Četvrtak, 22 veljače, 2024
Započnite karijeru u digitalnom marketingu
HomeIzrada web stranicaŠto je SSL certifikat?

Što je SSL certifikat?

S obzirom na to da se danas mnoga poslovanja sele na digitalni način rada, morate se malo informirati oko terminologije na koju ćete naići po putu. Neke stvari su apsolutno obavezne kad kreirate svoju web stranicu ili društvene mreže, a jedna od tih stvari jest SSL certifikat. Kako biste saznali sve što je bitno u vezi ovog malog, ali bitnog dijela vašeg poslovanja, nastavite čitati.

Što je zapravo SSL?

SSL je kratica za Secure Socket Layer, a radi se o metodi kriptiranja raznih online portala i stranica kako bi se osigurala zaštita svakom posjetitelju. Ta zaštita kreće od osnovnih GDPR stvari, a proteže se preko online plaćanja i korištenja raznih obrazaca i protokola. Bitno je da imate ovaj certifikat kako biste radili s punim povjerenjem vaših klijenata – profesionalnost, sigurnost i povezanost glavne su vrijednosti koje morate ganjati.

SSL se obično kupuje kad se kupuju i domena i hosting, a često dolazi u raznim paketima. Može se kupiti i zasebno, ali često to nije potrebno.

Kako znati ima li netko SSL certifikat?

Najjednostavnija metoda za provjeru sigurnosti nekog portala jest da provjerite URL (link) te stranice. Za većinu nesigurnih stranica, vaš pretraživač će vas već nekako upozoriti da ste na „čudnom teritoriju“ – obično se pokaže „not secure“ ili „veza nije sigurna“. Ako pak želite biti sigurni, pogledajte onaj prvi dio svakog linka, dio koji sadrži https ili http. Ako nema ovog „s“ koje stoji za „secure“, dakle piše samo http, stranica nema SSL certifikat.

Treba li mi SSL certifikat?

Čak i ako nećete imati online trgovinu, generalna preporuka je da imate SSL certifikat. On vam daje mogućnost da nesmetano poslujete, kupite podatke svojih klijenata ili publike te se uvijek možete ograditi na legalnoj razini. Čak i ako šaljete newsletter ili imate one kontaktne obrasce, morate imati SSL kako bi ti procesi bili nesmetano procesirani.

Što ako ga nemam?

Žao nam je, ali imate nekoliko problema ispred sebe. Prvi i najveći je legalni aspekt vašeg poslovanja. Ne možete biti sigurni da danas-sutra nećete imati neki problem što se tiče preuzimanja podataka i kolačića vaših posjetioca. Drugi je, naravno, mišljenje i povjerenje klijenata. Što će ljudi pomisliti kad vide da nemate certifikat ili im se pokaže ona „nije sigurno“ obavijest pri ulasku u vaš web? To što vi ne radite ništa ilegalno niti im želite ukrasti podatke ništa ne znači, oni će svejedno biti uplašeni i gube povjerenje u vas.

Treći je problem pak čudesni SEO koji vam praktički nudi besplatan marketing. SEO ili System Engine Optimization (o kojem smo više pisali u zasebnoj objavi) jest način na koji vas pretraživač i internet preglednik percipiraju. Ako vaša stranica nije sigurna, šansa da će vas neka tražilica dobro rangirati jest puno manja. Postoje neki uvjeti koje morate ispuniti kako biste dobili pažnju ovakvih algoritama, a sigurnost je definitivno visoko na listi prioriteta.

Koje su prednosti SSL certifikata?

SSL certifikat vrlo je jeftina opcija, a često se dobiva gratis uz dobar hosting ili domenu. Bit ćete legalno osigurani, moći ćete nesmetano koristit sve widgete i pluginove te ne morate brinuti da ćete biti na crnoj listi vašim omiljenim pretraživačima. Nemojte zaboraviti da nisu samo kupci žrtve nesigurnih transakcija, već i vi možete potencijalno nastradati. Lakše se dolazi do informacija vašeg portala, vaših profila i vaših transakcija.

Kako nabaviti SSL certifikat?

Postoji nekoliko različitih razina SSL certifikata – najniži je takozvani DV (domain validation) koji provjerava vaše vlasništvo. Srednji jest OV (organization validation) koji se bavi malo većim organizacijama koje uzimaju veliku količinu podataka od svojih klijenata. Najviša razina jest EV (extended validation) i ona jest ujedno i najskuplja, ali je apsolutno obavezna za one koji će nuditi svojim klijentima online plaćanje kreditnim karticama.

SSL certifikat najčešće možete nabaviti na istom mjestu gdje ste nabavili domenu, ali se za više razine preporučuje da dodatno provjerite koje pogodnosti dobivate i kolika je razina potpore i komunikacije koju vam nudi davatelj usluge. Osim toga, naravno, možete provjeriti razne portale tako što ćete se voditi forumima, ali i svojim iskustvom. Priupitajte neko pitanje i provjerite što možete očekivati od ovog virtualnog proizvoda.

Kako održavati SSL?

SSL certifikat lako se održava – bitno ga je ispravno instalirati i obnavljati na godišnjoj razini. Većina dobrih davatelja usluga sama će vas podsjetiti da je vrijeme za obnovu i ponovno plaćanje vašeg certifikata, a nije loše ni u svoj mjesečni budgeting nekako uvesti ovaj trošak. Ako svaki mjesec odvojite neki iznos, bezbolno ćete skupiti godišnju cifru!

Ovo održavanje većinu se vremena vrši na cPanelu, web portalu koji koristite za upravljanje vašom web stranicom i njenim funkcionalnostima. Ako niste upoznati s ovim portalom, svakako dajte nekome od povjerenja da vam namjesti taj certifikat.

Zaključak

SSL certifikat definitivno je bitan za svakodnevno poslovanje vašeg obrta ili tvrtke, a pogotovo web trgovine! Osim što vam pomaže da budete dobro rangirani na tražilicama, omogućava vam uzimanje podataka od klijenata te im ulijeva povjerenje i poziva ih na sljedeću kupovinu.

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER

Na tjednoj bazi primajte nove, najčitanije tekstove i vijesti s naše web stranice! Ostanite u toku s novostima vezanim uz Digitalnu učionicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- OGLAŠAVANJE -spot_img

NAJPOPULARNIJE

POSLJEDNJI KOMENTARI