Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingŠto sve spada u digitalni marketing?

Što sve spada u digitalni marketing?

Digitalni marketing širok je pojam i mnogi uopće nisu sigurni na što se odnosi. Ipak, radi se o nečemu što može biti izuzetno profitabilno za one koji imaju znanje. Danas ćemo vam objasniti o čemu se radi, što digitalni marketing ubraja i kako da postanete dio svijeta digitalne prodaje. Morate imati na umu da ništa ne dolazi preko noći i da ćete se morati dobro informirati ako želite zarađivati online, ali definitivno možete od svog posla napraviti pravu online pustolovinu.

Ako ste netko tko je spreman uložiti vrijeme i učiti nove stvari, digitalni marketing je dobra investicija. Morate biti svestrani, željni znanja i ideja, ali i otvoreni. Ipak, morate biti i kreativni, s obzirom na to da svaki online pothvat zahtjeva stvaranje novih medija – fotografije, videozapisi, tekstovi. Morate vježbati svoje vještine, ali se možete i odmah usmjeriti u ono polje u kojem ste prirodno dobri.

Što je digitalni marketing?

Digitalni marketing mnogi smatraju jednom vrlo jednostavnom i „prostom“ temom jer misle da je digitalni marketing zapravo „influencerstvo“. Digitalni marketing zaista je mnogo više, a radi se o cijeloj grani ekonomije koja se uspjela popularizirati rastom društvenih mreža.

Imajte na umu da je digitalni marketing zaista mnogo više od oglašavanja, promoviranja i pisanja postova. Ono što vidite na društvenim mrežama ili web stranicama na neki je način površina onoga što digitalni marketing zaista jest – radi se o jedva 20% procesa.

Pravi proces i ono čime se bavi dobar marketinški agent ili znatiželjan vlasnik obrta jest ono što se dešava iza kazališnih zastora. Najbitnija komponenta ovog posla jest regulacija ponude i potražnje, upoznavanje svojih klijenata, svojih pratitelja i onih koji vas prije svega poštuju kao edukatora i ličnost. Morate znati upravljati njihovim interesima, regulirati njihove potrebe sa svojim stvaralačkim željama te prioritizirati svoje ideje.

Digitalni marketing manifestira se u svakom polju digitalnog svijeta, a mi ćemo sad popričati konkretno o nekim zanimljivim granama marketinga u koje se možete usmjeriti.

Što uključuje digitalni marketing?

Marketing na tražilicama

Internetske tražilice jedan su od najbitnijih i najjednostavnijih načina za privući promet na svoju web stranicu i ostale portale. Postati majstor za kreiranje sadržaja kojeg će tražilice voljeti, ali i učenje o algoritmima društvenih mreža, bitne su komponente koje morate usvojiti.

Marketing na društvenim mrežama

Ovo je vjerojatno najrazvikaniji i najpopularniji dio marketinga, a radi se o stvaranju sadržaja na društvenim mrežama. Morat ćete komunicirati s drugim stvaraocima, ali i vašim klijentima, te stvoriti povjerenje koje će vam pomoći u budućim suradnjama i lansiranju proizvoda. Dobro poznavanje društvenih mreža uključuje i kreativnost i socijalne vještine, tako da je dobro raditi na sebi prije no što se bacimo u ove vode.

SEO marketing

SEO, odnosno Search Engine Optimization, „tajni“ je jezik internet tražilica koji nas uči kako da napravimo dobro rangirajući sadržaj. Kad naučite koja vrsta sadržaja je za vas, morate naučiti i kako dobro producirati upravo taj sadržaj – nije sve „one size fits all“. Zaista nije!

Brendirani marketing

Za one koji su spremni izgraditi svoj brend i nuditi svoje proizvode ili usluge, brendirani marketing je najbolje usmjerenje. Ovo je ujedno i najpopularnija forma marketinga, pogotovo s obzirom na to da se radi o osobnom pothvatu za kojeg su mnogi više uzbuđeni. Morat ćete biti majstor svih vještina te mnogo učiti jer ćete tu pokriti i druge grane marketinga, ali definitivno se isplati.

Kako postati dio tog svijeta?

Prvi korak je krenuti. Mnogi misle da moraju krenuti s nekim velikim znanjem i da moraju biti apsolutno spremni za svaku grešku i prepreku. To nije točno – možete učiti po putu i možete sami sebi dokazati da ste spremni, iako nemate podršku okoline. Dakle, svakako dobro razmislite o svojoj motivaciji i koliko jako zapravo želite postati online marketing entuzijast.

Drugi korak uključuje neki plan. Stavite na papir brojke koje želite vidjeti u sljedećih 12 mjeseci, zapišite kako ćete do njih, na koje platforme ćete se fokusirati i koju vrstu sadržaja ćete napraviti. Gdje usmjeriti svoju pažnju i energiju? Da, to je neobično pitanje, ali morat ćete naći odgovor na njega kako ne biste bez veze stvarali sadržaj bez neke dobre povratne informacije.

Treći korak uključuje pronalazak pomoći ako primijetite da neku komponentu ne možete odraditi sami. Nije loše naći nekog stručnjaka da vam pomogne kod izradi web stranice, kuriranju sadržaja po SEO pravilima ili pak izradi korisničke podrške za vaš brend. Nemojte se mučiti i uštedite vrijeme – vaši resursi definitivno su prioritet.

Zarada od digitalnog marketinga?

Česta zabluda je da ćete početi zarađivati odmah prvi dan. Naravno da je to moguće, međutim većina ljudi ipak mora uložiti više vremena i veće napore kako bi osjetila neku korist. Ako prodajete proizvode ili usluge, zapravo je potrebna samo jedna osoba kako biste ostvarili zaradu. Tu je situacija nešto drugačija, ali generalno imajte na umu da sve dobro zahtijeva više vremena – ne samo vašeg.

Savjeti primjenjivi na svako polje

Povežite emocije i rad. Objasnite svojim klijentima zašto im treba vaš rad, ali povežite sve što im prezentirate s nekom emocijom koju oni osjećaju ili pak nekom situacijom koja je njima bliska. Primjerice, ako ste netko tko se bavi osiguranjem, nemojte im objašnjavati termine iz osiguranja ili što koji paket znači, već im objasnite zašto je bitno imati osiguranje, što će to kod njih pobuditi i što će im značiti.

Educirajte besplatno. Naravno da nećete ponuditi ono znanje koje dijelite privatno i potpuno, ali ćete im dati male komadiće koje će oni osjetiti i koje će oni smatrati danom vrijednošću. Kad odluče da je vaš rad dobar za njih i da žele čuti još od vas, bit će zainteresirani i za plaćeni sadržaj. Dakle, morate se dokazati.

Zaključak

Digitalni marketing definitivno je polje za svakoga tko je kreativan i spreman na učenje. Iako se možda nećete snaći u svim ulogama, možete naći nešto što će biti u skladu s vašim željama i mogućnostima. Imajte na umu da je potreban trud i da ne možete očekivati promjene preko noći.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI