Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingKako krenuti sa Instagram marketingom?

Kako krenuti sa Instagram marketingom?

Instagram je danas jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu. Ako upitate bilo kojeg marketinškog stratega za savjet, vjerujemo da će vam većina priznati kako je Instagram danas popularnošću prešao i Facebook, gdje se zapravo sada nalazi potpuno drugačija, malo starija demografija.

Ova društvena mreža nudi beskonačne opcije, pogotovo ako otprilike znate što želite napraviti u sljedećih nekoliko mjeseci. Dakle, nećemo biti previše slatkorječivi – rast na Instagramu nije lak posao. Treba dobro znati što želimo napraviti, ali i kako ćemo to napraviti. Zato danas mnogi uzimaju mentore u nekom polju te intenzivno rade na svojoj prodaji i promjeni.

S druge strane, postoji veliki broj malih savjeta koji može biti od pomoći. Mi ćemo da nas pričati o nekim glavnim konceptima u Instagram marketingu te ćemo se kratko dotaknuti najbitnijih savjeta koje već danas možete primijeniti na svoje poslovanje.

Davanje vrijednosti je vaša moć

Prvi i najbolji savjet koji možete dobiti što se tiče Instagram marketinga jest davanje vrijednosti. Ako dajete vrijednost, definitivno ćete osjetiti pozitivnu promjenu na profilu. Što više vrijednosti dajete, to ćete više publike privući i ljudi će na vas gledati kao na stručnjaka. To je odlično jer ćete imati neki kredibilitet koji možete koristiti pri prodaji.

Ponekad će vam se možda činiti kao da nemate kontrolu nad svoju Instagram profilom i kao da nijedna marketinška strategija nije dovoljno dobra da se bori protiv algoritma koji ponekad jednostavno ne surađuje. Ipak, vaša publika i njihovo povjerenje te dijeljenje vašeg sadržaja je nešto na što u vijek možete računati.

Iskoristite postavke i analitiku

Instagram je za autore pripremio odlične analitičke alate koji vam mogu pomoći da nađete idealno vrijeme za objave, idealnu publiku te možete ispitivati koji sadržaj privlači najviše pratitelja. Ako stvorite “poslovni račun”, odnosno prebacite osnovni račun na poslovni (potpuno besplatno), možete dobiti uvid u veliku količinu statistike koja će vam puno pomoći u svakodnevnom planiranju svog sadržaja.

Ovi poslovni alati mogu biti od velike pomoći, a mnogi kreatori ih ignoriraju ili zanemaruju jer im se čini kao da se radi o suhoparnim brojkama. Pokušajte nekoliko puta tjedno ući u svoju analitiku i vidjeti što se u njoj zaista dešava.

Budite hrabri i investirajte se u networking

Networking, odnosno povezivanje sa sličnim ljudima i niši, može se činiti kao strašna stvar i zaista može biti čudno u početku. Ipak, networking je jako koristan i može biti prije svega dobar način da postanete poznatiji u industriji jer ćete biti lice koje su svi već vidjeli. Nalaženje sa sličnim kreatorima i dolazak na događaje te eventove može biti odličan način da započnete neku suradnju, pogotovo ako već neko vrijeme gledate i interesirate se za nečiji rad.

Dobar product launch je ključan

Ako izbacujete proizvod, zasigurno ste svjesni toga koliko je bitno pravilno “lansirati/izbaciti” novi proizvod. Ne možete samo napisati ljudima da ste nešto stvorili i, eto, sad je to tu.

Morate biti fokusirani na cijeli proces – dijelite svoj stvaralački duh s njima, nekoliko tjedana prije im javite da uskoro stiže nešto oko čega ste uzbuđeni… Nađite vrijednost u tome da ih uključite u proces. Svakako ponudite neke početne pogodnosti i pokušajte zahvaliti onima koji su vas pratili i davali feedback tijekom procesa.

Krenite od osnovnih stvari

Nemojte se zamarati nekim visokim tehnologijama dok nemate dobru bazu – opis profila u kojem je jasno tko ste, što radite i ključna riječ je na mjestu… Između ostalog, trebali biste imati dobre naglaske (story highlights) koji govore o vašim uslugama te vašoj ponudi. Vaše objave trebale bi biti dokaz tome da ste profesionalac u onome što radite, a za kraj, najbolje bi bilo kad biste već imali neku količinu pratioca koja vas redovito prati i komentira.

Ako još uvijek nemate takav odnos sa svojim pratiteljima i kupcima, vrijeme je da prvo to izgradite, a onda se fokusirate na sitnice. Mnogi se krenu zamarati hashtagovima, analitikom i drugim stvarima koje su kvantitativne. Prvo kvaliteta, onda kvantiteta.

Koristite story za privatniji sadržaj

Mnogi vlasnici Instagram profila zbunjeni su kad su u pitanju Instagram priče i nisu sigurni što da na njima postavljaju, s obzirom na to da ono što tamo stavite tamo stoji samo 24h. Baš to je prednost priča – možete staviti i nešto privatnije ili nešto što ne želite da bude trajno na profilu, te će ta informacija kasnije nestati. Ovo je idealno za dijeljenje nekakvih privatnih pričica, digresija i privremenih ponuda, anketa, itd.

Probajte uključiti svoje pratitelje u sadržaj koji stvarate i ponudite im da odgovaraju na vaša pitanja, glasaju u vašim anketama, komentiraju promjene na profilu. Priča nije mjesto gdje se daje vrijednost, već mjesto gdje se stvaraju odnosi.

Proširite svoj marketing na više mreža

Nemojte se oslanjati isključivo na Instagram. Dobar Instagram strateg uvijek će vas podsjetiti na to da postoji mogućnost da se nešto dogodi s Instagramom kao s društvenom mrežom te da morate imati neke rezervne opcije. Zbog toga je dobro napraviti web stranicu, Facebook stranicu, dodatni Instagram profil i slično. Ako je moguće, dobro bi bilo i da imate newsletter ili neku drugu vrstu komunikacijske linije s vašim čitateljima.

Nemojte da vam se dogodi nesreća u kojoj vaš profil nestane samo tako – zbog gluposti ili nečije greške, nemara ili nekog problema. Budite spremni. Najbitnije od svega je da razvijete odnos s kupcima jer, ako to napravite, čak i da se desi nešto s profilom – oni će vas se sjećati i vratit će se k vama. Pretražit će Instagram da vide gdje ste i što radite.

Zaključak

Instagram je društvena mreža s jako puno potencijala, ali morate imati neki plan. Podsjećamo vas da je uvijek dobro pitati za savjet i naći mentora, pogotovo ako ste novi u marketingu i još niste definirali sve što je za vas bitno, ali na kraju dana – vodite se intuicijom. Nadamo se da će vam savjeti pomoći te da ste spremni podići razinu svog profila te poboljšati prodaju. Sretno i zapamtite – vrijednost i povezanost su vaši aduti.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI