Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaŠto je web hosting?

Što je web hosting?

Ako želite biti uspješan vlasnik tvrtke, na kraju ćete morati preseliti svoje poslovanje u digitalni prostor, a to znači da ćete morati nabaviti web domenu i web hosting. Ako ste izgubljeni i niste sigurni koji je ispravan sljedeći korak za vas, ne brinite – mnogi ljudi u početku osjećaju veliko opterećenje. Suvremeno doba može biti prilično zahtjevno zbog brojnih preduvjetima za uspješno poslovanje, pogotovo jer su svi danas naučeni da sve dobiju online. Ipak, nisu svi vlasnici navikli upravljati digitalnim poslovima.

Ako radite sve korak po korak, zasigurno ćete uz strpljenje i rad stvoriti uspješniji posao i u digitalnom prostoru. Danas ćemo razgovarati o tome što je web hosting, trebate li ga, kako ga odabrati i kako pronaći dobrog pružatelja usluga hostinga. Dat ćemo vam nekoliko savjeta i trikova kako da brinete o svom web hostingu i dobro ga održavate i već na kraju članka bit ćete dobro opremljeni za stvaranje lijepe web stranice na svojoj “digitalnoj parceli”.

Počnimo odmah –  olovku i papir držite u blizini jer dijelimo sve što vam je potrebno.

Trebam li web hosting?

Apsolutno! Ako želite bilo kakve informacije vezane za svoje poslovanje digitalizirati, čak i ako vam ne treba web stranica, treba vam „prostor“ ili pohrana. Kako bismo vam dobro objasnili što je web hosting, usporedit ćemo ga s parcelom za građenje kuće. Prije no što išta krenete graditi, morate imati svoj prostor i dozvolu koja vam legalno daje mogućnost da stvorite nešto svoje.

Kad kupite web hosting, zapravo dobivate taj prostor i dopuštenje – imate određenu količinu pohrane koju možete povezati s web stranicom, personaliziranom e-poštom i sličnim profesionalnim mogućnostima.

Kako izabrati web hosting?

Biranje web hostinga može biti dosta mukotrpan posao, pogotovo s obzirom na to da je danas zaista mnogo davatelja usluga i svaki davatelj usluga ima nekoliko paketa koje nudi. Kako bi se itko mogao snaći u toj situaciji, zar ne?

Pa, za početak konzultirajte IT tehničara ako imate takvog. Nekim tvrtkama zaista ne trebaju neki „napredni paketi“ jer je količina informacija koju će staviti online zasad prilično malena. Ako ste netko tko planira napraviti više web stranica ili stavljati veliku količinu sadržaja online, tad će vam trebati neki veći paket. Dakle, ako je moguće, stavite na papir količinu projekata koje planirate u bliskoj budućnosti i pokušajte procijeniti koliko će vam za to trebati pohrane.

Razmislite o svom budžetu te o količini podrške koju ćete trebati od davatelja usluge. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti je ta da promatrate samo brojčanu statistiku i brzinu pružatelja usluga bez da provjerite jesu li komunikativni i vjerodostojni. Mnogi početnici trebat će pomoć pri instalaciji i korištenju hostinga.

Birajte dijeljeni hosting ako želite uštedjeti, ali imajte na umu da takav hosting podržava stotine malih stranica. Za veću sigurnost radije prioritizirajte VPS (virtual private server) koji je nešto kompliciraniji za održavanje, ali će vam dati više opcija.

Parametri web hostinga

SSL certifikat. Kako biste bili vjerodostojni i davali svojim klijentima dobar dojam, bitno je da vaša stranica bude sigurna, a SSL certifikat to potvrđuje. Ne samo da ćete privući više klijenata svojom profesionalnošću, već ćete i biti omiljeni tražilicama koje preferiraju stranice u skladu sa SEO pravilima.

Prostor na disku. Razmislite koliko vam prostora treba, konzultirajte davatelja usluga ako niste sigurni, a ako već imate hosting negdje, u postavkama možete pogledati koliko memorije trenutno zauzimate i koliko planirate istu proširiti.

Backup ili ne? Neki davatelji usluga daju vam mogućnost sigurnosnog kopiranja vaših podataka kako biste se zaštitili od potencijalnih grešaka ili pak hakerskih napada.

Broj web stranica i mail adresa. Svaki hosting paket nudi vam određenu količinu web stranica koju možete „naseliti“ na svoju internetsku parcelu. Isto tako, možete napraviti limitirani broj adresa e-pošte, osim ako ne nabavite neki paket gdje je broj neograničen.

Podrška. Dobra podrška zlata vrijedi – birajte davatelja usluga koji se čini prisutnim, otvorenim, komunikativnim, itd. Uvijek možete pročitati tuđa mišljenja po forumima ili pak kontaktirati davatelja usluga s nekim upitom – tako ćete najbolje vidjeti koliko je isti raspoložen za suradnje.

SPAM zaštita ili ne? Ako izaberete dobrog davatelja usluga, on će vam omogućiti zaštitu od spam kategorizacije. To je jako bitno jer vas tako različiti servisi za e-poštu nikad neće označavati kao „spam mail“, već će vas stavljati na prioritetne pozicije u tuđe sandučiće.

Kako naći dobrog davatelja usluga?

Po mogućnosti, tražite davatelja usluga koji vam je lokalan. Iako nije obavezno, često će vam olakšati poslovanje, pogotovo ako je na višoj razini. Pročitajte tuđa iskustva, kontaktirajte ih za neki upit (čak i ako nemate neko specifično pitanje, izmislite ga) da osjetite komunikaciju i svakako dobro provjerite politiku privatnosti, informacije o tvrtki i slično.

Briga o hostingu

Hosting ne zahtijeva puno brige, pogotovo ako nađete dobrog davatelja usluga. Na godišnjoj razini morate obnoviti članstvo, ali mimo toga, zaista ne morate raditi ništa spektakularno. Rješavat ćete potencijalne tehničke probleme kako se budu događali, ali ne morate stalno nešto mijenjati ili instalirati.

Zaključak

Hosting je kao vaša „digitalna parcela“ gdje ćete spremati informacije vezane za vaše poslovanje i vašu web stranicu. Kako biste izabrali dobar hosting, morate mnogo toga uzeti u obzir što se tiče brojčanih parametara, ali na umu definitivno prvo imajte kvalitetu samog davatelja usluga. Sretno u traženju!

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI