Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOKako kreirati SEO friendly URL adrese na web stranicama?

Kako kreirati SEO friendly URL adrese na web stranicama?

URL adresa je jedan od on page SEO elemenata koji nije toliko krucijalan za rangiranje na web tražilicama, ali ima više značaj za korisnika. U članku je pojašnjeno kako kreirati SEO friendly URL adrese i učiniti ih što više korisnima za vaše posjetitelje.

Web adresa ili skraćeno URL (Uniform Resource Locator) je jedinstvena adresa svake pojedine podstranice ili samo stranice jedne web lokacije. Web lokacija je skup svih stranica i podstranica koje se nalaze na toj domene.

Svaka podstranica ili stranica ima svoj jedinstveni URL. Taj URL može biti bilo što, ali možete zadati točno određenu strukturu kreiranja naziva tih URL adresa, ili možete za svaku podstranicu kreirati URL prema želje, odnosno po nekim pravilima koji bi se trebalo pridržavati.

Kako vrlo lako upropastiti naziv za URL?

Nekada se zna dogodili da u procesu izrade web lokacije kreatori ne pripaze dovoljno na strukturu URL adresa ili uopće ne vode brigu o tome. Rezultat toga je da imate potpuno neupotrebljive nazive URL adresa određenih podstranica koje posjetiteljima takvih stranice ne služe ničemu.

Naknadno ići to ispravljati zna biti prilično muka, a i za SEO efekt je vrlo loše. Iako nije prevelika greška izgleda veoma neprofesionalno i nestručno urađeno.

Slučaj je čest, ako se koristi npr. WordPress gdje imamo opciju da jako jednostavno dupliramo pod stranicu, zbog jednostavnosti i bržeg obavljanja posla. Ali, URL ostaje generički i potpuno neupotrebljiv kako za web tražilice tako i za korisnika. U tome slučaju korisnik kada pogleda URL, po njegovom nazivu ne može niti prepoznati na kojoj podstranici se nalazi.

Npr. ako imamo URL za podstranicu usluge, on može biti nešto ovako www.domena.hr/usluge. I sada ako tu stranicu dupliciramo kroz CMS, za kontakt stranicu, a ne promijenimo URL kontakt stranice. Imamo URL za kontakt stranicu: www.domena.hr/usluge-2. A ne www.domena.hr/kontakt

Sustav sam generički kreira URL. Ali, URL ne može biti dva puta isti na jednoj domeni, pa CMS sustav dodaje generički naziv.

Još jedan način loše podešenog naziva za URL je ako isto koristite WordPress i nemate podešeno prikazivanje naziva objave u samome URL, već je to npr. datum objave.

U tome slučaju ako je sadržaj objave podložan vremenskom ažuriranju s novim informacijama, uvijek će ostati u nazivu URL adrese originalni datum objave članka.

Mogu se koristiti dodaci ili pluginovi s kojima možete maknuti iz URL adrese od blog objave dodatka „category”. Tako URL neće biti www.domena.hr/category/novosti/naziv-blog-objave/, već samo www.domena.hr/naziv-blog-objave.

Idemo sada vidjeti kako kreirati što bolji URL i za korisnike stranica, ali i za Google tražilicu. Prije nego krenemo dalje dobro je još znati da imamo dinamične URL adrese i statične.

6 savjeta kako kreirati SEO friendly URL adrese na web stranicama

1 znakovi i simboli

URL adrese ne sadrže slova s kvačicama i razne simbole. Možete koristiti dakle, slova (bez kvačica) i brojke. To je najbolje, jer ćete tako osigurati da imate jasne i pregledne nazive URL adresa. Jedan koristan detalj više za korisnike web lokacije.

2 koristite crticu između riječi

URL adrese u djelu koji se naziva slug između svake riječi imaju crticu. Ako koristite WordPress putem SEO dodataka određujete proizvoljno slug. Između svake riječi ubacite crticu. To se odnosi na crticu u sredini rečenice, ne na donju crticu.

Slično se može primijeniti radi dosljednosti i kod naziva datoteka fotografija i slično. Možete isto u URL nazivima tih datoteka koristiti crticu u sredini između rečenica.
3 URL adrese neka budu kratke

Preporuka je da URL adrese budu primjerene dužine. Nekada je to teško postići jer je struktura URL takva da u svojem nazivu sadrži nazive kategorija ili potkategorija, pa tek onda dolazi dio URL-a s nazivom proizvoda ili članka.

Kad god možete držite URL što kraćim. U dio koji je slug se obično ubacuje ključna riječ, ali i ne mora. Ako će s ključnom riječju biti naziv URL-a predugačak napišite kraći slug koristeći sinonime ili fraze koje što bolje opisuju tematiku određene podstranice.

4 Koristite ključnu riječ u nazivu URL-a

Ovo je jako korisno i svakako je dobra preporuka koristiti ključnu riječ u nazivu URL-a. Posebno ako radite blog objave, pa želite da vam se određena objava vremenom rangira. Onda u dio za slug može doći ključna riječ. Ovo nije SEO faktor za rangiranje, ali može biti korisno za korisnika jer mu i sam naziv URL adrese dodatno daje do znanje da se tu nalazi ono što pretražuje.

Nekada će to biti predugačko ili neće imati nekog smisla. U tome slučaju je bolje staviti sinonime ili sporedne ključne riječi. Ili jednostavno sastaviti kratki slug od nekoliko riječi koji će najbolje opisati tematiku blog objave.

5 Ne trebate koristiti datume

Datumi se isto mogu nalaziti u nazivima URL adresa, ali nije preporuka koristiti datume. WordPress ima tu opciju da vam u URL-u prikazuje datum objave nekog sadržaja. Preporuka je to promijeniti tako da vam umjesto datuma, prikazuje naziv objave, odnosno onaj dio URL pod nazivom slug.

6 Ne trebate koristiti velika slova u URL nazivima

Velika slova isto kao i datume ne treba stavljati u nazive URL-a. Rečenice ne treba započeti s velikim slovom, već s malim. Eventualne skraćenice na engleskom jeziku isto navedite s malim slovima.

Kako kreirati SEO friendly URL adrese na web stranicama

Kroz članak smo opisali neke od najkorisnijih tehnički elementa na koje treba obratiti pažnju prilikom kreiranja naziva URL adrese i određivanja strukture URL naziva neke web lokacije.

Isto tako važno je pripaziti i kod izrade web lokacije na nazive URL određenih stranica, kao što smo opisali kroz primjer gdje se može dogoditi da su podstranice (ako je bio korišten WordPress) samo kopirane, odnosno duplicirane, a da pri tome nije promijenjen naziv URL adrese.


Zato je dobro u korištenju WordPress-a svakako instalirati barem jedan dobar dodatak ili plugin za kontrolu i definiranje URL adresa. Naknada promjena može oduzeti i vremena i novaca.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI