2 Fotografije ne trebaju biti optimizirane!

Fotografije su element web lokacije koji se lako zanemari. Fotografije mogu imati tehnički benefit za web lokaciju u vidu SEO optimizacije. A mogu imati i benefit direktno za korisnika te lokacije, jer dobra i prigodna fotografija može stvoriti dodatni dojam na korisnika, proizvesti emociju i popraviti dizajn i estetiku web lokacije.

Postoje neki uobičajeni on page elementi koje treba uzeti u obzir na fotografijama. To su:

  • naziv datoteke
  • alt tag
  • veličina datoteke
  • i format datoteke fotografije

Za optimizaciju fotografija stvoreni su prilagođeni formati koji su namijenjeni za fotografije koje idu na web stranice. Lakše se učitavaju, imaju manje datoteke.

3 Ciljana ključna riječ nije bitna!

Ovo je isto jedna tematika koja je sporna. Dali je ključna riječ važna ili ipak više nije. Pa ako ste raditi na tekstu veliki broj sati, trudili se da ste sve dobro odradili u vezi glavne ključne riječi u tome tekstu, i na kraju to nema nikakve veze ili utjecaja na konačno rangiranje. Vjerojatno bi to bila jako loša vijest za vas. No, ipak nije tako.

Ključne riječi su i dalje važne.

Jedino sada Google algoritam ima naprednija rješenja po kojima gleda sadržaj i određuje hoće li se rangirati ili neće i na kojoj poziciji u rezultatima pretrage.

Istina je da ne trebate previše i nepotrebno forsirati ključne riječi. To će prije napraviti štetu nego koristi.

Nema smisla ići optimizirati oko ključne riječi koja je preteška za rangiranje. Već je glavna fora u nečemu drugome. U korisničkoj namjeri.

Što je htio pronaći korisnik kada pretražuje neki pojam, ili riječ? To je glavno pitanje. Tako da ključne riječi polako gube na onoj prvobitnoj ulozi. A sve više dolazi do značaja i važnosti korisnička namjera prilikom pretrage.

I ako uspijete otkriti tu korisničku namjeru i producirate takav sadržaj. Možete imati dobre rezultate u rangiranju samo na temelju sadržaja i dobre on page optimizacije istoga.

Ovo najviše vrijedi na nišama ili tržištima gdje nema velike konkurencije i imate puno prostora da algoritmu dostavite kvalitetan sadržaj koji će prikazivati vašim ciljanim korisnicima. Jer drugo nema ništa, kada nitko i ne radi takav sadržaj iz te branše.

4 Meta tagovi ne utječu na rangiranje!

kako se besplatno oglašavati na internetu
izvor fotografije: https://pixabay.com/illustrations/seo-search-engine-optimization-4789789/

Meta tagovi su:

  • glavni SEO naslov
  • meta opis

Naslov ima važnost za rangiranje. Važno je kakav je naslov i koje riječi i pojmovi se nalaze u naslovu. I dali naslov može korisnika potaknuti da ga klikne i otvori stranicu.

Ako radite ozbiljnu on page SEO optimizaciju imate težak posao s naslovima. Isto vrijedi i za optimiziranje CRT-a. Ako popravite CTR možete očekivati i bolje pozicije na rangiraju.

Meta opis kako kaže Google nema utjecaja na rangiranje. Ali ima utjecaja na korisnika. Jer i taj opis možete napisati takav da pojača ulogu naslova.

Zato su ova dva elementa vrlo važna, jer imaju direktna utjecaj na korisnika. Hoće li kliknuti ili neće. Sam ona temelju naslova i opisa možete popraviti stotu CTR za nekoliko puta.

Možemo zaključiti da naslov ima utjecaj na algoritam, isto kao i na korisnika.

A opis nema utjecaj na algoritam, ali ima utjecaj na korisnika. Pa iz tog razloga meta tagovi i dalje utječu na rangiranje jer povećavaju broj posjetitelja, a samim time i CTR. Kada je CTR veći rastu i pozicije u rezultatima pretrage.

5 Količina sadržaja ne utječe na rangiranje!

Kada je riječ o količini sadržaja. Što više sadržaja bolje je rangiranje. Dodatni novi sadržaj može, a i ne mora popraviti rangiranje postojećeg sadržaja ili neke druge odredišne stranice. Npr. kategorije s proizvodima web trgovine.

Ipak, količina sadržaja samo po sebi je prednost za rangiranje specifičnih i jedinstvenih korisničkih upita.

Poznato je da alati za istraživanje ključnih riječi prikazuju u svojim rezultatima statistiku koju uzimaju od Google-a. Google daje statistiku samo za najčešće pojmove koji imaju ponavljajuće pretrage.

Veliki broj pojmova ti alati ne prikazuju, jer nema smisla. Postoji ogroman broj jedinstvenih upita koji se događaju svaki dan i oni se broje u milijunima jedinstvenih upita. Takvi upiti imaju jednu do dvije pretrage.

Velika količina sadržaja omogućuju da će se neki dio sadržaja (rečenica ili dio rečenice) poklopiti s takvim specifičnim korisničkim upitom i doći će do rangiranja, iako sadržaj prvobitno uopće nije bio optimiziran za taj upit, kao i za još velik broj sličnih.

Iz tog razloga količina sadržaja ima utjecaj na rangiranje.

Količina sadržaja, znači i redoviti dodavanje novog sadržaja. Novi sadržaj pomaže postojećem i cijeloj web domeni. Pa Google algoritam postojeći sadržaj te web lokacije održava na rangiranim pozicijama.

Vjerojatno ćete primijetiti ili imate već takvo iskustvo da blogovi ili web stranice koje prestanu s objavama novosti, blogova ili dodatnih kategorija s proizvodima, ili uzmu pauzu s objavom sadržaja. Postojeći sadržaj gubi na pozicijama u rangiranju i stranica počinje gubiti posjetitelje.

Zaključak – Mitovi SEO optimizacije su izmišljotine!

kako dobiti organske backlinkove
izvor fotografije: https://pixabay.com/illustrations/search-engine-optimization-seo-586422/

Mitovi SEO optimizacije znaju stvoriti veliku zbrku i nesigurnost. Kroz članak smo razjasnili ovih 5 mitova i vjerujemo da je bilo korisno.

Kako se Google razvija sve više se prelazi s čisto tehničkih elemenata i na element čovjeka i njegov utjecaj u optimizaciji.

Ali i dalje tehnički elementi su tu i oni su i dalje važni. Sada, ne toliko kao prije (neki su i dalje vrlo važni). Ali i faktor čovjeka je u cijeloj ovoj priči ima svoju ulogu.

Pa iz toga svega proizlazi da je ispravan pristup uzeti u obzir i algoritam i korisnika. To je jedino ispravan način.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI