Petak, 24 svibnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeInstagramInstagram biografija – Malo, ali moćno mjesto!

Instagram biografija – Malo, ali moćno mjesto!

Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža. Fokus na ovoj društvenoj mreži je na fotografiji. Zanimljivo kod fotografija je da sama kvaliteta i fotoshop fotografije jako utječe na kvalitetu fotografije i dojam koji takva fotografija utječe na korisnika. Za kvalitetne fotografije potrebno je imati nešto iznad prosječan foto aparat. Morate osmisliti svoju estetiku i pronaći savršeno osvjetljenje, kutove i snimke kako bi vaš Instagram bio Instagram kojeg ćete drugi slijediti. Tematika u ovome članku je Instagram biografija.

Instagram biografija je prva stvar koju ljudi vide kada otvore vaš profil. Prije nego što vaši pratitelji mogu ostaviti emotikone u obliku srca ispod vašeg najnovijeg selfija, vaša biografija na Instagramu otkriva što ste vi i vaša stranica.

Kome je Instagram najkorisniji marketing alat?

Instagram kao takva društvena mreža najviše je korisna svim djelatnostima i osobama koje se mogu dobro predočiti fotografijom.

Sve što se fotografijom može dobro predočiti Instagram je odlična društvena mreža, i svakako je korisno imati otvoreni profil i koristiti ovu društvenu mrežu u marketinške svrhe.

Neke od takvih djelatnosti bi bili:

  • Frizeri
  • Pekari
  • Umjetnici
  • djelatnosti s uređenjem i izradom interijera i eksterijera
  • web dizajneri
  • kreatori video materijala
  • specifični proizvodi

Kao što vidite Instagram može obuhvatiti veliki broj djelatnosti.

Online marketing je po prirodi kompleksan. Pa, ako vas zbunjuje, to nije ništa strašno. To je sasvim normalno. Previše ima toga i ako ne razumijete na što se trebate fokusirate, onda se je lako izgubiti.

Neka generalna smjernica je razumjeti što vama treba. Što vama doista treba u marketingu i od čega možete imati koristi.

I to nije uvijek isto što i nekome drugome treba. Imamo različite potrebe ovisno od toga kojim se poslom ili djelatnošću bavimo, i u kojoj smo fazi razvoja tog biznisa, te još kakve probleme u tom biznisu u nekome trenutku imamo.

Npr. možete na Instagramu koristiti za pretragu bilo koju ključnu riječ ili frazu isto kao i na web tražilici. Za pojam „zubne usluge” ili „izbjeljivanje zubi” izlistat će vam se nekoliko milijuna objava takve tematike.

Gotovi svi ti profili koji objavljuju takav sadržaj su s ciljem oglašavanja na Instagramu. Kako bi korisnicima ponudili svoje usluge i sama platforma služi kao lokacija gdje mogu postaviti svoje reference, iskustva klijenata.

Konačan cilj je takvim sadržajem u okviru platforme je potaknuti korisnika, posjetitelja na kupovinu usluga ili proizvoda.

Instagram biografija – Njene specifičnosti

Instagram je dosta možemo reći zatvorena platforma, ili društvena mreža.

Facebook s druge strane nije toliko usmjeren na sebe, kada je riječ o marketingu i oglašavanju.

Npr. Kada radite oglašavanje na Facebook-u možete korisnike preusmjeriti na druge web lokacije. Najčešće na web stranicu. S druge strane može te korisnike zadržati na mreži bez da ih preusmjeravate na druga mjesta.

Instagram funkcionira nešto drugačije. Na Instagramu ne možete slati korisnike na vanjske linkove. Po novoj funkcionalnosti, to su ipak omogućili, ali samo za Instagram story. Naravno, opet uz određena pravila koja nije uvijek lako i moguće ispuniti.

Zato je jako važan Instagram Bio, odnosno biografiju.

To je mjesto odakle korisnici mogu otići na vašu web lokaciju s ove društvene mreže. Najbolji način da to učinite je da imate dobro opisan Bio na Instagram profilu.

Instagram Bio – što je i čemu služi?

Instagram biografija je kratak opis vašeg profila ispod korisničkog imena. Slično kao i na drugim društvenim mrežama ovdje se nalaze informacije. To je ujedno i prvi odjeljak kojeg posjetitelj vidi na vašem profilu.

Naravno, odmah je jasno koliko je taj dio presudan hoće li vas korisnik zapratiti ili će nastaviti dalje.

Što je još zanimljivo biografija ovdje nije napravljena da možete staviti cijeli CV, već imate ograničeni prostor koji možete iskoristiti za unos informacija i izradu opisa.

Nešto slično kao i kod SEO optimizacije gdje za title tag imate rezervirane određen broj piksela ili znakova koji su vidljivi na tražilici. Na Instagramu raspolažete s maksimalno 150 znakova teksta. Iskoristi tako mali prostor što bolje moguće nije nikako lako.

Što se obično unosi u ovaj dio profila?

To će biti svakako ime osobe ili tvrtke. Dakle odgovor na pitanje tko ste vi? Ne mora to uvijek biti ime i prezime kada je riječ o osobi. Već može biti i umjetničko ime ili naziv. Za tvrtke je najbolje klasičan pristup da unesete naziv tvrtke.

Zatim odgovor na pitanje čime se bavite? I zatim još neke benefite i koristi vaših usluga ili proizvoda.

Sve to mora biti vrlo kratko i jasno opisano.

Kreatori ove mreže se istinski druge fokus staviti na fotografiju. Iz tog razloga možemo pretpostaviti da vam daju vrlo malo prostora za tekstualno izražavanje. Pa ćete morati biti jasni, kreativni i domišljati.

Zanimljivo kod Instagrama su i oni smajlići. Smajlići pomažu stvoriti dojam opuštenog i zabavnog. Jer ipak je ovo društvena mreža i glavni fokus je na nekoj zabavi i opuštenoj atmosferi.

Na kraju dolazi na red pitanje – što želite da korisnik učini?.

U velikom broju slučajeva poslovni subjekti i organizacije koje koriste Instagram u svrhu marketinga je preusmjeriti korisnika na web lokaciju. To može biti i web trgovina. Potreban vam je jasna i konkretna poziv na akciju. Link koji vodi na vanjsku web lokaciju neka bude što jednostavniji, i neka korisnika potakne na klik.

Kako kreirati svoj Instagram Bio?

Jednostavan način je pogledati popularne profile. Svaki brend se odluči na svoj pristup. Možete koristiti direktan pristup. Napisati naziv tvrtke, brenda. Zatim jednu jednostavnu rečenicu za opis koja vas najbolje opisuje i URL od početne stranice web lokacije.

Zaključno – Instagram biografija

Instagram je svima poznata društvena mreža. Glavni fokus je na fotografiji. I kreatori mreže jednostavno se druge zakomplicirati vam bio koji drugi oblik izražavanja osim fotografijom.

Instagram bio je jedno malo mjesto gdje možete napraviti tekstualni opis. Naravno, ograničeni ste sa simboličnim 150 znakova za unos sadržaja. Opet s druge strane korisnik vašu Instagram biografiju prvo vidi kada otvori vaš profil.

Rekli, bi malo ali moćno mjesto s kojim možete prenijeti poruku i potaknuti korisnika na željenu akciju.

Naš savjet da pogledate profile poznatih tvrtki i brendova iz vaše niše i neka vam to bude glavna smjernica za izradu vašeg Instagram bio profila.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI