Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeFreelanceriKorisne web stranice za freelancere

Korisne web stranice za freelancere

Internet nam je donio razne prilike, a osim prilike da se zabavljamo, učimo nešto novo i održavamo komunikaciju s onima koje volimo, imamo šansu stvoriti sasvim novu vrstu karijere po vlastitoj mjeri. Mnogi više nisu zainteresirani za rad kod drugih – ne žele imati poslodavca, žele upravljati vlastitim vremenom i prezentirati vlastite ideje. Ima smisla, zar ne? Tko ne bi volio biti sam svoj šef?

Ipak, ne možemo svi odmah imati tvrtku. Za početak, mnogi moraju svoje talente izbrusiti i odlučiti koji od tih talenata je najkorisniji i najisplativiji. Kako bismo svoju zaradu održavali na nekoj pristojnoj razini, moramo naučiti i kako da te talente predstavimo na atraktivan način. Mnogi moraju naći prostor gdje će se reklamirati, a gdje će njihov rad i prava ipak biti zaštićeni.

Danas smo vam pripremili popis stranica koje će definitivno koristiti freelancerima – onima koji su uzeli stvar u svoje ruke i spremni su svoje talente učiniti profitabilnima. Ako ste i vi zainteresirani za zaradu koja će ovisiti isključivo o vama i vašim sposobnostima ili ste umorni od toga da radite za nekog drugog, definitivno proučite listu koju smo vam pripremili.

UpWork

UpWork je web stranica na kojoj možete naći i poslodavca i razne freelancere. Ovo je vjerojatno najpoznatiji portal ove tematike, a i jedan od najsigurnijih svakako! Neovisno o tome koja vas kategorija zanima (umjetnost, IT, marketing, administracija, financije…) naći ćete nekoga po svojoj mjeri! Nakon što obavite neku uslugu, dobit ćete povratnu ocjenu i na kraju dana možete dobiti zavidan broj dobrih recenzija koje će vam biti odlična reklama! Nešto je teže započeti, naravno, ali ako budete skromni za početak, vaše ponude kasnije mogu biti i dosta skuplje!

Fiverr

Fiverr je dosta sličan UpWork-u, ali možete očekivati nešto veću količinu “neobičnih” ponuda. Sigurnost je jednaka, za to ne morate brinuti, ali karakter stranice jest nešto opušteniji. Ovdje možete naći i veliki broj usluga koje su komičnog karaktera, stoga možete osim svojih talenata prezentirati i neke stvari koje su možda malo manje službene. Fiverr ima sličan princip kao UpWork, dobivate recenzije i možete napraviti više “opcija” za jednu ponudu – jeftinija opcija, skuplja opcija, itd.

Freelancer.com

Freelancer.com nešto je ozbiljnijeg i profesionalnijeg karaktera od prethodne dvije stranice, a provjere koje morate proći da biste ovdje radili ipak su na višoj razini. Sigurnost i praktičnost je zavidna, ali zbog toga cijene znaju biti nešto više i manje pristupačne. Ako se probijete na bilo kojoj od prethodnih platformi, ova platforma bi mogla biti dobar nastavak za vaš poslovni put, no ne preporučujemo da započinjete ovdje! Ponude na ovom portalu težinski su fokusirane na programiranje, dizajn i prodaju.

PeoplePerHour

PeoplePerHour još jedna je stranica na kojoj možete objaviti projekt i naći freelancere, ali i postati jedan. Ipak, za razliku od prethodnih stranica, ovdje ćete morati poslati upit i odgovoriti na priličan broj pitanja – dio će biti o vama, dio o vašim vještinama, vašem portfoliju, ali i vašim preferencama u radu. Zbog toga morate biti kreator neke više kvalitete, a zarada će biti sigurna. Ipak, puno truda za relativno slične cijene kao na UpWork-u ili Fiverr-u… Razmislite isplati li se.

99designs

Ukoliko ste dizajner, šansa da nađete kvalitetan i zabavan projekt daleko je bolja kada se prijavite na 99designs. Ova stranica fokusirana je baš na dizajnere – kako dizajnere fizičkih proizvoda, tako i dizajnere web stranica, logotipa i sadržaja. Dakle, možete ili raditi s poslodavcima direktno ili sudjelovati u raznim natjecanjima gdje dajete drugima “mali zalogaj” vašeg rada pa oni biraju tko im je najbliži u osobnom stilu. Ova stranica nešto je selektivnija od prve dvije, u rangu s PeoplePerHour, ali je zarada jako dobra i talentirani pojedinci definitivno će moći dobro živjeti.

Mali savjeti za dobru prezentaciju

Kad se prezentirate na ovakvim stranicama, jako je bitno da budete iskreni – većina poslodavaca i klijenata već zna što traži. Nemojte gubiti vrijeme u pregovorima i razgovorima jer je tematika projekta van vašeg interesa, budite jasni i glasni o tome tko ste, što radite, kako to radite, za koliko i u koje vrijeme. Većina ovih web stranica ima neku vrstu “widgeta” na kojem možete napisati svoje opcije i sve o svom radu, tako da se ne morate brinuti o lošoj komunikaciji.

Budite pristojni – većina ljudi već je umorna od traženja suradnika i znaju koliko je teško i komplicirano ostvariti dobru poslovnu priliku. Što ste pristupačniji i pristojniji (ne na svoj račun, doduše), veća je šansa da ćete uspješno naći poslodavca. Isto tako, budite redoviti u odgovaranju na upite. Ako vas često nema online, velika je šansa da će vaš posao dobiti netko drugi – ljudima koji rade u online industriji vrijeme je jako bitan resurs.

Za kraj, budite svoji! Ono što je kod vas neobično ili čudno, drugima bi moglo biti zanimljivo i atraktivno. Vaš stil dizajniranja, pisanja, programiranja ili razgovora mogli bi vam donijeti mnoge zanimljive suradnje, čak i ako niste mislili da je to moguće. Vaša individualnost razlog je zbog kojeg ćete biti uspješni i uživati u onome što radite.

Zaključak

Ako vam je dosta da radite za nekog drugog i da gradite tuđe snove, zaputite se na neku od ovih web stranica. Prezentirajte se iskreno i otvoreno te budite komunikativni – prilike će doći same. Nemojte odustati, budite temeljiti i dajte svakoj platformi barem dva mjeseca da “proradi”. Uvijek možete prijeći na drugu kasnije – nema granice vašoj kreativnosti i vašim snovima. Sretno! Vjerujemo da ćete svoje talente iskoristiti na pravi način.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI