Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOŠto je domena, pod-domena, parkirna domena, dodatna domena i što su DNS...

Što je domena, pod-domena, parkirna domena, dodatna domena i što su DNS adrese?

Pod domena, parkirne domene ili dodatne domene (subdomains, alias i addon domain) znaju biti zbunjujući pojmovi kako nekome tko se po prvi puta susreće s njima, ali i korisnicima s nešto iskustva. Zbog ovoga odlučili smo tim pojmovima posvetiti malo više vremena i pažnje, te opisati čemu služe, kako se koriste i kako ih kreirati.

Što je domena i čemu služi?

Domena je jedinstvena adresa web mjesta. Ona se sastoji uvijek od naziva i nastavka ili ekstenzije. Dvije iste domene ne mogu postojati i ne mogu se registrirati dvije iste domene.

Domena može imati isti naziv, ali zato mora biti drugačija ekstenzija. Npr. moja-domena.hr i moja-domena.com su dvije različite web adrese. Imaju isti naziv, ali su im ekstenzije drugačije, i kao takve su jedinstvene. Ono što je još dobro znati da se nekoliko različitih domena može usmjeriti na isto web mjesto. A jedna od njih je glavna.

Domene se registriraju na registru domena. Registri su web servisi u vlasništvu tvrtki čija je djelatnost registracija web domena.

Domena se registrira obično na period od godine dana, ali može i duže. Ovisi od trenutnog vlasnika. Kada se domeni bliži datum isteka potrebno ju je produžiti. Cijene registracije i produžetka ovisi najviše o ekstenziji domene, periodu zakupa domene i registru.

S domena se međusobno može trgovati, prodavati, mijenjati vlasnike. Krajnja svrha im je kao takvima da budu adrese web lokacija.

To su neke od najvažnijih informacija u vezi domena. Idemo sada na pod domenu.

Pod domena – što je, kako nastaje i čemu najviše služi?

Pod domena, kao što se iz naziva može pretpostaviti je isto tako jedna domena, ali ovaj put ta domena je više kao „dijete” od glavne domene.

Pod domena može nastati ako imate jednu domenu koja je glavna. Npr. moja-web-stranica.com je glavna domena i ta domena služi kao adresa vašeg web sjedišta. Odnosno web lokacije, stranice.

Sada, želite napraviti blog, koji će biti jedna posebna sekcija vaše web lokacije. Tako da bude odvojen i da ima svoj jedinstveni URL (isto možemo reći svoju jedinstvenu web adresu).

To se može jednostavno postići pod-domenom. Sve što trebate napraviti je da osmislite naziv pod-domene i u administraciji pružatelja web hostinga kreirate jednu takvu pod domenu.

Ako radite s WordPress-om, onda se taj dio odradi u cPanel-u (kontrolnoj ploči web hostinga).

U Cpanel-u se nalazi sekcija „Domains”. Za kreiranje pod-domene koristite ikonu „subdomains”, u narednim koracima prvo birate glavnu domenu (ako ih imate više, pa imate izbor) i jednostavno odredite naziv svoje pod domene. To će u ovome primjernu izgledati ovako: blog/moja-web-stranica.com

poddomene
kreiranje poddomene u Cpanel-u

Mala napomena. Dali se pod-domena može kreirati ili ne ovisi o hosting paketu. Kod kupovine hosting-a pripazite dali vam paket koji želite kupiti nudi ujedno kreiranje poddmena (i koliki broj) isto kao i mogućnost dodavanja dodatnih domena (isto tako koliko dodatnih domena). Idemo sada na dodatne domene.

Dodatna domena – Addon domena

Web hosting je u suštini memorijski prostor na kojem se nalaze svi podaci web stranice (datoteke, sadržaj, multimedija). Kroz sustav takav memorijski prostor je 24 sata dostupan online. Takva računala se nazivaju serveri ili poslužitelji.

Poslužitelj je dakle samo memorijski prostor. Dobra vijest je da se osim jedne domene na takvim poslužiteljima može povezati nekoliko domena. Onda imate jednu glavnu i ostale do dodatne.

Pod-domene se uvijek vežu za jednu glavnu domenu, a dodatne domene se dodaju na hosting s kojim je već povezana barem jedna domena.

Da bi mogli dodati još jednu domenu ili više njih na jedan hosting, potrebno je registrirati dodatne domene i povezati ih s hostingom. Isto tako hosting koji zakupite mora imati tu mogućnost za dodavanje dodatnih domena. Obično svaki hosting nudi da dodatne još barem jednu domenu. Oni paketi s više prostora nude i pod 5, 10, 20 dodatnih domena.

Dodavanje domena se isto obavlja preko Cpanel-a ako radite s WordPress-om. Koristite isto sekciju „domains” i ovaj put ikonicu „addon domains”.

addon domena
kreiranje dodatne domene u Cpanel-i

DNS adrese web domena

Kada zakupite web hosting, odmah od iste tvrtke u većini slučajeva možete obaviti i registraciju domene. Ali, domene možete registrirati odvojeno na drugom mjestu kod drugog registra domena. Ili ako već imate domenu od prije na registru možete ju „spojiti” s web hostingom.

Upravo za to spajanje hostinga i domena služi DNS – Domain Name System.

Za više informacija o DNS-u, možete otvoriti članak na Wikipediji: sustav domenskih imena – DNS.

Dakle, jednostavno rečeno, da bi domena bila funkcionalan mora biti povezana s web hostingom. Inače je takva domena offline.

Svaki hosting ima svoje DNS nazive. I kada zakupite usluge hostinga, obično na email dobijete nazive DNS-a i njih dalje koristite za povezivanje hostinga s vašim domenama.

Kada promijeniti nazive DNS adresa ili ih prvi put koristite, potrebno je pričekati (obično najviše do 24 sata) propagaciju kako bi se domena povezala s hostingom.

Parkirna domena

Domena se može i „parkirati”. To je slučaj kada želite više različitih domena usmjeriti na jednu web lokaciju.

To se obično radi kada želite zaštititi brend ime od eventualne konkurencije, pa zakupite sve vrijedne nazive svoje domene u različitim ekstenzijama i usmjerite sve te domena da vode na vašu web lokaciju.

Npr.

web-lokacija.hr
web-lokacija.com
web-lokacija.eu
web-lokacija.net
web-lokacija.info
web-lokacija.org
web-lokacija.com.hr
web-lokacija.biz

To su sve različite domene s istim nazivom, ali različitim ekstenzija.

Ako je domena s ekstenzijom .hr glavna, ostale registrirane domene povežete preko DNS -a na vaš web hosting i usmjerite da otvaraju vašu web lokaciju. Pa kada netko koristi domenu: web-lokacija.eu, otvara mu se vaša web lokacija, ali u web pregledniku vidi domene: web-lokacija.hr

Parkirna domena može biti bilo koja domena koja je ispravnim DNS adresama povezana s web hostingom. Ako imate registriranu domenu, koja ne upućuju na nikakvu web lokaciju. Može se kreirati jednostavan HTML predložak, odnosno index.html datoteka koja će imati ulogu da informira korisnika koji posjeti takvu domenu. Obično se takve informacije prikazuju kada se domena prodaje, pa se tu obično nalaze podaci za kontakt vlasnika domene i eventualno cijena domene.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI