Subota, 13 travnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaWordPress – 6 prednosti za male poduzetnike i obrtnike

WordPress – 6 prednosti za male poduzetnike i obrtnike

WordPress je jedan od najpopularnijih CMC platformi za izradu web lokacija. Velika prednost WordPress-a što je to sustav otvorenog koda i potpuno je besplatan za korištenje u komercijalne svrhe. Kroz ovaj članak donosimo 6 prednosti WordPress-a za male poduzetnike i obrtnike prilikom projekta izrade web stranice u svrhe marketinga putem interneta.

WordPress vam pruža ono što je danas za uspjeh svakog projekta vrlo važno. Konstantna promjena i prilagodljivost. WordPress pruža veliku fleksibilnost i promjenu određenih elemenata web stranice, portala, bloga, web trgovine itd.

Jednostavno, veći pa i manji projekti često zahtijevaju da neke promjenu budu implementirane u što kraćem vremenskom roku i tu ne postoji puno vremena za dugi razvoj, redizajn i slično. Već možete testirati više različitih varijanti jednog te istog rješenja ili funkcije i na kraju odabrati ono najbolje.

1. WordPress.org je besplatan

Na raspolaganju imate WordPress.com koji je više kao servis i ima svoju cijenu usluge. Dok je WordPress.org besplatan i s te web lokacije možete preuzeti besplatni instalacijski paket za potrebe izrade svoje web stranice. WordPress.org je mjesto i s kometnom tehničkom i korisničkom dokumentacijom.

2. WordPress je jednostavan za korištenje

WordPress je jednostavan za korištenje i može lako savladati. Što je velika prednost u odnosu na neka druga rješenja koja nemaju tu mogućnost. Da bi mogli koristiti WordPress ne trebate posjedovati znanje ili iskustvo u nekom od programskih ili web jezika. Korisnik ili administrator web stranice izrađene u WordPress-u koristi korisničko sučelje koje je prevedeno na mnoge svjetske jezike među njima je i Hrvatski jezik.

Konkretno dodavanje novog članka ili nove objave možete započeti s nekoliko klikova. Editor za dodavanje i uređivanje sadržaja je isto tako veoma jednostavan i lagan za korištenje. Svatko tko zna raditi u nekom Office alatu za rad s tekstom, vrlo lako će savladati i editor u WordPress-u.

3. WordPress omogućuje bržu izradu web stranice

Pomoću WordPress-a danas je moguće izraditi gotovu, funkcionalnu i estetski privlačnu web stranicu u prilično kratko vrijeme.

Koriste se gotovi predlošci ili teme koje se prilagode naručitelju i samom korisniku te stranice. Ovisno od predloška do predloška ili teme moguće su i naknadne izmjene i dodavanje funkcija što putem gotovih plugina ili kodiranjem dodatnih funkcionalnosti.

Korištenje takvih gotovih vizualnih predložaka ili tema može biti i nedostatak u smislu što vaša stranica može isti ili veoma sličan dizajn kao i još mnoge druge. Drugi nedostatak je identičan kod u očima Google algoritma. Jer dvije web stranice koje imaju isti predložak ili koriste istu temu imaju i isto PHP kod, samo je sadržaj drugačiji. Što može imati određeni utjecaj na rangiranje.

4. Imate mogućnost nabaviti gotovi specifični dizajnerski predložak

Osim što postoje teme koje se lako i jednostavno prilagode, postoje i gotovi predlošci specifični za određenu branšu, biznis ili usluge. Tako recimo možete nabaviti gotovi predložak za građevinsku tvrtku ili predložak se poslove savjetovanja.

Na taj način dobijete gotovi dizajn koji je već po nekim isprobanim rješenjima ima prolaz kod korisnika. Sve što je potrebno napraviti je prilagoditi boje, logo dodati sadržaj – tekst, fotografije video snimke i slično.

5. Olakšava SEO optimizaciju sadržaja

Iako korištenje gotovog predloška ili teme se smatra nedostatkom i može imati neki određeni negativni utjecaj na rangiranje vaše web stranice. To nije toliko izraženo. Posebno na domaćem internet prostoru, gdje je još uvijek nedostatak kvalitetnih web lokacija od tvrtki i malih poduzetnika i mnoga područja su slabo popunjena sa kvalitetnim sadržajem.

Razumno je da mala tvrtka nema dovoljno resursa da investira u produkciju takvih sadržaja i takvog oblika marketinga.

Zato je prednost WordPress-a što s jedne strane možete prilično uštedjeti na izradi web stranice. Dobijete u prilično kratko vrijeme funkcionalnu web strnaicu. A najvažnije možete se više posvetiti onome najvažnijem, a to je SEO optimizacija takve stranice i produkcija dodatnog sadržaja za objavu na stranici.

Tagovi i ključne riječi

WordPress kao CMS platforma je prilično SEO prijateljski raspoložena prema Google tražilici. Važno je da napravite dobru pripremu za produkciju i objavu dodatnih sadržaja i poštujete nekoliko najvažnijih SEO parametara za rangiranje na tražilici.

Prije svega to su glavni naslov koji mora biti u H1 tagu i u cijelom objavi mora postojati samo jedan H1 tag. Zatim, danja struktura članka ili teksta mora biti s podnaslovima određene veličine i pravilnog redoslijeda. H2, H3, H4.

U podnaslovima slobodno stavite glavnu ključnu riječ ili za svaki pojedini podnaslov odredite sporednu ključnu riječ.

Glavnu ključnu riječ ubacite u tekst nekoliko puta. Dobro je da glavna ključna riječ bude u prvom odlomku teksta. Nikako na početku teksta ne bi trebala biti fotografija, već odlomak teksta s glavnom ključnom riječju.

Datoteke fotografija bi trebale biti do određene veličine, najbolje do 100kb. Svaka fotografija treba imati svoj alt tag.

Od svega i dalje je najvažnije za on page SEO optimizaciju SEO naslov i meta opis. Dodatno uz to dobro je složiti i SEO frendly URL članak ili odredišne stranice.

Naslov zajedno s meta opisom utječe na CTR. A, CTR je i dalje vrlo jak SEO faktor. Kakav će CTR biti na neki način najviše određuje sam korisnik. Ako je CTR dobar, znači da naslov i opis relevantan korisničkom upitu, jer direktno sugerira da se na tom mjestu nalazi ono što osoba u tome trenutku na mreži pretražuje.

Jednostavnom izmjenom naslova i opisa koji će biti u rezultatima pretrage možete značajno popraviti rangiranje stranice za određene upite i time povećati i broj posjetitelja

6. Za gotovo svaku funkcionalnost postoji gotovi dodatak – plugin

Plugin ili dodatak odrađuje određeni posao ili funkcionalnost web stranice. Za WordPress postoji ogroman broj što besplatnih pluginova, što plaćenih. Mnogi imaju besplatnu varijantu, a u plaćenim varijantama dobijete proširene funkcije.

Tako da se WordPress dodacima ili pluginovima brzo i jednostavno riješi mnoge funkcionalnosti na web stranicama. Što je još jedna velika prednost u odnosu na neka druga rješenje.

Ukoliko ste mali poduzetnik i želite imati jednostavnu web strnaicu koja odrađuje svoj posao kako treba, uz značajne uštede novaca i vremena. Onda vam može biti WordPress, zajedno sa svojom ogromnom bazom dodataka odlično rješenje.

Među najviše korištenim dodacima je dodatak za kontakt obrazac, zatim razni dodaci namijenjeni za dijeljenje sadržaja po društvenim mrežama.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI