Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeDigitalni marketingZa 10 minuta reći ću vam istinu o digitalnom marketingu

Za 10 minuta reći ću vam istinu o digitalnom marketingu

Mnogi početnici su u nevjerici kad krenu učiti koncepte digitalnog marketinga. Isprva im se čini kao da je digitalni marketing jako jednostavan i kako im je svima urođeno to znanje koje će im pomoći da se brzo obogate. Ipak, kad nakon nekog vremena krenu učiti konkretne informacije i istraživati o statistici i matematičkim formulama, situacija postaje nešto kompliciranija.

Naravno da ne morate znati matematiku i fiziku, ali je svakako dobro znati da digitalni marketing nije samo rad po osjećaju ili intuiciji. Iako intuicija ima svoje korisno mjesto u ovom polju digitalnog stvaranja, ipak morate imati određeno predznanje.

Mnogi postavljaju pitanje – koja je istina o digitalnom marketingu? Što je zapravo taj misteriozni koncept pod imenom digitalni marketing? Koja je njegova svrha i koliko je zaista teško naučiti kako biti kvalitetan stvaratelj sadržaja?

Pa, imate sreće jer za 10 minuta reći ću vam istinu u digitalnom marketingu. Isto tako neću podijeliti s vama samo jednu istinu, već mnogo istina koje su možda zahtjevne za razumjeti, odnosno prihvatiti, ali su korisne i dobro ih je apsorbirati i poznavati.

Ne postoji stvar kao „brzi novac“

Mnogi se nadaju da će njihovo prethodno iskustvo sa stvaranjem sadržaja biti dovoljno bitno i relevantno da brzo sagrade veliko carstvo digitalnog marketinga. Ljudi se nadaju da će zarađivati više jer rade sami i svoju zaradu ne moraju dijeliti s više ljudi. Ipak, puno je teže zarađivati kad si sam i puno je teže raspoređivati troškove s obzirom na to da sve troškove plaća samo jedna osoba.

Digitalni marketing ne bi trebao biti vaš izbor ako želite brzi novac ili se samo želite obogatiti preko noći. Ideja pasivne zarade je vrlo interesantna i korisna te je mnoge inspirirala da žive bolje živote, ali šansa da ćete zarađivati velike novce ne radeći ništa je izuzetno mala. Ako ste ušli u digitalni marketing ili neku sličnu branšu s nadom da ćete zarađivati puno, a raditi malo – žao nam je, to nije istina. Iskreno, postoje određene tvrtke koje su se jako brzo obogatile i postoje razni influenceri koji zarađuju uistinu velike novce, ali veliki faktor u tome je sreća. Internet nije rupa bez dna koja samo nudi novac i zaradu, već trebate biti kreativni i radišni baš kao i u svakoj drugoj karijeri.

Digitalni marketing nije jedna vještina

Moramo vas razočarati ako ste uzeli tečaj za digitalni marketing i očekujete da ćete sve potrebno naučiti isključivo tamo. Digitalni marketing zahtijeva sklop vještina i ne možete očekivati da ćete kroz jedan tečaj naučiti sve što je potrebno da biste postali uspješni. Morate biti odličan komunikator, dobar pisac, dizajner, organizator, računovođa, lektor, umjetnik, matematičar… Postoji jako puno uloga koje jedna osoba mora igrati unutar svog poslovanja, tako da nemojte računati da ćete naučiti sve što treba čitajući jednu knjigu ili odlaskom na jedan tečaj.

Mnogi profesionalci u digitalnom marketingu preporučit će vam  da uopće ne uzimate tečajeve koji su vezani striktno za digitalni marketing ili da takve rezervirate isključivo za početak. Puno je bolje izučavati svaku vještinu zasebno jer su resursi koji su specificirani za neku vještinu uvijek bolji nego općeniti resursi u svijetu marketinga. Dakle, ne postoji prečica koja će vam pomoći da se obogatite na brzinu i da pomoću jedne vještine u kojoj ste dobri postanete milijarder. Proces učenja bi vam trebao biti zanimljiv i zabavan. To i je poanta.

Šansa da postanete viral je jako mala

Ovaj istina vjerojatno je najteža za „progutati“  zato što se mnogi nadaju upravo šansi da se proslave online. Internet ima jako velik potencijal i šansa da postanete jako poznati je zapravo prilično solidna ukoliko konstantno radite i trudite se unaprijediti svoj biznis. Svi znamo kolika je moć interneta kad su u pitanju influenceri i stvaratelji sadržaja. Neki su doslovno preko noći postali poznati zahvaljujući tome što je njihov video ili blog post postao viralan. Ipak šansa da vi završite na vrhu YouTube trendinga je zaista mala.

Ne želimo da se obeshrabrite ili pomislite da vaše mjesto nije u digitalnom marketingu, jer definitivno jest. Vjerojatno možete izgraditi dobru karijeru od koje ćete imati solidan prihod, ali vam želimo reći da te stvari ne dolaze brzo i jednostavno. Algoritmi društvenih mreža i web crawleri odnosno pauci konstantno mijenjaju svoje statističke preference. Jednostavno je nemoguće pretpostaviti tko će postati poznat u narednim danima ili mjesecima. Sve što želimo reći je da se ne oslanjate na tu ideju da će vaš video dobiti milijardu pregleda i da ćete baš putem njega postati svjetska zvijezda. Uložite više energije na različitim frontama jer je to način da dođete do mnogih korisnika i bez toga da budete viralni.

Trud i rad je potreban jednako kao i u drugim karijerama

Za kraj, iako ste ovo vjerojatno i sami mogli zaključiti, digitalni marketing nije nevjerojatno lagani način da postanete biznismen i da svaki dan provodite odmarajući. Iako je možda u ovoj branši faktor sreće bitniji nego u nekoj drugoj, uistinu morate dosta raditi i morate se truditi. Ovakve stvari ne bi vas trebale obeshrabrivati jer vam pokazuju da vi imate kontrolu nad svojim uspjehom i da oni koji se trude i pokušavaju imaju šansu postati poznati i dobro se situirati. Dakle, ako se svaki dan pojavite na mreži i učite nešto novo, nećete imati problem. Gurajte se na mjesta na kojima možete i niste dobrodošli. Učite informacije koje su teške za razumjeti i iskušavajte stvari. Pokus je često najbolja metoda učenja i ne dopuštajte drugima da vam kažu da digitalni marketing nije za vas jer ste premladi, prestari, neiskusni ili bez diplome u marketingu ili ekonomiji. Ima prostora za sve i ne postoji konkurencija koja će vas moći isključiti iz ogromnog svijeta interneta.

Zaključak

Eto sada kad znate istinu u digitalnom marketingu, moći ćete mu pristupiti na zdraviji i bolji način. Zaista je istina da je uspjeh često stvar perspektive i da oni koji imaju dobro posloženu perspektivu mogu izuzetno dobro živjeti te uspjeti u svemu što im se nalazi na putu. Sretno u vašem putovanju kroz vode digitalnog marketinga – vjerujte u sebe!

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI