Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeSEOSEO pisanje za web i obično „kreativno” pisanje – koje su razlike

SEO pisanje za web i obično „kreativno” pisanje – koje su razlike

Ovo je još jedan koristan članak na temu pisanja sadržaj za web. Pisanje sadržaja (svih tipova tekstova za web stranice) je oblik pisanja gdje je cilj dobivanje korisnika na web stranicu kao posjetitelja u trenutno njegovog pretraživanja na tražilicama.
Tu je dakle glavni cilj ponuditi korisniku sadržaj koji on traži. Taj sadržaj će u ovome slučaju biti u obliku teksta, odnosno informacije. Da bi to postigli, moramo koristiti u izradi takvog sadržaja ključne riječi. U suprotnome, pisat ćemo sadržaj koji neće biti dovoljno relevantan za korisnički upit i vjerojatno se neće dobro rangirati na tražilicama.

Suprotno od takvog pristupa je obično ili kreativno pisanje. To je pisanje gdje nije potrebno uzeti u obzir ključne riječi. I takvi sadržaji se ne rade s ciljem SEO optimizacije da bi se rangirali na tražilici i postali vidljivi korisnicima. Već da svoje korisnike (čitatelje) dobiju na drugačije načine.

SEO pisanje za web je tehnika digitalnog marketinga. I ova tehnika marketinga je poznata po tome što je uvijek zavijena raznim tajnama, misterijama i zabludama koje prate SEO optimizaciju.

Već smo nešto pisali o tome na portalu, pa možete otvoriti članak: mitovi seo optimizacije.

Zbog čega je to tako? Razlog je u pokušajima manipulacije i „varanja” algoritma od tražilice, prvenstveno Google-a, kako bi se zaobišli uvjeti rangiranja i postigao rezultata s manje uloženog rada, novca i manje vremena. Vremenom se je algoritam razvio na vrlo napredan nivo, pa je sada tzv. „varanje” vrlo rizično, i može se platiti vrlo skupa cijena.

Kreativno pisanje – nekoliko karakteristika ovakvog tipa pisanja

U nastavku ćemo odvojiti kreativno pisanje od SEO pisanja.

Kreativno pisanje je pisanje najčešće u trenucima inspiracije ili dobre motivacije. Tu ne morate paziti na ključne riječi i ostale elemente važne za optimizaciju teksta, kao što su recimo naslovi, podnaslovi, paragrafi, srodne fraze, linkovi u tekstovima, fotografije, pozivi na radnje – CTA. I slično, što tekst može imati, ili je dobro da ima kako bi se što bolje vremenom rangirao.

Kada pišete kreativan sadržaj i objavljujete ga na web-u ili blogu. Znajte da nećete tako lako dobivati web posjetitelje na vaše stranice putem tražilica. Takav sadržaj nije optimiziran za rangiranje i puno teže se rangira nego sadržaj koji je možemo reći „tehnički” podešen i tako napisan da se rangira među ostalim sadržajem za pojedini korisnički upit.

Kada bi išli optimizirati kreativni sadržaj, on bi izgubio svoj smisao.

Iz tog razloga u digitalnom marketingu jedini smisao prilikom produkcije sadržaja ima SEO sadržaj koji je pisan isključivo i za korisnika i za tražilice.

Može se dogoditi situacija da se pitate u čemu je problem i gdje griješim, pišem sadržaje, ali nema posjetitelja.

SEO pisanje za web

Zajedničko kreativnom pisanju i pisanju za web je što sadržaji moraju biti gramatički i jezično ispravno napisani.

Prilikom pisanja sadržaja s ciljem dobivanja web posjetitelja morate uzeti u obzir mnogo faktora koji utječu na konkretan rezultat.

Ovdje smo naveli neke od glavnih faktora:

  • dobro istražiti ključne riječi
  • prilagoditi jezik i stil pisanja publici (drugim riječima, govoriti njihovim jezikom, koristiti termine i stručne nazive)
  • upoznati buduće čitatelje i korisnika sadržaja (njihove probleme i rješenja koja traže)
  • prilagoditi pisanje i izražavanje za internet (koristiti kratke jasne rečenice)
  • vizualno urediti sadržaj (koristiti praznine, preglednost i prilagoditi vizualni izgled sadržaja)
  • obratiti više pažnje na naslove i podnaslove

Kod SEO pisanja vrijedi pravilo da je manje više. Ovakve kvalitetne sadržaje nije tako lako napisati kao što to može biti slučaj kod kreativnog pisanja.

Morate uzeti u obzir mnogo toga, i potrošiti puno više vremena na produkciju jednog kvalitetnog SEO članka ili teksta. Posebno ako se radi o prodajnom tekstu koji mora biti još k tome „podešen” i za postizanje što većih konverzija.

Istraživanje ključnih riječi – najvažniji korak

Analizom ili popularno zvano istraživanje ključnih riječi, dolazite do pojmova i fraza koje se koristi prilikom pretraga na webu.

To je važno odraditi iz dva glavna razloga:

  1. Prvi je da vidimo koje su to fraze i pojmovi traženi, a u ujedno nama interesantni
  2. Drugi razlog je da vidimo koliko ima interesa i kakva je potražnja

Ako želimo raditi sadržaje na temu keramike, keramičkih pločica i postavljanja keramike. Zanimaju nas svi mogući pojmovi povezani s tim temama. Svi pojmovi koji su relevantni njih uzimamo u obzir i dalje razmatramo do konačne odluke hoćemo li koristiti neki pojam kao ključnu riječ ili nećemo.

Isto tako ako je jedan pojam interesantan, ali nema nekog velikog interesa jer je prosječan broj mjesečnih pretraga mali ili premali da bi nam bio uopće isplativo trošiti vrijeme i novac (ako plaćamo drugu osobu kao suradnika da piše SEO sadržaj za web), onda taj pojam isto nećemo uzeti u obzir jer nam se ne isplati.

Možete napraviti jedan manji tekst s takvim pojmom, ali od takvog tekst ne treba ništa očekivati što se tiče njegovog rangiranja i priljeva korisnika.

Takav sadržaj će se vjerojatno dobro rangirati (zbog male konkurencije, posebno ako ga napišete bolje od sadržaj koji se trenutno rangira). Ali, neće biti velikog priljeva posjetitelja kada je pojam ili fraza oko koje ste optimizirali takav tekst slabo ili jako slabo pretraživana.

Naslovi – elementi sadržaja na koje svakako vrijedi obratiti pažnju

Razlog zbog kojeg su naslovi za SEO sadržaj tako važni je isticanje. Naslovi su elementi sadržaja koji se većim fontom dodatno istaknu od ostatka teksta.

Isto tako prvo što korisnik vidi kada gleda u rezultate pretrage na tražilici je upravo naslov. Koji je još k tome isto tako većeg fonta od teksta ostatka rezultata pretrage.

Naslovi uvijek dolaze u prvi plan.

Za pisanje SEO naslova ima mnogo pravila, pristupa i metoda.

Za jednostavnu primjenu možete na brzinu primijeniti ova dva pravila

  • Koristite ključnu riječ u naslovu – kako bi postigli relevantnost s korisničkim upitom u pretrazi
  • Razmislite i koristite igru riječima – kako bi postigli da korisnik prije odluči kliknuti na naslov

Relevantnost je jako važna u digitalnom marketingu. S njome postižete to da se sadržaj uskladi s korisničkim upitom. Ali, ne samo to. Već da sadržaj bolje optimizirate za tražilice. Dakle, ovime radite dobar posao i za korisnika i za algoritam tražilice.

Igre riječi su uvijek zanimljiv izazov. Kako određenom riječju ili rečenicom postići efekt da korisnik klikne na naslov.

Ima mnogo „psiholoških” pristupa. Da bi to lakše mogli ispravno uraditi morate znati što korisnik želi i traži. Upravo to komunicirate kroz naslov, a onda dalje u tekstnu isporučite ono što ste obećali u naslovu.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI