Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeInternet zaradaVlastiti web projekt s ciljem zarade novca – Odakle krenuti i ključni...

Vlastiti web projekt s ciljem zarade novca – Odakle krenuti i ključni elementi!

Ako vam nitko ne dolazi na web stranicu, ako vam nitko ne posjećuje profile na društvenim mrežama, onda nema ni tko kupiti ono što nudite, odnosno prodajete.

Jedan od prvih koraka u digitalnom marketingu je privući ljude i publiku.

Kroz ovaj članak proći ćemo neke od najvažnijih elementa za uspjeh web projekta u kojemu želite, imate za cilj zaraditi novac.

Ključno je razumjeti kako to sve povezati u jednu cjelinu, jer uglavnom jedno ne može bez drugog. Ne možemo “monetizirati” tek tako posijete ako nemamo neki proizvod ili uslugu koju ćemo im ponuditi, i doslovno „džabe” proizvod ili usluga ako isti nitko ne vidi.

Ali u tim faktorima, posjete su kao zrak. Kisik bez kojeg se ne može nikako. Kao da i ne postojimo.

Jer, kada imate posjete i pažnju, one i same po sebi mogu biti dovoljne. Ne morate imati svoj proizvod. Možete promovirati i preporučiti (preprodati) tuđi proizvod. Postoji jako veliki broj načina kako monetizirati, odnosno unovčiti pažnju svojih posjetitelja.

Tu sada postoji sto strategija i opcija. U svakom tržištu je malo drugačije.

Najbolji način za monetizaciju je da tu izgrađenu (ili nadolazeću, ako imate kontinuirane posjete) pažnju „okrunite” nekim svojim vlastitim proizvodom ili uslugom.

Razlog je taj što imate puno više kontrole nad rezultatima nego da nalazite neka polu-gotova (tuđa) i možda ne kompatibilna rješenja preko kojih onda obično možete lako naštetiti odnosu s vašim posjetiteljima (brend, reputaciju) koju te izgradili vjerojatno jedan duži period.

O tome smo već dosta pisali ovdje na portalu. Prvenstveno se to odnosi na affiliate marketing gdje koristite neke tuđe proizvode ili usluge i njih koristite za monetizaciju web lokacije.

Može biti dobro, ali ima puno mana i lako cijeli projekt može propasti. Uložit ćete puno vremena i novca, a moguće da nećete uspjeti dovoljno zaraditi.

Svakako bolje je da dublje gradite i stvaranje jačate povjerenje kroz vlastite proizvode i rješenja. Osim toga, to obično najbolje i konvertira. Jer ljudi žele kupiti nešto od vas, ako ste ih privukli i prethodno izgradili neki kvalitetan odnos s njima. Tako da vam vjeruju, imaju povjerenja i žele od vas još više. Te na kraju rado će vam za to i platiti.

Iz tih razloga, dobra strategija u raznim projektima digitalnog marketinga je stvarati kvalitetan sadržaj koji može biti u raznim oblicima, ovisno od platforme do platforme na kojoj se objavljuje. I time unaprijed davati veliku količinu vrijednosti kroz ako dostupan sadržaj.

Jedan dio sadržaja može biti dostupno javno, kao npr. blog objave i razni članci. A jedan dio može isto tako biti besplatan, ali dostupan za preuzimanje ili korištenje na druge načine i distribuiran kroz neke druge kanale kao što je npr. email marketing, o kojemu smo isto dosta pisali na portalu, pa možete potražiti neke članke upravo na tu temu.

U toj varijanti, sigurno možete bolje monetizirati pažnju, onda možete i više novca i energije investirati u nove posjete, i tako napravite jedan krug koji će se zavrtjeti, kao perpetuum mobile.

Kako god, još jednom poanta je da bez posjeta nema ništa. U startu je potrebno imati što jasniju viziju kako ćete dolaziti do web posjetitelja.

Izrada i rad na kvalitetnoj web lokaciji je samo jedan od najčešćih kanala dolaska do posjetitelja. Odnosno web lokaciju vam je tu glavni web alat.
Drugi kanali su svakako društvene mreže, e-mail marketing i video sadržaji.

To je što se tiče same količine posjetitelja.

Monetizacija projekta kroz nekoliko izvora prihoda

kako ne zaraditi novac na internetu
fotografija preuzeta sa: https://pixabay.com/photos/man-money-tablet-bet-success-win-5574872/

Druga stvar koju je potrebno što jasnije predvidjeti jesu opcije za monetizaciju. Nekoliko načina kako ćete naplaćivati.

Da barem okvirno, imate neku viziju kako ćete od tih posjetitelja „izvući” novac. Nećete odmah vidjeti sve opcije. Već će se vremenom neke od njih i same vam ukazati.

Više o tome možete pročitati u članku na temu: kako dobiti od kupaca ili web posjetitelja povratan odgovor – feedback.

Ali je važno da imate barem okvirnu ideju, da ne bi izgradi veliku publiku s kojom pojma nemate što ćete raditi. Jer nije sve u veličini publike samom broju posjetitelja, već i što s njima raditi i kakav je tip i kvaliteta te publike.

Kao Spartanci koji s 300 ratnika mogu napraviti isto kao i Perzijanci s milijun ratnika. To naravno puno ovisi od tržišta i problema kojeg rješavate (u množini, da rješavate i više od jednog problema istoj publici).

Dakle, potrebno je imati neku vrsta “plana za posjete”.

Recimo, prva varijanta je od samog starta isključivo jedna strategija. Plaćena. Praviti top kvalitetan sadržaj, napravi nešto besplatno a vrijedno potencijalnoj publici, i zatim plaćati reklame. To je najbrži i najlakši način s najmanje „muke”.

Ako ne tako. Onda nalazite druge, obično sporije i teže načine (organske), koji su dugoročniji (ali i uglavnom profitabilniji).

Svako tržište i biznis je malo drugačije – Ali neophodno je imati jasnu sliku

Pažnja je (danas) sama po sebi na neki način i vrijednija od proizvoda ili ponude. Jer pažnju možete iskoristiti i bez proizvoda, a proizvod ne možete prodati bez te prijeko potrebne pažnje. Pažnja je sama po sebi neka vrsta kapitala.

Imati svoj proizvod/e, i bolje, pametnije kanaliziranje te izgrađene publike (kroz recimo email marketing), je obično najbolje rješenje da vam posjete vrijede daleko više. I da vam se onda i više isplati akvizicija nove pažnje. Bilo organski ili plaćeno.

Jednostavno onda vam “jedan veliki uzdisaj zraka„ vrijedi daleko više. Možete duže izdržati bez novog udaha.

Marketing guru Dan Kennedy je ima jednu zanimljivu misao… “He or she who can afford to spend the most to acquire a new customer, wins.”

I ovdje se događaju pogreške u koracima. Činimo jedno prije drugog.

Posjeduje se proizvod i usluga, a ne postoje posjete, i ne postoji znanje kako doći do njih.

I kako izgraditi publiku što veću (uz ideje i plan posjeta). Te, kako tu publiku što bolje monetizirati (uz sjajne i atraktivne, vlastite proizvode).

I onda vam se svaki minut uložene energije i novca, jednostavno više isplaćuje. Jer jasnije znate što radite, i što ima veći potencijal za uspeh na svim frontovima. Lakše se diše. I poslije nekog vremena, planinski zrak imate svaki dan.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI