Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOKako dobiti organske backlinkove i pojačati autoritet web stranice

Kako dobiti organske backlinkove i pojačati autoritet web stranice

Dva su glavna načina s kojima možemo povećati organske posjete na naše web stranice, i usko su povezana. Prvi je da kreiramo sadržaj (content marketing) koji znamo da se traži (obično long-tail pretrage). Zatim ga optimiziramo za bolji SEO, i čekamo kako bi se rangirao. Drugi način je da dobijemo backlinkove. Tu imamo dvije glavne opcije.

Jedna je da ih “zaradimo” tj. zaslužimo, tzv. link-earning. Druga je da ih platimo ($), tzv. link-building. Svakako, obje ove opcije koštaju. Obje opcije se mogu i obično se isplate. Najčešća greška je kada se radi samo jedno, ili samo drugo. Kao recimo kada jako puno trenirate (gotovo svaki dan za redom), a jedete jako loše, ili slabo. Ili ako jedete zdravo, ali se ne dovoljno krećete.

Ova druga opcija (link-building) je rizičnija i može dovesti do Google penala ako radite loše i koristite nedopuštene metode (pa vam stranice može potpuno nestati s Google-a, čak i za pretrage vašeg brenda). To se obično događa ljudima koji na takve nedopuštene načine žele prevariti Google algoritam.

Ovdje pričamo malo više o ovoj prvoj varijanti — kako privući organske (neplaćene) linkove. Kako motivirati ljude da vam linkaju web stranicu svojom voljom, bez mita.

Sama činjenica ako imate količinu sadržaja, plus kvalitetu već možete računati ne nekoliko kvalitetnih backlinkova. Jedino je pitanje kada će oni doći. Koliko će vremena biti potrebno da dobijete takve povratne linkove.

Naš cilj je:

1) Količina: što više linkova
2) Jačina: što jači linkovi, s utjecajnijih web lokacija,
3) Relevantnost: relevantniji linkovi s povezanih web lokacija

Tražimo mix ta tri ključna faktora.

Odradili smo istraživanje, analizu konkurencije, napisali ubitačan sadržaj, on page SEO odraditi kako treba, ali ni nakon nekoliko mjeseci teksta nema na prvoj strani, a kamoli među prva tri mjesta???

Demotivirajuće je kada se „polomite” oko produkcije teksta. A on, kao ukleti nikako da rangira na prvoj stranici. Već ostane na trećoj ili nekoj sasvim nebitnoj stranici SERP-a. Nažalost, nekada nije dovoljno odlična tekst, posebno ako je teža konkurencija.

Što je jača konkurencija za određenu ključnu riječ, to vam je više backlinkova potrebno kako bi taj odličan sadržaj dogurali do samog vrha i tu ga i održali. I sam dolazak do vrha je tek početak. Tada kreće teži posao. Zadržati se na vrhu.

Najlakši način kako možete dobiti besplatne organske backlinkove

Najlakši način da dobijete backlinkove je putem sadržaja koji će vam dobro rangirati i biti jako vidljiv u rezultatima pretrage.

To će uvijek biti sadržaj koji lako rangira. A posebno ako je specifičan, s vrlo malo konkurencije. Ili ako ima konkurencije, onda je ona slaba.

Npr. studenti kada pišu završne radove rade pretragu Google-a. Isto kao i novinari, ili drugi pisci koji rade za portale sadržaj.

Kao izvor navesti će vaš URL u svojim radovima ili člancima. Taj URL će preko online verzije dokumenta u PDF-u, završiti na službenim stranicama učilišta ili nacionalne knjižnice. Kao i na drugim portalima za koje pisac piše sadržaj, pa ubaci vaš URL kao izvor informacija.

Tako dobijete backlinkove potpuno besplatno, bez imalo truda oko njih. Takvi linkovi mogu imati jak autoritet, a ako se nalaze na tematski srodnim stranicama onda imaju i vrijednost za vas.

Nekada će blog članak koji nije ni SEO optimiziran, niti je bio namijenjen za rangiranje na Google-u već je pravljen ovako, za vašu postojeću publiku. Dobiti najviše backlinkova (i tako će pojačati utjecaj cijele web stranice, indirektno i one važne blog postove za koje ste ciljali da se rangirate).

Zaključak oko ovoga je: što više, što boljeg sadržaja, strpljivo i konzistentno. To je svakako dio nad kojim u digitalnom marketingu imate potpunu kontrolu.

Kako još doći do Backlinkova – kupovina backlinkova?

Možete angažirati neku SEO agenciju, koja će preko tzv. “private blog networka (PBN)
nabaviti nekoliko linkova. Ili u većini slučajeva veći broj linkova, ali prilično loših. To je rizičnije.

Private Blog Network je mreža blogova (koje agencija kontroliraju i posjeduju) na kojima će objaviti blog tekstove koji imaju povratni link prema vašoj web lokaciji.

To je dobar način, bio nekada. Ako im Google provali mrežu, kolateral mogu biti svi
koji imaju linkove na svojim stranicama iz te mreže. Sve što je brzo, lako, i jeftino, je i po pravilu i rizično.

Sigurnija opcija. Možete angažirati agencije koje rade “blogger outreach” za vas. Oni
pronalaze, pa kontaktiraju web lokacije, i nude da se napiše PR/sponzorirani post, tzv. “native” tekst koji se 100% uklapa u ostatak njihovog bloga, i taj post će u sebi imati link prema vašoj web lokaciji. Tako dođete do backlinka.

Isto to možete odraditi i sami bez angažmana agencije. To je i bolje jer imate kontrolu nad cijelim poslom i 100% možete biti sigurni da će vam tekst biti objavljen (i link u njemu) na relevantnoj web lokaciji.

Koristite originalne fotografije na web lokaciji

Jedna fora npr. je da na web stranici imate originalne fotografije koje koristite. Pa da ih drugi vlasnici na svojim web stranica koriste. S takvim fotografijama mogu navesti vaš URL kao izvor/source fotografije. Takvi linkovi obično idu prema naslovnoj stranici ili nekoj konkretnoj objavi, odnosno članku.

Fotografije mogu biti vaše originalne (ovisno o tematici stranice, djelatnosti i slično). Ili mogu biti plaćene fotografije koje zakupite s nekih od servisa za preuzimanje fotografija za web.

Takvi linkovi možda nisu posebno jaki (jer i preuzimanje slika tako obično rade slabije web stranice koji nemaju novac ili ne žele plaćati svoje fotografije ili ilustratore), ali na količinu mogu biti premija izvor linkova.

Kako dobiti organske backlinkove?

Ovdje smo napisali nekoliko jednostavnih metoda s kojima možete dobiti kvalitetne Backlinkove na svoje web stranice.

Uvijek imajte na umu da loši backlinkovi nemaju nikakvu vrijednost. Zato broj backlinkova nije važan, koliko njihova kvaliteta i autoritet.

Vremenom dobijete određen broj backlinkova prirodnim načinom, jer druge web lokacije i pojedinci koriste vašu stranicu kao izvor informacija, odnosno resurs i linkaju prema vama.

U suštini backlinkove nabavljate tek onda kada vidite da su vam prijeko potrebni, a ono što dobijete „besplatno od drugih” nije dovoljno da vam stranica ojača i počinje bolje rangirati na tražilici.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI